dobit grupe 3,8 mil.,konačno malo svijetla na kraju tunela
3 tjedna poslije još više svijetla
Ako prođe dokap, bit će to svjetlo od reflektora i eksponencijalni rast restrukturirane firme oslobođene od kamata na kredite i financijskih troškova. U svakom slučaju slijede nam zanimljiva vremena prepuna uzbuđenja 🙂
CC je trebao za 250mil. dobiti većinski paket, pa je odustao, za čega bi netko trebao dati 100mil.
što dobiva ?
Moze li meni netko objasniti, u cemu je fora sa ovom firmom.
Nisam previse istrazivao Djuru, ali ono sto mi bode oci je sto ne mogu napravii EBIT pozitivan godinama.
Ako ne mogu od core poslovanja biti u plusu, ne znam sta ocekivati?
Očito je da su ovi iz CC-a bili neozbiljni, a odmah su ih zaskočili i sindikati (kojih je brat bratu 4 u svim firmama) sa zahtjevima o zadržavanju prava radnika slijedećih xy godina u firmi ĐĐIR koja posluje sa gubitkom… Pitanje je da li bi itko htio uložiti u takvu firmu. Sada je druga situacija jer je smanjen broj radnika u ĐĐIR, dio prebačen u ĐĐSV, radi se reprogram kredita i samo im još fali dodatnog kapitala da otkantaju kratkoročne pozajmice čije kamate im jedu svu dobit.
Ne znam od kuda toliki optimizam zbog najave dokapa po 20 kn pošto isti već nekoliko puta nije uspio.
Vidim neki kalkuliraju sa 100 mil. kn najvećeg pojedinačnog investitora. Zbrojite se malo, ipak je to puno prevelik iznos. Mene nakon svega ne bi iznenadilo da dokap ne uspije ili da se nominala ruši na 10 kn. Tko brine za razrjeđivanje dioničara kada je voda do grla. Ako i bude, biti će daj što daš.
Pgledajte P/B, pogledajte dug, upletenost države, sindikate, posao stoljeća kojeg se čeka već desetljeće, pogledajte kretanje cijene posljednjih godina, uz novoizdane dionice i tek one koje treba izdati, naravno ako bude sreće. Svaka ćast altruizmu pojedinaca ali jel to razumno ulaganje treba tek vidjeti.
CC je trebao za 250mil. dobiti većinski paket, pa je odustao, za čega bi netko trebao dati 100mil.
što dobiva ?
to je pravo pitanje! zašto bi itko normalan ovdje ulupao još 100 milja keša (???) da bi dobio nekakav manjinski udio, a s njegovim parama se igrala firma koja stalno stvara gubitke? pa nitko normalan to neće napraviti, pođite od sebe biste li dali 100 milja keša za tako nešto? ali iskreno?
Pravo pitanje zasto bi otvarali novi krug ako nemaju ulagace? Mozda nekom odgovara trecina firme ?
Ni meni nema logike da sada otvaraju proces dokapitalizacije, a da nemaju asa u rukavu, tj. investtitora u najavi. Pouceni negativnim iskustvom od prosle godine ne zele davati vise informacija, a za svaki slucaj su smanjili i minimalni prag za uspjesnost na 35 mil kn, tako da vjerujem da ovo prolazi.
Recimo da prođe, koji je smisao uložiti 35 milijuna kn? To je lijep novac za pojedinca, ali za ĐĐ gotovo zanemarivo. Niti bi taj novac mogli iskoristiti za značajniji CAPEX, niti za značajnije popravljanje bilance, možda jedino za zatvaranje nekog dospjelog kredita, nisam pratio kada su dospjeća.
Niti bi potencijalni ulagač imao neku veću korist. Ako je netko potpuno nov, trenutno može povoljnije kupiti dionice na tržištu. Ako je postojeći najveći pojedinačni, a ne vjerujem, njemu tek nema smisla jer ne vjerujem da bi se išao toliko ukopati u Đuru, Varteks je i više nego previše.
Ovdje moraju ganjati ili 100 milijuna ili ništa. Sve između je nelogično
Recimo da u nekom scenariju ovdje prodje 100 mil po 20kn, onda je to sasvim druga prica.. Onda firma automatski prelazi u pozitivan teritorij (pozitivna neto dobit), te dolazi do onoga preokreta u poslovanju kojeg su najavili jos 2016.g. U skladu s tim ni cijena nece vise biti 17kn (citaj ATPL na 100) vec bitno visa.. Zivi bili pa vidjeli, ali u svakom slucaju slijedi nam zanimljivo razdoblje..