Zatvara se ono što je donosilo gubitak zadnjih godina!
Nakon uplate predujma provedene su isplate plaća zaposlenika društava Dioki d.d. i DINA-Petrokemija d.d. obračunate zaključno s datumom 30.06.2012. godine.
Ovime su ostvareni preduvjeti za realizaciju plana operativnog, financijskog i vlasničkog restrukturiranja Dioki Grupe, te su započele pripreme za postupno pokretanje proizvodnje.
Ovisno o dinamici pokretanja rada postrojenja, nakon restrukturiranja Grupe predviđamo proizvodnju u vrijednosti od 160 do 200 milijuna eura namijenjenu pretežito izvozu, ali očekujemo i zatvaranje dijelova proizvodnih kapaciteta za čiji daljnji rad zbog nedostatka sirovina i posljedično nerentabilne proizvodnje nije pronađeno rješenje.
Zatvara se nerentabilo a raditi će ono što je profitabilno!
Šta je loše u tome da kompanija radi s profitom?
[/quote]Naravno da nema ničeg lošeg,ali ljudi ne žele shvatiti da se ide u restrukturiranje,a ne u stečaj.[emo_smijesak]
[/quote]
I Etilen bi mogao raditi da Ina osigura ber 50kt etana a to nije problem!
Razliku Dioki uvjek može dopeljati iz Pančeva kako se jedno vrijeme radilo.
Etan u Ivaniću je stajao 3-4 mjeseca – vjerojatno neki veći remont – pa su mogli nešto učiniti po pitanju efikasnosti!
Ulaganje u Dioki
Turski je kapital već prisutan u Hrvatskoj. Njegova je najnovija akvizicija ulaganje u Dioki i Dinu , posrnule tvrtke Roberta Ježića, čiji radnici od turskih ulagača očekuju da poslovanje postave na noge.
– Drago nam je da smo dobili novu upravu jer to znači da turski ulagač preuzima i odgovornost za pokretanje prozivodnje – kratko nam je rekao Predrag Mihaljević, šef sindikata u Dini Petrokemiji.
U Dini su jučer čekali da njihov novi direktor Murat Turel preuzme upravljanje tvrtkom, koja se priprema za ponovni početak proizvodnje polietilena.
http://www.jutarnji.hr/turska-gospodarska-ofenziva–dogus–rixos-i-eksen-postaju-vodeca-imena-hrvatskoga-biznisa/1060250/
Sve je to lijepo sava.
Ljudi dali novce, a iz zahvalnosti zbog njihovog humanitarnog rada su ih izabrali u Upravu DINE.
Mene zanima baš tko ih je to izabrao. Ja nisam, makar bi isto glasao za njih ako su ozbiljni. Mislim na ovoj temi su u zadnje vrijeme svi ozbiljni investitori osim mene.
UPRAVA javi se tam di trebaš.
lp [emo_smijesak]
Sve je to lijepo sava.
Ljudi dali novce, a iz zahvalnosti zbog njihovog humanitarnog rada su ih izabrali u Upravu DINE.
Mene zanima baš tko ih je to izabrao. Ja nisam, makar bi isto glasao za njih ako su ozbiljni. Mislim na ovoj temi su u zadnje vrijeme svi ozbiljni investitori osim mene.
UPRAVA javi se tam di trebaš.
lp [emo_smijesak]
Ma i dečki na Omišlju sami znaju pokrenuti proizvodnju tako da im za to ne trebaju tri managera!
Turci su dolje iz drugog razloga a to je vlasničko restrukturiranje – dakle treba utvrditi koliko košta Dina sada i u buduće pa onda dio koji će uzeti treba lijepo i platiti!
Pitanje za tebe – kolika je vrijednost Dina Petrokemije – posluži se izvješćem za 2010. i pročitaj i tekstualni dio – posebice o 100% imovine koja je amortizirana a u upotrebi je – vrijednost 950 milijuna kuna.
Olga je neki dan rekla da su ulaganja u Dinu dosegla 200 milijuna eura!
MUke po Ravenni i VCM-u se nastavljaju!
mercoledì 17 ottobre 2012
Coem (ex Vinyls), interpellanza del senatore Mercatali
“Con 33 firme (e qui sono 35) – dichiara il sindaco Fabrizio Matteucci – il Governo è vincolato a rispondere entro 15 giorni”.
http://www.ravennatg.it/ita/Politica/2012-10-17/Coem-%28ex-Vinyls%29,-interpellanza-del-senatore-Mercatali
A s Dinom se to može riješiti u 5 minuta!
Zašto se ne utrči u taj deal – to je skoro pa 200k tona VCM-a godišnje i 150 milijuna dolara prihoda.
Industrie Generali purchased the plant when the business was in bankruptcy proceedings in 2010, beating rival offers by Switzerland’s Gita and Croatia’s Dioki. It agreed with the local government to maintain operations. The plant has 54 employees.
“Clearly, if we only thought to be active until 2015, we would never have done this,” Castiglioni said. “We are looking at a 2030, 2050 horizon: the hope is that even when I am no longer here, the business will continue.”
Production was initially expected to resume in March this year and later postponed to April and further due to production constraints at feedstock vinyl chloride monomer (VCM) suppliers. Its main suppliers prior to the production halt some three years ago were France’s Arkema and Croatia’s debt-ridden Dioki.
“France remains our preferential supplier, and obviously we’re looking at Croatia as well, as long as they resume production,” Castiglioni said.
“We expect they will, and are waiting for the official announcement. The location helps us as it’s very easy to cross the Adriatic.”
