DIOK (DIOKI d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DIOK (DIOKI d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Okej, u bilanci je knjiogovodstvena vrijednost Diokija nešto manja od šest kuna. Puta tri je 18.

Kolega se krivo izrazio, mislio je da je vrijednost imovine 3x veća od one prikazane u bilanci.
Velika je razlika naravno. 🙂

Osobno ne mislim da je toliko razlika između stvarne i prikazane vrijednosti, ali mislim da im imovina svakako vrijedi više od 250 mil. eura. Možda im toliko vrijedi samo zemljište i neoperativna imovina. A gdje su silna postrojenja u čiju je samo modernizaciju zadnjih par godina utrošeno 100 mil eura.

No naravno, to će biti bitno ako Dioki ode u stečaj. Za sada se to ne čini izgledno.

A gdje su silna postrojenja u čiju je samo modernizaciju zadnjih par godina utrošeno 100 mil eura.

No naravno, to će biti bitno ako Dioki ode u stečaj. Za sada se to ne čini izgledno.

Ulaganja vrijede onoliko koliko zarade donose, a ne onoliko koliko je na njih utrošeno. Postoje isplativa i neisplativa ulaganja. Zemljište i neoperativna imovina vrijede 250 milja eura, velite? A direktorica Diokija veli da to vrijedi 110 milja eura. A dugovi oko milijardu kuna. O gubicima da ne govorimo.

Možda se prodajom neoperativne imovine i zemljišta uspiju vratiti dugovi.

Što nakon toga? Što će se izmijeniti u poslovanju? Hoće li grupa Dioki početi stvarati dodanu vrijednost ili će i dalje proizvoditi gubitke?

Zar nitko ovdje ne čita tisak? Ako Popijač govori da se traži rješenje, znači da ga uprava ne može sama pronaći. A to znači da te priče o silnim milijunima eura baš i ne stoje. Da stoje, pa sutra bi oni sve to prodali i namirili banke.

Ta firma je potpuno uništena. Je li krivac samo Ina, ili Ina u suradnji s Vladom. Je li kriv Ježić, je li kriva uprava, jesu li krivi radnici, je li krivo tržište… Dioničarima je potpuno svejedno.

@lebowski

Mislim da predsjednica uprave nije mislila na zemljišta kad je rekla da im neoperativna imovina vrijedi 100 mil eura.
Pa rekla je da Dioki ima 2 mil. kvadrata zemlje (tu vjerojatno spada i površina na kojoj se nalaze postrojenja), većina na Krku i u Zagrebu. Da sravne sva postrojenja sa zemljom, za koliko se može prodati to zemljište? 2 milijuna kvadrata puta koliko eura po kvadratu (100, 200, 300?). Tu je najveća vrijednost Diokija, a te imovine nema ispravno vrednovane u bilanci (revalorizacije nije bilo godinama, a koliko je cijena zemljišta porasla u zadnjih 5-6 godina?).

Slažem se da je firma gotovo uništena, i za to je odgovorna jedino uprava. Smiješno mi je kad kukaju na sva zvona zbog Ine, dobiješ dojam da je ona glavni krivac za Diokijeve gubitke, a plin im sudjeluje u ukupnim troškovima s 10ak posto!
Jedino što im Ina ne isporučiva dovoljno etilena (i tu su vjerojatno neki drugi interesi, ali nećemo o tome), na to se opravdano žale jer je jasno da Mol tu ima neku drugu računicu.

I za kraj, ak firma nije trenutno profitabilna to ne znači da zato vrijedi nula kn. Ne možeš zato ignorirati tih 100 milja eura utrošenih u modernizaciju zadnjih par godina.
Da Dioki preuzme neki veći igrač iz petrokemijske industrije, vidio bi kako njemu to vrijedi. I mislim da bi za Dioki to bilo najbolje rješenje, da ga preuzme netko tko zna posao jer s ovakvim rezultatima ne može još dugo opstati.
Kad bi se izgradio LNG terminal, e to bi bila druga priča. Onda se stvari mijenjaju za 180 stupnjeva.

evo nas na drugoj strani, planiran lng, pocetak 2011, ovo je objavljeno u 6mj, taman kada su poceli napadi na dioki, znaci svijet nas je vec stavio na kartu, mozda je na to ona mislila da pregovaraju sa svjetskim kompanijama
http://www.globallnginfo.com/World%20LNG%20Plants%20&%20Terminals.pdf

ne mari za male stvari i ostat ce male

Knjigovodstvena vrijednost Diokija je bar 3x veća od one u bilanci.
Sama činjenica da vjerovnici ne inzistiraju na fire sale dovoljno govori – ni oni kao budući vlasnici se ne žele toga riješiti.

