DINA je u vlasnistvu DIOKI-ja 100% a Linic i Cacic prodaju DINU a vlasnik DIOKI ide u stecaj.Tko je tu lud.Do jucer je Cacic govorio da je to privatna firma sada to privatno prodaje a za otpremnine nema sredstava.Izjava da vlada nema 15 milijuna eura za pokretanje proizvodnje je za malu dijecu.Jadne li nam drzave i jos jadnije vlade.
nije li isto tako i još puno jadnije što kako čujemo vaš stožer i sindikati opet traže da se vama isplati više za plaće nego nama?Pitate li se trebamo li i mi živjeti?Sramite se!
[/quote]
Provjeri prvo, nemoj nas ljude napadat! Mi tražimo isto za sve, isplate svih zaostataka za obje lokacije a one koje će likvidirati njima i otpremnine!
[/quote]
provjereno je i nažalost potvrđeno!Ne napadam ljude nego stožer, ili bolje one iz stožera koji se po drugi puta zalažu za takva rješenja "nama sve a vama što ostane"!Neka se srame!
[/quote]
Moja isprika, nisam znao da su nam takvi stavovi! Moji osobno nisu, ja sam za svima sve i ćao đaci!
ne mogu vjerovati da su danas ljudi na ovu vijest, koja je de facto ista vijest od prije 3 dana samo je sada došla formalno, navalili skidati dionice s prodaje!?!? [lol]
ako netko nije do sada shvatio: DINA se prodaje, a DIOKI čije ste dionice danas kupovali, ide u stečaj!
sutra tko uspije prvi zbrisati van po 10 kn taj se izvukao, a ostali će dočekati stečaj u ovoj dionici [bye]
DINA je u vlasnistvu DIOKI-ja 100% a Linic i Cacic prodaju DINU a vlasnik DIOKI ide u stecaj.Tko je tu lud.Do jucer je Cacic govorio da je to privatna firma sada to privatno prodaje a za otpremnine nema sredstava.Izjava da vlada nema 15 milijuna eura za pokretanje proizvodnje je za malu dijecu.Jadne li nam drzave i jos jadnije vlade.
nije li isto tako i još puno jadnije što kako čujemo vaš stožer i sindikati opet traže da se vama isplati više za plaće nego nama?Pitate li se trebamo li i mi živjeti?Sramite se!
[/quote]
Provjeri prvo, nemoj nas ljude napadat! Mi tražimo isto za sve, isplate svih zaostataka za obje lokacije a one koje će likvidirati njima i otpremnine!
[/quote]
provjereno je i nažalost potvrđeno!Ne napadam ljude nego stožer, ili bolje one iz stožera koji se po drugi puta zalažu za takva rješenja "nama sve a vama što ostane"!Neka se srame!
[/quote]
Moja isprika, nisam znao da su nam takvi stavovi! Moji osobno nisu, ja sam za svima sve i ćao đaci!
[/quote]
I ja bi htio da božija mana pada s neba. I kao Evita Peron naštampao bih novca za sve u više nego dovoljnim količinama.To nije moguće jer je realna ekonomija jednostavna matematika. Kad su se u priču upetljali ekonomisti s projekcijama, političari s obećanjima, i bankari sa kritičnim kreditnim plasmanima…normalno da je sve otišlo u propast. Zanimljivo je da se upravo iz tih struka regrutiraju mafijaši teškog kalibra. Pravnici im drže svijeću.
