LNG terminal
Toliko gluposti sam u zadnje vremena pročitao o važnosti LNG terminala za Hrvatsku da stvarno moram reagirati.
Mi Hrvati čak ne znamo što našem gospodarstvu treba, a još manje kako da to postignemo.
Takav je slučaj i s LNG terminalom. Mislim da se o njemu priča pa bar zadnjih desetak godina, pa čak je osnovan konzorcij tvrtki koji će realizirati projekt.
Tu se javlja prvi problem kod ulaganja u Hrvata. Od ideje do realizacije projekta (koji još nije realiziran) prođe desetak godina (optimistična varijanta). Normalno u tih desetak godina dolazi do promjena uvjeta kako na domaćem, tako na stranom tržištu, a o novim tehnologijama neću ni govoriti.
Drugi problem je taj što smo mi Hrvati što se tiče investicija megalomani. Mi bi htjeli plinom opskrbljivali cijelu Europu, a trenutno za naše gospodarstvo nema dovoljno plina i još je bezobrazno skup. Ako usporedimo zemlje u našem okruženju vidjeti ćemo da je plin za naše gospodarstvo najskuplji u regiji s obzirom da jedini u okruženju imamo vlastite izvore plina (čitaj INU).
Mislim da je na poslovnom nedavno izašao članak u kojemu su iznesene samo dvije stvari s kojima se mogu složiti.
Prva je da LNG terminal neisplativ za Hrvatsku i drugi da će cijena plina i dalje padati.
Rusija je smanjila cijenu plina zbog krize (manja potražnja), a druga je ta što su u Americi novom tehnologijom vađenja plina iz škriljevca od nekoć velikog uvoznika plina uspjeli u potpunosti zadovoljiti svoje potrebe.
Prošli mjesec objavljena studija američkog ministarstva energetike, procijenila je tehnički dostupne izvore plina iz škriljevaca u Europi na 624.000 milijardi prostornih stopa, u usporedbi s 862.000 milijardi koliko iznose oni u SAD-u.
Nekonvencionalni izvori plina (u koji spada i dobivanje plina iz škriljevaca) u Europi mogli bi pokrivati europsku potražnju još najmanje 60 godina.
Svi ovi podaci dostupni su na internetu, samo treba malo proguglati.
Drugim riječima biti će plina za svinje hraniti, bilo iz konvencionalnih bilo iz nekonvencionalnih izvora.
Na kraju krajeva INA ima svoj plin, a može ga i jeftino nabaviti.
Sada dolazimo do onoga što hrvatsko gospodarstvo treba. Treba jeftin plin jer je plin puno čišći energent od ugljena i lož ulja. Od 01.01.2013. ulazimo u EU sustav trgovanja s CO2.
Pošto su naši pametni pregovarači u Kyoto potpisali kvote za razdoblje u kojoj je u Hrvatskoj bio rat, pa većina postrojenja nisu radila, nažalost imati ćemo malo besplatnih emisijskih jedinica.
Zbog toga Vas molim pod hitno osigurajte jeftin plin za naše gospodarstvo.
To će te postići izgradnjom još tri podzemna skladišta plina. Problem je INE što nema gdje skladištiti izvađeni plin pa ga spaljuje na bakljama (plina u Panonskom moru ima više nego nafte).
Predlažem sljedeće lokacije: Slavonija, kod Plomina, na Krku kod DINE.
Također pod hitno trebate povezati ININE bušotine u Sjevernom Jadranu s maticom zemljom. Time će Hrvatska dobiti i drugi pravac dobave plina iz Italije, odnosno afričkih zemalja
.
Gosp. Čačiću još jednom Vas molim da uključite znanstvene stručnjake. Energetika nije građenje cesta, da bi ste dobili novac iz EU morate zadovoljiti niz njihovih uvjeta, a najvažnija je zaštita okoliša.
Ja vrlo cijenim Vaš rad i predanost poslu, ali trenutno je kod Vas veliki promet a mala zarada.
I da ne zaboravim, ako su Vam Vaši savjetnici napisali isto što i ja, dajte im veliku plaću i auto s grijanim sjedalima. Zaslužili su ga.
