A u medjuvremenu americki veleposlanik hvali firmu Djuro Djakovic Specijalna Vozila i kaze da se veseli buducoj suradnji:
“I was impressed by the capability of Duro Dakovic Special Vehicle factory, an important defense contractor in Slavonia. The U.S. Government looks forward to future cooperation with this facility in important security initiatives.”
Vi kazete da ce isparit dok kazes keks a ja kazem da ce s tim rijesiti postojece kratkorocne obveze i napraviti turnaround. Tko je u pravu? Vjerovatno nitko, istina je negdje u sredini
Ja ne znam odakle ljudi ovdje više crpe optimizam. Državna forma = katastofa. Ako se proda bit ce nešto, ako ne odlazi u povijest. Nije moguće hraniti 1000 radnika koji ne mogu dobiti otkaz, a koji vare i sklapaju proizvode koji nisu od kompanije, pa bi marža i bez tih radnika bila nikakva. Koliko sam ja ovdje nickova prošao koji su čekali bolje sutra nemate pojma. Ono šta želim reci je da budete realni. Firma ne valja. Restukturirati se mogu kompanije koje imaju veliki broj tvrtki kceri, koje onda mogu pozatvarati i radnicima dati otkaz ili imaju veliku i profitabilnu imovinu koju onda mogu prodati. DDJH nema ništa od toga. Ako svi znaju da se IR trebaju zatvoriti, zašto se onda to ne napravi? Pa isti je problem 10 godina. Nisu sad otkrili toplu vodu. A i da se to zatvori i da DDJH ima godisnju dobit od 10 mil kuna, njima treba 20 i nešto godina da samo pokriju zadržani gubitak. Ako se vama toliko čeka, neka. Ono šta ljudi u Hrvatskoj ne shvacaju je kako kapitalizam funkcionira. Svi bi cuvali radnika, a nitko ne shvaca da čuvanjem radnih mjesta uništavate 5x toliko ranih mjesta nekoliko godina unaprijed. Pogledajte uljanik. Profitabilno brodogradilište kojem je država uvalila 3.maj zbog očuvanja radnih mjesta, a sad dve, tri godine kasnije oba dva propadaju. DDJH radi dugove kooperantima, koji će isto staviti kljuc u bravu kad on rikne. Građevina isto tako. Čim jedan rikne, a pogotovo ako se problem odgađa, krenu rikavati svi. Firme su međusobno dužne jedna drugoj, i što se duže problemi trpaju pod tepih to je problem veci. Ako firma ne može sama sebe održavati (pazite održavati, ne napredovati, kao što bi svaka trebala) onda nema šta raditi na tržištu. Lijepo je bit sentimentalan prema radniku, ali treba biti sentimentalan prema puno većem broju radnika koji će uskoro nakon toga nahebati.
Ja ne znam odakle ljudi ovdje više crpe optimizam. Državna forma = katastofa. Ako se proda bit ce nešto, ako ne odlazi u povijest. Nije moguće hraniti 1000 radnika koji ne mogu dobiti otkaz, a koji vare i sklapaju proizvode koji nisu od kompanije, pa bi marža i bez tih radnika bila nikakva. Koliko sam ja ovdje nickova prošao koji su čekali bolje sutra nemate pojma. Ono šta želim reci je da budete realni. Firma ne valja. Restukturirati se mogu kompanije koje imaju veliki broj tvrtki kceri, koje onda mogu pozatvarati i radnicima dati otkaz ili imaju veliku i profitabilnu imovinu koju onda mogu prodati. DDJH nema ništa od toga. Ako svi znaju da se IR trebaju zatvoriti, zašto se onda to ne napravi? Pa isti je problem 10 godina. Nisu sad otkrili toplu vodu. A i da se to zatvori i da DDJH ima godisnju dobit od 10 mil kuna, njima treba 20 i nešto godina da samo pokriju zadržani gubitak. …
odličan post !ovo su činjenice kontra golog drukanja!
