Scenar predviđen u objavi na ZSE prema 4 točke kronološki je najrealniji. Poznavajući čehe (radio/živio u češkoj 3 godine u komadu) Kruni se klanjaju više nego i kojem bogu (90%+ su ateisti deklarirani) i prodali bi vlastitu mater za jednu. za njih je ovo definitivno najjeftiniji način da uđu u vlasništvo (većinsko) bez obzira po kojoj cijeni su kupili dionice pred godinu dana od dvojice već sada zaboravljenih dioničara… S druge strane, malo sam se preispitao kod svojih prijatelja u Češkoj i sve ih jako hvale….. Očito je to i bio plan da preuzmu dio te tako s HR čine 50%+ dionica. Tada je bilo samo pitanje na koji način se dogovorit s HR vladom…. Ovaj scenari preuzimanja je više nego izvjestn/realan….dogovor je očito tu…..
Porezno savjetovanje vezano uz gubitak na DDJH. Gubitak je moguće prebaciti i u buduće razdoblje ili ne? Ako da, koliko godina?
Mislim da gubitak možeš uračunati/prebiti s dobiti samo ako ih prodaš s minusom unutar perioda u kojem bi platio porez da si ih prodao s dobiti, a mislim da je to 2 godine od trenutka kupnje.
Netočno.
Relevantno porezno razdoblje je kalendarska godina. Računa se ukupna kapitalna dobit u datoj kalendarskoj godini. Stvar je odluke dioničara kada misli prodati, tj. u kojoj godino želi realizirati gubitak. Ako misli u ovoj, nema puno vremena.
Rok od dvije godine neprekidnog držanja financijskih instrumenata je bitan isključivo za oslobođenje od poreza na kapitalnu dobit upravo od tih instrumenata.
koliko ja znam sve transakcije koje se obave do kraja godine ulaze u obračun za ovu godinu….znači i sutrašnje prodaje bi trebale ulaziti u obračun….
Scenar predviđen u objavi na ZSE prema 4 točke kronološki je najrealniji. Poznavajući čehe (radio/živio u češkoj 3 godine u komadu) Kruni se klanjaju više nego i kojem bogu (90%+ su ateisti deklarirani) i prodali bi vlastitu mater za jednu. za njih je ovo definitivno najjeftiniji način da uđu u vlasništvo (većinsko) bez obzira po kojoj cijeni su kupili dionice pred godinu dana od dvojice već sada zaboravljenih dioničara… S druge strane, malo sam se preispitao kod svojih prijatelja u Češkoj i sve ih jako hvale….. Očito je to i bio plan da preuzmu dio te tako s HR čine 50%+ dionica. Tada je bilo samo pitanje na koji način se dogovorit s HR vladom…. Ovaj scenari preuzimanja je više nego izvjestn/realan….dogovor je očito tu…..
Sudski spor je jos izvjesniji ako ne ukljuce najmanje 7% udjela za male dionicare.
koliko ja znam sve transakcije koje se obave do kraja godine ulaze u obračun za ovu godinu….znači i sutrašnje prodaje bi trebale ulaziti u obračun….
Mislim i ja da se uzima kao trenutak stjecanja dan kada si kupio, bar što se poreza tiče. Naravno, mogu biti i u krivu. Iskreno, nije to toliko ni bitno. Onaj tko je kupovao i prodavao, taj je ionako već ranije bio napravio svoju računicu za 2021.g.
Ako bude samo jedan preokret ovdje još prije finalnog razrješenja, sadašnji prodavatelji će se čupati za kosu sve do 2023 🙂 😉
A povijest je pokazala da je preokreta bilo čak i na Uljaniku prije likvidacije nakon što je pao na povijesno dno.
O AMC Cinemas da ne pričam, isto predstečajuša, pa sa 2.14 usd prošle godine u ovo vrijeme preko 4.50 na 9, pa 16, pa 20 pa do 56 dolara odletio
Tako da, pamet u glavu burzovni igrači da vam ne bi djevojka sa najlepšom guzom proletjela ispred nosa i skončala u tuđem krilu
Sudski spor je jos izvjesniji ako ne ukljuce najmanje 7% udjela za male dionicare.
nisam siguran. sudski spor je izvjestan ali ishod spora definitivno je veoma upitan. politika će sudstvo okrenut u korist firme i velikih….kako to je/bilo sada i do sada….. Želim vjerovat u poštenu i pravnu državu ali nema baš dokaza da se HR giba u tom smijeru…ili da se giba uopće ikud….
Svakakvih ludosti ovdje čovjek pročita…
Ajmo malo o poslovanju Đure…
1. Od 2009. društvo je poslovalo sa gubitkom (uz iznimku 2011. godine), također od 2009. je poslovalo s operativnim gubitkom/negativna EBITDA uz iznimku 2011. i 2012. godine. Znači preko 12 godina posluje s kontinuiranim gubitkom.