Pozdrav !
Kako navodi portal novilist.hr, ministar financija Slavko Linić je izjavio da ako do petka Vlada iz Diokija ne dobije nikakve informacije o prodaji Dine, u ponedjeljak će Porezna uprava pripremiti dokumentaciju i predati zahtjev za pokretanje stečaja u tvrkama Dioki i Dina Petrokemija. Linić je objasnio da je cilj Vlade osigurati isplatu šest plaća radnicima, a to je, bez investitora, jedino moguće pokretanjem stečaja. Kontrolu nad kompanijom tada bi preuzeli vjerovnici, među kojima su najveći banke i država. Konačnim otvaranjem stečaja utjecaj većinskog dioničara Roberta Ježić na tvrtku i formalno bi bio minimaliziran, a možda bi i to moglo rezultirati interesom investitora, piše Večernji list.
– Teško je vjerovati da bi ijedan ozbiljan investitor ulazio u cijelu priču dok je formalni većinski vlasnik i dalje Robert Ježić, naročito s obzirom na loš imidž i skandale koji se uz njega vežu. Mnogi stoga baš i čekaju stečaj – izjavio je jedan hrvatski menadžer za Večernji list.
Pa zašto onda predjsjednik NO Diokija Zdravko Rumenović tvrdi da je sve potpisano i poslano???
Ministarstvo financija Caliskanu daje zeleno svjetlo za uplatu novca za Dioki?
ODLUKA U PONEDJELJAK
18.8.2012. 13.26
Sandra Carić Herceg
Predsjednik Nadzornog odbora Diokija Zdravko Rumenović potvrdio je za Business.hr kako ima informaciju da je turski Caliskan poslao pismo Ministarstvu financija u kojem potvrđuje potpisivanje predugovora o preuzimanju Dina Petrokemije i namjeru uplate iznosa od pet milijuna eura iz koje bi se podmirila dugovanja za plaće radnika, no Uprava Diokija i Ministarstvo financija još nisu službeno potvrdili tu informaciju.
http://www.business.hr/kompanije/ministarstvo-financija-caliskanu-daje-zeleno-svjetlo-za-uplatu-novca-za-dioki/print
Također ima jedna kvaka koja je vrlo bitna a to je da je kompletna bankaraska potraživanja Dioki osigurao hipotekama kao ovršnim ispravama – to znači da banke nisu te koje mogu pokrenuti stečaj prije nego što izvrše ovrhu nad založenom neoperativnom imovinom.
To Sud neće prihvatiti!
Tu se radi preko 2 milijuna m2 građevinskog zemljišta!!!!
Stoga ispada da bi Linić pokrenuo stečaj u Dini za par desetaka milijuna kuna duga i to NAREDBOM Poreznoj upravi umjesto da se pozabavi stvarnim poreznim dužnicima koji duguju milijarde – kao što rekoh tako može poslati u stečaj skoro čitavu HR pa i dobar dio javnih poduzeća i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu!
A može se reći i ovako….
J ednom bi u Hrvatskoj trebalo načelno raspraviti o situacijama poput ove u Diokiju i Dina Petrokemiji čiji radnici traže da im se isplati osam neisplaćenih plaća, blokiraju Krčki most i groze se da će opasna postrojenja ostaviti bez nadzora ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve.
Takve se, situacije, naime, stalno ponavljaju u gotovo istom obliku i izazivaju spoticanja o uvijek isti kamen. Zato bi bilo dobro da se o njima u društvu postigne i javno razglasi minimalni konsenzus između vlasti i opozicije, medija i raznih društvenih institucija i ustanova i da se na to konačno stavi ad acta.
Jer, kad gledaš kako tu priču o Dini i Diokiju prate naše televizije, uključujući i javni HTV, imaš snažan dojam da se prema radnicima tih propalih tvrtki vlast ponaša životinjski i kriminalno. Ljudi danima mole, prijete i plaču jer im se ne šalje njihov novac i tu je okrutnost naprosto užasno gledati.
