Ništa od Dine ako Dioki ne prođe psn. Upravo i na dnevniku potvrđeno. Baš me zanima kako će Hep glasati u 7.mj. Ili sve zajedno u kompletu ili stečaj.
Pa to je jasno svima osim valjda onom predsjedniku uprave koji ocekuje lovu za pokretanje proizvodnje.
Iz danasnjeg izdanja NL…
“”– Spašavaju nas već dvije godine, a nikako da se nešto pokrene. S obzirom na rezultate glasanja, posebno HEP-a, očito je da se radi o političkom prepucavanju i odmjeravanju snaga između HNS-a i SDP-a, odnosno između ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ministra financija Slavka Linića, zbog čega trpe radnici i njihove obitelji, rekao je naš sugovornik iz Dine.
Plan restrukturiranja za Dinu neprovediv je bez prihvaćanja plana za Dioki, objasnio je povjerenik predstečajne nagodbe za oba društva Mladen Janiška, koji potvrđuje da je Čermak u vlasništvo Dine trebao ući posredno preko Diokija.
– Još važnije je da su planovi operativno povezani, tako da je nemoguće provesti restukturiranje u Dini bez Diokija, rekao je Janiška. Povjerenik je kazao i da je moguć obrat za tjedan dana, kada bude predstavljen dopunjeni plan za Dioki, budući da Hypo banka nije glasovala na jučerašnjem ročištu.
– Njihovi glasovi tako su automatski bili pribrojeni onima protiv plana. Iz Hypa su bili zatražili odgodu od tjedan dana, tako da je moguće da plan prođe, ukoliko Hypo glasa za, objasnio je Janiška. U slučaju da Hypo pristane na restrukturiranje, saznajemo, mišljenje bi mogli promijeniti i drugi veliki vjerovnici.
HEP bez komentara
U pokušajima spašavanja tvrtki Roberta Ježića glavnu riječ do sad je vodio ministar financija Slavko Linić, no niti jedan nije urodio ponovnim pokretanjem proizvodnje u postrojenjima na Krku i u Zagrebu. Podsjetimo, nakon poslovnog kraha Dioki grupe i obustave proizvodnje, početkom prošle godine započeta je priča s turskim Caliskanom kao strateškim partnerom koji će u Dini pokrenuti proizvodnju polietilena. Turci su, nakon što im je Vlada izdala jamstvo, prošlog ljeta uplatili pet milijuna eura za plaće radnika i dio troškova pokretanja proizvodnje, no postrojenja su ostala »hladna«, dijelom i zbog HEP-ovog odbijanja da Dini ponovno isporučuje dovoljne količine struje za proizvodnju. Početkom ove godine, nakon što je već pokrenut postupak predstečajne nagodbe, Turci odustaju od cijelog posla, ali ne i od pet milijuna eura državnog jamstva koje su uredno naplatili. U igru nakon njih ulazi Čermak, koji najavljuje »duboke i oštre rezove« u slučaju vlasničkog ulaska u tvrtku, a kasnije proširuje svoju ponudu i na Dioki. Oštre rezove Čermak je ponudio vjerovnicima, koji su trebali odustati od velikog dijela svojih potraživanja, što banke i HEP nisu prihvatili. Plan restrukturiranja za Dinu je prošao, no konačno rješenje još se ne nazire.
Komentar iz HEP-a, koji očito ne igra onako kako je Vlada kao njegov vlasnik, davno zamislila, nismo uspjeli dobiti. “”
S obzirom da su i subota i utorak blagdan a znamo kako se kod nas sve spaja…vrlo vjerojatno se od petka do srijede nece nigdje nista radit a srijeda je zadnji dan za podnosenje izmjenjene nagodbe…sad kad je i javno HEP prozvan za neuspjeh PSN Diokia…nema se puno vremena za reagirat…ako ce koga uopce vise i biti briga od tih debeloguzaca sto odlucuju o tudjim sudbinama.
Pozdrav
hmmm….ovo kao da netko namjerno gura DIOKI, a onda posredno i DINU u stečaj…razlozi? lakše je i puno jeftinije sve to kupiti za sitniš u stečajnom postupku nego skupo u PSN
joj al panicarite
joka,zapitaj se malo zašto PN Diokija nije uspio?Svi smo vjerovali da će se na nagodbi potbrditi nešto što je već unaprijed dogovoreno ili bi bilo logično za očekivati da je tako sa obzirom da je ekipa iz Zagreba.
A oni-predstavnici Diokija i vjerovnici se susreli kao da se radi o susretu jednog domorodačkog plemena iz Amazone i drugog iz plemena Croata sa Balkana.
Zar je trebalo pojesti toliko vremena da bi se ne dogovorili ako to nekome nije u (prikrivenom)interesu?I sad trebamo čekati posljednji trenutak da nam se netko smiluje i kaže:” Cirkuska predstava je završena.I u ovoj su lavovi pojeli ljude.”
Mene zanima, sada, naravno,na čemu sam ukoliko Dioki ode u stečaj?Nije to naivno pitanje već fundamentalno?Koliko će vrijediti dionica Diokija ako se to dogodi?Što mogu očekivati i što mogu učiniti za sebe i druge ukoliko Dioki ode u stečaj?Kako se organizirati,ponašati i reagirati?Imaš li ti ili netko drugi odgovor a ada nije ciničan već realan.l.p.
