Novac ima dosta osobina energije….a i jeste energija za gospodarstvo.
Dakle ako iz Diokija tvrde da je energija za poduzeće enorman rashod u pravu su – jer evo vrlo jednostavno se dokaže da Ina ima enorman prihod.
Tako je i s strujom.
Stoga je rekonstrukcija PJ Etilen i Kogeneracija s ostalim sveobuvatnim zahvatima izvrsno rješenje.
Uštede bi mogle dosegnuti i do 200 milijuna kuna godišnje s ovakvim cijenama struje i plina.
Trenutno reošak struja i plin iznosi oko 205 milijuna kuna godišnje a na rekonstruiranom postrojenju će se trošiti cca 40 milijuna m3 plina po cca 2,5 kuna to je oko 100 milijuna kuna.
Ostati će nam i 160 milijuna kWh struje koju će se plasirati u EES po cijeni od 0,6 kuna po kWh ili oko 96 milijuna kuna. Dakle to je oko 200 milijuna kuna godišnje uštede.
Posebna priča je zemljište na kojoj se nalazi PJ Etilen – to je oko 350.000 m2 – za reducirano postrojenje bit će potrebno duplo manje plus nešto od PJ Energane – moja procjena je da će se na Čulinečkoj osloboditi čak 200.000m2. Bolje uvide ima ekipa iz Diokija pa može se i očitovati ako nije tajna.
Sav posao bi u vrlo kratkom roku mogle izvesti firme poput Siemensa ili E.ON-a a po principu kao što se raadila osmoza s 3M – OUTSOURCING.
Što se tiče ovog natezanja po tisku – mislim da je prevršilo svaku mjeru prozivanje i upiranje prstom u Ježića . Ali zato je tu Hanžeković – odvjetnik s najjačom reputacijom u HR u području godpodarskih odnosa – stoga kada vidiš nešto negativno intonirano o Diokiju i Ježiću ne uzimaj ozbiljno.
Do Skupštine će se valjda riješiti križaljka – novi dioničari bi zasigurno željeli sudjelovati u radu.
Da je Ini stvarno stalo da riješi dug ovu reklamnu kampanju bi vodili i kroz Novi list, no valjda vraćaju neke dugove prema VL.
Inače Ina bi trebala takav trošak riješavati putem Javne nabave, ali očito oni u Ini do toga drže ko do lanjskog snijega.
Baš su primjer – za njih očito HR zakoni ne vrijede.
A šta ćeš – izvršni direktor za financije u Ini to ti je ministar financija RH u sjeni.
Sa je to bilo negdje drugdje – mislim na porezni dug – čovjek bi završio u zatvoru.
No u HR upravo suprotno – da bi vratili porezni dug Šuker im odobri novu formulu za pli.
Polančecova je bila 240 US$/1000m3 a sada je više nego očito da je to oko 400 US$/1000/m3.
izašlo je FI, nitko nema komentara? [rolleyes]
FI je koma.
Vidonija je također muljator jer je u interview-u na KN rekla da su im pokazatelji poslovanja bolji nego prošle godine u isto vrijeme, a u FI za 1.polugodište se sada pokazuje da su daleko lošiji.
Sram je može biti. 50% su napravili veći gubitak neko prošle godine u 2Q koji je BTW bio katastrofalan.
Manje vise ocekivano, treci kvartal bi mogao biti nesto bolji, ali opet vjerojatno dobar minus. Da Vidonija je rekla da ce rezultati biti bolji, ne znam sta joj je to trebalo.
FI je koma.
Vidonija je također muljator jer je u interview-u na KN rekla da su im pokazatelji poslovanja bolji nego prošle godine u isto vrijeme, a u FI za 1.polugodište se sada pokazuje da su daleko lošiji.
Sram je može biti. 50% su napravili veći gubitak neko prošle godine u 2Q koji je BTW bio katastrofalan.
sve gore i gore, treba hitno pokrneuti stečaj,pa se možda nešto spasi [pray]
FI je koma.
Sad ti je prilika pa prodaj ako je tako loše.
Ja imam ipak vjere u dionicu – puno je razloga za to – mislim da je ovo trenutno Marijamska brazda i može se samo rasti prema površini. Izmeđuostalog nema problema s Etilenom – iam sirovine i radi se punom parom!
BTW – stavka Sudjelujući interesi (udjeli) – skočila s 3.753.794 na 149.838.129!!!!
Mislim da se radi o Ćuf doo pa se pitam je li to napokon riješeno pitanje LNG terminala pa je istaknuta cijena koja se može dobiti za onih cca 18,5% Ćufa?
Sad ti je prilika pa prodaj ako je tako loše.
Kome da prodam?
Kome da prodam?
[/quote]
Onda se strpi još malo – to ti i u izvješćima piše. Brojke čitaj ako tražiš nešto specifično.
Sve će se riješiti jako brzo.
I čini se sve odjednom.
Jer kažem – zašto su sudjelujući interesi toliko skočili – a jedini sudjelujući interes je Ćuf doo – ako se ne radi o LNG-u.
Iako me iznenađuje visina iznosa za taj komadić otoka.
Je li ti kompjuter izbacio stavku Sudjelujući interesi……A samo je se 18,57% Ćuf doo pojavilo, pretpostavljam!
A tko zna šta sve još ima a što se još ne smatra neoperativna imovina, a mi to ne vidimo!!!
Još jedanput pročitaj Prospekt koji je sastavila Orkla Finans!
Možda je tu ključ cijele priče. Šta to Dina ima u posjedu a mi ne znamo i ne vidimo u izvješćima?
0,1857×0,7591=0,141?
FI je koma.
Uprava DIOKI-a nema informacije o poslovanju u realnom vremenu. Nisu ih nikad ni imali.
Dovoljno bi bilo da se uprava ukaže u firmi kad se sastavi godišnje izvješće, donese smjernice za dalji rad i onda se opet godinu dana ne pojavljuje. Ionako od izvješća do izvješća firmu vode napamet.