U tom smislu, s ekrana se bubnja s varijacijama sarkastičnih novinarskih primjedbi i narodnih poslovica o lažljivoj pravdi i o bešćutnosti svake vlasti, a pogotovo se diže kuka i motika na račun ove socijaldemokratske vlade koja, eto, okrutno drži lokot na kasi ostavljajući na cjedilu upravo gladne radnike. Na taj način u javnosti se potiče pravedni bijes prema »moćnicima« iz »struktura« koji nemaju ni mrvu srca prema jadnoj i prevarenoj radnoj snazi čija su djeca željna kruha jer je Vlada slijepa za njihove patnje.
Mnogi, međutim, (ne) znaju da je Dioki privatna tvrtka u čijem je stopostotnom vlasništvu Dina Petrokemija.
A to znači da Vlada ni na koji način nije stranka u ovom sporu, niti ima razloga da ju se u ovakvim slučajevima antagonizira s radnicima.
Naravno da svakome, na ljudskoj razini, mora biti žao ljudi čija je egzistencija na bubnju bez obzira kojem tipu vlasništva pripadaju njihova radna mjesta.Naravno da je dobro što je nađen turski investitor koji će, izgleda, preuzeti Dinu i Dioki i tako spasiti barem dio tih radnika. I naravno da Vlada treba uvijek činiti sve što može da pomogne u rješavanju ovako teških lomova i kad je kapital društveni, i kad je privatni.
[/b]
A može se reći i ovako….
Jedini način zaustavljana kaosa je jačanje državnog intervencionizma i protekcionizma s naglašenom nacionalnom i socialnom notom!
Svi koji misle da sam u krivu neka provjere od kojih je aktivnosti sačinjena vanjska politika i gospodarska politika uspješnih zemalja.
( Njemačka, Poljska, Švicarska,Turska, Južna Koreja,Japan,Rusija…)
Samo oni koji nisu popušili spiku o globalizaciji sad izlaze iz recesije.
Kako smo bili ponosni na Rohatinskog kad je dobio nagradu za dobro obavljan posao guvernera, a trebali bi smijeniti svakoga kojega hvale iz inozemsva jer ga sigurno ne hvale za dobro koje je učinio hrvatskom narodu . Hvale ga jer je njima od koristi. Posebice Englezi i Francuzi.
Naravno da je globalna kriza samo alibi za nesposobnost kvazi državica poput naše.
Možemo prekopirati poteze u gospodarstvima Poljske (koja nam je ponudila pomoć kako izvući novac iz EU), Njemačke (radni mentalitet), Švicarske (turizam), Turske (trgovina), itd.
To rade čak mala djeca, gledaju druge, veće od sebe i kopiraju najbolje te se tako penju po ljestvici.
Kada uđemo u EU, u HR će biti sve manje hrvata a sve više bosanaca, rumunja i da ne nabrajam….
Zamislite taj scenario, ako možete….
Ako Dina ide u stečaj Dioki kao vlasnik će to prodati po nekoj cijeni.
Ako Dinu kupe Turci i plate manje od stečajne cijene tada je to za dioničare Diokija nepovoljnije.
Ako radnici dobiju zaostale plaće iz stećajne mase,a sigurno će ih dobiti,dobili su nagradu za nerad.Da je stećaj nastupio
prije pet šest mjeseci dioničari Diokija bi bili u povoljnijoj situaciji jer radnici nebi dobivali plaće
za nerad.Ovako su radnici samo trošak.
Stećaj što prije je najbolje rješenje za Dioki.
Akumulirani gubici su 1,2 mlrd kn i rastu.Da li će se pojaviti kupac dionica,ili će netko dokapitalizirati i dobiti na poklon potencijalnu zaradu od 1,2 mlrd kn gubitaka koji vrijede cca
240 mi/20% porez na dobit/.Nažalost u nesređenom tržištu kapitala postoji mali broj alternativnih
fondova jer bi to za njih bila prevelika izloženost iako bi se ovaj dug , mogao kupiti kupiti i za manje iznose.Malo je likvidnih kao što je Adris.Ali to se može napraviti jedino na način da se postojeće d.d.ne gasi pa bi se moglo dogoditi da d.d.sa BV od 0 kn ili čak BV u minusu ,a dionica vrijedi puno više od sadašnjih 16.50 kn.
