DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ogromna Većina radnika Diokija zna da su problemi u poslovanju rezultat ( tko su ovi na forumu?)
1. cijene plina
2. cijene električne energije
3. poklon Žitnjaka JANAF-u
Kada bi se te stavke anulirale imali bi sasvim solidno poslovanje ali o tome će biti riječi kasnije budući da se vode sudski sporovi koji će baciti pravo svjetlo na navedene činjenice.

X puta sam govorio da je naša energetska politika više reketarenje no bilo kakvo smislen rad u interesu društva u cijelini a da je to donekle i točno pokazuje najnoviji primjer CMC Sisak.
Odlaze zbog visokih troškova energije iako su uložili 100-tinjak milijuna dolara u projekt.

Glede terminala na žitnjaku – ulaganjima od 65 milijuna kuna za dodatne spremnike, uz diskontnu stopu od 4% JANAF će u slijedećih 10 godina ostvariti čistu dobit od cca 400 milijuna kuna.
Zamislite sada koliko bi se moglo zaraditi raznim projektima na 4x većem zemljištu koji je i dalje u rukama Diokija.
I zamislite dalje – za dodatne spremnike im nije bio nužan ni SUO a lokacijska je bila za HR prilike ekspresna dok je Dioki za kogeneraciju radio i SUO i čekao 4 godine na lokacijsku!
Pametnom dosta.
http://www.revizija.hr/izvjesca/2007/revizije-pretvorbe-i-privatizacije/390-kemikalije-zagreb.pdf
Evo pogledajte šta je sve otišlo za 17 milijuna eura a realna cijena po sudskom vještaku je oko31 milijun eura.

Baš zbog toga dobro će doći due diligence koji se počeo raditi od strane kompanije MFC Industrial Ltd – zasnati ćemo koliko ustvari vrijedi IMOVINA Diokija – i to ne samo ona koja je izgrađena nego će se vrednovati i ono što je u projektima. Dakle i kogeneracije i piroliza i PVC a na koncu i Luka Sepen i LNG terminal.
Evo malo činjenica s čime Dioki raspolaže u Zagrebu i na Krku!
http://www.revizija.hr/izvjesca/2007/revizije-pretvorbe-i-privatizacije/573-polimeri-zagreb.pdf
Biti će to šok ali i velika pljuska trenutnoj situaciji – Dugoročna imovina puno veća od dugoročnih obveza – kratkoročna i neoperativna imovina pokriva kratkoročna potraživanja a poduzeće se obustavama banaka i državnih monopola gura u stečaj.

I kao što rekoh – ja vidim Dioki na NASDAQ-u nakon ovih peripetija – zašto – pa zato što se tamo za projekte poput kemijskog giganta na Krku bez problema nađe novac a i najbolje se unovči imovina koju kompanija posjeduje. To dobro zna i MCF!

Lupetanjima nikad kraja ali dosta radnika se zna barem dobro nasmijati čitajući savine komentare koji ne graniče ni sa snovima….inaće pogoni ne rade već tjednima, remont nije bio, nego zamjena samo jako bitnih detalja, znači kao na autu da imaš veliki servis a ti napumpaš gume i malo doliješ ulja….baklja gori radi sigurnosti a struja dolazi oko 1.5MW….istina da će se vrlo vjerojatno pokrenuti nešto ovih dana od strane MFC-a kao probni period od 30 dana….nikakav stiren nije došao u ZG a Dina je od ponedjeljka na čekanju….plaće nema, a PDV ide iza 22 u mj (navodno sindikat moli isplatu 14.10 ali ne vidim razlog pogodovanju vlade s tim da se račun treba odblokirati a HEP to ne želi ), dakle za 8mj ima još sredstava ali za 9 mj nema jer komplet niko ništa nije radio, prođite po pogonima i uvjerite se u najružniju sliku unazad 50 god 🙁 i to je stvarnost a ne pusti snovi, kad bi bilo bilo bi i dionice u nebesima, pomirie se da se izgubili ukoliko ste kupovali prije 2-5 godina radi loše investicije!

