Rusija razmišlja o napuštanju projekta Južni tok
Ruska vlada proučava mogućnost snižavanja troškova projekta plinovoda Južni tok, odnosno da ga zamijeni s velikim projektom koji bi omogućio opskrbu europskog tržišta ukapljenim prirodnim plinom.
"Ruski plinski div Gazprom i vlada proučavaju različite opcije kako bi se smanjili troškovi implementacije projekta Južni tok", kazao je za list Kommersant potpredsjednik vlade [bIgor Sečin nakon razgovora ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i turskog premijera Recepa Tayyipa. "Dopuna projekta Južni tok ili njegova alternativa mogla bi biti gradnja postrojenja za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina na području Crnog mora ili u blizini nalazišta plina na poluotoku Jamal u sjevernoj Rusiji", pojasnio je Sečin, a prenosi agencija Ria Novosti.
Rusija je već potpisala sporazume s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom o izgradnji plinovoda Južni tok preko njihovih teritorija, a trenutno pregovora s Turskom o izgradnji dijela plinovoda ispod mora.
Inače, plinovod Južni tok po nacrtima protezao bi se od Rusije, pa ispod mora do Bugarske od kuda bi jedan krak išao kroz Grčku do juga Italije, a drugi bi završio također u Italiji ali kroz Srbiju, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Prema planu plinovod Južni tok trebao bi biti završen 2015. godine.
Ovo je prošlo dosta neopaženo, a baca novo svijetlo na realizaciju LNG projekta na Krku. Tragedija u Japanu preispitat će energetsku strategiju EU i sasvim sigurno više značaja dati ukapljenom plinu i TE.
I onda šta misle sa lovom ovi iz adrisa,valjda lovu treba investirati ili isplatiti dioničarima,a oni imaju par milijardi u zabi koja to onda vrti i zarađuje veliku lovu na jadnim vjerovnicima .
da li je to dug koji ekipa iz tdr mora vratiti zabi za pomoć u privatizaciji ili su nesposobni na području bivše juge naći neki target( tvornica duhana sarajevo,niš,vranje,skopje,senta iz core biznisa) ili neku banku ili osiguranje .
sve što su do danas uložili je u beton i objekte maistre koja objektivno jako puno vrijedi cca.3 milijarde kuna ali nema operativne dobiti,za sad minus radi, i u cenmar-cromaris-kikiriki biznis za njih.
pa oni su sa svojom lovom u ovih par godina recesije mogli doslovno sve pokupovati na zse,osim ht i ine.
čitam danas da kukurin gradi dom za umirovljenike u balama,stvarno šteta talenta za biznis i love da se sa takvim stvarima zamara.
Adris nije sposoban preuzeti i voditi čevapćićarnicu a kamo li firmu s 1200 ljudi!
Jedino što znaju je proizvoditi i prodavati cigarete sve ostalo za njih je znanstvena fantastika!
[/quote]
kolega adris ima zarađene lovu a mislim da si sam to potvrdio da je to jedna od najbitniji stvari u poduzetništvu …. došlo vrime da istrijani idu na branik domovine …..oli bi ti bili draži mađari ili talijani …..pozz
[/quote]
Priopćenje Uprave
DIOKI: Postigli smo dogovor s vjerovnicima
Trenutno se poduzimaju sve mjere da se uspostavi stabilnost i uvjeti koji bi omogućili da se prije nastali poslovni problemi nastave rješavati, kažu u DIOKI grupi
RIJEKA Nakon objave vijesti o blokadi računa tvrtki DIOKI i Dina Petrokemija koje posluju u sastavu DIOKI grupe, zbog dugova HEP-u, Ini i drugim vjerovnicima u ukupnom iznosu koji se procjenjuju na preko 200 milijuna kuna, uprava DIOKI-ja priopćila je da je s najznačajnijim vjerovnicima postignut dogovor o aktivnostima naplate potraživanja.
"Poslovna situacija u DIOKI Grupi složena je i kompleksna. Trenutno se poduzimaju sve mjere da se uspostavi stabilnost i uvjeti koji bi omogućili da se prije nastali poslovni problemi nastave rješavati. Stoga je redovna proizvodnja neophodna, a Uprava, uz suglasnost svojih vjerovnika poduzima sve neophodne aktivnosti.
Potencijal naših tvrtki za nesmetano poslovanje očituje se u činjenici da imamo sigurno tržište za svoje proizvode na svjetskom tržištu petrokemikalija. DIOKI Grupa je naime jedan od najvećih izvoznika u zemlji – izvozi 90 posto svog proizvodnog programa. Godišnji prihod je veći od 2 milijarde kuna. Potencijalu naših tvrtki pridonosi i velika vrijednost imovine kao i novih ulaganja. Investicijskim ciklusom od 2005. godine, ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, udvostručeni su proizvodni kapaciteti Grupe nakon modernizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta. Potencijal svakako čini i 1166 zaposlenika DIOKI Grupe koji redovno primaju plaću koju su svojim predanim radom i odanošću kompaniji zaslužili. Činjenica je da smo i odgovoran član društva bez dugovanja prema državnom proračunu.
