DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Idemo stati na loptu i hladne glave opservirati gore spominjanu temu.Kao prvo , privatizacija diokija je završena priča. AG holding apsolutni je vlasnik sa 75,91% , a HFP-u je preostalo 7,65%.Ako netko misli da u ovoj konstelaciji , Vladin visoki dužnosnik može svojevoljno odlučivati o “rasprodaji” dionica radnicima, a bez suglasnosti AG holdinga grdno se vara.Mogući rasplet oko portfelja HFP-a vidim na slijedeći način:varijanta prva , a po meni i najizglednija je da dionice završe u ZIF-u. Varijanta druga je da dioki otkupi dionice u trezor ( tada je moguća opcija ponude dijela dionica radnicima ,ali samo trenutno zaposlenima i to po tržišnim uvjetima , na otplatu). Što se tiče broja radnika koji su bili na popisu za kupnju dionica INE ( navodno oko 500), svoje pravo na otkup dionica morat će izgleda potražiti na ustavnom sudu ( i dobiti spor), ukoliko se vlada opet ne predomisli u zadnji tren.

Cini mi se da cemo imati malu korekciju u ponedjeljak 🙁

Iza probuđene likvidnost dionice Diokija u kojoj su “povlašteni” sudionici tržišta kapitala pronašli razlog za lansiranje njene cijene u nove visine možda se krije povlaštena prodaja dionica Ine sadašnjim i bivšim zaposlenicima.Jednom donesena odluka Vlade RH je neopoziva, ali samo u teoriji. Praksa pokazuje da je odluka Vlade RH neopoziva toliko dugo dok je Vlada u istom sazivu. Teoretičari tu praksu nazivaju prisutnost političkog rizika.

Da su zaposlenici bivšeg Ina Okija o Vladinoj odluci bili na vrijeme informirani, mogli su još u ponedjeljak 17. rujna plasirati svoju štednju namijenjenu kupnji radničkih dionica Ine u košaru ostalih likvidnih dionica na domaćem tržištu kapitala. Tada je Crobex bio na razini 4582,28 bodova. Nakon što su obaviješteni da ne mogu upisati dionice Ine, u ponedjeljak 15. listopada Crobex je bio na razini 5392,94 boda. Zakašnjela obavijest zaposlenicima bivšeg Ina Okija tako je stvorila trošak od čak 17,69 posto. Kojeg iznosa?

Zaposlenici bivšeg Ina Okija donedavno su očekivali da će za jednu godinu staža moći upisati 8 dionica te za svaku sljedeću godinu po jednu dionicu do maksimalno 18 dionica.

Cijena radničkih dionica određuje se formulom 1690 kuna minus pet posto, minus jedan posto za svaku godinu staža. Na primjer, radnik sa 25 godina radnog staža u Ini imao je pravo kupiti 18 dionica Ine za 1183 kune. Nakon prodaje dionica po trenutačnoj tržišnoj cijeni od 2730 kuna radnici Ina Okija ostvarili bi dobit od čak 27.846 kuna, umanjenu za transakcijske troškove.

Kakva smo mi to zemlja kada promjenom vlasti već doneseni zakoni odlukom vlade mogu postati nevažeći? Ima li vlada koja svojim odlukama uskraćuje već stečeno pravo svojim biračima, stvarajući im na taj način troškove, osjećaj za socijalnu pravdu? U poglavlju socijalna pravda svog strateškog okvira za razvoj trenutačna Vlada govori o društvu zasnovanom na povjerenju u javne institucije i zaštiti građana, kojima trebaju služiti.

ovo su dijelovi teksta koji nedostaju.
kolega kamenac zasto ste ih izostavili? smatrate da nisu bitni ili nesto drugo.
moram priznati da mi nije sve jasno u tom tekstu
procitat cu ga jos par puta u cijelosti i razmisliti a tek onda komentirati ili pitati vas kolege da ako mozete da mi nejasne stvari razjasnite