Ogromna Većina radnika Diokija zna da su problemi u poslovanju rezultat ( tko su ovi na forumu?)
1. cijene plina
2. cijene električne energije
3. poklon Žitnjaka JANAF-u

Poznaješ većinu radnika pa znaš što misle?

Glede terminala na žitnjaku – ulaganjima od 65 milijuna kuna za dodatne spremnike, uz diskontnu stopu od 4% JANAF će u slijedećih 10 godina ostvariti čistu dobit od cca 400 milijuna kuna.
Zamislite sada koliko bi se moglo zaraditi raznim projektima na 4x većem zemljištu koji je i dalje u rukama Diokija.

Zašto to Dioki nije napravio?

I zamislite dalje – za dodatne spremnike im nije bio nužan ni SUO a lokacijska je bila za HR prilike ekspresna dok je Dioki za kogeneraciju radio i SUO i čekao 4 godine na lokacijsku!
Pametnom dosta.

Da su mislili napraviti kogeneraciju, napravili bi je odavno. priče za malu djecu.

http://www.revizija.hr/izvjesca/2007/revizije-pretvorbe-i-privatizacije/390-kemikalije-zagreb.pdf
Evo pogledajte šta je sve otišlo za 17 milijuna eura a realna cijena po sudskom vještaku je oko31 milijun eura.

Zašto je prodao po toj cijeni, što nije pogledao tvoju gornju računicu i zarađivao na tome brdo love?

I kao što rekoh – ja vidim Dioki na NASDAQ-u nakon ovih peripetija – zašto – pa zato što se tamo za projekte poput kemijskog giganta na Krku bez problema nađe novac a i najbolje se unovči imovina koju kompanija posjeduje. To dobro zna i MCF!

Ovo bi bilo odlično.

Lupetanjima nikad kraja ali dosta radnika se zna barem dobro nasmijati čitajući savine komentare koji ne graniče ni sa snovima….inaće pogoni ne rade već tjednima, remont nije bio, nego zamjena samo jako bitnih detalja, znači kao na autu da imaš veliki servis a ti napumpaš gume i malo doliješ ulja….baklja gori radi sigurnosti a struja dolazi oko 1.5MW….istina da će se vrlo vjerojatno pokrenuti nešto ovih dana od strane MFC-a kao probni period od 30 dana….nikakav stiren nije došao u ZG a Dina je od ponedjeljka na čekanju….plaće nema, a PDV ide iza 22 u mj (navodno sindikat moli isplatu 14.10 ali ne vidim razlog pogodovanju vlade s tim da se račun treba odblokirati a HEP to ne želi ), dakle za 8mj ima još sredstava ali za 9 mj nema jer komplet niko ništa nije radio, prođite po pogonima i uvjerite se u najružniju sliku unazad 50 god 🙁 i to je stvarnost a ne pusti snovi, kad bi bilo bilo bi i dionice u nebesima, pomirie se da se izgubili ukoliko ste kupovali prije 2-5 godina radi loše investicije!

ma nemoguce da je sada najlosije od unazad 50 godina. zar nije hdz dosao osvijetliti hrvatsku? " a hep to ne želi" :-). Što je to HEP? Jel to ona firma koja se reklamira po HNL-u koji nitko u svijetu ne gleda, a i da gleda, oni su monopolist, pa ne kuzim zasto se reklamiraju. Jel to onaj hep gdje ljudi ne rade tj rade u vodecoj stranci, a primaju placu od hep-a. Jel to onaj hep ciji je direktor reketaren od doktora iva, pa kad su tog direktora istrošili, postavili su novog (inzenjer poslovne informatike) da vodi energetiku. Jel to HEP koji organizira prezentacije gradnji elektrana koje nece biti izgrađene, onako malo pred izbore.

Dragi Savo,

Do početka prošle godine DIOKI je ima jednu od najpovoljnijih cijena plina i električne energije u RH, a u tom periodu se napucalo skoro milijardu kuna gubitaka!

Dio tih novaca su kao uloženi u projekte na Krku, a ti projekti ni blizu nisu plaćeni.

