I da ne bi tvoju malenkost zamarao s nepotrebnim detaljima kao što su ima etana – nema etana evi ti kromatografske analize od 21.03.2011 ali i još nekih detalja!
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ex-agencija.hr%2Fbilten%2FIspitivanje%2520paljenja%2520prirodnog%2520plina%2520u%2520ovisnosti%2520o%2520sastavu.pdf&ei=qVCFUPD3KszGtAa_-4CQCA&usg=AFQjCNHPQlfLnDpuFYYbZHs3hRGTRit89g&sig2=2RX_W1GJ76kyFxswKd6QWg&cad=rja
Kao i obično problematika o kojoj nastojiš raspravljati nije ti jasna, pa linkaš članke koji imaju tek marginalnu vezu sa temom o kojoj raspravljamo.
[/quote]
Onda pročitaj što kaže Uprava u svezi zatvaranja PJ Etilen – pad dostupnosti!
To u slučaju Ina – Dioki znači ima etana ali za Dioki nije dostupan!
I kromatografska analiza pokazuje da etana ima – plin na Stružec dolazi iz Etanskog postrojenja.
Dakle odakle toliko etana u plinu a nema ga na Žitnjaku?
Onda pročitaj što kaže Uprava u svezi zatvaranja PJ Etilen – pad dostupnosti!
To u slučaju Ina – Dioki znači ima etana ali za Dioki nije dostupan!
I kromatografska analiza pokazuje da etana ima – plin na Stružec dolazi iz Etanskog postrojenja.
Dakle odakle toliko etana u plinu a nema ga na Žitnjaku?
Da te podsjetim da to nije tema rasprave.
Tema rasprave je ovaj tvoj post:
Etilen je vezan na Molve tj Etan u Ivaniću i ne može se bez posljedica za Inina postrojenja zaustaviti Etilen?
Čini mi se da ako nema separacije etana ne može biti ni ostale separacije?
Tvrdiš da:
I) etana ima;
II) Dioki ga mora preuzimati da ne bi bilo posljedica za Inine pogone.
Objasni sad:
a) zašto Dioki ne želi preuzimati etan?
b) zašto obmanjuje javnost pričom da mu ga Ina neda? Ti upravo tvrdiš suprotno.
c) zašto Dioki u javnosti od sebe stvara žrtvu sa pričom da mu Ina ne da etan, a zapravo ga sam ne želi preuzeti?
d) zašto odjednom Dioki servira javnosti priču da je Etilen neprofitabilan, a koji mjesec prije Ježić taj pogon naziva tiskarom novca?
Kliring
Dobro bi bilo baviti se temom, a ne ulaziti u procjene radništva.
Pišem to s dobrom namjerom.
Lako je pišati niz vjetar, kad nosiš gaće na štapu.
Kad smo već kod teme, tko prvi bježi s broda koji tone?
Plivaj za njima i bit ćeš siguran, da plivaš ka najbližem kopnu.
Ako odeš na Inin web možeš pročitati što je sve u stvari Etan u Ivaniću!
http://www.ina.hr/default.aspx?id=441
Ja sam ti eto samo dao mogućnost da vidiš kromatografiju s KS Stružec iz koje se vidi da u smjesi etana i propana ima i prirodnog plina.
Da li to završava u distributivnoj mreži ili kao lift ja to ne znam ali svakako da to ne završava u Diokiju!
I tu počinje priča o padu dostupnosti osnovne sirovina kako se izrazila Uprava Diokija, i zatvaranju Etilena i otpuštanju 300 radnika.
Ako je plin korišten kao lift to je prestrašno – no i to se može provjeriti i postoje indicije. Npr zašto se ne provjeri koliko Ina proizvede plina a koliko ga isporuči u mrežu. Razlika između tih količina je drastično porasla – čak oko 2,5x u zadnjih 2-3 godine. Bilo je oko 3% vlastite potrošnje a sada je oko 7,5%.