1. “Neki zaposlenici bivše Ina grupe nekada zaposleni u društvu Ina OKI d.d. koje je 30. lipnja 1995. godine izdvojeno iz Ine i pripojeno Diokiju
2.”Iza probuđene likvidnost dionice Diokija u kojoj su “povlašteni” sudionici tržišta kapitala

molio bih cijenjene kolege da mi pojasne ova dva navoda a posebno ovo podebljano.
dali je moguce da u prvom citatu novinar nezna o cemu pise ili nesto drugo, a u drugom citatu ova rijec “povlasteni” mi nikako nije jasna

unaprijed zahvaljujem

to bi ukupno bilo oko 50.000 dionica. peace of cake! to cayman, posjedon, super24, oportunist, matrix i ja ‘pojedemo’ za pet dana [smiley7]

Samo vi papajte momci.
Možda smo upravo otkrili zašto RBA & Škojo co. iskrcava već duže vrijeme.
Ako ste vi tu informaciju o podijeli dionica radnicima saznali iz medija, koliko su ranije Škojo i kumpanija znali za taj info… ha?
Ono što iziđe u medijima je gotova stvar.
Skoro pa gotova. [smiley1]

A možda se samo iskrcavaju zbog Atlantica. [smiley11]

Jet: Are You Gonna Be My Girl?

Ako su im obečali dionice, neka im daju. Pa ti su ljudi stvarali tvrtku. Malo će u korekciju, pa što. Moje strpljenje je što se tiče diokija neograničeno. To mi je za penziju a do tada još jako, jako dugo.

Wile E. Coyote: Carnivorous Vulgaris; Apetitius Giganticus; Eatius Birdius

1. “Neki zaposlenici bivše Ina grupe nekada zaposleni u društvu Ina OKI d.d. koje je 30. lipnja 1995. godine izdvojeno iz Ine i pripojeno Diokiju

Društvo DIOKI d.d. je nastalo udruživanjem društva INA-OKI d.d. iz Zagreba, društva
DINA-Petrokemija d.d. iz Omišlja i postrojenja Etilen društva INA-Industrija nafte d.d. iz Zagreba

Zašto se ovo mjesec dana stara priča ponovno plasira uz neke čudne najave i komentare.
Sve je tu kristalno jasno. Bivši i sadašnji zaposlenici Diokija su imali priliku upisati dionice
DIOKIJA ili INE i to su pravo iskoristili. Jasno je da su oni koji su upisali DIOKI višestruko profitirali.

bivši radnici ina okija digli su halabuku jer nisu dobili dionice ine pa su se zbog toga obratili novinarima business.hr-a. a ovi su počeli špekulirat da će im vlada dati dionice diokija. pa šta onda?
meni je priča manje-više zabavna, dioki je u čvrstim rukama i ima ogroman potencijal rasta.
iskreno, ne vjerujem da će radnici dobiti diokijeve dionice, ali ako i dobiju, recimo 50 do najviše 60 tisuća dionica – so what?
ne velim da mi mini korekcija ne bi odgovarala jer imam još dosta slobodnog casha, ali nešto ne vjerujem u nju.
@ posejdon
nemoj povlačit paralelu između diokija i ddjh jer se tu teško može naći koja dodirna točka. ddjh je bio i ostao instrument u rukama fiminih špekulacija i zakulisnih političkih prepucavanja,a dioki to nipošto nije.
efekt krda u diokiju teško je postići jer je premalo dionica u slabim rukama, a nema ni fime da izaziva paniku s vremena na vrijeme.
zato, do not worry, poslije izbora stižu prekrasni dani na krčke plaže, uvale i rtove….
[smiley11][smiley7][smiley2]

hate red

Prespavao sam i danas ujutro ponovno pročitao (više puta) tekst od kolege Mr. sc. Tomislava Petrova objavljenog u Business.hr-u.

Vaš link

I ne mogu doći nikome, pa ni sebi, od čuđenja i razočaranosti.
(Naravno, idem pod pretpostavkom da su izneseni podaci u tekstu činjenice.)

