http://www.seebiz.eu/nesluzbeno-uskoro-smjene-uprava-plinacroa-i-hep-a/ar-52936/
ZAGREB – Nakon što je Vlada nedavno smijenila upravu Hrvatskih autocesta jer nije provela najavljeno restrukturiranje, kao i zbog međusobnog razdora među članovima uprave, smjena uprava, kako se neslužbeno doznaje, iz istih se razloga sprema i u Hrvatskoj elektroprivredi i Plinacrou.
Riječ je o “HNS-ovim” tvrtkama, na čelu kojih se nalaze Zlatko Koračević (HEP), dugogodišnji HNS-ovac i prijatelj Radimira Čačića, dok Plinacro vodi Mladen Antunović, HNS-ovac iz Osijeka, prijatelj ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji ujedno predstavlja skupštinu Plinacroa, doznaje Novi list.
HNS, doznaje se neslužbeno u toj stranci, čeka godišnje rezultate ovih tvrtki, no kako se već sada može čuti, Koračevićeva i Antunovićeva pozicija su na klimavim nogama.
Vrdoljak navodno nije zadovoljan Koračevićevim vođenjem HEP-a koji je u prvoj polovici ove godine zabilježio gubitak od 315 milijuna kuna, i s predsjednikom stranke Čačićem usuglašava Koračevićev odlazak iz tvrtke. Kao “kompenzaciju” nudi smjenu svog prijatelja Antunovića u Plinacrou kojem bi se dalo čelno mjesto u vođenju LNG projekta na Krku. Dodatni je problem u Plinacrou međusobni razdor članova uprave koja teško donosi bilo koju odluku zbog međusobnih opstruiranja.
Od petero članova uprave Plinacroa, troje ih je iz HNS-a – Antunović, njegov zamjenik Zoran Kopić i Ratimir Orešković, Dražen Kovač je član SDP-a, a Radovan Cvek HSU-a. Ministar Ivan Vrdoljak je opovrgnuo informacije prema kojima je smjena uprava u HEP-u i Plinacrou skoro pa gotova stvar. Za takvu informaciju, kaže, nema nikakve podloge, i Vlada ne može, dok nisu poznati godišnji rezultati poslovanja, nikoga smijeniti. Antunović je preko glasnogovornika poručio da nema komentara, ali Koračević priznaje da mu informacije o njegovom odlasku nisu novost. Ističe da mu nitko još službeno nije rekao da bi mogao biti smijenjen. Slušam već desetak dana da me miču, ali ništa mi o tome nije kazao nitko od ljudi iz HNS-a s kojima sam zajedno preuzeo odgovornost za ovaj projekt. Ratka Čačića, Ivana Vrdoljaka i Vesnu Pusić znam ’tisuću godina’, imam s njima odličnu komunikaciju i nitko mi nije dao naznaku da se razmišlja o mojoj smjeni. Uostalom, mislim da za tako nešto niti nema razloga.
– Nisam neuspješan, agencija S&P nama nije snizila kreditni rejting kao Hrvatskoj, HEP će godinu završiti u plusu, a ambiciozan plan investicija koji smo neki dan predstavili također govori o tome da nismo spavali. Želimo da se našu upravu mjeri rezultatima, a ne temeljem dojma-rekao je Koračević.
No, energetičari s kojima smo razgovarali smatraju da spomenuti plan tvrtke do 2016. ‘ne drže vodu čak ni dok majstori ne odu’. Hrvatska sada polovicu svojih potreba namiruje uvozom, što znači da bi realizacija Koračevićevih zamisli tražila gradnju jedne elektrane kapaciteta one u Krškom svake dvije godine, što nije moguće. Predsjednik uprave HEP-a je uvjeren da se nalazi najviše na udaru onih koji su to poduzeće nekad “tretirali kao državnu sisu”.
