….Po tom principu je i RJ dobio svoju igračku i sad nek’ ju opljačka do kraja, a to što je firma uništena to su svi drugi krivi INA, HEP, država, radnici,…
Ako su investicije pljačka – slažem se RJ je pljačkaš – od 2004. do danas u kompaniju je investirano oko 1,1 milijarda kuna!!!!
Upravo onoliko koliko su kumulirani gubitci kompanije – zato je vrlo lako pratiti izvješća Diokija-
Također rast obveza je jednak investicijama.
Sve je to čisto ko suza.
No i dalje ostaje nerazjašnjeno kako to da je UMS Molve imao pad od 8% a UMS Etan ENORMNIH 33%.
Jer pad od 33% u Ivaniću znači i pad etana na Žitnjaku, pad proizvodnje primarnog benzina koji je išao u Pančevo u zamjenu za etilen!!!!
Da je bilo ičega sumnjivog pala bi bar jedna prijava USKOK-a a nje nema!
Postoji kontravještačenje za zemljište i cijenu struje i ukupan odnos Dioki – HEP.
Dok god je sindikat na plaći uprave, ne treba očekivati veliku borbu za radnika.
Poznata je stvar kako su funkcionirali izbori za čelnike sindikata (dođe ti netko iz sindikata i kaže kome da upišeš glas). Svi su tada šutjeli. Nitko nije htio sve ove godine vidjeti nerad sindikata. Je li normalno i pravno utemeljeno da u prošloj godini nije potpisan kolektivni ugovor do 7, 8. mjeseca?
Činjenica je da zg lokacija polako odumire. Čak sam sklon mišljenju da više nikad neće niti proraditi. O scenariju koji se događa već neko vrijeme se govorilo i prije 5-7 godina kad su pametni znali reći "ovo će raditi još max. 5 godina". To vrijeme je sada došlo. Da bi ovo proradilo, treba pusta lova. Desetci milijuna eura da bi se isplatili vjerovnici. Još toliko da bi se nabavila sirovina. A da ne govorim o povratku na tržište s kojeg si otpisan kao nepouzdan.
I pokojni bivši predsjednik uprave je znao reći "Gospodo, ovo ne može raditi još 50 godina. Ali imamo zemlje na Krku gdje možemo napraviti stanove za radnike ako odlučite ići raditi na Krk."
Pametnome dosta.
Dio krivnje u cijeloj situaciji moraju preuzeti i radnici. Barem 80-90% radnika je funkcioniralo na načelu da je sve dobro dok sjeda plaća. Što ćeš bolje da ti pogon ne radi, a ti primaš plaću. Gospodo, tako ne ide. Čim nije isplaćena prva plaća, odmah buna. Realno, od čega da se isplati? Trebalo se dići na noge prije godinu – dvije. No, tada nitko nije razmišljao što će biti.
O namjerama da se pokrene proizvodnja dovoljno govori podatak da kadrovska (s obzirom tko ju vodi-uprava) nije pokušala zadržati nikoga od vss-a koji su otišli u zadnjih par mjeseci.
Ne bih ništa pisao o savi jer njegove bajke više ne čitam, samo ću reći da je on očito na plaći R.J. Igra se njegovog odvjetnika na ovom forumu. A ponekad mi se čini da je i admin. Jer mi već par puta postovi nisu objavljeni. Nadam se da ovaj "optimistični" hoće.
Ne bih ništa pisao o savi jer njegove bajke više ne čitam, samo ću reći da je on očito na plaći R.J. Igra se njegovog odvjetnika na ovom forumu. A ponekad mi se čini da je i admin. Jer mi već par puta postovi nisu objavljeni. Nadam se da ovaj "optimistični" hoće.
Šta sada meni želiš napakirati.
Ako ti se ne sviđaju činjenice koje iznosima obračunaj se s njima.
Naravno ukoliko ja iznosim LAŽNE činjenice – ali očito nisu LAŽI pa se ne možeš s tim nositi.
Sto puta sam ponovio – kakav stečaj ako kompanija ima itekakvu neoperativnu imovinu koju upravo pokušava prodati – paralelno s vlasničkim restrukturiranjem.
Možda i je toliko investirano, a dobar dio tog novca je otišao u vjetar (pokraden je kroz razno-razne "poslove"). I konačni rezultati tih "investicija" su pogoni koji ne rade (i koji sa tehničke strane i ne mogu sutra krenut radit osim jednog a i taj je upitan).
I taj novac nije novac od R.J. nego je novac od banaka dobiven zaduživanjima. On nije investirao ni centa svog novca niti je kupio firmu od svog novca jer taj novac nije mogao nigdje zaradit.
Ali dobro sad kad je dobio firmu kroz koju je prao novce nek’ ju bar sad onako muški "dokrajči" da više i ljudi ne žive u neizvjesnosti. Služilo je dok je služilo sad je crkla krava. A kasnije neka se s njim bave advokati i tužitelji ako mogu na njemu nešto zaradit…
No nije mi jasno kako je 200-njak odabranih obitelji uspjelo upropastiti četiri i pol milijuna ljudi u Hrvatskoj?