2. Zbog gubitaka ništa se nije ulagalo u postrojenja i opremu pa ni tu nema nikakve extra vrijednosti
3. Upućeni kažu da je i kavlitetni kadar napustio DDJh pa nema ni extra vrijednosti u ljudskom kapitalu
4. Kapital društva je nagativan što znači da su obveze veće od imovine
ZAKLJUČAK: Vlasnici Đure de facto drže samo dug, odnosno vrijednost njihovog uloga je ispod 0, društvo posluje operativno u gubitku zadnjih 12 godina što znači da mu je vrijednost iz poslovanja također ispod 0…ukratko Đuro vrijedi 0 kuna
Jadna majka onom koji je investirao u ovu firmu, sve je bilo jasno od 2017. godine…šekuliranje je nešto drugo…
Sad malo o restrukturiranju po modelu kolege Johnwayne-a…
1. smanjenjem nominale sa 20kn na 10kn smanjit će se temeljni kapital sa 203 mil kn na 101,5 mil kn kao i preneseni gubitak sa 550 mil kn na 450 mil kn
2. Spajanjem dionica 50:1 smanjit će se postojeći broj dionica na 203 tis komada i nova nominala će bit 500kn, TK će i dalje bit 101 mil kn i preneseni gubitak 450 mil kn
3. Država će za svojih 101 mil kn dobiti 202 tis komada dionica (+ 54 tis postojećih), TK će se povećati na 203 mil kn, preneseni gubitak će biti isti, 450 mil kn, država će imati 63% vlasništva
4. Spajanjem dionica 2:1 preneseni gubitak iznosi i dalje 450 mil kn, TK pada na 101 mil kn, država i dalje ima 63% vlasništva (127 tis komada), broj ukupnih dionica pada na 202 tis kom, nominala je i dalje 500kn
NAPOMENA: pitanje za Johnwaynea…zašto bi u ovoj točki bilo smanjenje TK spajanjem dionica kad je nominala 500kn??? ako je nominala 500kn onda bi išlo smanjenje nominalne vrijednosti dionica za pokriće gubitaka…tako da Vaša konstrukcija o 500 kn nominale ne drži vodu
5. Česi za svojih 227 mil kn dobiju 454 tis dionica (+28 tis komada postojećih) i 73% vlasništva (niti 3/4 većinu), država ima 19%, mali 8%; TK raste na 330 mil kn te je kapital i dalje negativan jer je preneseni gubitak 450 mil kn
Pitanje je jel stvarno mislite (ili samo drukate) da će Česi ući sa 227 mil kn da dobiju samo 73% vlasništva firme koja nema prihode veće od 300 mil kn, koja posluje s gubitkom zadnjih 12 godina i koja nakon restrukturiranja ima negativan kapital (odnosno obveze veće od imovine)…ja sam siguran da nema šanse, u točki jedan ide smanjenje nominale na 20 lipa (50:1) i onda postupak dokapitalizacije…nema pomoći, DDJH realno ne vrijedi više od 1 lipe…budite sretni i s ovim modelom…
Kolega Parica to što radite se zove “manipulacija citatom člana foruma”
I Vi to jako dobro znate.
Đuro Đaković d.d. ima preneseni gubitak od svega 249 miliona kuna.
Jedino ta firma može biti predmet “smanjenja temeljnog kapitala” dionicama DDJH-R-A
Za bilo kakve makinacije sa temeljnim kapitalom dioničkih društava na području EU
nadležni su ESMA, EK i OLAF.
Molim ubuduće kada me citirate, nemojte dodavati nešto što ja nisam naveo, neovisno jesam li u pravu ili u krivu, hvala unaprijed
nisam siguran. sudski spor je izvjestan ali ishod spora definitivno je veoma upitan. politika će sudstvo okrenut u korist firme i velikih….kako to je/bilo sada i do sada….. Želim vjerovat u poštenu i pravnu državu ali nema baš dokaza da se HR giba u tom smijeru…ili da se giba uopće ikud….
“Okretanje sudstva” u bilo kojem smjeru od strane politike je strogo zabranjeno, zakonom i Ustavom.
Mi možemo reći to ovako kolega :
“Političari, ne svi, samo određeni, neki, pokušat će utjecati na inače neovisno i nepristrano sudstvo da se potencijalni spor okrene u štetu malih dioničara”
A hoće li u tome oni i uspjeti, ili će biti ulovljeni “in flagranti” pa će iz EK doći nalog za njihovu smjenu, to još ostaje za vidjeti.
Nije slučajno Predsjednik Zoran Milanović u jednom od svojih intervjua rekao da “ćemo ovu ribu očistiti od glave”
Nedugo potom smijenjen je i predsjednik Vrhovnog suda.
Iskreno, ne vidim kako bi bilo kakvo spajanje dionica preko leđa građana kojima je RH podijelila ove dionice po 20 kuna komad prošlo pred današnjim Vrhovnim sudom.
Bez isplate naknade štete malim dioničarima po tržišnoj vrijednosti, kako uostalom
jamči sam Ustav RH.
To bi značilo da bi Vrhovni sud trebao kod donošenja odluke zanemariti hrvatski Ustav.
Ajde,, živi bili pa i to vidli!
Kolega Parica to što radite se zove “manipulacija citatom člana foruma”
I Vi to jako dobro znate.
Đuro Đaković d.d. ima preneseni gubitak od svega 249 miliona kuna.
Jedino ta firma može biti predmet “smanjenja temeljnog kapitala” dionicama DDJH-R-A
Za bilo kakve makinacije sa temeljnim kapitalom dioničkih društava na području EU
nadležni su ESMA, EK i OLAF.
Molim ubuduće kada me citirate, nemojte dodavati nešto što ja nisam naveo, neovisno jesam li u pravu ili u krivu, hvala unaprijed
Ne pricajte gluposti, DDJH ima prenesenog gubitka 550 mil kn…kad to prihvatite možemo dalje pričat, do tada uzivajte u svojim imaginarnim scenarijima…
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/DDJH/FI-DDJH-c0d3603285eb9cc522d64258de7befe2.pdf