U sustavu javne nabave HEP-a, na oko 70 posto natječaja javio se samo jedan ponuđač. Oni su funkcionirali skoro kao kartel. Dogovarali su se da se svaki put javi samo jedan. Događalo se da je natječaj bio vrijedan 22 milijuna kuna, a stigla bi tek jedna ponuda, i to kunu manja od 22 milijuna. Mi sad to razbijamo uz pomoć Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i normalno je da smo se pritom zamjerili mnogima koji su u prošlosti beskrupulozno iskorištavali HEP-naglašava Koračević. Restrukturiranje tog javnog poduzeća je u planu, ali, upozorava, tome se mora pristupiti “ozbiljno i odgovorno”.
U prilogu cu opet dodat odluku vlade rh u kojoj je sve definirano i drzite se toga sta je napisano..bar imate crno na bijelo g. Mihaljevicu…trazite odgovor od ministra gospodarstva..financija…direktora hep-a ..premijera (on je to potpisao) zasto se Vlada ne drzi dogovorenog…a ne da highlight vaseg prosvjeda opet budu place ili na vijestima rtl-a …gulas.
Btw..zadnja recenica “odluke” vlade kaze da jamstvo vrijedi do 31.12.2012.
Pozdrav i sretan Bozic
1/08 2012 09:25 FAX 385 1 4922583 MIN.FIN. KABIN.MINISTRA 2)003/013
PRIJEDLOG ODLUKE
Na temelju članka 80. stavak 1. Zakona o proračunu (Narodne novine, broj 87/2008) i članka 30. Zakona o izvrgavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012, godinu (Narodne novine, broj 24/2012), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj ______ 2012. godine donijela
ODLUKU
o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d.d.,
za avansno plaćanje investitora CALI§KAN tC VE DI§ TICARET SANAYI A§,
iNCtLtPINAR
MAH.NAIL BiLEN CAD.UGUR PLAZA, KAT.17 27090 GAZIANTEP,
Turska, za isplata plaća radnicima DIOKI d.d. i DINA – Petrokemija d.d.
I.
Ovlašćuje se Ministarstvo financija da, u ime Vlade Republike Hrvatske izda, a ministar financija potpiše ispravu o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke d.d., temeljem kojeg će Zagrebačka banka d.d. izdati garanciju u korist investitora CALI^KAN tC VE DI§ TlCARET SANAYI A§, INClLlPlNAR MAH.NAlL BiLEN CAD.UGUR PLAŽA, KAT.17 27090 GAZlANTEP, Turaka, za povrat avansa za isplatu plaća radnicima DIOKI d.d. i DINA – Petrokemija d,&, u iznosu od 5.000.000,00 eura,
n.
Jamstvo iz točke I. ove Odluke izdaje se sukladno ponudi investitora CAL1§KAN tC VE DI§ TtCARET SANAY1 A§, INClLlPlNAR MAH.NAlL BILEN CAD.UGUR PLAŽA, KAT, 17 27090 GAZlANTEP, Turska, s namjerom kupovine druStva DINA – Petrokemija d.d. i Adriaoil SpA, s prijedlogom investiranja i financijskog restrukturiranja kao i pokretanje proizvodnje i obuvanje 320 radnih, mjesta, koja je u privitku ove Odluke i čini njezin sastavni dio.
III.