Hotel Excelsior ima kapital i rezerve od minus cca 24 mil kn,a u ponudi za preuzimanje dioničarima se
nudi gotovo nominala od 100 kn.O.K. Excelsior je u Dubrovniku i predstavlja brend.Ali nije li i Dioki brend.Sam Bog će znati kuda ide cijena dionice.
A ovdje se na račun stečaj hoće,stečaj neće ćine veliki valovi koji nose slabije plivače,a naročito kukavice.
Uđi i trejdaj,ali ne na temelju dnevnih informacija_dezinformacija.Plivaj kontra struje!
@ Hasenfefer
Koliko primjećujem u zadnje vrijeme, ljudi zaboravljaju jednu važnu stvar – INA više nije hrvatska. "Hrvatski plin" prodaje INA pa ne vidim kako to Hrvatska ima ikakve koristi od "svog" plina. Kako se meni čini, taj vlak je prošao zahvaljujući niskim interesima i veleizdaji pojedinih političara
@ lopina
a da se dijele nagrade za pisanja gluposti po forumu, možda bi i ti koju osvojio, iako je Sava žestoka konkurencija
Nije nagrada već je plaća. Jesi provjerio šta zakon kaže po tom pitanju?
A zamisli da je situacija potpuno ista kao danas, samo da radnici nemaju obvezu dolaziti pa ni pravo na plaću, šta misliš gdje bi bili ti pogoni danas. Jel bi postojali i u kojem obliku? Šta bi bilo s širom okolicim gdje su smješteni ti pogoni? Ti ljudi tamo dolaze kao da je to njihovo vlasništvo pa su ga dužni čuvati i paziti da se ne dogodi neko sranje potpuno besplatno i o svom trošku. To je suludo.
Cijela situacija oko Diokia je totalno suluda i tu svega par ljudi točno zna što se događa i zašto se događa, to ti je jedina istina. IMO jedan od njih je Ježić drugi Linić, vjerojatno i Dolezil i možda još poneko.
A može se reći i ovako….
J ednom bi u Hrvatskoj trebalo načelno raspraviti o situacijama poput ove u Diokiju i Dina Petrokemiji čiji radnici traže da im se isplati osam neisplaćenih plaća, blokiraju Krčki most i groze se da će opasna postrojenja ostaviti bez nadzora ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve.
Takve se, situacije, naime, stalno ponavljaju u gotovo istom obliku i izazivaju spoticanja o uvijek isti kamen. Zato bi bilo dobro da se o njima u društvu postigne i javno razglasi minimalni konsenzus između vlasti i opozicije, medija i raznih društvenih institucija i ustanova i da se na to konačno stavi ad acta.
Jer, kad gledaš kako tu priču o Dini i Diokiju prate naše televizije, uključujući i javni HTV, imaš snažan dojam da se prema radnicima tih propalih tvrtki vlast ponaša životinjski i kriminalno. Ljudi danima mole, prijete i plaču jer im se ne šalje njihov novac i tu je okrutnost naprosto užasno gledati.
U tom smislu, s ekrana se bubnja s varijacijama sarkastičnih novinarskih primjedbi i narodnih poslovica o lažljivoj pravdi i o bešćutnosti svake vlasti, a pogotovo se diže kuka i motika na račun ove socijaldemokratske vlade koja, eto, okrutno drži lokot na kasi ostavljajući na cjedilu upravo gladne radnike. Na taj način u javnosti se potiče pravedni bijes prema »moćnicima« iz »struktura« koji nemaju ni mrvu srca prema jadnoj i prevarenoj radnoj snazi čija su djeca željna kruha jer je Vlada slijepa za njihove patnje.
Mnogi, međutim, (ne) znaju da je Dioki privatna tvrtka u čijem je stopostotnom vlasništvu Dina Petrokemija.
