Ovi clanci u novinama su pisani i prije par godina,ne znam sto je tu novo.
LNG terminal je politicka stvar.ako bude zainteresiranih ulagaca gradit ce se,te sam misljenja da ulaskom u EU nismo u zadnjih par godina bili blize LNG.
Samo jedna stvar mi je smjesna sto su “oni” koji su drukali za rast,sada drukaju za pad,jer su u meduvremenu prodali.
Po meni se nista nece znati do samog dana PSN.te sam uvjerena da cermak nece odustati,jer mu je veoma bitno.a da vjerovnici su prepoznali cerm
aka kao velikog strateskog partnera.a vlada nece dopustiti da radnici diokija idu na ulice.pozdrav
Vaš link …
Iako se nije razgovaralo o konkretnim projektima, naši sugovornici ističu da su Rusi doista pokazali zanimanje za najvažnije energetske projekte u Hrvatskoj, da ih uz istraživanje i eksploataciju nafte zanima i izgradnja i modernizacija infrastrukture, u što je uključena i gradnja LNG terminala. Na pitanje zašto bi ih zanimao LNG terminal, koji će plin dopremati iz primjerice Katara, umjesto da se trguje ruskim plinom, naši sugovornici odgovaraju da se oni očito time žele osigurati da u projekt ne »uskoči« netko drugi, primjerice Amerikanci.
Tako je nema interesa za LNG,u biti ne treba niti jedan projekt, treba dići cijenu energenata i isplaćivati regrese, božićnice i zapošljavati podobne
Kako se šapatom opravdavaju u Vladi, HEP za takav poduhvat sada nema novaca što je, čuje se pak i od samih HEP-ovaca, potpuno netočno. Tvrtka će ove godine ostvariti dobit od dvije milijarde kuna, i ima novaca i za pojeftinjenje struje zbog dolaska konkurencije, i za kupnju LNG zemljišta, piše Novi list. Opravdanja poput onih da je LNG tržište zasićeno, da nemamo kupaca tog plina koji bi na naš terminal dolazio, ne stoje, kažu upućeni, jer se situacija na tržištu već sutra može promijeniti, a atraktivno zemljište na Krku uvijek će biti dobar, nipošto mrtvi kapital. »Sve je bolje od stečaja, u kojem svi samo gube, pa tako i HEP«, može se neslužbeno čuti i od samih HEP-ovaca čije čelništvo, u dogovoru s ministrom Vrdoljakom, očito, misli drugačije. A ako se odustalo od kupnje zemljišta, znači li to onda da se u potpunosti odustalo i od gradnje LNG-a, nakon što se već odustalo od HE Ombla, dok »visi« i Plomin C? Nema dugo da je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, kazao kako je studija izvedivosti za LNG napravljena, te da se traže partneri za taj projekt. Gdje onda zapinje, i zašto su, primjerice, Ina i Inin Prirodni plin podržali izradu novog plana za Dioki, zainteresirani da njime spase i svoja nenaplaćena potraživanja, a HEP nije, pita se Novi list.
Kako podsjeća list, u prosincu prošle godine, u kojoj je HEP bilježio puno lošije rezultate nego ove godine, Vrdoljak je na svom prvom brifingu za novinare u svojstvu ministra gospodarstva kazao kako će HEP već kroz tjedan dana, dakle do sredine prosinca, dati ponudu za kupnju zemljišta na kojem bi se trebao graditi terminal za ukapljeni plin u Omišlju. »HEP tu ponudu upravo priprema, a kad se ona ostvari, zemljište za gradnju LNG-a trebalo bi završiti u vlasništvu države«, izjavio je tada ministar. Tom kupoprodajom zemljišta otklonile bi se prepreke za nastavak proizvodnje u omišaljskoj Dini, zaključio je. HEP koji je tada bio u financijskoj stisci planirao je kreditom Hypo banke od nje kupiti LNG zemljište na kojem banka ima hipoteku, a sada, kad novaca ima, Vrdoljak i Šerić kupnju tešku oko 173 milijuna kuna, koja bi spasila dvije tvrtke i u njima zaposlenih 400 radnika, obustavljaju, makar će i HEP sam tako izgubiti svojih 200 milijuna kuna. Zato će u kolovozu gotovo 50 milijuna kuna isplatiti svim svojim zaposlenicima na ime nečeg što se zove Dan HEP-a, komentira Novi list.
Vaš link …
Eto sada znamo,nema nikakvih investitora “na vidiku” za “famozni” LNG Terminal.
A ni HEP ne želi kupiti zemljište!!!
Ali imamo “forumaše” koji će “sve srediti” kada nije mogao “HNS i Čačić”!!!!!
Koga briga za profitabilnost LNG Terminala:”IMA DA SE GRADI”!!!
Pozdrav
Moguce da ovdje i sam Cermak igra dvostruku igru. Prema van je spasitelj diokija i dine, obnovitelj proizvodnje i sl. A na unutra igra igru sve da ne preuzme dioki a da ne ispadne negativac. Jednom je vec i bio odustao. Uskoro ce maske past.
Cermak je htjeo kompletni dioki. Dobio je samo dinu i to mu bas nije po volji. Ne znam kako ce se sada razvijati situacija. Ne bi me cudilo da odustane od cijelog projekta.
Obzirom da se INA uljučila u izradu novog plana PSN, zajedno sa svojim Prirodnim plinom, sutra kad objave taj plan bit će sve jasnije. Po meni možda se i MOL uljuči u projekt. Drugo važno pitanje je kome će vlada prodati svoj manjinski paket u INA-i? Te odnos budućeg suvlasnika sa MOL-om i njegov stav prema LNG-u.
Nemojte se previše oslanjati na INU i MOL. Tek tu je situacija zamršena. Ne zna se tko pije, a tko plaća. Prije destak godina Ina je bila pojam dobre kompanije, a sad je to sve u rasulu.
Na južnoeuropskom tržištu cijene plina bile su nešto više, no ozbiljan udarac konkurentnosti LNG-a zadao je ruski Gazprom koji je prošle godine nizu zemalja u regiji odobrio znatne popuste na dugogodišnje ugovore o opskrbi. Regijom bi uskoro trebao proći novi veliki ruski plinovod Južni tok, ali i pristići plin iz golemog azerbajdžanskog polja Shah Deniz. Uz tolike nove količine, te ionako nisku potrošnju, trgovci plinom procjenjuju da će cijena plina u budućnosti u regiji i dalje biti niska i neće omogućavati povrat golemog ulaganja u gradnju terminala.
Ovo piše u Večernjem, znači vjerojatno će se rate za kućanstva prepoloviti, a pošto niska cijena već traje, vjerojatno ste to osjetili na računima preko zime, evo i kutinska PTKM nam zbog jeftinog plina bilježi enormnu dobit.
Isto tako zbog recesije se enormno spustila cijena goriva,dok je svjetsko gospodarstvo bilo u ekspanziji cijena za litru je bila 6 kuna, a sad je pišljivih preko 10 kuna za litru.
Na ovoj dionici glavna oklada je preuzimanje Diokija od strane strateskog partnera, zatim obnova proizvodnje u dioki grupi. LNG niti nije glavni predmet oklade na ovoj dionici, a ako bude to bi samo znacilo jackpot.