Zadužuju se Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija da u svrhu provedbe programa restrukturiranja DIOKI Grupe, pokretanja proizvodnje i očuvanja radnih mjesta, osiguraju ispunjenje uvjeta investitora CALI$KAN tC VE DI§ TlCARET SANAY1 A§, INClLlPlNAR MAH.NAlL BiLEN CAD.UGUR PLAŽA. KAT.17 27090 GAZlANTEP, Turska, kako slijedi:
1) sklapanje sporazuma između Vlade Republike Hrvatske, banaka, trgovačkih društava u većinskom ili pretežito većinskom državnom vlasništvu, fondovima i
020/SOOil
69S 699f L 988 XVd 82-60 SL02 80/LO
01/08 2012 09:25 FAX 335 1 4922583
HIN.FIN. KABIN.MINISTRA
0010/013
lokalne samouprave o ulasku u kapital i reslrukturiranju druStva DINA — Petrokemija d.d., a sve shodno Planu reslrukturiranja DIOKI Grupe;
2) potpisivanje ugovora o prodaji društva Ćuf d.o.o. HEP-u d.d. kojom kupoprodajom je potrebno osigurati namirenje duga prema Hypo Grupi kao založnom vjerovniku u iznosu od 23.500.000,00 eura i radničkih potraživanja DINA- Petrokemije d.d. i DIOKI-ja u iznosu od 6.000.000,00 eura;
3) preostali iznos investitor CALISKAN tC VE D1S TlCARET SANAYl A?, INClLlPlNAR MAH.NAlL BiLEN CAD.UGUR PLAZA, KAT.17 27090 GAZlANTEP, Turska, bi koristio za namirenje troškova za start-up i radni kapital DINA-Petrokemije d,d., te za plaćanje strateških dobavljača kako bi se omogućila daljnja isporuka sirovina DINA-Petrokcrniji d.d.
IV.
Ova Odluka donosi se sukladno Ponudi investitora CALISKAN 1(? VE Dl§ TlCARET SANAYl AS, INClLlPlNAR MAH.NAlL BiLEN CAD.UGUR PLAŽA, KAT.17 27090 GAZlANTEP, Turska, investitor je dužan:
1) da preuzme na sebe rješavanje (reprogram, otplatu) duga prema ostalim vjerovnicima društava DINA – Petrokemija d.d. i Adriaoil S.p.A. u ukupnom iznosu od 61,22 milijuna eura;
2) da poduzme maksimalne napore da se proizvodnja u DINA-Petrokemiji d.d, pokrene do 01. rujna 2012. godine, a najkasnije do 01. listopada 2012. godine, uz pretpostavku normalizacije poslovanja društva i osiguranje minimalnih tehničkih uvjeta za odvijanje procesa proizvodnje.
V.
Svi Iznosi u ovoj Odluci predstavljaju glavnicu sa stanjem na dan 31. ožujka 2012. godine te su podložni promjenama zbog usklađenja stanja u knjigovodstvenim evidencija u trenutku provedbe relevantnih odluka, a pripremljeni su uz pretpostavku otpisa kamata, naknada i ostalih povezanih troškova.
V.
Jamstvo iz točke I. ove Odluke biti će izdano na rok do 31. prosinca 2012. godine.
VI.
Zadužuje se Ministarstvo financija za provedbu ove
Država po običaju ne poštiva dogovoreno, tko o njoj ovisi taj je nahebao… inače, s obzirom kako se gazprom naglo pojavio, mogle bi se tako pojaviti i komplikacije oko LNG projekta, kao već jednom prije par godina. Nadajmo se da neće, ali ne sjećam se kad su me naši političari ugodno iznenadili
Sindikat radnika Dina Petrokemije traži ubrzanje rješenja sudbine tvrtke
Meni ovi sindikati nisu najjasniji. Drzava je trebala napraviti sljedeci korak, a normalno, nije. Sta oni sad ulaze u neki rat s Turcima prije nego su i poceli raditi, mislim da to nije najbolji pocetak odnosa.
No s druge strana mozda nije ni slucajno, tko zna od koga i kakve instrukcije dobijaju.
Država po običaju ne poštiva dogovoreno, tko o njoj ovisi taj je nahebao… inače, s obzirom kako se gazprom naglo pojavio, mogle bi se tako pojaviti i komplikacije oko LNG projekta, kao već jednom prije par godina. Nadajmo se da neće, ali ne sjećam se kad su me naši političari ugodno iznenadili
U tom grmu i leži zec[emo_ljut]kombinacija velikog igrača koji želi ugušiti konkurenciju i korumpirani političari[emo_bijesan]
Velika se prašina digla i oko biznisa s Katarom. Gdje smo sad stali?
