Zadnja cijena loživog plina koju je INA predlagala iznosila je 2,07 kn/m3, i to u trenutku kad je Dioki već stajao. Znači, Dioki je plaćao i manje.
Ovisi kad, prije zaustavljanja proizvodnje cijena plina je dogurala do malo ispod 3 kn po kubiku. S druge strane u prvim godinama ježićeve vladavine bila je koliko, ispod kunu i pol + etan 1300 (tako piše) pa je svejedno bilo gubitka. hm hm, kako to?
[/quote]
Da, kako to? Dioki je iz godine u godinu iskazivao manji ili veći gubitak odkad postoji.
Neki će reći da je 2/3 plina domaće. Je, ali cijena MORA biti približna cijeni u okruženju. Zašto bi ga INA jeftino prodavala domaćim kupcima? Onda joj je bolje izvoziti ga po ruskoj cijeni i opet masno zarađivati. I obratno, plin kod nas nije skuplji od onog u okruženju, inače bi nam svi nudili svoj plin i masno zarađivali. Baš činjenica da se u Hrvatsku ne guraju veliki europski distributeri plina govori o niskoj cijeni plina u nas.
Prošle godine se naširoko pisalo o tome da Mađarska ima dosta manje cijene plina za industriju nego HR, a nema svog plina isto kao i Slovenja. Čak je i Vidonija navodno o tome pričala ako se dobro sjećam uspoređujući cijenu plina za Dioki i mađarsku industriju.
Svaka pametna država će iskoristiti to ako ima neke prirodne resurse pa da se pokrene neka cijela industrijska grana koja se naslanja na te resurse, a plin je valjda jedino što imamo (ili smo imali) uz šume pa je to trebalo pametno iskoristiti.
Kako nismo pametna država, za očekivati je da sve razhebemo na ovaj ili onaj način, ništa novo.
[/quote]
Sloveniju ne treba spominjati, jer ona nema industriju prerade ugljikovodika, pa je i mogla voditi takvu politiku. Svi smo nekad išli tankat u Sloveniju. S ulaskom u EU morali su cijene goriva uskladiti s EU.
Za Mađarsku ne znam. Ne poznajem mađarsko gospodarstvo, ali mogu nagađati: svojevremeno su imali viši PDV od nas, pa su možda iz njega subvencionirali plin.
Načelno, ne može se dugoročno držati cijenu bitno iznad ili ispod nivoa datog zakonom ponude i potražnje, jer u konačnici netko debelo gubi.
Plin je valjda jedino što imamo. Da, imamo, ali ne u značajnijoj količini da bi s njim išta napravili osim ovog što radimo sad: malo u Kutinu, malo u HEP, a s ostalim se grijemo.
Rekli su : http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Restrukturiranje-Diokija-u-roku-sedam-dana
Vlada je odlučila sudjelovati u restrukturiranju Diokija tako što će preko svojih poduzeća HEP-a i HŽ-a doprinjeti dogovoru vjerovnika oko pretvaranja dugova u vlasništvo.
– Riječ je o teškoj ljudskoj temi i vjerujem da su radnici i ljudi razumjeli da vladi nije svejedno što će biti s Diokijem.
Najavio je i da će se nova vlada osobito zalagati za Dioki i Dinu:– Ako Robert Ježić neće moći biti vlasnik, bit će netko drugi, ali petrokemija mora opstati, jer Dioki ima 450 milijuna eura izvoza godišnje, a Hrvatskoj trebaju devize, kaže Linić.
U roku tjedna dana pokrenut će se proizvodnja na obje Diokijeve lokacije, u Zagrebu i Omišlju, a nakon toga uslijedit će i isplata pet zaostalih plaća radnicima Diokija.
a dogovorili nakon svega ovoga stečaj,kako sposobna Vlada…. [thumbsup]
ma ono sto je jasno kao dan jest da oni nemaju u interesu niti dati place, niti otpremnine..ako ne zele Dioki, onda bi vec odavno zatvorili i da su htjeli isplatiti ljude, isplatili bih i svi kuci–ovo je samo da se ljude zavlaci dok se moze, kupuje vrijeme..na kraju nece nista biti od placa,a kamoli otpremnine…
Rekli su : http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Restrukturiranje-Diokija-u-roku-sedam-dana
Vlada je odlučila sudjelovati u restrukturiranju Diokija tako što će preko svojih poduzeća HEP-a i HŽ-a doprinjeti dogovoru vjerovnika oko pretvaranja dugova u vlasništvo.
– Riječ je o teškoj ljudskoj temi i vjerujem da su radnici i ljudi razumjeli da vladi nije svejedno što će biti s Diokijem.
Najavio je i da će se nova vlada osobito zalagati za Dioki i Dinu:– Ako Robert Ježić neće moći biti vlasnik, bit će netko drugi, ali petrokemija mora opstati, jer Dioki ima 450 milijuna eura izvoza godišnje, a Hrvatskoj trebaju devize, kaže Linić.
U roku tjedna dana pokrenut će se proizvodnja na obje Diokijeve lokacije, u Zagrebu i Omišlju, a nakon toga uslijedit će i isplata pet zaostalih plaća radnicima Diokija.
8. Prijedlog zaključka u vezi s restrukturiranjem trgovačkog društva DIOKI d.d.
http://www.vlada.hr/hr/content/download/207017/3041840/version/1/file/17.%20-%208.pdf
Prodaja zemljišta na Žitnjaku i za LNG terminal pa ako je po cijenama kako je plaćao HŽ Cargo…….
