Ako novac nije uplaćen,valjda netko onda mora odgovorati…
E moj kolega,tko ce odgovarati jer su Jezic i kompanija pokrali firmu,tko ce odgovarati jer nas sindikati lazu,tko ce odgovarati za nase zivce,tko ce odgovarati za neisplatu plača 8 mjeseci TKO?Znamo svi NITKO,ovo sta je sada napravljeno dovest ce ljude da preuzmu stvar u svoje ruke a onda ce biti svega!Sada nema druge nego automatski napustiti postrojenja na Zitnjaku i Krku i lijepo reci kad nam se uplate sve plače vracamo se na posao ali prije toga nista,nasle bi se pare za to vrlo brzo.Dobro znamo tko ovo sve koci R.J. i sindikati koje je potplatio,stavio sam u prethodnom postu krvave sipke ce se desit jer ljudi su sada izigrani drugi put a to nije dobro
Strah
Pred dvadeset i pet godina bila sam novinarka na Radio Rijeci. Lučki radnici, tada ih je bilo na tisuće, čuli su da će im kasniti plaća možda dan a možda i dva.
Trebala sam sa direktorom riječke Luke razgovarati na tu temu. Sačekao me na ulazu. Dok smo koračali prema upravnoj zgradi čula sam nepoznat zvuk.
Direktor mi je objasnio da radnici čeličnim šipkama udaraju po kontejnerima i šalju poruku kako će mu tim istim šipkama, ako ne dobiju plaću na vrijeme, razvaliti glavu.
Rekao mi je da se ne boji jer se ionako protiv sile ne može. Ako bude učinio čudo ostat će živ, ako ne bude lupači sakriveni iza kontejnera pretvorit će ga u krvavu kašu. Zgrozila sam se nad divljaštvom radnika koji na plaću nisu mogli čekati tri dana.
Danas? Danas se pitam kamo su nestali svi ti dečki iz osamdeset i neke? Nema njih, nema šipki, nema lupnjave, nema krvavih kaša u dverima naših gospodara?
Zašto se svi toliko bojimo? Ugasilo Forum, najbolji tjednik u Hrvatskoj. Novinari šute. Učiteljima se smanjuju plaće, šute. Stotine tisuća nezaposlenih, gladnih i očajnih čami doma i… šuti. Samo najhrabriji pucaju sebi u glavu.
Tko je u nama ubio potrebu da budemo ljudi? Da li je normalno miriti se sa crkavanjem na rate? Psihijatri nam ništa ne objašnjavaju, ludnice su prepune, posla preko glave.
Liječnici su u bolnicama od jutra do sutra jer svakoga ljeta moraju odraditi godišnji odmor. Što znači odraditi godišnji odmor? Nisu li u toku godine već odradili i zaradili godišnji odmor? Jesu li liječnici samo glupi ili prestrašeni?
Pred neki sam dan bila na riječkoj onkologiji. Pacijenti dobivaju kemoterapiju i… šute. Zgrada je ruševina, podovi truli, zidovi se ljušte vlažniji nego oni u nekoj podzemnoj tamnici, na jednog onkologa dolazi pitaj boga koliko pacijenata.
Rodbina zgrožena gleda u svoje najmilije kako najteže trenutke u životu prolaze okruženi užasom jednakim onom u njihovim tijelima. Zastrašujuće u toj rupi djeluje fotelja za primanje kemoterapije ružičasta poput Barbike.
Nečija donacija? Tko je odabrao boju? Smijati se? Plakati? Upucati? Ne, šutjeti treba. Postoje nacrti, riječka onkologija će uskoro postati nešto sasvim drugo. Kad uskoro zna se iako se ne zna.
Državi ne ide dobro. Kad isplati olimpijske mirovine, putovanja naših športskih funkcionera i njihovih ženica u London, kupi pedesetak audija obloženih kožom, oprosti dugove todorićima…
Ako nešto ostane Riječani i Istrijani koji u tisućama umiru od raka, brojke su tajna, sjest će, jedan po jedan, jedna po jedna, u ružičastu fotelju koja će zajedno sa još deset fotelja stajati u ružičasto oličenoj suhoj prostoriji. Možda već 2050.
Bože, kako smo mali, prestrašeni, bijedni… Odakle strah? Zašto smo sretni kad za rad svetkom i petkom dobijemo tri tisuće kuna? Nemam odgovor. Srećom, imam neku godinu pa moja agonija vjerojatno neće dugo trajati.