Priča o prodaji kemikalija ispod cijene je smiješna, neki drugi kupci su nudili duplo manje nego je dogovoreno sa Janafom, a Janaf ne bi to kupija ni za 10% te cijene da se Markova nije politički prisililo.

Jedina istina je da je DIOKI sve ove godine bio samo krava muzara koja je služila samo za izvlačenje novca.

Govoriti o Diokiju kao o ozbiljnoj firmi je smiješno i žalim ljude koji to pričaju i u to vjeruju jer nemaju pojma o čemu pričaju.

vjerujem da je upravo tako kako "obicni" veli, no nas zanima da li dioki moze postati ozbiljna firma? to je ono sto dionicare zanima, pogotovo nakon velikog pada cijene dionice (sto moze znaciti kraj) ili ogromnu zaradu, ako dioki moze postati dobra firma. imam dojam, da kad se hrvatska crvenila, da je OKI bio dobra firma. sto se dogodilo u medjuvremenu.

Dioki je i sada firma odlična – no u problemima likvidnosti.
Odlična – ima pokriće u IMOVINI ima pokriće u RAZVOJU ima pokriće u SPECIFIČNOJ PROIZVODNJI.

Due diligence će pokazati upravo te prednosti Diokija u odnosu na ostale kompanije.
Kolika je vrijednost imovine – to je ključno pitanje.
http://www.revizija.hr/izvjesca/2007/revizije-pretvorbe-i-privatizacije/573-polimeri-zagreb.pdf
Dakle imamo ogromnu imovinu koja u bilanci nije valorizirana – imamo neoperativnu i imovinu raspoloživu za prodaju – ja stvarno ne znam na koji način HEP i još neki donose poslovne odluke no ova mi se čini politička.
Kako blokirati poduzeće koje ima oko 4 milijarde kuna imovine – to je moja procjena a bazira se na izvješću Revizije i bilancama Diokija i Dine. Samo u zadnjem izvješću Dine za 2010. navodi se činjenica da je u 100% funkciji imovina vrijedna 930 milijuna kuna a koja nije u bilanci jer je amortizirana- pogledajna stranici Fine RGFI za 2010. registracija je besplatna.

@Obi
čni
Odakle ti info o cijenama električne energije – nemaš ih ne radiš usporedbe………
http://www.eex.com/en/Download/Market%20Data/Power%20Spot%20Market%20-%20EPEX%20Spot

Imaš KWK-Index (Germany) bazu podataka pa ti meni reci kada je to Dioki imao fer cijenu električne energije u odnosu na konkurente u EU? A ovaj index je mjerilo za CHP postrojenja – bez hidroelektrana!
Tako je slično i s plinom.
Dioki ako ne žele da zatvori Žitnjak treba imati cijenu električne energije kakve imaju slične kompanije u Europi.
A definitivno – te cijene su puno niže.

Mene interesira gdje je povrat PDV-a iz rujna? Čekamo neki 22. u ovom mjesecu a što je bilo s prethodnim mjesecom kada zbog blokade računa plaća nije mogla biti isplaćena ljudima? Kako bilo, ovakvo s(t/r)anje hvala Bogu ne može potrajati unedogled. Što je veliki gazda čekao, osim što je kupovao vrijeme za osobni interes i doveo firmu na koljena? Da ima imalo morala, postojeća uprava morala bi staviti svoje mandate na raspolaganje. Terra Nova je slamka spasa, no na drugoj strani te slamke je teret golemih razmjera. Što će radnicima Dioki-ja dionice? Zamislite, feudalac R.J. podijeliti će velikodušno svoje dugove radnicima? Kao da nam nisu dovoljno dužni, najmanje dvije plaće i povrat duga iz 2010.

[b]Jebeš forum koji Savu nema! Maske su napokon pale: Hasta la vista Dioki![/b] [i]"uljepšavaš svoje stanje al’ ne možeš da me zezneš jer hakersko imam znanje"[/i]

Ti si već napravio Due diligence – svaka čast na brzini ali mišljenja sam da je to iznad tvojih mogućnosti pa bi shodno tome trebalo i zauzimati stavove glede vrijednosti Diokija.
Imaš bilance, nalaze Revizije…..to su temelji za procjenu kompanije.
A ja ti samo tvrdim da je imovina Diokija podcjenjena minimalno 50%.
To će i dubinsko snimanje pokazati – ako već nije napravljeno od strane Uprave pa se samo prezentira potencijalnom kupcu.

