Daj neko nek skenira i posta u PDF-u članak iz Businessa…
Očito tu ima vrlo važnih stvari.
ja bih to već riješio, ali me eto me na godišnjem i moru…
"I Europska investicijska banka prepoznala je naš potencijal, slijedom čega nam je odobrila kredit od 34 milijuna eura. No trenutačno ne možemo do tog novca."
excuse meeeeeee, što je ovo???? tko koči, zašto i koji je razlog?
Vlada ograničila max. cijenu plina diokiju na 2,13 kn/m3, to je vjerojatno razlog ovom uzletu. Međutim, ta uredba vrijedit će od 1. rujna do 31. prosinca, a pitanje je i kako će na nju gledati EU, a i ostali hrvatski "povlašteni" kupci plina.
Nije točno da je Vlada učinila nešto za Dioki – učinila je to za sve industrijske potrošače u RH a koji troše do 100 milijuna m3 plina godišnje. To jesniženje od cca 35% za 450 milijuna m3 plina koliko ti potrošači troše godišnje.
Dakle Dioki će do konca godine plaćati zasigurno ispod te cijene a ako bude linearno sniženje a ne vezano uz količine onda će se cijena spustiti na cca 1,7 kuna po m3.
http://www.vlada.hr/hr/content/download/174496/2546958/file/144%20-%203.pdf
Tome je zasigurno pridonio i E.ON i PPD.
Nadam se da sam i ja korektno i s puno činjenica pomogao ekipi na Polsovnom da malo dublje uđe u energetske probleme s kojim kubure gospodarstvenici,
Slijedeći konkretan potez koji itekako može pomoći gospodarstvu je zajednički zahtjev da se Ini oduzme sve nerealizirane istraživaćke koncesije te da se hitno raspiše međunarodni natječaj.
Mi HRVATI NE ZNAMO ŠTA IMAMO – tako se ne može voditi energetska politika.
Kako Vlada zna da je ugalj za Plomin pravo riješenje – možda Plomin leži na plinu!
http://www.vlada.hr/hr/content/download/174496/2546958/file/144%20-%203.pdf
Tome je zasigurno pridonio i E.ON i PPD.
Plin za povlaštene kupce 1.07.2011. poskupio je 14%. Ovom uredbom Vlada je to povećanje cijena poništila, ali ne za svih šest mjeseci, već samo za četiri mjeseca, od prvog rujna do 31. prosinca.
Bio je to vladin mali predizborni trikčić, kao i ostali potezi koji se vuku u zadnje vrijeme.
Popijač je kazao kako je upravo danas potekao prvi plin iz interkonekcije s Mađarskom i to je lijepa vijest. Vladine uredbe su sveta vodica.
Evo i članka iz današnjeg business.hr-a:
Iz kojeg je vidljivo da je Vlada povukla predizborni potez, tek toliko da ispadne da kao brine o gospodarstvu.
Ovo s snižavanjem cijena plina je prvi konkretan korak ka spašavanju Diokija.
Ako se još napravi dokap i osigura likvidnost tko zna možda sva ona Savina preuzimanja postanu i stvarnost.
Stvari sada izgledaju znatno drugačije nego prije par dana…
Ovo s snižavanjem cijena plina je prvi konkretan korak ka spašavanju Diokija.
Ako se još napravi dokap i osigura likvidnost tko zna možda sva ona Savina preuzimanja postanu i stvarnost.
Stvari sada izgledaju znatno drugačije nego prije par dana…
Strateškog partnera već imamo……ajmo pretpostaviti da je to multinacionalka Sasolove veličine od koje trenutno dobivamo etilen. Multionacionalka u petrokemijskom sektoru u RH – npr Sasol – je udar na Mađarsku ekspanzionističku politiku u ovom dijelu Europe.
LNG na Krku je ito to u sektoru plina – E.ON na Krku znači da otpadaju pokušaji izbacivanja E.ON Foldgaza iz Mađarske. Da bi s eothrvali moramo imati STRATEŠKOG partnera!
U Italiji, najvažnijem tržištu na kojem plasira 30 posto proizvoda, Dioki je namjeravao
preuzeti talijanskog prozvođača PVC-a Vinyls Italia. U kojoj fazi je akvizicija?
– Riječ je o zatvaranju mediteranskog vinilnog lanca, odnosno obuhvaćanju čitavog procesa proizvodnje do konačnog proizvoda. Ondje se nalaze dva gotova postrojenja u kojima treba obnoviti proizvodnju.
Akvizicija još nije finalizirana, mi smo na tom natječaju izgubili prvu poziciju koju smo imali, iz istog razloga zbog kojeg smo se našli u otežanoj poziciji u Hrvatskoj. Još smo u igri za uključivanje u taj projekt, no ne mogu reći na koji bismo način sudjelovali u njemu.
Situacija se u svakom slučaju razvija na interesantan način i mogla bi biti poznata idući mjesec. Naš plasman ondje iznosio bi više od 120 milijuna eura, za što očekujemo podršku banaka i strateškog partnera iz petrokemijskog biznisa.
Vlasnička struktura OMV-a pokazuje kako kako jednostavno i bez velikog mudrovanja Austrija, za razliku od nas, koji imamo nešto malo nafte a svog plina ko u priči, štiti svoje strateške energetske interese:
31.5% ÖIAG (Österr. Industrieholding AG, Austrian state holding company)
20.4% IPIC (International Petroleum Investment Company, Abu Dhabi)
48.1% Free float
Strateškog partnera već imamo……
Mislim da se ovim "fiksiranjem" cijena plina stvaraju preduvjeti za preuzimanje Diokija od nekog igrača iz industrije, vjerovatno s Ježićem postoji dogovor da izađe iz vlasništva.
Dioki sada postaje jedna od najzanimljivijih investicija na ZSE, ja ću još pričekati dok ne dobijem malo jasniju sliku, ali izgleda da je Kosorica odlučna da zaustavi Molovo reketarenje!
"I Europska investicijska banka prepoznala je naš potencijal, slijedom čega nam je odobrila kredit od 34 milijuna eura. No trenutačno ne možemo do tog novca."
excuse meeeeeee, što je ovo???? tko koči, zašto i koji je razlog?
Najnoviji BVPS koji iznosi 9,47 kn… kn – a ne €… kako možebitno neki kupci misle…