Dakle, Dini je najenjena odgoda egzikucije. Dioki će smaknuti sutra. Koliko je miliuna eura izvučeno iz Diokija u Dinu zadnih 17 godina? To se zna, i to ima svoje ime, pljačka. Žao mi je što nema novca za sve. Dina ima još malo kupljenog vremena i radnici će dobivati plaće dok polimerizacija teče. Mi u Zagrebu moramo gristi do kosti jer je ovo zadnja lova koju vidimo. Čini mi se. NHF
ne mogu vjerovati da su danas ljudi na ovu vijest, koja je de facto ista vijest od prije 3 dana samo je sada došla formalno, navalili skidati dionice s prodaje!?!? [lol]
ako netko nije do sada shvatio: DINA se prodaje, a DIOKI čije ste dionice danas kupovali, ide u stečaj!
sutra tko uspije prvi zbrisati van po 10 kn taj se izvukao, a ostali će dočekati stečaj u ovoj dionici [bye]
[/quote]
De nam pejstaj tu vijest od prije tri dana i ovu od danas da ih usporedimo.
Valjda smo svi pismeni i znamo pročitati i izvući neke zaključke.
Naravno ako je išta od toga na što se pozivaš objavljeno na ZSE jerto je jedino mjerodavno.
[/quote]
De nam pejstaj tu vijest od prije tri dana i ovu od danas da ih usporedimo.
Valjda smo svi pismeni i znamo pročitati i izvući neke zaključke.
Naravno ako je išta od toga na što se pozivaš objavljeno na ZSE jerto je jedino mjerodavno.
[/quote]
Ako krenem razmišljati od tvojih premisa (pretpostavki) onda bi to izgledalo ovako:
Budući se Dioki nije službeno očitovao ZSE-u o primitku ponude UEC-a, znači da UEC ništa ne nudi i da njegova ponuda ne postoji.
Znači da u tom slučaju Linić laže (i ostala vladina tijela, da ih ne nabrajam).
Ne znam ni što ti pričaš o nekakvim UEC-ovim ulaganjima kad njihova ponuda ne postoji.
Kako nemamo UEC-ovu ponudu, nego imamo samo ponudu nepoznatog ulagača koju je linkao kolega pingwin, opet imamo samo jednu ponudu. Dakle nemamo dvije kako si ti jučer tvrdio:
Odjednom još jedan strateški partner?
I kome ponuda – Diokiju.
A zainteresiran za restrukturiranje Dioki Grupe’
nego opet i samo jednu.
Kako je jedina službeno zaprimljena ponuda ona od UEC-a, onda se očitovanje koje je linkao kolega pingwin odnosi upravo na UEC.
Dakle, opet imamo jednu i samo jednu ponudu.
Ovo ti se u logici zove dokaz kontradikcijom.
A tebi savjetujem da koji put prešutiš, jer se samo dublje zakapaš.
Jedna dvije ili tri libo me tuki….
Ste vidjeli od ingre skok na vijest da se udruzuju sa ostalim gradjevinarima?
A nista sluzbeno.
Nakon toga sluzbena objava ddjh
Videli bumo kaj bu…
Videli bumo kaj bu…
STEČAJ bu…DIOKI u stečaj, DINA se prodaje UEC-u
I forma i sadržaj jučerašnje objave totalno je u suprotnosti s onim što je do sada nuđeno investicijskoj javnosti!
OBAVIJEST ZA INVESTITORE:
Ponuda strateškog investitora
Zagreb, 18. srpnja 2012. – Slijedom započetih procesa operativnog i financijskog
restrukturiranja društva Dioki d.d. i povezanih društava, obavještavamo investitore da je
zaprimljena ponuda jednog strateškog investitora zainteresiranog za ulaganje i
restrukturiranje Dioki Grupe, a s ciljem pokretanja dijela proizvodnje u Društvu.
Ponuda je u razmatranju od strane Društva, vjerovnika i relevantnih institucija, te će
investicijska javnost sukladno zakonskim obvezama i dobroj poslovnoj praksi biti
pravovremeno obaviještena o odlukama od materijalne važnosti za Društvo.
