…Nije receno da na popodnevnom sastanku u Ministarstvu gospodarstva nije bilo predstavnika INE.Opet je petak dan do kada bi se INA trebala ocitovati dali prihvaca bankovno jamstvo ponudjeno od Zagrebacke banke.INA je danas za nas nesavladiva prepreka o kojoj ovisi pokretanje proizvodnje na nasoj lokaciji.Nasa proizvodnja u potpunosti je zaustavljena vec sest mjeseci a da nije bilo moguce skinuti medijsku blokadu……
Nema tu I od Ine – s jedne strane ti je MOL a s druge strane HAAB koja kontrolira Dioki i vjerojatno pokušava prodati svoj udio tzv strateškom partneru, a po meni najizgledniji je OMV. Prethodna Vlada je to očito blokirala i štitila interes MOL-a kojemu je to neprihvatljivo.
Iz Diokija je u zadnje dvije godine izvučena velika imovina – dovoljno ti je spomenuti terminal na Žitnjaku – HANDA je s terminalom dokapitalizirala JANAF za cca 100 milijuna eura a Dioki je za zemljište dobio crkavisu. MOL je sustavno uništavao Dioki kroz neisporuke Etana i astronomskim cijenama plina a HEP cijenama električne energije i raskidom ugovora o kupoprodaji poslovne zgrde Kemikalija nakon čega je sav tako nastali dug proglasio dospjelim i blokirao račun.
Dioki je u preuzimanju više nego očitom a u međuvremenu ga je trebalo učiniti što ranjivijim i jeftinijim za nekoga od PODOBNIH kupaca.
Klasična Priča iz Hrvatske.
[/quote]
Pa dajte preuzmite nas već jednom pa da počnemo raditi i zarađivati i za sebe i državu.
Kao zaooslenik DIOKI-ja sinocni javni nastup Z.Rumenovica u Pulsu Hrvatske mene kao i veliku vecinu zaposlenika strasno je razocarao.Sram me je da je u nadzornom odboru i da kako kaze predstavlja nas radnike.Pa on nezna nabrojati niti pogone na lokaciji Zitnjak.Epsika odavno nema.Pogon je EPS-a za informaciju.Sinoc se je ukazala prilika da otvoreno progovori o svim problemima i njihovim glavnim reziserima.Sjediti u nadzornom odboru samo radi kvoruma i svog interesa.Sto se je na tim sastancima dogovaralo i odlucivalo predstavnik nas radnika drzao je za sebe.Nije receno da na popodnevnom sastanku u Ministarstvu gospodarstva nije bilo predstavnika INE.Opet je petak dan do kada bi se INA trebala ocitovati dali prihvaca bankovno jamstvo ponudjeno od Zagrebacke banke.INA je danas za nas nesavladiva prepreka o kojoj ovisi pokretanje proizvodnje na nasoj lokaciji.Nasa proizvodnja u potpunosti je zaustavljena vec sest mjeseci a da nije bilo moguce skinuti medijsku blokadu.O tome nije receno niti rijeci.Problemi su se gurali pod tepih.Vrseni su intezivni razgovori i pregovori (mos mislit)i danas smo tu gdje jesmo.Ono sto je rekao veliki vodja za sve vas koji ste sjedili za istim stolom bio je zakon.Rjesenja su se najavljivala od ponedjeljka do petka.Hocemo li konacno docekati vec jednom taj ponedjeljak i petak.Puls Hrvatske je zavrsio a meni kao i vecini zaposlenika osta samo jedan zakljucak:gdje si bio niugdje,sto si rekao-napravio nista.
a šta si ti to želio reći…?
Ma daj SAVODRUGI,ne laprdaj gluposti,
od kada je Omišalj profitabilniji od Zagreba,nije niti bitno ako smo ista firma,
bitno je dobiti plaću,bitno je pokrenuti proizvodnju,a ne lagati,lagati,lagati,,,,,,,,,,kao što TI učestalo ovdje pišeš!!!!! Rekao sam,,,LAGANJE JE RUŽNA NAVIKA,OČITO JE SE NEMOŽEŠ RIJEŠIT!!!!!
Kažeš da "nije bitno" ali i dalje tvrdiš da je "Zagreb profitabilniji od Omišlja".
Ostavi se lažnih stereotipa upotrijebi moždane vijuge.
Dole je luka, brodovima se etilen doprema iz bilo kojeg dijela svijeta.
U situaciji kada INA nema ili još gore NEDA etan ništa drugo ne preostaje nego da taj etilen sa Omišlja cisternama dopremati do Zagreba, a to naravno podrazumijeva određene troškove ali i gubitke na prekrcaju.
E vidiš to se nažalost NE isplati.
Tko je profitabilniji???
Ne lažem ja lagali su te neki drugi ljudi!
Vrijeme je da im prestaneš vjerovati.
Sava na kvadrat, kako komentiraš činjenicu da je u Zadru također luka, za stiren, koji se isto tako može dopremiti iz cijelog svijeta, kako ti kažeš…. tu ti nikakav HEP, a još manje INA i MOL smetaju, pa stirena nema, za Doki više od šest mjeseci a za EPS više od godine dana? Reci mi sad, po svojoj teoriji urota, tko je za to kriv?
