joka14
HEP se okrenio Gazpromu…jel to znaci da LNG otpada
Ne otpada LNG,nego bu Čermak jeftino kupovao sirovinu.
7. Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi
…jedna od točki dnevnog reda sutrašnje sjednice vlade, može li ovo pomoći da se cijela stvar ubrza.
Evo narode važeći pravilnik o sadržaju obračuna za isplatu plaće ili otpremnine
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_10_120_2606.html
7. Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi
…jedna od točki dnevnog reda sutrašnje sjednice vlade, može li ovo pomoći da se cijela stvar ubrza.
Ide Uredbom a ne izmjenama Zakona – dakle Vlada a ne Sabor – dakle za pretpostaviti je da stupa na snagu na dan objave u NN.
Dakle…..
VCM – 150 MILIJUNA DOLARA
LDPE – 120 MILIJUNA EURA
HIPS/GPPS – 90 MILIJUNA EURA….
A vidi se da Čermak u prespektivi s nižim cijenama plina cilja i na ostatak postrojenja na Žitnjaku!
uopće me ne iznenađuje ova falanga!igre bez granica se nastavljaju[emo_ljut]
To što Gazprom želi na tržište plina Hrvatske po nižim cijenama je rezultat odluke o izgradnji LNG-a na Krku. Bez te odluke koja je velika prijetnja Gazpromu nikada se ne bi dogodila situacija da se nudi plin po puno povoljnijim uvjetima.
Što se tiče HEP-a on ima dugogodišnji ugovor s Inom – slično je i s najvećim kupcem petrokemijom pa tu Gazprom ne može trenutno uhvatiti više od 25% njihove potrošnje jer toliko te dvije kompanije mogu po postojećim ugovorima nabaviti od drugog dobavljača.
Da je ko u Europi da se bez obzira na ugovor može do 50% nabaviti od drugog dobavljača bilo bi puno povoljnije za velekupce.
Naravno da je sve ovo odlična vijest jer bi se mogla pojaviti situacija da Ina u određenim trenutcima ima viškove pa bi ih trebala prodavati po spot cijeni koja je trenutno dosta niža od cijena po dugoročnim ugovorima.
Stoga su velike kompanije i imale milijarde gubitaka na plinu i tražile su i dobile izmjene ugovora s Gazpromom glede cijene.
Sada bi to moglo ići puno brže…..
Članak 16.
U članku 48. dodaje se stavak 3. koji glasi:
„Iznimno od odredbi ovog Zakona, na prijedlog dužnika nagodbeno vijeće može privremenom mjerom naložiti Financijskoj agenciji, da zastane s provedbom ovrhe i osiguranja i prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe, ako bi time dužniku nastala nenadoknadiva šteta. U tom slučaju nagodbeno vijeće zaključkom će odmah imenovati povjerenika predstečajne nagodbe .”
naravno da je jako loša vijest za DIOKI jer kad dođe gazprom i dovuče ovamo svoj jeftini plin, LNG postaje preskup i neisplativ, pa tako i zemljištu DIOKI-a drastično pada vrijednost što DIOKI gura ravno u stečaj!
jako loš razvoj događaja za DIOKI, jako loš! pustite vi Savu koji vas laže i maže već godinama [emo_palacd]
Jedna petrokemija je lijepo potegla na startu, ali to nije razlog da se druga petrokemija ruši.
“HIPS/GPPS – 90 MILIJUNA EURA….”
Daj Savo objasni od kud si došao do ove matematike?
45.000 tona PS-a ne može zaraditi taj novac (bio sam optimističan pa sam količinu PS-a označio kao maksimalno moguću).
Zarada je ono što ostane nakon što se odbiju troškovi…
a nisam ni spomenio postojeći dug za stiren…
naravno da je jako loša vijest za DIOKI jer kad dođe gazprom i dovuče ovamo svoj jeftini plin, LNG postaje preskup i neisplativ, pa tako i zemljištu DIOKI-a drastično pada vrijednost što DIOKI gura ravno u stečaj!
jako loš razvoj događaja za DIOKI, jako loš! pustite vi Savu koji vas laže i maže već godinama [emo_palacd]
[/quote]
Prije će jeftini plin dovući Qatar i USA – pogledaj malo cijene LNG-a i ono što plaćaju potrošači u Europi koji nemaju pristup LNG-u pa ćeš uvidjeti svoju zabludu.
Naravno kada je čovjek u zabludi onda i giješi pa mu se s vremena na vrijeme događaju plinske krize kao što se dogodilo Hrvatskoj.
A da toga više ne bude izlaz je LNG – dakle s LNGom investitoru mogu odahnuti jer plin mogu uvijek i u svako vrijeme kupiti na tržištu po najpovoljnijoj cijeni a ne ovisiti o dobroj volji jednog dobavljača.