Ali mladi? Čemu se oni nadaju? Odlasku u Afganistan, Siriju, Libiju, Iran, Irak? Naša će se djeca pod američkom zastavom hraniti leševima “terorista” koji imaju nesreću da žive na nafti?
Možda nitko ne razmišlja poput mene jer ljudi nemaju vremena. Ja živim od prodaje onoga što su mi roditelji ostavili, zato sanjam neki novi svijet.
Većina mojih vršnjaka nije te sreće, ubadanje plastičnih boca jedina im je radost. Ljudi srednjih godina na crno voze kamione u Italiji ili čuvaju prastare none, dvadeset i četiri sata dnevno, trideset dana, tisuću eura.
Baš nikome ne pada na pamet uzeti šipku u ruku pa je na kraju posla ubosti u krvavu kašu. Šteta. A drugačije ne ide i nikad neće ići.
Što bismo mogli izgubiti kad bismo krenuli? Ono, baš krenuli. Bez najave. Bez dozvole. Ne ulicama koje su nam oni odredili. Što bismo izgubili? Život? Ovo je život?
Doduše, neki će reći, krenuli su ljudi u Americi, Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Italiji…Šta se promijenilo? Dobili su pendrekom po glavi, lisice oko ruku ili su bili istuširani vodenim topovima.
Eto ovo sam preuzeo od nekog ali
[/quo
Nazalost i ovaj vikend ce se radnici i njihove obitelji morat snalazit kako znaju i umiju bez novaca uplacenih od strane diok-a, a konkretne info uprava ce objaviti u ponedjeljak popodne…navodno…info dan u vijestima radio rijeke.
Pozdrav
Nema love nikada,to će biti info.Samo smo mi ovce,ne postoji ni uplata ni garancija vlade,sve je obična laž da se radnici smire dok ne prođe špica sezone.
Nazalost i ovaj vikend ce se radnici i njihove obitelji morat snalazit kako znaju i umiju bez novaca uplacenih od strane diok-a, a konkretne info uprava ce objaviti u ponedjeljak popodne…navodno…info dan u vijestima radio rijeke.
Pozdrav
Nema love nikada,to će biti info.Samo smo mi ovce,ne postoji ni uplata ni garancija vlade,sve je obična laž da se radnici smire dok ne prođe špica sezone.
[/quote]
ako je to istina onda treba odmah krenut sa rezanjem postrojenja,, pa nek se bar radnici naplate,, i tako za te laži pošto živimo u hrvatskoj nitko neće odgovarati!!
radnikdiok
Dali je ikome palo na pamet da su možda vođe sindikata nedorasle ovakvoj situaciji, koliko mi je poznato dvojac u Zagrebu ima SSS, jedan deklarativno radi u skladištu, neznam koje je struke, a drugi radi nešto uz instrumentaciju, u najboljem slučaju je elektrotehničar, možda njihovo nepoznavanje prava, ekonomije i računovodstva dovodi do ovakvih situacija. Ne zaboravimo tko im sjedi nasuprot (ili uz njih), lisci su to samo takvi koji bez problema arapima prodaju pijesak (pustinjski), a eskimima led, a di nebi mogli vozat nekakve sindikaliste i radnike.
Prijatelju a tebi nije palo na pamet da ovu lijepu našu već 20 godina vode " školovani " lopovi. Pa nije stručna sprema mjerilo poštenja " prilika čini lopova " !!! Tim više kad se za pokradene i opljačkane "MILIJARDE " ne snosi ni ti pravna , ni ti politička odgovornost .Ovo što se već godinama događa u Hrvatskoj , a to je RASPRODAJA NACIONALNOG ZLATA I SREBRA. Svaka budala bi znala prodati u bezcijenje , a kod nas to rade …. , pa svaki dan ih gledate ili slušate o njima. Generacije su se odricale da bi sada "šarlatani" prodavali za kiki-riki i naravno proviziju.
Zanima me kako će radnici DINE reagirati kad saznaju da nema niti love niti starta proizvodnje?A i dioničarima će biti veselo pogotovo ovima koji su nasjeli i pokupovali dionice u zadnjih par dana!
