Dobiti posao u ovoj branši je j…. teško. BOV-a proizvodi mnogo zemalja, Rusija, SAD, Francuska. Kina, Turska….Ugovor nije velik, ali je vjetar u leđa jer pored ovakvog izbora prodati i par komada je uspjeh. Ako se dobije veći posao to je uspjeh na državnoj razini jer nekoliko stotina komada vrijedi par puta više nego komplet DDJH.
Osim toga tu je i neposredno susjedstvo, Makedonija, BiH, a ni Srbija se sa Lazarom 2 nije makla dalje od prototipa, prema tome čim se steknu neke reference i poslovi se lakše dobivaju.
Da dakle vrijednost ishoda je vrijednost ugovora*vjerojatnost ishoda. Ako se nije dogodilo niti jednom u 20 puta dakle najvisa vjerojatnost moze biti 5%*vrijednost ugovora. Jednostavno.
Gledajte, morate se vratiti na osnove.
Kapitalno teske industrije (proizvodnje, rafinerije, utility kompanije) cesto moraju imati capex visi od prosjecne stope amortizacije na godisnjoj razini.
Koliko je capexa imao DDJH u zadnjih 10 godina pod a i pod b kako se nosi sa peer grupom (kojoj mora konkurirati za nove poslove)?
Niste ulozili u opremu, oprema je stara. Jednostavno je.
Dernjava i emociionalne explozije nisu odgovori na moja pitanja. Ako samo mozete imati polu-emotivno nabijene odgovore znaci da ih nemate. To znaci da nemate pojma u sto ulazete – nemjerljivo je.
Pa jel vi mislite da DDJH te sve djelove sam proizvodi i da onda to roboti sastavljaju? To se može u mojoj garaži napraviti. Ja nikad njihovu tvornicu nisam vidio, ali mi je prije nekoliko dana netko na pp poslao da imam pravo kad govorim da je u rasulu. Ja stvarno ne znam. Gledajte ovako. Ja bi da vas krene. Neka. Meni ne smeta. Ali reci cu jednu stvar. Evo jucer sam ucio 12h. Od 7.30 do 20h i u 21h isao spavati umoran kao pas. I tako ucim, kad ne radim (a isto radim s dionicama), već 5 godina i to samo o dionicama (po svijetu, ne kod nas), a njima trgujem oko 11 g. Nisam to stavio da se pohvalim nego samo da kazem da se nadam da nakon svega toga znam o dionicama ipak nešto malo više od nekoliko vas ovdje. Ja se bar nadam. Moja poanta, i tu stajem, je da ja dionicu ne bi zbog vrijednosti kupio nikad. Špekulacija ok. Dionica je takva, znamo kako raste i zbog čega, ali da dionica ima kvalitetu koja je nezamjenjiva, to svakako ne. Ja vam želim puno srece i puno poslova. Nadam se da će vam se ciljevi, bar ovi kratkorocni, ostvariti. Dugoročno, kompanija će se morati transformirati kompletno želi li nastaviti poslovati. Jer morate shvatiti da je ovaj način poslovanja samo preživljavanje. Čekaš posao kao malo dijete i onda kad ga dobiješ si isto tako sretan. Dok posao ne bude tražio DDJH to će biti svaka prosječna hrvatska kompanija, u kojoj se radi da bi ljudi preživjeli. Kad je uopće ovdje bio zadnji put plus. Bas idem potraziti. Eto toliko od mene. Ljudi pomalo i pamet u glavu. To što imate dionicu ne znaci da morate biti čoravi na stvari o kojima vam neki ovdje dobronamjerno govore. Vama to ispada da vas napadamo jer ste u dionici. Ja znam da s moje strane nije tako.
@domach1984, alias
Stvarno vam se divim koliko imate volje jer izgleda da je ovaj DDJH nekima kao vjera; čekaju ono čemu se nadaju i dokazuju ono što ne vide i što ne postoji.
