Pa do jucer dionicu nitko nije htio na nižim razinama, a gle sad čuda, tako da se filipovic iskrcava dionica bi vjerojatno bila na 15 kn, tako da vi koji mislite da je ovo igra pokvarenog tigra mislim da se varate…., uživajte, burza je velika kockarnica netko dobija, netko gubi i tako će uvijek biti, ali ja prije svega želim da se Dioki spasi radi ljudi i radnih mjesta, jer dioki je firma koja može odhranit još mnogo obitelji samo da se stvari stave na pravo mjesto….
ja se slažem s tobom u potpunosti i to je najbitnije od svega ali ostaje pitanje koliko će to sve koštati i tko će ostati "spuštenih gaća" Dioničari su prvi koji nastradaju u cijeloj priči… zato i Filipović čini samo ono što bi svaki normalni čovjek učinio, a to je da spasi što se spasiti može, a vidjeti ćemo stanje dioničara za 3 dana pa ćemo vidjeti da li je prodavao ili ne… ja mislim da jeste…
Ova situacija sa BDP-om ide nama na ruku….
Što je INA u većim problemima,a to sada izlazi na vidjelo nama šanse rastu.
gašenjem ovakvog izvoznika,nema šanse da se nesto pokrene u ovoj državi.
Ekonomist Ante Babić ističe da Hrvatska sada svodi u realne okvire i svoj BDP i industrijsku proizvodnju. Na kretanja u prvom dijelu godine utjecalo je stanje u brodogradnji, problemi u Diokiju, zatvaranje sisačke Željezare.
Pa daj pokrenite taj DIOKI,samo vam plin treba nista vise!!!
Sad kad se analizira stanje BDP-a i industrijske proizvodnje, fale 125.000.000 € izvoza Diokija, fali prerada nafte u rafinerijama, s druge strane ide uvoz nafte i benzina iz Molovih rafinerija to imamo na jednoj strani, i gotovo nemoguće je zaključiti čija je direktna krivnja za to (Potpuno je "nepoznata" činjenica tko ne daje Etan Diokiju i tko ne želi modernizirati rafinerije, a koje je bio dužan modernizirati), a sa druge strane je sudski postupak u Mađarskoj kojim je ugrožena sloboda jednog od "najvećeg spasitelja" Republike Hrvatske… Nažalost Pipi sjedi na sredini vage i između te dvije strane i održava balans. Ali mi smo u RH, gdje je na snazi nulta tolerancija korupciji i gdje "institucije rade svoj posao". Još sve to gura i "vlada u sjeni" koju je pokrenula nova vlast u najvećoj oporbenoj stranci sa svojim "stručnim i provjerenim kadrovima"
http://www.vecernji.hr/vijesti/grcic-u-drugom-dijelu-godine-gospodarstvo-ce-ostvariti-preokret-clanak-415968
Ekonomist Ante Babić ističe da Hrvatska sada svodi u realne okvire i svoj BDP i industrijsku proizvodnju. Na kretanja u prvom dijelu godine utjecalo je stanje u brodogradnji, problemi u Diokiju, zatvaranje sisačke Željezare.
Pa daj pokrenite taj DIOKI,samo vam plin treba nista vise!!!
Nakon ovakvog pada BDP-a, hitno pokretanje DIOKI-a i sličnih projekata je apsolutna nužnost, bez toga ide cijela država do đavola… narod je već i previše nabrijan i ogorčen i mogla bi vlada odletjeti, a da ne odradi ni prvu godinu mandata!
@gismund
Da, ovdje su dionice sporedna stvar, pokretanje proizvodnje Diokija je od nacionalnog interesa, baš kao i LNG terminal. Ako se to uspije rješiti onaj pozitivan BDP na kraju godine nije nemoguća misija
UTORAK-sastanak uzeg kabineta Vlade glede DIOKI-ja-NISTA!
CETVRTAK-sjednica Vlade glede DIOKI-ja-NISTA!
CETVRTAK-neopoziva ostavka privremenog predsjednika uprave-DUPLO NISTA!
PETAK-obecana-e zaostale place opet-NISTA!
Mi zaposlenici sto znamo danas-NISTA!
Obecanja Vlade 22.03.2012.godine davno je proslo.Postovani predstavnici radnika,krizni stozeri trebali ste imati sve pripremljeno i odobreno od Policijske Uprave ovaj tjedan za novi prosvjed pocetkom iduceg tjedna.Padamo u zaborav a javnost je misljenja kako smo primjer uspjesnog restrukturiranja.Mos mislit.Ulica je nazalost jedini nacin da javnost sazna pravu istinu kako je puno toga obecano,a da je na tom obecanju i ostalo.Ne zabijajte glavu u pjesak,organizirajte prosvjed da konacno vlasnici ove nase drzave predju sa rijeci na djela.Spasite nas vise muka,laznih obecanja.Ako nam je skrojena sudbina da idemo na burzu napravite to danas a ne sutra.
