He,he,he blizu Grćke, a to je europa,postao sam zato što je najsvježiji LNG
Piše ti u VL da Azija vapi za plinom. Ne vjerujem da će plin preko HR u Aziju.
Nije li onda logična izgradnja LNG u Aziji, zašto baš Cipar? Osim toga i Rusija se proteže u Aziju zar ne, a ona je glavni opskrbljivač EU
Možda zato što je je najjeftinije dopremati lng morem. A Cipar je na dobroj lokaciji. Na sjeveru graniči sa Turskom, zemljom koja nije sklona ratovima. Rusi još nisu razgranali plinsku mrežu prema Aziji, a tu Amerikanci vide svoju priliku. Da su ju vidjeli u RH, iskoristili bi je. Pogotovo firma kalibra Noble.
Šta…pa zar ovi u Ivaniću ne znaju za to!!!
Ulažu desetke milijuna kuna u rekonstrukciju a Dioki demontira postrojenje???
Pozovi ih da se uvjere u to što si naveo da ljudi ne rade uzaludan posao u Ivaniću!
Znaju oni bez brige. Čitaju oni PSN kako piše, a ne kako bi drukeri željeli.
[/quote]
De objasni što piše tj što je gospoda iz Ine napisala a što sam ja samo linkao pa usporedi s tim što ti govoriš – tek toliko da vidim tko je druker!
Glede PSN-a nisam baš vidio da drukeri to čitaju ( ili se prave bedasti ) – pišu stalno isto već više od godine dana stečaj Diokija i Dine!
Ako ameri ne žele, mogu ga graditi rusi,nije li mnistar prije par dana bio tamo? Nisu li oni već otvorili firme u Cro? Osim toga Qatar je rrekao da će dati plin,ali neće investirati u izgradnju,što su radili oni dečki kod predsjednika neki dan, neki ih još nazivaju investitorima?
Normalno da će qatar dati plin, leže na njemu i cijela njihova ekonomija se temelji na nafti. Zašto ga ne bi prodali u europi? Zašto bi rusi gradili lng? Oni imaju svoje rezerve i plinovod im se proteže po europi. U članku ti lijepo piše šta oni rade sa svojim plinom. Potpisuju dugoročne ugovore, a zauzvrat osiguravaju nižu cijenu plina.
De objasni što piše tj što je gospoda iz Ine napisala a što sam ja samo linkao pa usporedi s tim što ti govoriš – tek toliko da vidim tko je druker!
Glede PSN-a nisam baš vidio da drukeri to čitaju ( ili se prave bedasti ) – pišu stalno isto već više od godine dana stečaj Diokija i Dine!
Kako Dioki više ne će preuzimati etan iz Ivanića, INA mora izvesti rekonstrukciju kojom će se taj etan usmjeriti u druge proizvode.
Je li ovo dovoljno jasno?
Nije li onda logična izgradnja LNG u Aziji, zašto baš Cipar? Osim toga i Rusija se proteže u Aziju zar ne, a ona je glavni opskrbljivač EU
Cipar je otočna zemlja.
Cipar nije povezan plinovodima sa drugim zemljama. Hrvatska može plin uvoziti preko Mađarske, Slovenije, itd. Cipar ne može.
A sad ono najvažnije: Cipar gradi IZVOZNI terminal. To je tip terminala kakav ima Katar i druge zemlje izvoznice plina.
Hrvatska bi htjela graditi onaj drugi, UVOZNI tip terminala.
Ne razbijajte glavu s tim tko će graditi LNG terminal i hoće li se graditi!
To je danas stvarno bedasto – pa svatko tko želi energetsku neovisnost i ima morski pristup morati će imati LNG terminal.
Kao što je nekad bilo s naftom!
Shvatite da je nafta out i stoljeća plina su pred nama!
Stoga su naše rafinerije neisplative i rekonstrukcije su bacanje novca!
Nije nafta out, sve dok nosi veliki profit. Neće se velike face samo tako odreći ogromnog profita. Ipak se za crno zlato vode osvajački ratovi. No o tome ćemo nekom drugom prilikom i na nekom drugom forumu…