Ovo čak nije niti za rasprave na razini koncepta i financijske analize nego za predavanje o raznim bias-ima kojih ljudi nisu svjesni ili si ih ne žele priznati
gledajte dragi ljudi, stvari se mogu postaviti i ovako:
zna li itko od vas dioničara kolika bi barem mogla biti marža na tim BOV-ovima? ne točno jer to nitko ne zna kad znamo samo vrijednost ugovora, čak niti broj komada nemamo? ionako pravu projekciju za par godina unaprijed zna od svih ovdje prisutnih forumaša njih par napraviti.. 30 godina je prošlo od zadnjeg izvoznog posla, 30 godina, a u jugi se proizvodilo upravo da održavaš zaposlenost – posla su imali svi a zaradili – rijetki!
pazite, kod proizvodnje sve ulazi u kalkulaciju cijene koštanja nekog proizvoda: i struja, voda, materijal, ljudi (ruke), pa još (ne direktno) ali imaš i troškove uprave, administracije, prodaje…; što možeš od troškova prevališ direktno, što ne – moraš napraviti kalkulaciju da prevališ ukupne troškove na jedinicu proizvoda
ako je to kako alias govori, da praktički održavaš zaposlenost pa ti ugovorenu vrijednost ‘pojedu’ materijal i ruke, onda nije dovoljno reći dobili smo posao s BOV-ovima, od referenci se ne živi
možda ne sad na prvom kvartalu ali do kraja godine ćemo svakako vidjeti tko je u pravu i da li Uprava po planu restruk. je ocijenila dobro situaciju ili se precijenila, jer u dopuni dobivenog posla stoji, koliko vidim, da isporuka ide 2017., pa će se i prihodi razvući na dvije godine ili kako već? možda fakturiraju sve tek 2017.?
s toliko nepoznanica kako ćeš napraviti ikakvu projekciju? dokap – ide li ili ne? da li će te razvodniti ili ne? po kojoj cijeni i koliko komada?
kad će pokriti dug, početi isplaćivati dividendu, bilo što? jer nadati se daljnjem rastu cijene dionice mogu samo najveći optimisti, prije da ide natrag prema trideset?
puno je nepoznanica a opet kažem kupuje se k’o da nema sutra, a čemu kupuješ? na slijepo?
prema nekim info sudeći Đuro je – garaža za sklapanje sa zastarjelom opremom!
ostajem pri ocjeni da bih ja, osobno, kupio oko 20 kn VEĆI paket, za sada – hold
List papira trpi svašta, međutim bitno je da institucije ove države budu spremne raditi svoj posao.Po potrebi.
Ova " tvrtka " ili što je od nje ostalo, knjigovodstveno vrijedi trenutno 1 kunu i nešto lipa, ima dug/kapital 4 996 %, ima negativan EBITDA i to su činjenice.
Svaka dokapitalizacija koja bi bila rađena isključivo na temelju predviđanja zahtijevala bi da institucije ove države uđu u tvrtku i provjere kako se troši novac poreznih obveznika.
lp
A šta ako država izađe , onda se valjda ne će više trošit novac poreznih obveznika !
[/quote]
A kako će to država izaći i kome će prodati i po koliko? Da bi država izašla mora se naći netko tko će biti spreman kupiti.
Sumnjam da bi po ovome što je dostupno o DDJH netko dao više od 3-4 kune po dionici.
lp
volio bih da nasa industrija opstane, lokalpatriotski sam onomad kupio nesto dionica DDJH po 230 i prodao po 60, u DDJH ne bih nikad vise ulozio dok ne vidim da je potpuno modernizirana, kao i PTKM, tek onog trena kad netko ulozi svog novca parsto milijuna kuna u modernizaciju to ce imati jak potencijal, ali da bi netko ulozio kompanija se treba posloziti i iskoprcati iz poslovanja s dugom, zacarani krug, i tu vidim ulogu drzave, pomoci da kompanije stanu na noge, a onda ih prodati na trziste
Ja se sa aliasom u puuuuuuuuno stvari ne slažem, al vjerujem da čovjek uči i da će mu se to isplatiti! To mu je najbolje ulaganje. I super je da govori i naglašava koliko uči jer time može potaknuti druge. Neko ko također želi učiti, pitat će ga što i kako uči.