Ljudi moji samo malo pratim agoniju tih kompanija, tih jadnih ljudi kojih mi je najviše žao i samo mogu reći žalosno. Nije nagovor na ništa ali u ovim trenutcima Vama koji st[emo_beztona]e ulagali i još imate uloge izgleda da je spas samo u jednom pravcu
Plan restrukturiranja za Dinu neprovediv je bez prihvaćanja plana za Dioki, objasnio je povjerenik predstečajne nagodbe za oba društva Mladen Janiška, koji potvrđuje da je Čermak u vlasništvo Dine trebao ući posredno preko Diokija
Kao što sam i rekao predstečajna za Dinu je prošla i po njoj Dioki ima 61% dionica Dine. Novinari su proširili priču da Crodux postaje vlasnikom 69% Dine, odakle im ta informacija, vjerojatno nitko ne zna. Čermak može postati većinski dioničar Dine jedino putem Diokija. Ukoliko predstečajna za Dioki propadne on je dužan u Dinu ubosti 15 milijuna eura, a zauzvrat ne dobija nikakvo vlasništvo, mislim da to onako neće ići.
I btw. restruktuiranje za Dinau je itekako provedivo i bez Diokija. Postoji nova vlasnička struktura u kojoj trenutno nema Croduxa, a sa 61 % Dine da ju Dioki hoće prodati ne sumnjam da ne bi bilo interesenata, a tada je pitanje koliko bi Dioki još bio dužan, mislim da bi iznos bio puno,puno manji.
Plan restrukturiranja za Dinu neprovediv je bez prihvaćanja plana za Dioki, objasnio je povjerenik predstečajne nagodbe za oba društva Mladen Janiška, koji potvrđuje da je Čermak u vlasništvo Dine trebao ući posredno preko Diokija
Kao što sam i rekao predstečajna za Dinu je prošla i po njoj Dioki ima 61% dionica Dine. Novinari su proširili priču da Crodux postaje vlasnikom 69% Dine, odakle im ta informacija, vjerojatno nitko ne zna. Čermak može postati većinski dioničar Dine jedino putem Diokija. Ukoliko predstečajna za Dioki propadne on je dužan u Dinu ubosti 15 milijuna eura, a zauzvrat ne dobija nikakvo vlasništvo, mislim da to onako neće ići.
Da se nadovežem:
RTL vijesti
Čermak kaže da zna šta ce sa DIOKIJEM I DINOM
Na pitanje znači li to sada da Crodux koji je u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka ulazi u vlasništvo Dine odgovorio je kako to piše u planu, oni su svoje napravili, a sada je na njemu red.
Upitan što sada konkretno očekuje od Čermaka, odgovorio je ‘2 milijuna eura’.
Giacometti je kazao i kako misli da će na drugom glasovanju za Dioki plan biti prihvaćen.
Ajmo zbrojit 2+2, kažu dečki Čermak je na redu,a on bez uspješne PSN za Dioki,nema ni dionicu Dine. Postavlja se pitanje da li PSN za Dioki prolazi? Ja mislim da da.
Dioki u stečaj jer HEP ne želi oprostiti dug?
18.6.2013 9:07:00 | Autor/Izvor: Nikola Jelić/Jutarnji list/Presscut
HEP neće podržati plan predstečajne nagodbe za Dioki, što znači da bi ta tvrtka mogla ići u stečaj. Prema informacijama, Uprava HEP-a je jučer donijela odluku da će HEP kao vjerovnik Diokija glasati protiv predloženog plana. Ročište na kojemu će se vjerovnici očitovati o planu predstečajne nagodbe zakazano je za danas.
Usprkos stavu HEP-a, predstečajna nagodba može proći ukoliko je danas prihvate svi drugi vjerovnici. U tom bi slučaju HEP bio preglasan. Ali, ni Zagrebačka banka navodno nije zadovoljna planom i moglo bi glasati protiv. Prema planu koji je Uprava Diokija u svibnju predala Fini, strateški partner za spas Diokija trebao bi biti Crodux Ivana Čermaka.
Čermakova tvrtka bi postala većinski vlasnik Diokija sa 55% vlasničkog udjela. Na temelju pretvaranja svojih potraživanja u vlasničke udjele, suvlasnici bi trebali postati i HEP sa 15,3%, Zagrebačka banka sa 12,2% te mali dioničari koji bi imali 17,4% dionica Diokija. No, da bi se došlo do takve vlasničke strukture Diokija, predviđen je niz kupoprodajnih transakcija u kojima ključnu ulogu ima HEP.
HEP bi morao otkupiti zemljište na otoku Krku predviđeno za gradnju LNG terminala, a koje je sada u vlasništvu tvrtke Ćuf, čiji su pak vlasnici talijanski Adriaoil iz Milana i Dina. HEP bi za to zemljište trebao platiti 24 mil. eura, dakle oko 180 mil. kuna. Sugovornici iz HEP-a kažu da je kupnja tog zemljišta u startu ozbiljan potencijalni gubitak za kompaniju.
Jer, još se uopće ne zna hoće li se i kada graditi LNG terminal na Krku. Osim toga, HEP neće nikako moći utjecati na poslovne odluke u Diokiju jer bi njegov većinski vlasnik bio Čermak. HEP bi ionako izgubio svoja potraživanja prema Diokiju jer je plan da ih pretvori u vlasnički udio. No, uz obvezu kupnje zemljišta na Krku HEP bi mogao izgubiti blizu 400 mil. kuna.
Zato im je draži stečaj Diokija jer će im financijska šteta biti manja. HEP-ov stav navodno podržava i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je nadležan za tu kompaniju. Ministarstvo gospodarstva uostalom od početka je sklonije stečaju Diokija. Takav stav mogao bi naljutiti ministra financija Slavka Linića koji se angažirao za spas Diokija.
limun
http://www.limun.hr/main.aspx?id=937673