Mister:
”
kamenac: ” danas sam ispijao kavice po ini u šubićevoj… plin diokiju: 1.40 kn i ni lipe niže. ” Daj ti meni reci jednu drugu, jos vazniju stvar. Kako stvari stoje sa isporukom i kvalitetom plina (etanom) Jel ima i tu kakvih novosti, tj hoce li INA povecati isporuku?
”
kakvo kleto povećanje?
jesi pratio rasprave o pogrešno planiranim količinama iz uvoza za ovu godinu?
lumeni zaduženi za planiranje jednostavno su previdjeli nove potrošače i povećanje potrošnje za 30-ak posto pa sad moraju interventno uvoziti iz Italije, pa onda iz Rusije, po cijenama boli glava. Etana, naravno, u tom plinu nema koliko Diokiju treba, pa nisu Rusi idioti..
A reci ti meni odakle Pančevu ETAN da ga može prodavati Diokiju!
Pa valjda iz RUSKOG plina, ali ZA SADA ga zbog drugih stvari DIOKI ne dobiva DIREKTNO nego preko Petrohemije. Dakle količine potrebne DIOKIJU dolaze, za sada, preko Pančeva, a u budućnosti, koja se sve više događa, bit će DIREKTNA isporuka, nadam se.
kako god mislim da ću opet pojačat poziciju ovdje slijedeći tjedan
[smiley]
kakvo kleto povećanje?
jesi pratio rasprave o pogrešno planiranim količinama iz uvoza za ovu godinu?
lumeni zaduženi za planiranje jednostavno su previdjeli nove potrošače i povećanje potrošnje za 30-ak posto pa sad moraju interventno uvoziti iz Italije, pa onda iz Rusije, po cijenama boli glava. Etana, naravno, u tom plinu nema koliko Diokiju treba, pa nisu Rusi idioti..
Pustimo Ruse zasada… govorim plinu iz Molvi, odakle ga DIOKI dobiva. Dakle jesu li su pregovarali samo o cijenama ili i o kolicinama. Prije nekog vremena sam nacuo da ce se osim korigiranja cijene navodnmo popraviti situacija sa isporukom iz Molvi, no u zadnje vrijeme nisam u toku pa ne znam nista o tome. Vidim da si upoznat sa novim cijenama pa sam pomislio da znas nesto i o tim stvarima.
Prije nekog vremena sam nacuo da ce se osim korigiranja cijene navodnmo popraviti situacija sa isporukom iz Molvi, no u zadnje vrijeme nisam u toku pa ne znam nista o tome. Vidim da si upoznat sa novim cijenama pa sam pomislio da znas nesto i o tim stvarima.
Molve su u silaznoj putanji i svake godine crpe sve manje, kako mislis da bi Dioki mogao dobivati vise iz Molvi ako je godisnje povecanje potrosnje 30-ak posto?
Mozda kad bismo imali jos jedno podzemno skladiste plina. Ovako, ljeti sav visak ode u Italiju po ‘popularnim’ cijenama.
Ispravak nekih netočnih navoda.Petrohemija Pančevo nikad etan nije vidjela , već kao energent koristi gazolin , odnosno primarni benzin u proizvodnji etilena.Taj etilen ,odnosno oko 20 000 tona s Diokijem razmjenjuje u zamjenu za primarni benzin( god. vrijednost ugovora 40 milijuna eura).Nadalje očemu sam već prije postao, do velikog povećanja kapaciteta dolazi realizacijim projekta “suhih plinova” iz rafinerije Sisak( oko 35-40 000 tona etana) iz kojeg se može proizvesti oko 28-32 000 tona etilena (koeficijent proizvodne iskoristivosti 0,8).
Ispravak nekih netočnih navoda.Petrohemija Pančevo nikad etan nije vidjela , već kao energent koristi gazolin , odnosno primarni benzin u proizvodnji etilena.Taj etilen ,odnosno oko 20 000 tona s Diokijem razmjenjuje u zamjenu za primarni benzin( god. vrijednost ugovora 40 milijuna eura).Nadalje očemu sam već prije postao, do velikog povećanja kapaciteta dolazi realizacijim projekta “suhih plinova” iz rafinerije Sisak( oko 35-40 000 tona etana) iz kojeg se može proizvesti oko 28-32 000 tona etilena (koeficijent proizvodne iskoristivosti 0,8).
Evo konačno jednostavnog objašnjenja za sve neupućene oko etana i etilena,ajmo završit već jednom s tim i posvetit se odluci o LNG-u ovaj mjesec pa svi u šoping i uživati plodove da tako kažem svoje vjere u ovu dionicu![lol] [lol] [lol] [kiss]
Iz Panceva dolazi etilen,a ne etan![thumbsup]
Pamet me prebacila….nisam razmišljao o tehnološkom postupku u Pančevu!
Poveo se za trasom South Streama do i od Pančeva.
@pixma-Evo konačno jednostavnog objašnjenja za sve neupućene oko etana i etilena,ajmo završit već jednom s tim i posvetit se odluci o LNG-u ovaj mjesec pa svi u šoping i uživati plodove da tako kažem svoje vjere u ovu dionicu!
apsolutno se slazem[lol]
utjecaj plina postoji na ulaznoj strani, a ostatak ipak ovisi više o cijeni plastike na tržištu… i o konkurencijii čiji link je sava jučer stavio, a koji plina i ostalih sirovina imaju u izobilju i jedini trošak im je transport.
čuj njega, na ulaznoj strani…
ostatak je cijena plastike…
pa transport…
sad navlačiš…
pa malo prije si me špotao kako navlačim a nisi bio siguran jel na k ili na p…!!!!!
neki put se stvarno osjećam ko pionirski rukovodioc…
a da nisam pionirski rukovodioc volio bih biti menedžer…
[. ” čuj njega, na ulaznoj strani… ostatak je cijena plastike… pa transport… sad navlačiš… pa malo prije si me špotao kako navlačim a nisi bio siguran jel na k ili na p…!!!!! neki put se stvarno osjećam ko pionirski rukovodioc… a da nisam pionirski rukovodioc volio bih biti menedžer…
[/quote]
gle ovako, ovdje netko dođe dati konstruktivan komentar, netko navlačiti, a netko lupati gluposti.
sabic i slični arapski proizvođači plastiku stvaraju, grubo rečeno, iz baklje koja gori u bakru. e sad, mi zagađujemo rijeku i okolinu i grijemo zrak a oni stvaraju novu vrijednost. koliko košta takav proizvod? koliko mogu ići u damping? kad odluče mogu razbiti svaki market u europi. kupili su nizozemce, kupili su GE, da li će još nekoga ne zna se.
toliko o mom komentaru. nit navlačim nit mi se navlači jer DIOKI imam od stoljeća sedmog i niti jedan pad ne može pojesti zaradu… a extra profit će doći, samo nekome je predugo čekati.
p.s. da ponekad pročitaš nešto zanimljivije od teletext kladionice, a recimo da to bude POSLOVNI u papirnatom obliku, shvatio bi da petkom ima prilog vikend, a onda bi možda shvatio i poantu mog “potpisa”
btw, pozdrav od umirovljenika a ne managera!