Nemojmo se zavaravati i pricati bajke, Đuro je vrlo rizicna prica i investitori ocito nisu spremni toliko riskirati. Da ide dokap Adpl, ernt ili ipo hepa investitori domaci i strani bi se tukli za upis. Dakle prije svega je bitna firma
Da, baš šteta…
Ali fondovi su imali stotine milijuna za spržiti u razne građevince i slične sumnjive poslove a sada su jedva dali nekoliko desetaka milijuna kn 😑
očito su se fondovi naučili pameti pa im se više ne prži lova bez veze…a mogao bi ih netko konačno pozvati i na red
Da, baš šteta…
Ali fondovi su imali stotine milijuna za spržiti u razne građevince i slične sumnjive poslove a sada su jedva dali nekoliko desetaka milijuna kn 😑
očito su se fondovi naučili pameti pa im se više ne prži lova bez veze…a mogao bi ih netko konačno pozvati i na red
[/quote]
haha…naučili pameti…ne, nego nema više ludih koje će im dati pare…svi su otišli, a i nadalje odlaze….
[/quote]
haha…naučili pameti…ne, nego nema više ludih koje će im dati pare…svi su otišli, a i nadalje odlaze….
[/quote]
vjerujem da ih muči to što sadašnji PU Mazal nije politički postavljen, pa je u nekom smislu njima nepredvidljiv
rezultati su mu (povećanje prihoda i EBITDA, restrukturiranje…) neloši, ali ga se očito nema čime ‘stisnuti’, a i očito je dobar s Bakićem
mene dakle zaista čudi da ovdje nisu uletili žešće bez obzira na neke prošle dokape, ovo je držim ipak neka druga priča što se tiče poslovanja, firma postaje profitabilna i bez najavljivanog mega posla
za razliku od recimo PTKM gdje će opet pod političkim pritiskom ulupati milijune, u branjenje neobranjivog a to je izgledni (pred)stečaj
zaista bih volio znati (na stranu sad PTKM ili DDJH) kojom se logikom, ako ne političkom, vode kod odabira ulaganja? ili zašto je prije Djuro bio dobar za dokap (kao gubitaš) a sada kad je očiti turnaround poslovanja nije? eto, to bih volio da mi netko odgovori
nemam niti dionice DDJH niti PTKM…
Ništa čudno. Izbacili su dobar kvartal i sad odmah daj pare. Čekajte malo. Pokažite dobra 4 kvartala i onda možemo razgovarati.
Ovo su između ostalog refleksije na Agrokor. Đuro će morati s dokapitalizacijom malo sačekati dok se situacija oko Agrokora ne razjasni i prašina ne slegne.
Neuspjeh dokapitalizacije nema veze s Agrokorom. Đuro sad ima izdanih 7.596.684 dionica. Oni su išli na izdavanje između 5.000.000 i 7.600.000 novih. Za to je mogao biti zainteresiran jedino postojeći vlasnik ili netko novi tko bi jednog dana želio preuzeti preko 50% udjela. Postojeći vlasnik je država čija sklonost za ulaganje nema veze s Agrokorom, nego prije s politikom – neuspjela dokapitalizacija bi im mogla biti dobar izgovor da se riješe Mazala. Nekog drugog velikog ulagača koji bi bio zainteresiran da plati 2-3 booka očito nema. Ovdje je Mazal ispao naivan i/ili nesposoban kad nije unaprijed osigurao uspjeh dokapitalizacije. Naknadno smanjivanje minimalnog broja dionica izgleda amaterski i nisam siguran da će mu svi koji su predali ponude za dokapitalizaciju to napraviti i drugi put.
U ovim okolnostima mislim da i najveći prijatelji đure neće dati više od 20kn. Važno je da novi dokap uspije i ja vjerujem da hoće ali svatko voli što više za što manje novca. Zato mi nije jasno ovo udaranje po asku na 38 kn. Naravno možda grješim, možda će svi poželjeti dokapitalizirati po 40-50kn.
Mazala je izabrala skupština i samo ga skupština može smijeniti. Ako država okupi većinu u skupštini: samo naprijed. I postavite nekog svog uhljeba.
Složio bi se uglavnom s Old-Gunerrom, bilo je jasno da će ili fondovi ući po 20 ili neće biti dokapitalizacije. Nadam se da tih 50ak milijuna koje su valjda imali stvarno mogu skupiti u drugom pokušaju, inače bi se propisno osramotili. U nekakvog viteza stranca koji će doći i kupiti 50% na dokapu i dalje ne polažem nade, to je iz tisuću razlgoa totalno nerealno. A i da postoji takav interes ne bi se na ovaj način provodilo. Smiješno je koliko se ljudi navlači za blogom i svime što on tamo piše.