Opstojnost DIOKI Grupe uz dobro tržišno okruženje i njegovo prepoznavanje kao jednog od strateških gospodarskih subjekata koji posluje preko pedeset godina, je preduvjet hrvatskog industrijskog razvoja", zaključuje se u priopćenju Uprave DIOKI grupe.
….. samo zbog mogućnosti buduće gradnj LNG terminala na zemljištu u vlasništvu dioki-a ova tvrtka treba ostati u domaćem vlasništvu ….. a vjerojatno i g. Ježić sjedi u zatvoru zbog toga …… recimo da se dioki proda strancima to bi bila blamaža …. neće valjda hr jal nadvladat…. kako bilo pazite na svoje dionice…pozz….
Ježića hoće izbaciti iz Diokija jer je za se i za Sanadera previše maznuo, a ostavio hrpetinu neplaćenih računa, sada treba poplaćati dugove pa onda (i novim?) ortacima omogućiti da hapaju dalje
@antiša
Sava, nije Diokiju dug najveći problem u poslovanju.
Iz izvješća se može sve vidjeti, radi se s negativnom operativnom maržom već godinama!
Dioki je izvoznik tj. nije pretjerano vezan s hrv. gospodarstvom pa se trebao brže oporaviti nego ostale naše firme što znači problem je u firmi i načinu na koji je vođena!
Ti pričaš o Diokijevim "vrijednim nekretninama", pa zar misliš da se iti jednom vjerovniku u interesu naplaćivati na taj način, imovina je samo osigurač!
Po meni za najbolje bi bilo da ih preuzme netko iz industrije i tako nastavi zapčete investicije i rad ali ne znam koliko je to realno!
17. ožujak 2011.
Večernji list: Ježićevim tvrtkama prijeti stečaj
Dok Robert Ježić, vlasnik Dioki grupe, sjedi u pritvoru jer je Dioki od HEP-a kupovao struju ispod cijene, njegovim tvrtkama, čini se, prijeti stečaj.
ja bi rekao da je dioki trenutno hrvatski tokyo electric.
Sava, nije Diokiju dug najveći problem u poslovanju.
Iz izvješća se može sve vidjeti, radi se s negativnom operativnom maržom već godinama!
Dioki je izvoznik tj. nije pretjerano vezan s hrv. gospodarstvom pa se trebao brže oporaviti nego ostale naše firme što znači problem je u firmi i načinu na koji je vođena!
Ti pričaš o Diokijevim "vrijednim nekretninama", pa zar misliš da se iti jednom vjerovniku u interesu naplaćivati na taj način, imovina je samo osigurač!
Po meni za najbolje bi bilo da ih preuzme netko iz industrije i tako nastavi zapčete investicije i rad ali ne znam koliko je to realno!
[/quote]
Kako sam i najavio dogovor je postignut a zasluge pripisujem novoimenovanoj predsjednici uprave, a isto tako članu uprave g. Tadiću.
Antiša,
dobra zapažanja ali je prva rečenica potpuno netočna!
Kako kažete "operativna marža" ipak nije negativna jer bi DIOKI odavno prekinuo sa proizvodnjom, nego se radi o super profitabilnoj proizvodnji pa je trenutno nejveća nevolja problem sa osiguranjem strateške sirovine (obrtna sredstva) koja bi garantirala kontinuitet prizvodnje i po ovim cjenama vrlo brzi izlazak iz krize.
100% se slažem da je problem "u firmi i načinu na koji je vođena".
Prema nekim insiderskim informacijama zadnje Uprave nisu bile dovoljno odlučne da se obračunaju sa rukovodećim kadrovima koji su svojim postupcima doveli do ove situacije.
Uz svu realno sjajnu perspektivu čini mi se da će kola ići nizbrdo sve dok se ne sredi stanje unutar kuće i ne istjeraju miševi koji godinama za neuspjehe okrivljuju "vanjske neprijatelje".
Očekujem da će predsjednica uprave nakon rješavanja prioritetne deblokade računa krenuti upravo u tom smjeru jer će "gratis period" dobiven od vjerovnika vrlo brzo proći.
Strateški partner da, samo mislim da u ovom trenutku iz određenih razloga nije realna opcija.
Sava, kako s zdravim businessom kada rade operativni gubitak već godinama?
Nitko nije uhvatio Dioki na zub neopravdano, nego samo treba platiti potrošeno. Što bi ja trebao platiti Ini i Hep-u Diokijeve dugove?
Svatko može založiti svoju imovinu, dignuti kredite i krenuti u business ali umjeće je nešto zaraditi!
Pa da nisu placali porez drzavi ko sto dosta tvrtka radi u RH nebi duga ni bilo .
Medijsko razvlačenje i kojekakvi komentari su samo dekoracija svakidašnjem kvazinovinarstvu i političko-ekonomskoj stvarnosti i brzo će utihnuti.
Svi ovi problemi koji su aktualizirani zadnjih dana zapravo predstavljaju najveću dobrobit za Dioki, i mogućnost odstranjivanja "masnog tkiva".
Tržište, prihodi, profit,novi menađeri, kvalitetan kadar,…ne predstavljaju osnovu za stečaj, baš naprotiv
Najveću dobrobit za DIOK predstavljat će stečaj. Jedino tako će se rasčistiti ova kriminalno-politička-gospodarska sprega vladajuće političke garniture i Ježića!