Da, mi smo odmah odgovorili na pismo koje smo dobili, rekli poziciju imovinsko- pravnih odnosa, povijest Adria LNG-a, projekta koji je imao koncesiju tamo. Dali rokove i studiju rješavanja imovinsko- pravnih pitanja i predložili sastanak, vjerojatno krajem prvog mjeseca ili početkom drugog, kako bi operativno poceli pripremati ugovore.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vrdoljak-hns-ovi-ministri-podrzali-su-paket-zakona-a-ne-porez-na-nekretnine.html
Ministar je izravno priznao da se HR pozicija vratila na Adria LNG projekt i Concept of establishing company for managing Croatian interests in Adria LNG Study Company, project manager: Ph.D. Ivo Družić, 2006.
No mene kao i sve u ovoj državi interesiraju i drugi trendovi – posebice rad Vlade!
Zašto se dosad ništa po tom pitanju nije napravilo?
Zato što smo preuzeli resore koji su bili previše neuredni da bi se moglo krenuti proaktivno do trenutka do kad se ne počisti dvorište. Kad počistiš dvorište, što unutar ministarstava, što u formalno-pravnom okviru, onda počinješ proaktivu, a to je 2013.
Proaktivan je strana kovanica a u engleskom jeziku doslovice znači nešto kao prethodnica nečega a u ekonomskom žargonu se koristi kada se želi istaći predviđanje negativnih i loših trendova i ograničavanje učinka negativnih trenova. Nakon proaktivne slijedi aktivna faza a to je okretanje trendova u gospodarstvu.
Dakle imamo ministra koji izravno priznaje da ove godine nije ništa radio a slijedeće godine raditi će ono što je trebao učiniti ove godine.
Sramota i za ministra i za Vladu i za novinara koji bi to trebao prepoznati.
Velika se prašina digla i oko biznisa s Katarom. Gdje smo sad stali?
Da, mi smo odmah odgovorili na pismo koje smo dobili, rekli poziciju imovinsko- pravnih odnosa, povijest Adria LNG-a, projekta koji je imao koncesiju tamo. Dali rokove i studiju rješavanja imovinsko- pravnih pitanja i predložili sastanak, vjerojatno krajem prvog mjeseca ili početkom drugog, kako bi operativno poceli pripremati ugovore.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vrdoljak-hns-ovi-ministri-podrzali-su-paket-zakona-a-ne-porez-na-nekretnine.html
Ministar je izravno priznao da se HR pozicija vratila na Adria LNG projekt i Concept of establishing company for managing Croatian interests in Adria LNG Study Company, project manager: Ph.D. Ivo Družić, 2006.
No mene kao i sve u ovoj državi interesiraju i drugi trendovi – posebice rad Vlade!
Zašto se dosad ništa po tom pitanju nije napravilo?
Zato što smo preuzeli resore koji su bili previše neuredni da bi se moglo krenuti proaktivno do trenutka do kad se ne počisti dvorište. Kad počistiš dvorište, što unutar ministarstava, što u formalno-pravnom okviru, onda počinješ proaktivu, a to je 2013.
Proaktivan je strana kovanica a u engleskom jeziku doslovice znači nešto kao prethodnica nečega a u ekonomskom žargonu se koristi kada se želi istaći predviđanje negativnih i loših trendova i ograničavanje učinka negativnih trenova. Nakon proaktivne slijedi aktivna faza a to je okretanje trendova u gospodarstvu.
Dakle imamo ministra koji izravno priznaje da ove godine nije ništa radio a slijedeće godine raditi će ono što je trebao učiniti ove godine.
Sramota i za ministra i za Vladu i za novinara koji bi to trebao prepoznati.
[/quote] početkom drugog mjeseca će početi pripremat ugovore.. kako su hitri do 2015 će biti gotovi… Ja mislim da niš od toga.. Ne vidim sposobnog čovjeka u ovoj vladi koji bi mogo dovršiti ovakav posao…
Evo kako susjedi iz Dežele računaju kakvu će korist imati od našeg LNG terminala
http://www.seebiz.eu/lng-na-krku-jaca-strateski-polozaj-slovenije/ar-53070/