Dakle
1. Strateški investitor – do sada se špekuliralo s nemogućnošču pronalaska bilo kakvog interesenta a sada odjednom se pojavljuje strateški investitor
2. Strateški investitor je zainteresiran za financijsko i operativno restrukturiranje Dioki Grupe i ulaganje u Dioki Grupu a do sada še špekuliralo samo o partikularnim interesima vezanim na pokretanje proizvodnje na Krku
3. Strateški investitor je ponudu dostavio Upravi a ista je proslijeđena svim zainteresiranim stranama na razmatranje a što pokazuje da Uprava i dalje vuče konce sudbine Dioki Grupe.
Uprava je od početka protiv bilo kojega rješenja koje u sebi ima riječ stečaj i očito su u tome uspjeli naći riješenje tj zainteresiranu stranu.
Zašto sam mišljenja da se radi o nekom sasvim novom u cijelo priči?
Pa prvenstveno što je ogromna razlika u formi i sadržaju jučerašnje objave i onoga čime je javnost bombardirana proteklih 6 mjeseci.
I Upravi nikada nije bilo na pameti rušiti komapniju kroz stečaj.
Pa da se netko po neekonomskim cijenama dokopa oko 2,3 milijuna m2 zemljišta koliko je neoperativno u Grupi a koje je na vrlo lukrativnim lokacijama i u svim prostornim planova ima svoju svrhu a tako i cijenu.
eto toliko:
LINIĆ SPAŠAVA JEŽIĆA PRODAJOM DINA PETROKEMIJE UKRAJINSKOJ FIRMI S MAFIJAŠKIM VEZAMA?!
Prava drama nastala je u državnom vrhu zbog Diokija i Dine! Oko sudbine bivših tvrtki Roberta Ježića razišli su se Radimir Čačić i Slavko Linić. Čačić je Vladi predložio stečaj Diokija, dok je Linić izrazito protiv stečaja. Linić smatra da Čačić ima dvostruka mjerila kod određivanja stečaja; jedan za Ingru i građevinski lobi, a drugi za petrokemiju.
Kao što je poznato Čačić je Ingru uspješno izvukao iz stečaja posredujući u dogovoru o preuzimanju sa slavonskobrodskim Đurom Đakovićem. Linić to isto želi učiniti s Dinom, i pronašao je kupca. No, o švicarskoj kompaniji United Energy Commodities koja treba spasiti posrnulu omišaljsku petrokemiju i radna mjesta 350 zaposlenih, u Vladi RH još uvijek ne znaju gotovo ništa.
Index doznaje da ih je u Hrvatsku doveo kontroverzni Robert Ježić, bivši vlasnik Dina Petrokemije, koji je tvrtku i doveo do stečaja. Neslužbenu potporu te informacije dobili smo u Vladi, ali i u samom Diokiju.
Upravo na Ježićevu preporuku je predstavnike UEC-a primio i ministar financija Slavko Linić. Da bi pokazali svoju ozbiljnost, predstavnici švicarske tvrtke donijeli su i polog od pet milijuna eura u gotovini, čime bi se isplatile zaostale plaće radnicima, a obećali još 15 milijuna eura ulaganja u obrtni kapital. Od Vlade su zatražili da provede reprogram dugova javnih tvrtki prema Dini i da im pomogne u pregovoru s bankama vjerovnicima (Hypo, Zaba).
Umjesto kreditne garancije koja muči nelikvidne domaće investitore, UEC nudi gotovinu!
UEC je misterij za sve osim za Roberta Ježića. U Vladi o njoj ne znaju ništa, podaci o toj navodno supersolventnoj kompaniji ne mogu se pronaći na internetu, gdje je jednom postojala web stranica s osnovnim podacima, ali je odavno ugašena. Registrirana je u Ženevi, gdje je svoja fantomska poduzeća osnivao i Robert Ježić koji je preko računa u Švicarskoj isplaćivao i Sanadera. Na kraju, umjesto kreditne garancije koja muči nelikvidne domaće investitore, UEC nudi gotovinu!