The Croatian government in March arranged a debt-to-equity restructuring deal to save the Dioki Group from bankruptcy and ensure workers received wages for unpaid work.
Its owners had agreed to reduce their holding in the company to 1% so that creditors such state-owned electricity provider HEP, the gas division of Croatian group INA and state-held rail operator Hrvatske Zeljeznice could have debts converted into equity.
“We will also source out other supplies [of VCM] internationally, particularly on a spot basis,” Castiglioni said. “The idea is to look for sourcing where it is more convenient.”
There has been a dearth of PVC in recent months relative to existing demand, the CEO said, adding that market expectations were for 6%/year global growth.
Most of Industrie Generali’s production will go to feed the Italian market, he added.
Dakle Dinaši – je li to nova šansa koja se ne smije propustiti?
BREAKING NEWS:
izvorni tekst je poradi bolje čitljivosti od strane moje malenkosti pravopisno ispravljen samo
RADNIČKO VIJEĆE DIOKI d.d.
Zagreb, Žitnjak bb
ZAPISNIK
Sa 19. sjednice Radničkog vijeća Dioki d.d. održane 17. 10. 2012. godine u velikoj dvorani Upravne zgrade s početkom u 10,00 sati.
Nazočni članovi: Z. Rumenović, D. Crkvenac, M. Matić, M. Klarić, J. Pavelić.
Ostali: S. Perković-STNG, Leo Dolezil- Član uprave- direktor.
Jednoglasno je usvojen slijedeći Dnevni red:
1. Usvajanje zapisnika sa 18. sjednice.
2. Očitovanje o materijalima poslodavca.
3. Razno.
Ad. 1. Zapisnik sa 18. sjednice usvaja se jednoglasno i bez primjedbi.
Ad. 2. Radničko vijeće je pod ovom točkom provelo raspravu o namjeri poslodavca da donese odluku broj R-32/2012 o zatvaranju dijela proizvodnje te namjeru poslodavca da donese Pravilnik o radu Dioki d.d. s prilozima. Nakon iscrpnog izvješća i pojašnjenja od strane uprave kao i provedene rasprave Radničko vijeće je jednoglasno donijelo slijedeće očitovanje:
1. Prihvaća se namjera poslodavca da donese odluku o zatvaranju dijela proizvodnje na postrojenjima PJ ETILEN, PJ POLIETILEN 1 PJ KEMIKALIJE.
Obrazloženje:
Ova odluka je neizbježna zbog, kako kaže uprava u svom obrazloženju nerentabilnosti u poslovanju kao i nemogućnosti osiguravanja dopreme sirovine od strane dosadašnjeg dobavljača. Iz tog razloga Dioki se mora prilagoditi tržištu i zadržati onu proizvodnju a to je PJ Polistiren i PJ EPS sa dijelom pratećih funkcija.
Provedba ove odluke dovesti ce do neminovnosti zatvaranja određenih radnih mjesta sto ce u konačnici rezultirati i utvrđivanjem viska zaposlenika za koje uvjetujemo da budu zbrinuti sa svim pravima prema važećem Kolektivnom ugovoru sto podrazumijeva i pripadajućim otpremninama. Jamstvo smo dobili od uprave da najavljena sredstva koja nam trebaju biti doznačena od prodaje Ćuf-a, sto po odluci Vlade treba biti realizirano do kraja Studenoga. mogu biti dostatna za isplatu otpremnina i vjerojatno cijelih iznosa placa onima koji ce morati otići. Treba naglasiti da niti onima koji ce ostati neće biti jednostavno i sigurno jer sadašnji Kolektivni ugovor ističe krajem Travnja iduće godine a i pitanje je do kada ce doradbeni partner ostati u poslu i što će tada oni dobiti ako moraju otići. Na žalost neće biti lako ni jednima ni drugima.
Nitko nije sretan da se ovako rješava problem Diokija jer smo mi cijelo ovo vrijeme tražili samo da nam se omogući nastavak rada i isplata placa ali to nažalost očigledno nije moguće ili nije svima u Hrvatskoj u interesu a pomoć i razumijevanje smo tražili i kod Vlade i Ministara i kod INE ali ništa. Na kraju i sami radnici su tijekom ovih godinu dana agonije i neizvjesnosti tražili da im se ako ništa drugo a ono omogući odlazak na burzu ali pod uvjetom da dobiju i otpremnine jer su ili itekako zaslužili. Unatoč drugačijem stavu ministarstava uvjereni smo da ce, zahvaljujući dosadašnjim pritiscima na sve te institucije to biti i provedeno.
2. Pravilnik o radu uprava treba doraditi prema konačnoj verziji Program a restrukturiranja u pogledu Priloga o popisu radnih mjesta kao i popisu radnih jedinica pa kad dobijemo takav tekst na isti ćemo dati svoje mišljenje.
Ad. 3. Pod ovom točkom nije bilo rasprave.
Sjednica je zavisila s radom u 13,00 sati.
U Zagrebu, 18.10.2012. godine
Dostaviti:
Uprava društva,
Oglasne ploče društva,
Članovima vijeća
Predsjednik Radničkog vijeća: I.Pavelić
Za sada je posve izvjesno da će kompletna zagrebačka lokacija otići na burzu, jer nema mogućnosti, energenata i novca da (pro)radi stirenski dio.
Naredba je izdrenirati sve – protiv smrzavanja u zastoju.
U 13.00 je završila sjednica a u 13.05 sepočelo udarat po asku. Blaženi Smartphoni.
A zakaj onda dionica paaaaada?
A ča ja znam. Malo raste malo pada, jel.