Okej, u bilanci je knjiogovodstvena vrijednost Diokija nešto manja od šest kuna. Puta tri je 18.
Vjerovnici odlučuju o sudbini poduzeća tek nakon stečaja, a stečaj je u Hrvatskoj skupocjen i dugotrajan, zbog čega ga se izbjegava.

No, veoma brzo ćemo vidjeti kolika je vrijednost Diokija. Ja bih volio da sam u krivu.
[/quote]

U Diokijevoj bilanci BV je 190 kuna!
A u bilanci Dioki grupe je Dina Petrokemija s 630 milijuna kuna – a koliko Dina petrokemija vrijedi?
Obzirom da je u Dinu do sada ulozeno preko 85 milijuna eura.
Da samo to dodaš imaš dodatnih oko 165 kuna po dionici.
A gdje je ostalo – posebice zemljište – infrastruktura – LNG terminal i koncesija na luku Sepen.
Ako baš hoćeš izračunati budi bar malo realan u izračunu – ako se ne koristiš dostupnim činjenicama napraviti ćeš ogromnu grešku.
A da je Dioki firma čvrsto na zemlji govore i najnoviji projekti – kogeneracija i rekonstrukcija koi će itekako povećati učinkovitost.
A i država je očito preuzela svoj dio odgovornosti obzirom na limitiranje cijene plina ali i na ćinjenicu da za najavljenu rekonstrukciju etilena u Zagrebu Ina osigurava oko 160 tona etana dnevno – 50 tona više no što su isporučivali do sada.

"Da Dioki preuzme neki veći igrač iz petrokemijske industrije, vidio bi kako njemu to vrijedi. I mislim da bi za Dioki to bilo najbolje rješenje, da ga preuzme netko tko zna posao jer s ovakvim rezultatima ne može još dugo opstati. "

znaci prema vama je problem u znanju?

kada se povecava dobava etana, kada se napravi LNG, smanji cijena plina, napravi kogeneracija, pa nakon toga preuzme netko drugi…onda ce to biti znanje tog novog vlasnika? Hm…a ja bas mislio da su to sve ideje trenutne uprave?

Ne bih isao za tom mantrom kako drugi znaju, a mi ne znamo. Tko radi u HT za njemacki kapital? vecina su to inzenjeri iz Hrvatske zar ne…ali DT uzima oko milijardu kn godisnje kroz dividendu.

strašno je kako mi podcijenjujemo sebe, užas što su napravili s gospodarstvom. zakon o privatizaciji INA-e, dok francuska ima zakon o zabrani privatizacije :-).

"Da Dioki preuzme neki veći igrač iz petrokemijske industrije, vidio bi kako njemu to vrijedi. I mislim da bi za Dioki to bilo najbolje rješenje, da ga preuzme netko tko zna posao jer s ovakvim rezultatima ne može još dugo opstati. "

znaci prema vama je problem u znanju?

kada se povecava dobava etana, kada se napravi LNG, smanji cijena plina, napravi kogeneracija, pa nakon toga preuzme netko drugi…onda ce to biti znanje tog novog vlasnika? Hm…a ja bas mislio da su to sve ideje trenutne uprave?

Ne bih isao za tom mantrom kako drugi znaju, a mi ne znamo. Tko radi u HT za njemacki kapital? vecina su to inzenjeri iz Hrvatske zar ne…ali DT uzima oko milijardu kn godisnje kroz dividendu.

strašno je kako mi podcijenjujemo sebe, užas što su napravili s gospodarstvom. zakon o privatizaciji INA-e, dok francuska ima zakon o zabrani privatizacije :-).

