http://www.seebiz.eu/bankama-i-hep-u-80-cermaku-i-jezicu-po-10-diokija/ar-14391/
80% bankama, 10% cermaku i malko manje od 10% jezicu
tko nam to kupuje po 62,50 s rastom prek 40% kad je cca 99,9% raspoređeno vlasnistvo?
Evo prvo kvalitetno pitanje i još nitko nije ponudio odgovor. Kao ni šta nitko nije odgovorio lotu zašto cijena raste. Raste zbog toga jer ljudi vide nekakvo rješenje i špekuliraju da tu mogu zaradit, a ni ne znaju šta to sve skupa za njih znači. Mislim da je fotije ipak u pravu.
Da je to sve istina šta se piše, znači banke bi dobile 80 posto, čermak 10, ježić malo manje od 10, to je skupa malo manje od 100 posto, a šta je s preostalim dioničarima?
Trenutno dioničar FM ima cca 5 posto dionica, ostali manjinski dioničari van top 10 drže cca 8 posto dionica? To je ugrubo oko 13 posto dionica koje se nigdje ne spominju. Gdje su oni u toj priči?
Jedina logična računica koja proizlazi je da se izdaju nove dionice i tako razvodni postojećima vrijednost na način da ovih 13 posto od manjinskih dioničara u toj diluciji postane taj ostatak do 100 posto, a to iznosi možda recimo otprilike 1,3 posto. Plus-minus teško je reći.
Ako je to tako, onda je već lakše i izračunat kolika bi bar okvirno bila nova cijena dionice u diluciji.
Ukupni kapital u 100 posto dionica koji se spominje u tekstu bi vrijedio oko 380 milijuna kuna. 1 posto dionica bi po novom imalo vrijednost oko 3,8 milijuna kuna.
Trenutno 1 posto dionica na ovoj cijeni od 60 kuna vrijedi oko 2,4 milijuna. No tih 1 posto bi prema gore navedenoj novoj računici u diluciji zapravo postalo 0,1 posto. A tih 0,1 posto bi prema gornjoj računici vrijedilo 380 000 kuna ( ako je 100 posto 380 mil ).
Hokus pokus, onaj koji sada ima 1 posto dionica vrijednih 2,4 milijuna kuna bi u toj računici imao 0,1 posto udjela vrijednosti 380 000 kuna. Još valja izračunati koliko bi dionica onda morala vrijedit, malo matematike, jedno podijelit s drugim i voila: oko 6,3 puta manje nego je sad, dakle, ispod 10 kuna.
Ispada da za dobrobit svih postojećih manjinskih dioničara, bolje da je taj tekst samo okvirni prijedlog rješenja. U protivnom brojat će se gubici. Ako netko ima bolju računicu samo neka predloži. Ja bi svima ipak dobronamjerno preporučio da se klone trgovanja ovdje dok se konačno ne raščisti šta će bit i kako će bit.
Al gornja priča itekako ima podlogu, dug se jednostavno pretvara u nove dionice koje se knjiže na vjerovnike ( ovdje banke ). Ostatak dioničara bi u tom slučaju mogli jedino potražit utjehu u činjenici da vjerovnici nisu otjerali firmu u stečaj i da će kroz koju godinu firma ipak stat na noge, počet poslovat profitabilno i povećat vrijednost svojih dionica.
[/quote]
niste spomenuli jos i 7 % vlastitih dionica :-)…dakle oko 20% je novinar zanemario :-).
ma kakva dilucija. zar niste citali, da je cilj smanjiti tem kapital (moja pretpostavka na pola, dakle 120 kn nominala) te onda po tome naplatiti potrazivanja, 120 kn po dionici. kakva ce nakon toga biti BV, ne znam, pogotovo sto je pitanje koliko je realno vrednovano sve u bilanci. sava bi mogao znati. nek se 330 mil kn otpise podijelom AG holdingovih dionica drugima, koliki je onda realni BV?
Al gornja priča itekako ima podlogu, dug se jednostavno pretvara u nove dionice koje se knjiže na vjerovnike ( ovdje banke ). Ostatak dioničara bi u tom slučaju mogli jedino potražit utjehu u činjenici da vjerovnici nisu otjerali firmu u stečaj i da će kroz koju godinu firma ipak stat na noge, počet poslovat profitabilno i povećat vrijednost svojih dionica.
Mene bi iznenadilo svako drukčije rješenje. I nekim svojim izračunom došao sam do cca 10x povećanja broja dionica. Uostalom, nitko ne obraća previše pažnju na smanjenje Ježićevog udjela. Govori se o "nešto manje od deset posto". Nek bude s 82% (računajući trezorske dionice) na 8,2%. I to je to. Računica prilično jednostavna.
Uostalom, ništa se nije promijenilo u poslovanju, a u 3q izvješću vjerojatno će se dogoditi da knjigovodstvena vrijednost bude negativna.