Uništili su jer nisu svojim novcima kupili te firme nego opljačkanim novcima iz samih tih firmi. Logika je uglavnom bila ta da se firma kupi od novaca izvučenih iz te same firme + sumnjivi krediti… To je razlog zašto te tajkune boli ona stvar za te firme…to su ionako njihove privatne prćije. Po tom principu je i RJ dobio svoju igračku i sad nek’ ju opljačka do kraja, a to što je firma uništena to su svi drugi krivi INA, HEP, država, radnici,…
Jedino riješenje i izlaz je stečaj kao u Viktor Lencu…
[/quote]
Kolega www123,
Spominješ "stečaj kao izlaz u Viktor Lencu"!? To je jedan od rijetkih primjera stečaja gdje je po radnike koliko toliko dobro završilo. Da li znaš koliko je obrnutih slučajeva gdje su popušili samo radnici???
Ja mislim da je jedino rješenje u pokretanju proizvodnje a da bi do toga došlo treba kako kaže CIK13 upotrijebiti agresivne metode i to stožer i sindikati ali u prvom redu zaštitu ustavnog prava na rad tražiti od države! Uostalom državne institucije su i najveći krivac zbog kako savo kaže enormnog povećanja cijene energenata ali i zato što su uopće dopustili da dođe do ovakve privatizacije petrokemije.
Možda i je toliko investirano, a dobar dio tog novca je otišao u vjetar (pokraden je kroz razno-razne "poslove"). I konačni rezultati tih "investicija" su pogoni koji ne rade (i koji sa tehničke strane i ne mogu sutra krenut radit osim jednog a i taj je upitan).
I taj novac nije novac od R.J. nego je novac od banaka dobiven zaduživanjima. On nije investirao ni centa svog novca niti je kupio firmu od svog novca jer taj novac nije mogao nigdje zaradit.
Ali dobro sad kad je dobio firmu kroz koju je prao novce nek’ ju bar sad onako muški "dokrajči" da više i ljudi ne žive u neizvjesnosti. Služilo je dok je služilo sad je crkla krava. A kasnije neka se s njim bave advokati i tužitelji ako mogu na njemu nešto zaradit…
[/quote]
Od hrpe metala Krk je postao jedno od najmodernijih postrojenja u Europi!
Osim investicija i 40-50 milijuna kuna godišnje u održavanje je ulagano – RJ je htio modernu petrokemiju i to je doveo do kraja.
Htio je LNG na Krku – nije jedini – i to je na korak do realizacije.
Htio je i bolje uvjete za Dioki ali i cijelu proizvodnju u HR – do sada nije uspio ali izgleda da se ozbiljno radi i da je pred realizacijom novi trafni sustav za plin i struju.
Ako je nešto zabrljao – pa normalno da bi trebao odgovarati za to – evo ja tražim odgovornost za prodaju Žitnjaka ispod cijene.
BTW – od veljače Qatar Airways leti za Zagreb.
To je moglo biti davno da je bilo pameti na našoj strani.
Ali neš – šat bi bilo dobro i brzo ako postoji druga mogućnost – ona loša!
HR je MORALA imati terminal GOTOV – s današnjim cijenama LNG -a u kombinaciji s domaćim plinom bili bi najrastuće gospodarstvo u Europi!
Nije RJ kriv ni za smanjenje isporuka etana – o tome se ne govori puno ali iz nekih podataka se vidi na na Molvama Ina regulira sustav – na Jadranu su s talijanima pa ne mogu muljati, uvozne količine su fiksne, ni tu nema prostora pa se čini mi se sustav regulira na Molvama.
Iznenadila ih puno veća proizvodnja na Jadranu od predviđene – namjerno smanjuju Molve.
A to udara na Žitnjak.
Samo da dovršim misao zašto NE stečaj i zašto nam to sigurno nije nikakvo rješenje. Tko je god raspravljao na ovom forumu bar jednom je spomenuo da je Zg lokacija "pred gašenjem ili nema perspektivu". Pa kakva nas onda perspektiva čeka u stečaju? To bi bio definitivni kraj! Najgore a o tome vi koji predlažete stečaj ne razmišljate radnici gube sva stečena prava pa tako i staž i zaslužene otpremnine.
Dakle stečaj za nas znači KRAJ bez zasluženih otpremnina a na Omišlju bi se vjerojatno proizvodnja obnovila, samo ne tako brzo a radili bi samo odabrani sretnici.
Volio bi da me neko uvjeri u suprotno!
Osim investicija i 40-50 milijuna kuna godišnje u održavanje je ulagano – RJ je htio modernu petrokemiju i to je doveo do kraja.