Posebno je problematično što je posrednik između ministra financija Slavka Linića i rusko-ukrajinskih fondova kompromitirani Robert Ježić. Znači li to da Slavko Linić spašava svog prijatelja Ježića od bankrota prodajom Dine inozemnoj tvrtki koja je potpuno anonimna?
Naime, ukoliko bi se nad Dinom proveo stečaj, Ježić bio bio tek u trećem ili četvrtom vjerovničkom redu, nakon zaposlenika tvrtke, države i banaka… No, s novim kupcima situacija se bitno mijenja.
Famozni investitori iz Švicarske zapravo zainteresirani da kupovinom zemljišta na Krku onemoguće gradnju LNG terminala i Hrvatskoj uskrate alternativni izvor energije?
Index doznaje da su, osim za kupovinu omišaljske Petrokemije, rusko-ukrajinski investitori zainteresirani i za kupovinu Diokijevog zemljišta na Krku predviđenog za gradnju LNG terminala na koje hipoteku u cijelosti ima Hypo banka, a koja vrijednost nekretnine procjenjuje na oko 60 milijuna eura.
Budući da se ruski i ukrajinski investitori uglavnom bave trgovinom ruskim plinom, dok im je LNG plin konkurencija na tržištu, postavlja se pitanje jesu li famozni investitori iz Švicarske zapravo zainteresirani da kupovinom zemljišta na Krku onemoguće gradnju LNG terminala i Hrvatskoj uskrate alternativni izvor energije?
Za gradnju LNG-a, nakon propasti austrijsko-njemačkog konzorcija, zainteresirano je još nekoliko ozbiljnih ponuđača, a među njima je i američki gigant General Electric.
Prvi potpredsjednik Vlade Čačić intervenirao je u proces restrukturiranja Diokija zahtjevom da zemljište na Krku otkupi Hrvatska elektroprivreda. No, HEP trenutno nema likvidnih sredstava, a Hypo banku, koja ima zabilježbu nad nekretninom, zanimaju isključivo solventni ponuđači.
/nastavak u drugom postu
United Energy Systems of Ukraine – tvrtka poznata po nizu korupcijskih skandala
Iako se, za sada, stvarni vlasnici UEC-a ne žele predstaviti hrvatskoj javnosti, vrlo je vjerojatno riječ o gotovo istoimenoj tvrtki iz Ukrajine – United Energy Systems of Ukraine sa sjedištem u Dnjepropetrovskoj oblasti. Ta je tvrtka, inače najveći dobavljač ruskog plina u Ukrajini, poznata po nizu korupcijskih skandala od kojih je najveći rezultirao optužnicom za pranje novca i korupciju u SAD-u. Američko je pravosuđe njome zahvatilo i bivšeg ukrajinskog premijera Pavla Lazarenka.
Prema tada objavljenim informacijama, tvrtka UES poslužila je kao paravan za međunarodne operacije pranja novca iza kojih su stajali private equity fondovi u vlasništvu kriminalnih kartela od kojih jedan pripada Semjonu Mogiljeviču zvanom "šef šefova ruske mafije", inače Židovu rođenom u Ukrajini.
Mogiljevič je osoba za kojom su SAD i niz Europskih država raspisali crvenu Interpolovu tjeralicu, a posjedovao je i hrvatsku putovnicu koju mu je početkom 90-ih dodijelila HDZ-ova vlada "zbog zasluga u naoružavanju RH tijekom Domovinskog rata".
Prema posljednjim informacijama, Vlada RH nadležnim je službama ipak naložila provjeru tvrtke UEC, nakon što je to učinio i Ured predsjednika države.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/odluka-o-dini-i-diokiju–dobar-posao-ili-prljava-igra/626376.aspx
DOBAR POSAO ILI PRLJAVA IGRA?
Hoće li švicarska tvrtka United Energy Commodities, kojoj su vladajući spremni prodati Dina Petrokemiju, doista u Omišlju pokrenuti proizvodnju i osigurati egzistenciju za 350 radnika?