Nakon ovakvog pada BDP-a, hitno pokretanje DIOKI-a i sličnih projekata je apsolutna nužnost, bez toga ide cijela država do đavola… narod je već i previše nabrijan i ogorčen i mogla bi vlada odletjeti, a da ne odradi ni prvu godinu mandata!
Odlično no je li prekasno za ispravak pogrešaka iz prošlosti.
Bez ispravka biti će po onoj Andričevoj ……Svi smo mi mrtvi samo se redom sahranjujemo……
Temeljem odredaba Zakona o tržištu kapitala i slijedom upita Zagrebačke burze od 21.05.2010. godine,
Dioki d.d., Žitnjak bb, Zagreb daje slijedeće
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Dana 21. svibnja 2010. godine pokrenut je postupak prisilne naplate dugovanja društva Dioki d.d. prema društvu Ina d.d. za isporučeni etan te prema Prirodnom plinu d.o.o. za isporučeni prirodni plin.
Dioki poduzima aktivnosti kako bi tijekom narednih nekoliko dana osigurao podmirivanje
aktiviranih instrumenata osiguranja plaćanja te stvorio uvjete za normalno odvijanje svih
poslovnih procesa društva.
Zbog gotovo dvostrukog povećanja cijene prirodnog plina, do kojeg je došlo zbog novog načina izračuna te niza drugih elemenata poput uključenja nekih nerealnih i nepostojećih troškova u samu cijenu plina, Dioki nije prihvatio prijedlog novog ugovora društva Prirodni plin. Istovremeno, Ina Diokiju konstanto smanjuje isporuke etana, koji je osnovna sirovina za proizvodnju etilena i polietilena, što dovodi do porasta potrošnje energenata te je time Dioki dvostruko ucijenjen.
Naime, INA-MOL svoj novi izračun cijene plina temelji na tzv. ̋ruskoj formuli ̋ koja regulira cijenu plina u odnosu na druge energente na tržištu uz nove dodatne troškove, koji u konačnici terete krajnjeg kupca.
Cijena plina, izračunata temeljem trenutnih parametara na tržištu po predloženoj ruskoj formuli, kreće se oko 2,07 kn/m3, a predviđanja su da će ista i dalje rasti. U tu formulu ukalkulirani su i troškovi dograničnog transporta plina kroz europske transportne sustave što predmnijeva da ukupan kapacitet prirodnog plina koji se isporučuje Diokiju kao povlaštenom kupcu dolazi iz inozemstva tj. Rusije. Pritom je u potpunosti ignorirana činjenica da 2/3 godišnje potrošnje plina u Hrvatskoj dolazi iz domaće proizvodnje (INA). U
situaciji kada ne postoji ni pravna ni faktična mogućnost za povlaštene kupce prirodnog plina da promijene opskrbljivača prirodnog plina neodrživo je da određivanje cijene tog energenta bude prepušteno volji Prirodnog plina koji na tržištu nema konkurenciju.
Dioki je višemjesečnim pregovorima pokušavao riješiti nastale probleme, ali se INA Grupa oglušila na prijedloge, koristeći svoj monopolistički položaj na tržištu. Dioki je ponudio ugovor sa cijenom plina od 1,41 kn/m3, što sukladno odluci Vlade RH predstavlja povećanje od 20% u odnosu na prošlu godinu, te je spreman platiti do sada isporučeni plin po istoj cijeni do kraja 2010. godine, za što je kao jamstvo bio spreman založiti i dio imovine. Usprkos svim jamstvima koja su nuđena za vraćanje duga i suprotno dogovoru postignutom 14. svibnja na sastanku u MINGORP-u, INA (MOL) i dalje ne želi dogovor te je započela proces prisilne naplate duga i najavila obustavu isporuke etana i prirodnog plina Diokiju.
U slučaju da dođe do obustave isporuke etana i prirodnog plina, Dioki će nastaviti redovito
poslovanje, a poremećaji u proizvodnji su mogući samo u dijelu proizvodnje koja ovisi o Ininim sirovinama.
http://zse.hr/default.aspx?id=30718
Zbog pada proizvodnje nužno je pokrenuti Dioki, jelte. Tom logikom bi zbog velike stope nezaposlenosti trebalo otvoriti 150.000 novih radnih mjesta u državnoj upravi. Bitno da se proizvodi i zapošljava, a ima li to smisla, to je nebitno…