Ovaj put bi ipak korist mogli izvući I domači investitori banke, HEP….
Naravno – uz strateškog partnera.
A da li će biti do oko 20-og ovog mjeseca – vidjeti ćemo!

prijatelj na polozaju iz ine kaze strong buy, a on sigurno nesto zna [thumbsup]
( ja nemam nikakvih prijatelja iz ine to je moj zamisljeni prijatelj da nebi netko rekao da imam inside informacije)

ma meni se cini da bi modric, corluka, kranjcar i olic trebali uzeti svaki svoju mjesecnu placu i pokupiti sve slobodne dionice van prvih 10 po ovoj cijeni.

prijatelj na polozaju iz ine kaze strong buy, a on sigurno nesto zna [thumbsup]
( ja nemam nikakvih prijatelja iz ine to je moj zamisljeni prijatelj da nebi netko rekao da imam inside informacije)

Bilo bi dobro da imaš prijatelja u Remetincu, pa da saznaš što je Ježić pričao o Diokiju kad je bio unutra.

problem je u tome sto jezic u remetincu nije pricao o diokiju, da je, sada ga nebi skidali sa trona

@ House, Sava, Cone, Airfire,
Da ne citiram desetak vaših zadnjih postova jer bi uzelo previše prostora.

Dečki dajte se uozbiljite. I jedno i drugo Dioki-evo postrojenje naslanja se na javnu cestu. Sjednite u auto i provezite se pokraj. Za suvozača nemojte uzet ekonomista, nego inžinjera, pa će Vam iz prve ruke reći kako stvar stvarno stoji.
Još bi bilo bolje da uzmete nekog tko pamti sliku Žitnjaka od prije desetak godina. Taj bi sad tvrdio da nije na Žitnjaku. U deset godina preko 80% postrojenja sravnjeno je sa zemljom i prodano u staro željezo. Postrojenja koja su bila tako zamišljena da im se u svakom trenutku mogao dići kapacitet i to čak za 100%.
House priča o (citat) "silnim" postrojenjima. Slovom i brojem ima ih šest (6), četiri u Zagrebu, dva na Krku. Od silnih postrojenja u Zagrebu su ostala samo četiri. Ostala su razne pametne uprave pojele. Od 100 investiranih milijuna eura Zagreb nije dobio ništa. Sve je otišlo na Krk. U revitalizaciju dva pogona. Ne u greenfield investiciju, nego u revitalizaciju postojećih pogona. Za te su novce mogli izgradit iz temelja nove pogone. Pogon VCM-a je progutao većinu tog novca, a pokazao se nerentabilnim. Zapravo se to i znalo!!! I prije Ježića su rađene studije o isplativosti ponovnog pokretanja VCM-a i sve su bile negativne. Samo je Ježićeva ekipa uspjela izmislit novu ekonomsku teoriju i potrošit novce u neisplativu investiciju. VCM, odnosno PVC je plastika na izmaku i svjetska potrošnja pada. To je i Sava tu napisao citirajući nekog saudijskog šeika prije par mjeseci (nađite taj post). Toliko, Cone i o tehničkoj ekspertizi u Dioki-u. Nema je. Dioki je u svojih 50 godina postojanja uspio odgojiti nekoliko generacija izvrsnih operatera, ali to su samo vozači koji voze pogone. Tako i ja vozim svoj auto ali nemam pojma kako motor radi. U 50 godina nije stvorena nijedna generacija inžinjera, i nije to samo Dioki-ev problem nego opće hrvatski. Ljudi su studirali po onoj, uči sine da ne bi morao raditi.
I relativno uspješni uprate polietilena na Krku je kupljena strana licenca, a ne domaća pamet.
Dioki nema proizvodnju bazne sirovine, ako ne računamo etilen u Zagrebu koji ionako ne proizvodi dovoljno. Petrokemija bez krekinga primarnog benzina ili makar etana je propala priča. Ne nadajte se u LNG, jer Vam nitko ne garantira dovoljnu količinu etana u njemu. Uostalom onom tko će graditi LNG je prvom u interesu da zatvori Dina-u, sruši cijenu zemljišta i jeftino ga kupi.
I kad smo već kod zemljišta, ono na Žitnjaku nemojte prodavat jer ga nitko ne želi kupiti. Vidimo kako je prošao Mandy. A Mandy je bio izgrađen na mjestu bivšeg održavanja. Koliko toliko čisto zemljište. Ostatak, na kojem su (ili su bili) pogoni je toliko kontaminiran, da bi trebalo skinuti sloj od par metara i ne znam gdje ga deponirat. 50 godina se tu izlijevalo sve i svašta, pogotovo u socijalizmu kad ekološka svijest nije ni postojala.
Na kraju čestitam svima koji su popili navlakušu prošli tjedan i kupili dionice. Dugoročno ova dionica ima trend strmo prema dolje.

New Report

Close