Čitajuči neke komentare čovjek dođe do gorke istine tj zašto nam i je ovako, sa druge strane ovdje ima neko interes okretati situaciju i znamo ko je to 😉 , opet onda se jave privatnici koji krpaju kraj s krajem, imaju sebe zaposlenog i manjak posla pa tu pametuju kako mi radnici ne želimo raditi i kako bi hladili ono.
Sreća je da postoji tipka ignore pa takvih postova više u mojoj budućnosti neće biti, sve u svemu točno se vidi tko zna unutarnju situaciju a ko gubi ovdje vrijeme, jer da ste unutra jako dobro bi znali da neke dorade, pvc. vcm i slično su lov u mutnom, kogeneracije i sl.
Pa da je to tako jako dobro i isplativo, nikad se kao prvo ne bi ugasilo jer npr McDonald restorani rade profitabilno i sad se gazda sjeti kako ih bude malo pogasio na 2 god – dajte ljudi ne pričajte gluposti m jako se dobro zna da se prao novac, kao što se zna da je pvc kupljen u splitu i preplaćen u milionima a opet ko pametan kupuje stari nevaljali pogon i još ga ne misli prodati u staro željezo?
Sve je ovo sa razlogom pogodovano nekome jer je lakše bilo zgrnuti pare u 5 god nego iste zaraditi u 15, pa mi smo jako dobro znan narod po lakomosti što se vidi primjer na turizmu ( svaka čast izuzecima )
Uostalom zašto doki nije radio još 2 mj kad je bilo sirovine, mogli smo barem dio plaće dobiti ili zaostatke iz 2010-te , zašto se sirovina prodavala okolo bezveze kad smo ju kupili po punim cijenama….puno je tu zašto ali kad bi neko želio znati istinu i kazniti odgovorne onda bi mi postali pravna država a i sami znamo da se to nikad neće desiti !
Pa hebo te jedino postrojenje u RH koje nema Izvješće o sigurnosti su Molve – ili su oni izuzeti iz Zakona'
Tko ti tvrdi da Etan prolazi – ili čak i ostali plinovi – i da Dioki može ostvariti REACH proizvod?
Puno je to kompleksnije no što is ti zamislio.
Etilen ne može raditi bez dovoljno sirovine i kemijski sigurne i čiste sirovine.
I kako misliš da se u Etanu može preskočiti prva sekcija – deetanizer?
Hajde prvo nauči što je to REACH, i zašto nema veze s ostatkom tvog posta, da se ne upetljavaš dalje.
[/quote]
REACH ti je kao POtvrda o sukladnosti ili CE oznaka.
I mora je imati svaki monomer pa tako i etilen na Žitnjaku.
Ako sirovina ne zadovoljava – ne zadovoljava ni monomer.
Etilen na Žitnjaku je žrtva Mađara koji su kada su ušli u Inu sklapali NEBULOZNE ugovore o transportu plina kroz Slovačku, Austriju i Sloveniju te im i sada to stoji prazno a zakupili su po principu take or pay!
Kada se pojavio Sj Jadran prepolovile su se uvozne potrebe pa da bi smanjili svoje gubitke smanjivali su proizvodnju na kopnu te istovremeno odugovlačili Edisona.
E pa Edison im to teško može oprostiti pa su i na međunarodnom sudu zbog toga!
Ne daj se Sava, turska konjica stiže popodne.
Čitajuči neke komentare čovjek dođe do gorke istine tj zašto nam i je ovako,…..
Meni to sve smrdi……..
Npr od 2008-2010 utrostručila se potrošnja plina za potrebe proizvodnje plina i nafte – s 55 milijuna na 176 milijuna m3 plina godišnje!
Rezultat – pala proizvodnja plina i nafte!!!!!!
Današnji mali promet i odnos kupnje i prodaje sugerira na daljnji pad koji će vjerovatno početi skidanjem s kupnje da se popravi prodaja jer veće količine ne mogu se baš ni prodati a ima sigurno prodavača koji to čekaju ( Kaba, Raiff, Marijan Filipović…. ) U prvih 10 ne vidi se ulaz većih igrača a to govori sve.