I deset kuna po dionici je u ovom trenutku previše za Dioki, dovoljno je pogledati P/B.
Bit će ovdje gorkih suza.
Kolega cone, koji dio teksta iz navedenog niste razumjeli?
Prihvate li vjerovnici program restrukturiranja, četiri banke i HEP postale bi većinski vlasnik Diokija s udjelom od 80 posto, umirovljeni general Ivan Čermak postao bi manjinski dioničar s udjelom oko 10 posto, dok bi udjel dosadašnjeg većinskog vlasnika Roberta Ježića pao ispod 10 posto.
Ne govori se o vlasništvu ježićevih dionica, vlasništvu vlastitih dionica ni o vlasništvu ikakvih drugih udjela, govori se o vlasništvu ( a s time i udjela u vlasništvu ) čitave firme Dioki!
Glupo je sad izvrtat riječi, uostalom i nelogično. Pa ne može se dug prelamat samo preko dionica većinskog vlasnika il vlastitih dionica firme, dug se prelama preko čitave firme, dakle svih dionica.
A što ako su postojeće dionice – dakle 75,91% Dioki Holding AG-a ili dio toga, VLASNIŠTVO Dina Petrokemije ili Adriaoila SPA. Pogledaj razlike između 1. i 2, kvartala 2011. – pojavili su se neki sudjelujuči interesi od 149 milijuna kuna – za dio od 3,5 milja znamo da je Ćuf doo – šta je ostalo – ne znamo!
Zašto iznosim ovu špekulaciju – zato što u prospektu Orkle kada se kupovalo Kijac i Sepen piše da je Dina ustanovila kompaniju za LNG – a u Adria LNG Dine nema.
Jedina kompanija koja preostaje je Dioki Holding AG!
Mišljenja sam da je RJ uložio puno truda glede izgradnje LNG terminala i to kao KONZULTANT!
Pa i sva ova priča o raznim poduzećima i prebacivanjima love vuče na to da je RJ radio kao konzultant za LNG konzorcij.
A što ako su postojeće dionice – dakle 75,91% Dioki Holding AG-a ili dio toga, VLASNIŠTVO Dina Petrokemije ili Adriaoila SPA. Pogledaj razlike između 1. i 2, kvartala 2011. – pojavili su se neki sudjelujuči interesi od 149 milijuna kuna – za dio od 3,5 milja znamo da je Ćuf doo – šta je ostalo – ne znamo!
Zašto iznosim ovu špekulaciju – zato što u prospektu Orkle kada se kupovalo Kijac i Sepen piše da je Dina ustanovila kompaniju za LNG – a u Adria LNG Dine nema.
Mišljenja sam da je RJ uložio puno truda glede izgradnje LNG terminala i to kao KONZULTANT!
Pa i sva ova priča o raznim poduzećima i prebacivanjima love vuče na to da je RJ radio kao konzultant za LNG konzorcij.
[/quote]
pravni (kako se snaći u RH)? Ili petrokemijski konzultant? Ili geostrateški konzultant? Koliko znam, studirao je pravo, kemiju ne, a geostrategija je ionako stvar iskustva, veza i inteligencije. nego, kako to da dioki, ina, LNG sve to nije vlasnistvo gradjana RH?
Sever Drago je potpuno izašao sa 4200 kom, Filipović M skratio poziciju za skoro isto toliko ….
evo ti stotica. konačno došlo iz guzice u glavu.
Puno kalkulirate i špekulirate oko cijene dionice na temelju površnih, neslužbenih, neprovjerenih informacija i natpisa, a koliko vidim, većina s jedinim ciljem da cijenu dionice rušite.
Postavljam si pitanje zašto (nakon dva-tri dana rasta cijene) najveći dio postova upozorava na pad cijene dionice? Zar nema niti jedne kombinacije koja bi mogla potaknuti rast, bez obzira na trenutnu sumornu situaciju i velike obveze prema vjerovnicima?
Mislim, čemu odjednom tolika briga nakon što su najgore vijesti prošle (mogući stečaj)?
Kolega jubito špekulantskih kombinacija imate koliko vam srce želi, nije isključeno ni da se sad neko pojavi i napuca dionicu na 100 kuna ako ima računicu kako zaradit na tome.
Al fundamentalno opravdanih nema niti jedne. Vi si izaberite na kojoj ćete se strani igrat.
[/quote]
pravni (kako se snaći u RH)? Ili petrokemijski konzultant? Ili geostrateški konzultant? Koliko znam, studirao je pravo, kemiju ne, a geostrategija je ionako stvar iskustva, veza i inteligencije. nego, kako to da dioki, ina, LNG sve to nije vlasnistvo gradjana RH?
[/quote]
Čovjek ili grupa koja je još prije 10-tak godina skužila da je oil out – plin IN.
Sa je budućnost u LNG – DaINA nema velike šanse s MOL-om!
Sve se pokazalo točnim!
Što li sada radi Miljenko Šunić?