Sava na kvadrat, kako komentiraš činjenicu da je u Zadru također luka, za stiren, koji se isto tako može dopremiti iz cijelog svijeta, kako ti kažeš…. tu ti nikakav HEP, a još manje INA i MOL smetaju, pa stirena nema, za Doki više od šest mjeseci a za EPS više od godine dana? Reci mi sad, po svojoj teoriji urota, tko je za to kriv?
…na žalost nisi shvatio…probaj pročitati još jednom!
…priznajem da si ti prvi koji mi je skrenuo pozornost na činjenicu da je Zadar luka na Žitnjaku..
Poštovani kolega,
Vi se izdajete za jednog od zanlac što treba u proizvodnji (rezervni dijelovi, sirovina (etan), para i sl.
Da li Vam je možda palo na pamet da je cijena koštnja sirovine i rada kompletnog pogona (uključivo paru i održavanje) veća od prodajne cijene finalnog proizvoda (na žalost)?
Ne vjerujem da uprava namjerno forsira NEproizvodnju, očito je računica drugačija.
Ponavljam, uprava očito ima prejak socijalni osjećaj.
Ja bih to riješio neminovnim otpuštanjima sa samom najavom krize, kao što sam više puta isticao.
A ne da mi se ekipa pod prozorom "pjeni" – mi dolazili na posao, di je plaća?
Shvaćam teške životne uvjete, ali zašto niste potražili alternativu?
Vlasnike (uključivo i mene) interesira isključivo pozitivan saldo poslovanja…
Predugo smo čekali svakakve najave i priče (od LNG-a nadalje).
Mada, ističem još jednom, ja ŽELIM da ovakva tvrtka opstane, jer u HR se mora nešto RADITI!
Ali ta želja i taj rad trebaju imati i svoje ekonomsko opravdanje.
Ili opet subvencije od države zbog strateškog interesa.
Pa kako bilo.
PS – Vidim da u potpisu nemaš više da te ne interesiraju dionice? Da li ti znaš nešto što mi ne znamo?
HR država i radnici Diokija su kolateralne žrtve u ratu HAAB ( Dioki ) – MOL ( Ina ).
MOL je pod saku cijenu želio zatvoriti Žitnjak jer ako Žitnjak nastavi, a hoće, MOL može zaboraviti na pola svog downstreamau u rafinaerijama u Mađarskoj i Slovačkoj i petrokemiji.
Zašto – pa Etan na Žitnjaku može pokriti sve troškove lokaciji i zaraditi savim dovoljno.
Zato MOL obustavlja isporuke Etana.
S druge strane opsežni radovi u Panoniji iznjedriti će još više Etana pa je HR Etan KATASTROFA za MOL.
Dakle Međimurje, vučkovec- zebanes, EOR….To je smrt za MOL.
Je li tko našao čime je HANDA dokapitalizirala JANAF?
I šta će HAAB s lovom od prodaje ALU businessa?
8. veljača 2012.| Marija Brnić
Dioki krivi Inu jer nema deblokade, Ina Dioki
http://www.poslovni.hr/vijesti/dioki-krivi-inu-jer-nema-deblokade-ina-dioki-196465.aspx
Šta je MOL-u 100 milijuna kuna iako je upitno tko je komu dužan obzirom da Dioki nije dobivao ugovorene količine Etana.
Ali naredba je pala u Budimpešti – Žitnjak mora pasti!
Tko je profitabilniji – Žitnjak ili Omišalj, odgovor je vrlo jednostavan.
NEMA u HR profitabilnijeg postrojenja od ETILENSKOG POSTROJENJA NA žITNJAKU.
Zato Etan i nisu htjeli prodati anisu ga ni isporučivali a nisu ni istaživačke koncesije u HR iskoristili.
Zato napokon progledajmo.
@sava
molim te reci svoje mišljenje i konkretne upute za stožer i sindikate.
Postoje li realne mogućnosti da se sačuva DIOKI i obnovi proizvodnja na svim pogonima bez otpuštanja radnika.
Koji su preduvijeti za to, mogu li sindikati uopće utjecati na razvoj događaja, i što bi po tvojem mišljenju (tj koje sindikalne akcije) bi bilo najbolje poduzeti da se što prije dođe do tog cilja.
molim iskreno i konstruktivno!
"NEMA u HR profitabilnijeg postrojenja…."
Svi ti silni ‘profiti’ imaju kumulativno laksativno djelovanje na sva uključene, svima je kronična sila srat od profita…. tu ni aktivni ugljen više ne može pomoći!
Savo.
Iako nerado, jer si zaista puno previše toga nadrobio, slažem se sa tezama iz zadnjeg tvog posta.
Dodao bi samo: Da R.J. nije svjedok u procesu Sanader – MOL i da, naš, trenutno ministar gospodarstva, nije optužen u mađarskoj, možda bi mi radili bez prestanka.