Zanima me komentar sindikata na stećaj Diokija. Ljudi su ih molili da se nešto poduzme a oni su samo govorili "NIJE JOŠ PRAVO VRIJEME". Pa gospodo Pavelić, Crkvenac i Rumenović je li vam sad pravo vrijeme? Dragi moji, došlo je do toga DA NI VI VIŠE NEĆETE IMATI GDJE RADITI! Bar pomozite ljudima da se isplati otpremnina prije stećaja. To vam je zadnja prilika da odete iz DIOKIJA kao ljudi. Pa i vaše su plaće i otpremnine u pitanju.
Koliko su govorili i obećavali kad su preuzimali vlast a niš nisu napravili.. Naj nesposobnija vlast do sada … Joj koliko imam ljepih riječi za te ljude al bolje da ne nabrajam.. Oni će pokrenut hrvatsko gospodarsvo! Hahaha
OBEČANJE LUDOM RADOVANJE! Po tko zna koji put Čačić kaže:22.03.u roku 10 dana plače i naravno nisu bile…sada je 02.07.ali ovaj put nije rekao za koliko ce plače nego da ce biti, ako je njemu 10 dana 3 mjeseca sta je tek onda bit ce….?
8. Prijedlog zaključka u vezi s restrukturiranjem trgovačkog društva DIOKI d.d.
http://www.vlada.hr/hr/content/download/207017/3041840/version/1/file/17.%20-%208.pdf
Prodaja zemljišta na Žitnjaku i za LNG terminal pa ako je po cijenama kako je plaćao HŽ Cargo…….
[/quote]
Čačić: Tiskara Vjesnik neće u stečaj, našli smo formulu spasa
Zagreb, 01.07.2012., 14:10
Autor: I.Z.
5 komentara
Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u nedjelju je u Toplicama Sveti Martin najavio da će Tiskara Vjesnik dobiti novog vlasnika te kako je pronađena ‘formula’ za izbjegavanje stečaja.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/cacic-tiskara-vjesnik-nece-u-stecaj-nasli-smo-formulu-spasa.html
O Diokiju ni riječi!
Čačić si pomaknuo rok: Ako se ne pokaže pomak početkom iduće godine, nisam uspio
Zagreb, 01.07.2012., 21:39
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u Svetom Martinu na Muri govorio je i o tijeku provedba mjera gospodarskog oporavka.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/cacic-ako-brojke-u-prva-tri-mjeseca-iduce-godine-ne-pokazu-pomak-nisam-uspio.html
A možda se i nagodba kava dogodi s HEP-om i sl!
Ne znam što da više pametno kažem na cijelu situaciju. Možda se nekome ovo čini kao mladenačko pametovanje, ali cijela ovo situacija , ne samo oko Diokija, nego kompletno me užasno ljuti. U tolikoj mjeri da mi se gadi ovaj narod, ova država u kojoj sam rođena. Sve se uništava, sve propada, sve ciljano na štetu ljudi…pa tako i Dioki. Ako već toliko žele pohlepno ugasiti tvrtku, po svakom zakonu i moralnim načelima jest ljudima isplatiti sve i završiti ovu agoniju. Mislim da je ovo prava prilika da se stvori kritična masa, a ne da se ljudi međusobno prepucavaju kojekakvim analizama i raspravama. Nikome nije lako i mislim da više nitko nema što izgubiti. Dostojanstvo smo ionako izgubili. Toliko me sve to ljuti, neopisivo i najgori osjećaj mi je što ne mogu nešto radikalno učinit za dobrobit sviju. Ono što ja mislim jest da svi trebamo ostati dosljedni do kraja u ovoj situaciji, agresivno branit svoje, iako je to borba sa vjetrenjačama i ne popustiti!!! Jer ono što oni žele jest da ljudi dignu ruke od svega! Bas zato im ne treba nista pustiti, pa neka sve ide k vragu! Svatko želi ono sto je zaradio svojim postenim radom. Nikakvu milostinju. Njih ne diraju nikakvi prosvjedi niti moljakanje…vjerujem da se itekako smiju i cerekaju na svojim prozorima ljudima. Mislim da je ovo prijeloman trenutak gdje se svi trebamo dici na noge i ne odustat do kraja.
Sve u svemu, ovo pismo koje citira predragm je još jedan blef već poznate informacijske kuhinje.
Đaki, nisam baš razumio "informacijske kuhinje", ali koga ti blefiraš?
Kolega Mcinha
Način na koji vi zaključujete, vas je i doveo u tu situaciju.
Nisu za to krivi oni, koji barataju realnim faktima, niti će to, što ih nastojite diskreditirati, pomoći vašoj situaciji.
Pokušajte ubuduće, svoje poslovne poduhvate temeljiti na mišljenjima kvalitetnih ljudi (poput Richtera), a ne, na drukanju bonvivana (poput Save).
Lijep potzdrav.
Gle kolega moja lova ovdje opće nije bitna, jednostavno sam vjerovao da Hrvatska pokušat spasit ono malo izvoza što joj je ostalo, u 5 mjeseci od kada se obečava nije napravljeno ništa. RJ je ladno mogao ostati ne bi ništa gore mogao napraviti nego novi vlasnici koji se nigdje ne vide. Dioki je jednostavno indikator proizvodnje ove zemlje i građani se trebaju zapitati na koju foru se možemo izvući ako je ova firma u koju je ulupano stotine miljuna kuna ošla u k? Pa koja će budala investirati u proizvodnju, a ako takva budala i postoji koji ulog će riskirati? Ako ovo propadne…a prodat nemamo puno…