Ne mogu vjerovati da se netko iz državnog vrha usudio brisati radnike bivše Ina Oki grupe s popisa ljudi koji imaju pravo na dionice Ine u ovom krugu privatizacije koji je već počeo (upis dionica Ine je u tijeku!!!).
Ono što ja znam da su radnici Diokija 2005. mogli birati hoće li kupovati dionice Diokija ili će čekati na privatizaciju Ine. Neki su se odlučili za ovo prvo, neki su odlučili čekati.
Ne želim uopće raspravljati o tome koja je odluka bila bolja jer je to ipak njihova privatna odluka.
Sada se dogodilo da oni koji su odlučili čekati Inu, prema odluci nekog iz „vrha“, te dinice neće dobiti.
Ja sam dioničar Diokija, i dobro znam što za tržišnu cijenu znači zahtjev radnika za dodjelom dionica po netržišnoj cijeni, i naravno da to nije u mom interesu, ali se pitam: što da radi osoba koja je odustala od dionica vlastitog poduzeća kako bi mogla dobiti dionice Ine i sada to ne može ostvariti?
Ti radnici, koliko god da ih je, nešto moraju dobiti jer nisu realizirali baš ništa.
(Cinici bi sada rekli: “Tko im je kriv”, ali to nije nikakav argument, naročito ne u pravnom smislu.)
Jel to čudno da ako su izbačeni sa popisa za Inu da sada žele “barem“ dionice Diokija???
Meni nije.
Moja razočaranost ne ide toliko iz činjenice što ovo može direktno utjecati na kretanje cijene dionice Diokija u skorijoj budućnosti, koliko iz činjenice da se iz plemenite ideje radničkog dioničarstva konstantno stvaraju skandali (DDJH;DIOK…tko je slijedeći?).

Osobno ne zastupam stav kolege Petrova koji je iznio mogućnost da je ovaj veliki rast cijene dionice Diokija prošlog tjedna bio insceniran kako bi netko izašao van. Rast cijene se, između ostalog, dogodio i zbog Mesićevog posjeta Omišlju i njegove rečenice o “vjerojatnosti Omišlja za lokaciju LNG terminala“.

Na kraju i dalje mislim da je pred Diokijem krasna, svjetla budućnost, ali me ova zadnja rečenica tako podsjeća na hrpu utješnih postova koji su se mogli naći na temi DDJH-R-A.

Moja isprika za poduži post.

La vita e bella!

Ma to je obično politikantstvo koje se širi tiskom iz nečijih osobnih interesa! I nije to samo izoliran slučaj nego postaje pravilo da netko tko želi ostvariti profit iz NEPOSTOJEĆIH prava obilato se služi medijima, a vjerojatno za zubatac i litru crnjaka.
Sad kada se vidi vrijednost i potencijal DIOKIJA svi bi da im DRŽAVA nešto dade jer još ima nešto dionica, a oni su to kobajagi “stvarali” ili su “zaslužili”.
Na burzu pa kupuj, cijena se zna!

Mislim da je vrijeme da prestanemo lamentirati oko radnika.Isto tako potpuno je irelevantno , u ovom razvojnom trenutku P/E , dali je 5000..7000 ili više, kao i kvartalno izviješće za koje je predvidivo ( iz prije elaboriranih razloga), da će imati predznak (-).
Sve gore navedeno može kod kolebljivog ulagača izazvati : krivu paralaksu, zamutiti vid , te potencirati efekt “od stabala ne vidim šumu”.Da rezimiramo, ništa ne može spriječiti dugouzlazni trend dioki-a, a simplificirano, formula za buduću vrijednost društva počiva na tri faktora:
rast vrijednosti zemljišta x veliko povećanje proizvodnih kapaciteta x LNG ( bez obzira na lokaciju)

P:S. pozdav svim imateljima dionice , mirno spavajte , jer plastika čini život lakšim

New Report

Close