Sindikat u Dini vjeruje da hoće i ne razbija glavu budućim vlasnikom. No, radnici Diokija sa zagrebačkog Žitnjaka, za koji je odlučeno da ide u stečaj, a u čijem je Dina vlasništvu, upozoravaju da je odigrana prljava igra.
Tvrtka United Energy Commodities registrirana je u Genevi prošle godine, sa 100 tisuća švicarskih franaka kapitala i jednim zaposlenikom, Dimitri Ruscom, menadžerom u još pet tvrtki. U ožujku ove godine direktor postaje Stanislav Roth, odvjetnik s mjestom boravka u australskom Sydneyu. Tvrtka za trgovinu polimerima, kemikalijama i naftom ima i internetsku stranicu, registriranu u Ukrajini, a u Kijevu i ured. Sa 15 milijuna uloženih eura ta bi tvrtka do rujna tebala pokrenuti proizvodnju i zaposliti svih 350 radnika Dine, a prije uplatiti pet milijuna eura iz kojih bi se isplatile plaće radnicima Dine i Diokija, obznanio je jučer ministar gospodarstva Radimir Čačić. Za radnike Dine koji mjesecima životare bez plaće i njihovog sindikalca Predraga Mihaljevića vijest je više nego dobra. Bitno im je nastaviti proizvodnju i dobivati plaće.
Ježić bi se mogao vratiti na mala vrata
"Tvrtka je tražila jamstva za uplatu tih prvih 5 milijuna eura. Isto tako se obavezala da će osiguravati kontinuirano sirovinu za proizvodnju i ne vidim razloga zašto treba sumnjati u bilo koju tvrtku", rekao je Mihaljević.
Razloga sumnjati imaju, međutim, u Diokiju, tvrtki u čijem je Dina Petrokemija stopostotnom vlasništvu, a koji će nakon višemjesečne agonije, prvo radničkih štrajkova glađu, pa povlačenja iz firme vlasnika Roberta Ježića, a onda i nade da će vladajući pronaći strateškog partnera, ipak u stečaj. Radniku Diokija Bojanu Kovačiću cijela je priča sumnjiva.
"Ježić je otišao tako kako je otišao, ali bojim se da se Ježić ne vrati na mala vrata. Interesantno je da je on imao tvrtke u Švicarskoj i kud baš sad se švicarska firma pojavljuje. Možda se za nekakvih godinu dana vidi kakve su tu bile igre", izjavio je Kovačić.
"Znamo što se radilo ispod stola"
Za godinu dana, a možda i prije, sudac Ivan Turudić trebao bi utvrditi i je li pet milijuna eura, uplaćenih na račun Ježićeve tvrtke Xenoplast iz Zuricha, bio predujam od 10 milijuna eura mita zbog kojih je Sanader MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, kao što to tvrdi Robert Ježić, ili je novac na računu Ježićeve firme bio predujam za otkup zemljišta u projektu Družba Adria, za kompaniju Russnjeft, kao što tvrde vlasnik Russnjefta Guceriev i mađarski konzultant Fazekas. Lako je utvrditi, i za to ne treba biti ni Bajić ni Turudić, da je Dioki MOL-u bio direktna konkurencija, da su gašenjem proizvodnje Mađari preuzeli dobar dio njihovog tržišta i da im stečaj Diokija, a poslije vjerojatno likvidacija, odgovara. Ostaje, međutim, pitanje je li bilo dovoljno političke volje za pronalazak partnera koji bi pokrenuo proizvodnju u nekad profitabilnom proizvođaču sa zagrebačkog Žitnjaka.
"Ovo je prljava igra. Iznijet ćemo sve informacije koje znamo i što se radilo ispod stola. Mirno otići nećemo pa makar sve propalo, makar propala i lokacija Žitnjak i lokacija na Krku", istaknuo je Kovačić.