Možda bi bilo interesantnije prodiskutirati kako će se sve izglednije spajanje s MFC obaviti.
Do sada su to radili izdavanjem vlastitih dionica i zamjenom, pa bi bilo to interesantno

Mene interesira gdje je povrat PDV-a iz rujna? Čekamo neki 22. u ovom mjesecu a što je bilo s prethodnim mjesecom kada zbog blokade računa plaća nije mogla biti isplaćena ljudima? Kako bilo, ovakvo s(t/r)anje hvala Bogu ne može potrajati unedogled. Što je veliki gazda čekao, osim što je kupovao vrijeme za osobni interes i doveo firmu na koljena? Da ima imalo morala, postojeća uprava morala bi staviti svoje mandate na raspolaganje. Terra Nova je slamka spasa, no na drugoj strani te slamke je teret golemih razmjera. Što će radnicima Dioki-ja dionice? Zamislite, feudalac R.J. podijeliti će velikodušno svoje dugove radnicima? Kao da nam nisu dovoljno dužni, najmanje dvije plaće i povrat duga iz 2010.

mislim da se RJ svim silama bori da tako nebude , to mu je zadnja opcija da ih djeli ali nastoji pronači drugi način da njemu ostane što više dionica jel da baš niš ne valjaju več bi ih davnih dana uvaljal radnicima, a ako ih i dobiju radnici moglo bi se desiti belje od prije godinu dana , slična situacija oboje uložili puno dužni ko grčka i čeka se povrat na te investicije, ja nemam ništa protiv takvog scenarija

pepe7

Dioki je i sada firma odlična – no u problemima likvidnosti.
Odlična – ima pokriće u IMOVINI ima pokriće u RAZVOJU ima pokriće u SPECIFIČNOJ PROIZVODNJI.

To je neki tvoj Dioki. Ovaj čije udjele kupuješ kad kupiš dionicu DIOK-R-A nema proizvodnju, nema radnicima za plaću i zreo je za stečaj.

Kad se Dioki o kojemu vi govorite pojavi na Zagrebačkoj burzi, rado ću biti njegov dioničar.

Informacije radi, KI+DI = 1,84 MLRD, KO+DO=1,71 MLRD, od čega je imovina najvećim dijelom dugotrajna, a obveze kratkoročne… Kapital 970 MIL, preneseni gubitak + ovogodišnji 947,5 MIL, dakle do kraja godine to će biti i puno više… Ova firma računovodstveno je zrela za stečaj, ali stoji činjenica da tvrtka ima opremu, visoko-specijaliziranu proizvodnju, know-how, visoko kvalitetne ljude…. Firma u tom smislu ima potencijala i ako je kupi netko sposoban, go for it!!!!

Ipak, tvrtka je već 2008 provela smanjenje kapitala sa 2,02 MLR na današnjih 970 MIL, i to zbog gubitaka od 979 MIL kn. Od tada isto posluje na razini prosječno 85 MIL kn gubitaka… Za interese države, radnika i lokalne zajednice, bio bi interes da Ježić što prije napusti ovu firmu koju očito nezna voditi…

Neki možda i neznaju da je kupnjom Novog Lista, doveo i tu firmu na rub propasti. Tiraža je smanjena sa cca 50 tisuća na sadašnjih eventualno 30 tisuća. Firma posluje s gubicima što nije ni za vrijeme rata, a svaki mjesec se jedva skupi za plaće… U cijeloj toj situaciji uspio je isplatiti kredit od 17 milijuna kuna DIOKI-u, zbog kojeg sada sam NOVI LIST grca u problemima…. Ali neka nama Ježića za ZSE špekulante… 😉

Dakle, spasom DIOKI-a, spasit će i NOVI LIST d.d.

New Report

Close