To moderno postrojenje ako mislis na VCM nikako da starta i nakon 2 mj. probnog rada je zaustavljeno i nije dobilo dozvolu za daljnji rad. Valjda zato jer je toliko moderno i toliko sigurno i toliko profitabilno. Od PVC-a ništa – ledina. A to koliko je on odgovoran, a koliko nije – to nek određuju, procjenjuju, važu -> advokati (ako im se isplati provlačit ga kroz procese).
Činjenica je da je kad je preuzeo ovu industriju to bila profitabilna industrija koju su gradile tri generacije ljudi (izgrađena je 50-ih).
Sada je ta industrija i ljudi koji žive od nje dovedene na prosjački štap…Povjerena mi je industrija, a on je negdje izvlačio lovu, nije nikom plaćao (ni dobavljačima). I sad svi možemo gaće na štap.
Ja mislim da je jedino rješenje u pokretanju proizvodnje a da bi do toga došlo treba kako kaže CIK13 upotrijebiti agresivne metode i to stožer i sindikati ali u prvom redu zaštitu ustavnog prava na rad tražiti od države! Uostalom državne institucije su i najveći krivac zbog kako savo kaže enormnog povećanja cijene energenata ali i zato što su uopće dopustili da dođe do ovakve privatizacije petrokemije.
Pod stečajom bi se stavili pod kontrolu financijski tokovi, a stečajni upravitelj bi odmah mogao zavrtit LDPE jer etilena ima na bacanje… a za ostalo neka stečajni traži rješenja, partnere,… Kroz stečaj bi se točno znalo gdje ide svaki cent, a i kroz stečaj bi se mogla pokrenut proizvodnja. Najviše radnici gube ovim čekanjem i dogovaranjem i svakim danom su sve manje i manje šanse da se išta pokrene.
Odlično Savo. investicije 1,1 milijardi – rezultati 0,0 milijardi. Moraš stvarno biti genijalac za ovo, ali kasnije budem objasnio kako…..
Da je netko razmišljao o obnovljivim izvorima energije, moglo se staviti na krk 50 vjetroelektrana i cijelo zemljište pokriti u solarne ploče. I investicija bi se povratila.
Savo, ne govori da je RJ investirao 1,1 milijardu jer je to jako pokvarena laž. 1,1 milijardu je investirao Dioki kreditima banaka kupovao staro željezo po Dalmaciji i nekakve reverzne osmoze po principu pola pije pola šarcu daje. znači ajmo slobodnom procjenom reći da je 550 miliona kuna možda investirano u staro željezo, a 550 miliona su podjelili oslobodioci.
Pod stečajom bi se stavili pod kontrolu financijski tokovi, a stečajni upravitelj bi odmah mogao zavrtit LDPE jer etilena ima na bacanje… a za ostalo neka stečajni traži rješenja, partnere,… Kroz stečaj bi se točno znalo gdje ide svaki cent, a i kroz stečaj bi se mogla pokrenut proizvodnja. Najviše radnici gube ovim čekanjem i dogovaranjem i svakim danom su sve manje i manje šanse da se išta pokrene.
[/quote]
Na Žitnjaku se popriličito dimi sa svih postrojenja – što se dobro vidi s Čulinečke!
Svi kreditori mogu pokrenuti ovrhe na neoperativnom imovinom i sve riješeno!!
RJ ako je uletio u đir s Katarom – dakle trading – njemu treba Dioki isto koliko i svim ostalima jer Dioki će biti največi kupac i energije i sirovina u HR!!!!
KUPCA TAKVIH DIMENZIJA TREBA PAZITI I MAZITI – ZATO ME ĆUDE INA I HEP.
Koje su njihove prave namjere glede vlasništva*
NL – ima li tu kakvih pov info?
Vjerojatnost za ovaj scenarij je manja nego sedmica na lotu.
Porezna uprava kopa po računima Diokia već nekoliko mjeseci i za sada nisu izašli sa nalazom kako kažeš "sumljivih novčanih tokova". Etilena ima na bacanje??? Ako i ima nema struje, vode, dizela, aditiva, peroksida, rezervnih djelova….Stečajni nemora ni tražiti partnere, oni su za lokaciju na Omišlju pronađeni (Azerbejdžan, Arkema), ali fali sve ovo drugo na što uglavnom može utjecati država. Zato i kažem da treba svim snagama krenuti na državne institucije da nam omoguće rad.
Sve ovo što govoriš o "sumnjivim tokovima novca" "izvlačenjem novca" "pranjem novca" iskreno neznam kako se to radi ali ako išta znaš podnesi kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe(bio to i Ježić) jer rašćišćavanje tih vlasničkih, lopovskih i svakih drugih odnosa nesmije biti razlog da kroz stečaj izgubimo sva prava: posao, plaću, minuli rad i zacementiramo si sudbinu: LIKVIDACIJA.
Od sve muke i jala postajemo auto destruktivni: krenemo protiv države, pa protiv ježića, odmah iza su "dvojac Rumenović-Pavelić", doći će na red i stožer, a završićemo protiv nas samih!