I tako prođe još jedan mjesec. A meni, baš kao i vama fali JOš JEDNA PLAĆA koju nećemo dočekati. A bili bi i bedasti dan ih daju. Nismo dobili jednu, šutili smo,…………….. pa nismo dobili petu, malo smo se uzmeškoljili, dobili obećanja koja smo pojeli umijesto ručka pa opet zašutili, pa nismo dobili šestu, sedmu a ide i osma a mi vjerujemo i dalje. Ajde, recite iskreno, da ste vi na mjestu onih koji vam trebaju dati plaću – bi li je dali kad vidite da možete proći i bez toga jer mi ćemo opet dobiti obećanje koje ćete odnijeti na poštu, u banku, platiti njime račune i staviti na blagdanski stol na Veliku Gospu. Takav nam je bio Božić, takav nam je bio Uskrs. Sjetite se! A već se bliži se novi Božić!
http://www.hrt.hr/index.php?id=466&tx_ttnews%5Btt_news%5D=176206&tx_ttnews%5BbackPid%5D=465&cHash=9e9de39487
Nema ništa bez palice!!!!!!!
AKO doznajemo zapelo je na relaciji između turske tvrtke Čalikšan i predstavnika Vlade oko dogovara za spas Dine i Diokija! Naime, unatoč činjenici da je Vlada još prošlog tjedna donijela odluku o davanju državnog jamstva te objavila kraj agonije, radnici Diokija i Dine još uvijek nisu dobili svojih šest neisplaćenih plaća.
Štoviše, prema informacijama kojima raspolaže Index turski investitori još uvijek nisu ni uplatili dogovoreni iznos od 5 milijuna eura, koji je trebao sjesti na račun tvrtke.
U ponedjeljak hitan sastanak u kabinetu ministra Linića
Navodno turski investitori naknadno su zatražili od hrvatske Vlade nove dodatne uvjete za preuzimanje ove hrvatske tvrtke. O kojim je točno “dodatnim uvjetima” riječ, nismo uspjeli saznati, no zato nam je u Banskim dvorima potvrđena informacija kako je za ponedjeljak sazvan hitan sastanak u Zagrebu na kojem će biti predstavnici Uprave turske tvrtke Čališkan te ministar financija Slavko Linić.
Jasno nam je rečeno da turska delegacija dolazi u Zagreb, no o temi razgovora nitko iz Vlade nije htio govoriti. Štoviše u našim pokušajima da saznamo razloge zašto agonija radnika Dine i Diokija još uvijek nije okončana, iz Vlade smo dobili neformalni odgovor kako je vrlo vjerojatno razlog bila bolest i operacija ministra Linića te se tako uplata novca turskog investitora kao i deblokada računa – otegla. No, u to je teško povjerovati.
Dali jamstvo i mislili da je problem riješen
Podsjetimo kako je prošlog tjedna Vlada donijela odluku o davanju državnog jamstva u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje investitora, turske tvrtke Čališkan, za isplatu plaća radnicima Diokija i Dine. ”
“Riječ je o kvalitetnom investitoru s ozbiljnim namjerama”, objasnio je tada ministar financija Slavko Linić dodajući kako je iznos od pet milijuna eura namijenjen za plaće. Također ministar Linić naglasio je kako se jamstvo izdaje kako bi se isplata izvršila što prije.
Sopmenimo, za tursku grupaciju Čališkan, koja se bavi energetikom i ugljenokopom, lobirali su Krešimir Starčević, novoizabrani predsjednik Uprave Croatia osiguranja i nekadašnji direktor Fonda za privatizaciju te navodno i Boro Maletić, zagrebački zubar poznatiji javnosti kao lobist.
> Dioki: Mjesecima čekali novac za plaću, a sada ga nema tko podijeliti zbog godišnjih odmora!?
> Doznajemo: Preokret u slučaju kupovine Dine! Ako Vlada da državno jamstvo, Dinu kupuju Turci! Odluka već sutra!
Ljudi, jako sam vezan uz stožer za obranu u Zagrebu! Ja sam spreman organizirat ljude i prevesti ih do Krčkog mosta, napravimo nešto za sebe i blokirajmo taj most! Nas nitko ne ferma za hodanje po Zagrebu pa hajmo štetu za sezonu napravit! Molim da mise jave ljudi u Inbox pa ćemo se dogovorit! DAjte nam samo vode Krkljani da ne žeđamo na suncu! Ja ću dat’ sve od sebe da organiziram minimalno 50 ljudi! Ajmo se ljudi pokrenut, nema para nigdje! Sad možemo štetu nekažnjeno načinit