A to znači da Vlada ni na koji način nije stranka u ovom sporu, niti ima razloga da ju se u ovakvim slučajevima antagonizira s radnicima.
Naravno da svakome, na ljudskoj razini, mora biti žao ljudi čija je egzistencija na bubnju bez obzira kojem tipu vlasništva pripadaju njihova radna mjesta.Naravno da je dobro što je nađen turski investitor koji će, izgleda, preuzeti Dinu i Dioki i tako spasiti barem dio tih radnika. I naravno da Vlada treba uvijek činiti sve što može da pomogne u rješavanju ovako teških lomova i kad je kapital društveni, i kad je privatni.
[/b]
A može se reći i ovako….
Jedini način zaustavljana kaosa je jačanje državnog intervencionizma i protekcionizma s naglašenom nacionalnom i socialnom notom!
Svi koji misle da sam u krivu neka provjere od kojih je aktivnosti sačinjena vanjska politika i gospodarska politika uspješnih zemalja.
Kako smo bili ponosni na Rohatinskog kad je dobio nagradu za dobro obavljan posao guvernera, a trebali bi smijeniti svakoga kojega hvale iz inozemsva jer ga sigurno ne hvale za dobro koje je učinio hrvatskom narodu . Hvale ga jer je njima od koristi. Posebice Englezi i Francuzi.
[/quote]
Ima nešto i u tome…tako je,istina!
[thumbsup]
Sve mi se čini da će ovdje u ponedjeljak biti "fly me to the moon…."
konačno tračak optimizma i kod mene, možda mi se konačno smiri čir na želucu kojeg sam vjerojatno dobio u zadnje vrijeme.
konačno tračak optimizma i kod mene, možda mi se konačno smiri čir na želucu kojeg sam vjerojatno dobio u zadnje vrijeme.
Tako je,ima nas dosta koji smo takvog mišljenja da ce tako biti…..FLY ME TO THE MOON! [thumbsup] [thumbsup]
vjerujem da je vrijeme ćireva završilo…
ajkulazg mora da je gadno ovdje zaglavio kad po cijele dane druka na ovom topicu, čak i vikendom pri 35 C [lol]
… "fly me to the moon…." ?
zar je Vlada od Diokija prekjučer do 24:00 sati dobila informaciju o prodaji Dine? ako je molim vaš izvor te link na isti…
ja npr. ne vidim nikavu info u svezi istog… a Vi?:
http://www.vlada.hr
http://www.hanfa.hr
http://www.zse.hr
http://www.dioki.hr
Linić: Odgovor o prodaji Dine čekamo do kraja dana; Sindikat: Caliskan već potpisao dokumente
Autor: Marinko Glavan
Objavljeno: 17. kolovoza 2012. u 14:29
Ministar financija kaže da je cilj Vlade osigurati isplatu šest plaća radnicima, ali da do sada nisu pokretali stečaj jer je za Dinu bilo zainteresiranih investitora. No, vrijeme za pregovore polako ističe
ZAGREB Ako do kraja dana Vlada iz Diokija ne dobije nikakve informacije o prodaji Dine, odnosno da je sklopljen predugovor za prodaju tvrtke-kćeri Adriaoil turskom Caliskanu, temeljem kojeg bi Turci isplatili avans za isplatu zaostalih plaća radnicima Dine i DIOKI-ja, Porezna uprava će u ponedjeljak pripremiti dokumentaciju i predati zahtjev za pokretanje stečaja u tvrkama Dioki i Dina Petrokemija. Potvrdio nam je to ministar financija Slavko Linić, objašnjavajući kako je cilj Vlade osigurati isplatu šest plaća radnicima a to je, bez investitora, jedino moguće pokretanjem stečaja.
Informacije sindikalista i radničkog vijeća Dine govore su da su turski investitori potpisali predugovor u poslijepodnevnim satima u petak i poslali ga upravi DIOKI-ja, koja bi dokumentaciju trebala proslijediti ministarstvu financija, no službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti od predsjednika uprave DIOKI grupe Lea Dolezila, niti iz ministarstva.