Ja ne znam odakle ljudi ovdje više crpe optimizam. Državna forma = katastofa. Ako se proda bit ce nešto, ako ne odlazi u povijest. Nije moguće hraniti 1000 radnika koji ne mogu dobiti otkaz, a koji vare i sklapaju proizvode koji nisu od kompanije, pa bi marža i bez tih radnika bila nikakva. Koliko sam ja ovdje nickova prošao koji su čekali bolje sutra nemate pojma. Ono šta želim reci je da budete realni. Firma ne valja. Restukturirati se mogu kompanije koje imaju veliki broj tvrtki kceri, koje onda mogu pozatvarati i radnicima dati otkaz ili imaju veliku i profitabilnu imovinu koju onda mogu prodati. DDJH nema ništa od toga. Ako svi znaju da se IR trebaju zatvoriti, zašto se onda to ne napravi? Pa isti je problem 10 godina. Nisu sad otkrili toplu vodu. A i da se to zatvori i da DDJH ima godisnju dobit od 10 mil kuna, njima treba 20 i nešto godina da samo pokriju zadržani gubitak. Ako se vama toliko čeka, neka. Ono šta ljudi u Hrvatskoj ne shvacaju je kako kapitalizam funkcionira. Svi bi cuvali radnika, a nitko ne shvaca da čuvanjem radnih mjesta uništavate 5x toliko ranih mjesta nekoliko godina unaprijed. Pogledajte uljanik. Profitabilno brodogradilište kojem je država uvalila 3.maj zbog očuvanja radnih mjesta, a sad dve, tri godine kasnije oba dva propadaju. DDJH radi dugove kooperantima, koji će isto staviti kljuc u bravu kad on rikne. Građevina isto tako. Čim jedan rikne, a pogotovo ako se problem odgađa, krenu rikavati svi. Firme su međusobno dužne jedna drugoj, i što se duže problemi trpaju pod tepih to je problem veci. Ako firma ne može sama sebe održavati (pazite održavati, ne napredovati, kao što bi svaka trebala) onda nema šta raditi na tržištu. Lijepo je bit sentimentalan prema radniku, ali treba biti sentimentalan prema puno većem broju radnika koji će uskoro nakon toga nahebati.
Ma jasno. Stalno neko spsšavanje, čuvanje, očuvavanje itd.
Pa gdje bi Amerika stigla da se umjesto brutalnom kreativnom destrukcijom bavila čuvanjem i očuvavanjem svih koji su za sebe mislili da su jako vrijedni i važni? Nema profita, ok, cipela i bok.
Kod nas je problem što nema AKTIVNIH reformi. A to je zbog općeg društvenog nemorala i kukavičluka. Naprosto kao narod ne valjamo, krpelji smo koji se više vole valjati u toplom korupcijskom dreku nego izaći na čist i brisani prostor te pokazati što znamo i umijemo, podvući crtu, napraviti rez i reći idemo dalje. Da ne se mi morti nekome zamerili, kja ne?
Kao rezultat toga mi svejedno imamo promjene, ali su spore, puzajuće, i svode se na to da ako problem dovoljno dugo ne rješavaš on ili implodira i odumre sam od sebe te prestane biti problem, što mislim da se tinjajuće događa ovdje, ili se pak nagomila i eksplodira nam u facu, kao recimo Uljanik.
U svakom slučaju treba bježati iz tvrtki koje ne rade dobit. Ako nema dobiti ima gubitka. Nastavak toga jednako nula za dioničare. Kako se lijepo vidjelo na Agrokoru. Ako sustav stvara gubitke potopit će i ono što je dobro.
Složio bi se s kolegama iznad, sve dok država ne prepusti u privatne ruke i čuva socijalni mir gospodarstvo, industrija tone i tone.
Ne treba navoditi primjer PTKM, 3MAJ,…..
Zapitam se, zašto vodstvo tih uprava do sada nije završilo iza rešetaka!?
Zapravo odgovor je jednostavan, politika, sudstvo i korupcija.
Kad vidim komentare na kupnju malo vece kolicine neke dionice…onda mi je savrseno jasno zasto nam je burza tu gdje je i zasto nitko ozbiljan ne dolazi na nasu burzu.
Veća količina, 26k kn?
Ali da je zanimljivo jučer i danas to je!
Stvar je u tome što Đuri ne treba mnogo da potegne visoko. Sporo i dugo pada ali je zato rast strelovit. Zato je dobro uvijek imati na oku ovu dionicu.
Kad vidim komentare na kupnju malo vece kolicine neke dionice…onda mi je savrseno jasno zasto nam je burza tu gdje je i zasto nitko ozbiljan ne dolazi na nasu burzu.
A što ćeš, ovdje se igra za bureke i to je to. Uzmi ili ostavi. 😉