Npr. ovi što kao “kuže” tehničku analizu. Pa da bar nju uče. A ne da misle da sve znaju. Jer da ju idu “učiti” skužili bi kolika je to nebuloza i ako im se već kocka, proučavali bi sportsku statistiku i igrali kladionicu.
Što se tiče Đure, odgovor kolegama ValueWalk-u na “izgleda da je ovaj DDJH nekima kao vjera” accountant-u na “s toliko nepoznanica kako ćeš…” imam samo jedan odgovor: DIVERZIFIKACIJA!
Naravno da ima kockara kojima je ovo “sigurna” priča i veliki dio portfelja ili čak i cijeli imaju u njoj, međutim, kako je reko kolega fahrudin: “ako postoji trenutak u kojem je risk najmanji, a potencijalni reward zadovoljavajuci, onda”….
Sve ostalo su mudrolije tipa “To se može u mojoj garaži napraviti.”.
@zm1
Pa jel vi mislite da DDJH te sve djelove sam proizvodi i da onda to roboti sastavljaju? To se može u mojoj garaži napraviti. Ja nikad njihovu tvornicu nisam vidio, ali mi je prije nekoliko dana netko na pp poslao da imam pravo kad govorim da je u rasulu. Ja stvarno ne znam. Gledajte ovako. Ja bi da vas krene. Neka. Meni ne smeta. Ali reci cu jednu stvar. Evo jucer sam ucio 12h. Od 7.30 do 20h i u 21h isao spavati umoran kao pas. I tako ucim, kad ne radim (a isto radim s dionicama), već 5 godina i to samo o dionicama (po svijetu, ne kod nas), a njima trgujem oko 11 g. Nisam to stavio da se pohvalim nego samo da kazem da se nadam da nakon svega toga znam o dionicama ipak nešto malo više od nekoliko vas ovdje. Ja se bar nadam. Moja poanta, i tu stajem, je da ja dionicu ne bi zbog vrijednosti kupio nikad. Špekulacija ok. Dionica je takva, znamo kako raste i zbog čega, ali da dionica ima kvalitetu koja je nezamjenjiva, to svakako ne. Ja vam želim puno srece i puno poslova. Nadam se da će vam se ciljevi, bar ovi kratkorocni, ostvariti. Dugoročno, kompanija će se morati transformirati kompletno želi li nastaviti poslovati. Jer morate shvatiti da je ovaj način poslovanja samo preživljavanje. Čekaš posao kao malo dijete i onda kad ga dobiješ si isto tako sretan. Dok posao ne bude tražio DDJH to će biti svaka prosječna hrvatska kompanija, u kojoj se radi da bi ljudi preživjeli. Kad je uopće ovdje bio zadnji put plus. Bas idem potraziti. Eto toliko od mene. Ljudi pomalo i pamet u glavu. To što imate dionicu ne znaci da morate biti čoravi na stvari o kojima vam neki ovdje dobronamjerno govore. Vama to ispada da vas napadamo jer ste u dionici. Ja znam da s moje strane nije tako.
Pazi , čovjek kaže da tvornicu nikad u životu nije vidio , ali mu je “netko” na pp poslao poruku da je tvornica u rasulu :):) Dajte alias kad pišete , pišite malo pametnije !
Moja tvrtka posluje sa DDJH i svake godine nekoliko puta sam tamo. U odnosu na prije 5-10 g. ovo je nebo i zemlja. Sada je to jedan moderan pogon koji može odraditi što hoće. To da poslovi traže Đuru… pa koja firma ima takav proizvod da ga ne mora sama reklamirati i prodati, a pogotovo u obrambenom sektoru. Pa pogledajte divove poput GD, LM, Boinga, Airbusa, Sukhoia…svi se trgaju za ugovore i grčevito bore na tržištu. Zato je i ovaj relativno malen ugovor vjetar u leđa za, ajmo realno reći sitnog igrača u tom sektoru. Međutim sa ovakvim ugovorom ipak si dižeš rejting ne samo u obrambenom sektoru nego i u civilnom programu. Ako možeš proizvesti jedan sofisticirani BOV onda imaš reference i za niže zahtjevne poslove. A emocije vezano uz ovu dionicu, pa jeb.. posao koji radiš bez emocija.