Osobno sam dao ponudu po 20, ako prođe prođe, iako sam mislio da je vjerojatniji scenarij kako mirovinci neće sudjelovati. Ne vidim neku veliku perspektivu ovdje ali mi je risk reward omjer bio zadovoljavajuću u vremenskom kontekstu i s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu. Isto tako, mislim da je to sa Patrijom (very very) long shot ali i bez toga je Mazal već napravio puno i mislim da su svi skupa prestrogi prema njemu jer gledaju DDJH kao RIVP ili ADRS. Isto tako, čovjek je realan, čak bi rekao i previše iskren. Bio sam na prošlotjednoj prezentaciji i nakon toga malo pogledao par stvari koje su mi zapele za uho.
– Maknuo je preko 200 ljudi, nove zapošljava projektno, riješili su se hrpi malih firmi kćeri koje nisu donosile prihode i samo su bile organizacijski metež, neke poslove koji nisu bili profitabilni su prepustili radnicima koji su preuzeli neke od tih malih firmica
– Vagoni su super potez jer donose redovan prihod i osiguravaju cash flow i likvidnost, isporučeno je 150 vagona a imaju narudžbe za još 300 samo u 2017. Minus je naravno što dosta ovise o tome
– Konkurenti za vagone su Rumunjska Astra i Slovačka Tatra kojima ne mogu konkurirati veličinom, kpitalom itd… Zato su se odlučili za ovakve niše i praktički custom made vagone na razini par industrija
– S ovim svim su već došli na pozitivu i to je U NJIHOVOM SLUČAJU već game changer, jer nisu više proračunski ovisnik. Naravno pod uvjetom da osiguraju takav nivo
– Idući nedostatak je što je pitanje koliko energetika može povećati marže, ovaj segment funkcionira u biti kao opskrba energije za firme oko njih ako sam dobro shvatio
– Konsberg mislim da nije realna opcija, za Kuvajt su još samo oni i General Dynamic ostali (po meni čista politika i lobiranje), dok najzanimljivije zvuči da je Srbija izgubila kredibilitet kod Kuvajćana i da više neće održavati tenkove koji su završili u Kuvajtu početkom devedesetih već bi taj dio ubuduće trebao raditi DDJH. E sad, koliki je taj dio ne znam, možda ima ovdje netko tko je to sve već istraživao, mene ne zanima toliko.
– Za maržu od 9% u Q1 sami kažu da nije održiva jer je to industry average i da računaju sa nekih 7% da bi bilo održivo. Tu je isto Mazal bio jako otvoren, ako bi i tih 7% imali to bi bilo odlično s obzirom na to kako su godinama poslovali
– Dokap bi se koristio više manje za obrtni kapital i prema njihovim riječim na račun ušteda za kamate kod banaka i na račun rabata imali bi 10-15 milijuna godišnje. Već i tih 10 bi bilo super naravno
Ovo su samo info s prezentacije ako će nekome koristiti, a ako netko zna oko ovog dijela s tenkovima koliko Srbija prihoduje i koliko je to uopće redovno neka napiše. Da se razumijemo nikoga na ništa ne nagovaram, niti mislim da je DDJH super priča niti ima podloge da Patria, Kuvajčani ili netko treći uzima 50% na dokapu. To su totalne gluposti…
Ali već dovođenje na pozitivnu nulu je u slučaju DDJH super i ako su svi ovi efekti stvarno realno ostvarivi čudno je da ih mirovinci nisu podržali. Zato sam malo sumknjičav, pogotovo iz razloga što ih ovdje uopće nema, osim PBZ s par milijuna. Ovo nisu projekti izvjesni kao što je pratnja RIVP ili ARNT, ali su i iznosi daleko manji.
Nema mali-veliki, postojeći… Jedini uvjet je bio financijski, a koliko vidim sve je isto i za novi pokušaj osim što prag nije 100 mil kuna nego 50. Do tada ćemo vidjeti, za 2-3 mjeseca se svašta može dogoditi…
Value…nemoj…postat ces crna ovca…
Ja sam osobno isto za dokap po 20 kn…iako imam njihove dionice…ali mislim da je sve iznad toga presubjektivno sa njihove strane.
Ne znam zasto nitko nije pitao Mazala, s obzirom da zna da je Patrija u Kuwaitu iskljucivo politicka odluka, zasto nije isao sa 20 kn…pa onda imao i vece sanse za uspjeh dokapa