DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Optimizacija se odnosi na proizovdnju tog Co2,a ne etana.

p2.sem

Čovječe pa jesi li ti normalan – ili pojma nemaš ili lažeš ko lopov!
CO2 dolazi s Podravine kao i C2+ komponenta – iz Posavine dolazi cca 70 milijuna m3 plina godišnje.
Dakle ako se EOR planira na 25 godina znači da ima CO2 za 25 godina a onda i etana u Podravini ima za 25 godina!

Oprostite Gospodo, ali to je u redu. Koliko god se ovaj moj post mnogima neće svidjeti moram ga zbog znanstvene korektnosti napisati. Ipak uz ogradu, da ne znam stvarnu svrhu tog projekta "Optimizacije etanskog postrojenja", niti je to moja briga.
Dakle, spaljivanjem etana dobio bi se CO2 čijim bi se utiskivanjem u bušotine pridobivali ugljikovodici vrijedniji od početnog etana. Za ekonomiju države je to optimalno sve dok pridobiveni ugljikovodici imaju veću ekonomsku vrijednost od sadašnje upotrebe etana, tj. proizvedenog polietilena.
Rezimirajmo:
Etan možemo koristiti na dva načina:
a) pirolizom pridobiti etilen i dalje polimerizacijom polietilen,
b) proizvesti CO2, utisnuti u bušotine i dobiti vrijednije ugljikovodike.
Optimizacijska zadaća bi glasila:
Za raspoloživu količinu etana (recimo F) odrediti optimalnu količinu (recimo P) za proizvodnju polietilena, odnosno (recimo C) za proizvodnju CO2, tako da bude P + C = F uz istovremenu maksimizaciju profita.

Koliki bi bio P, a koliki C da se poluči maksimalni profit treba izračunati. Ne bih se iznenadio da je P = 0. Ako je zbilja tako, u krivu su oni koji optužuju INA-u i državu za uništavanje Dioki-a.

Ponovno se ograđujem. Netko je drugi, nisam to bio ja, postavio hipotezu da će INA koristiti etan za proizvodnju CO2. U opravdanost te hipoteze neću ulaziti.

Namjera mi je bila pokazati egzaktan način za utvrđivanje opravdanosti tog postupka i posljedično uskraćivanje etana Dioki-u.
Molim, ako će se etan koristiti za pridobivanje vrijednijih ugljikovodika sa većim profitom nego ga sad koristi Dioki, onda se i radnici Dioki-a mogu obeštetiti za gubitak posla iz tog povećanog profita (u sređenoj državi).

Laičkim jezikom rečeno, pa nećemo valjda zabraniti računala zato jer su zbog njih propale tvornice pisaćih strojeva.

Ukoliko osude Čačića, makar i uvjetno, mogao bi dioki malo gore.

Ponovno se ograđujem. Netko je drugi, nisam to bio ja, postavio hipotezu da će INA koristiti etan za proizvodnju CO2. U opravdanost te hipoteze neću ulaziti.

Namjera mi je bila pokazati egzaktan način za utvrđivanje opravdanosti tog postupka i posljedično uskraćivanje etana Dioki-u.
Molim, ako će se etan koristiti za pridobivanje vrijednijih ugljikovodika sa većim profitom nego ga sad koristi Dioki, onda se i radnici Dioki-a mogu obeštetiti za gubitak posla iz tog povećanog profita (u sređenoj državi).

Laičkim jezikom rečeno, pa nećemo valjda zabraniti računala zato jer su zbog njih propale tvornice pisaćih strojeva.

Nemoj pisati baš totalne falše – CO2 dolazi iz POdravine cca 450k tona godišnje.
Optimizacija se radi zbog Diokija a ti onda dalje izvuci zaključke.
INI ne treba optimizacija zato je to dugo i odbijala.
Uz štetu koju je učinila neisporukama etana treba se pribrojiti i šteta učinjena namjernim dezinvestiranjem u Etan Ivanić!

Nemoj pisati baš totalne falše – CO2 dolazi iz POdravine cca 450k tona godišnje.
Uz štetu koju je učinila neisporukama etana treba se pribrojiti i šteta učinjena namjernim dezinvestiranjem u Etan Ivanić!
[/quote]
Dobro kako ti znas da se optimizacija radi zbog Žitnjaka?
Ja ti kazem kakvo je činjenično stanje u Ivaniću. Etana tamo vise nema!

p2.sem

[/quote]
Dobro kako ti znas da se optimizacija radi zbog Žitnjaka?
Ja ti kazem kakvo je činjenično stanje u Ivaniću. Etana tamo vise nema!
[/quote]

Pa jednostavno – po projektu!
A INI ne treba optimizacija – etan može pomješati s prirodnim plinom i prodati a propan može prodati kao LPG!

Može li netko potvrditi da Hypo banka dolazi u zapljenu vatrogasnih vozila u DINI?

savu za predsjednika!

Sad barem poslije presude mađarske sutkinje znamo zašto je zatvoren etan i DIOKI-a više nema.
Puno sreće svima sa dionicama mada mislim da je lagana pušiona na ovoj dionici kao i moj posao na žitnjaku.

pixma

"Čačić je kriv za uzrokovanje nesreće, kazna je 14 mjeseci uvjetne kazne, rok kušnje je tri godine, kaže sutkinja"

no comment

Uz ovu kaznu,to ide Mađarima na dušu.
Ono sto je dobro je što ce sada krenuti medijska hajka na čačića,i sa strane samih SDP-ovaca. Holy je vec pocela odmah nakon presude.

Sumanjam da ce on ostati u Vladi…

p2.sem

New Report

Close