Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
DDJH | 15,10 | 2.371 | 157 | 15,20 | 18,00 | 0,00% |
LeoNT, problem ĐĐ je problem svih naših soc- mastodonata, dok je išlo, išlo je, nije ulagano u obnovu i modernizaciju tehnologije i naravno da nisu profitabilni.
Sav ovaj novac trebao bi djelom ići za modernizaciju sredstava za proizvodnju te podići profitabilnost. Utakmica oko dokapa je na svu sreću otvorena za sve a ne samo za domaće mirovince pa ćemo vidjeti što o perspektivi ĐĐ misle malo veći igrači od nas forumaša.
Naravno, svako dobro zelim DDJH i da sto prije drzava izidje iz vlasnistva (ili padne ispod 25% za pocetak)…
Nadam se da ce dobiveni novac, pametno investirati, a ne spucati na place (oko 110 miliona kuna godisnje!).
Patria je dobar proizvod ali nije Đurin nažalost,Đuro nema tehnologiju koja bi “davala” visoke marže.
Varenje i sastavljanje Patrie je Đurim maksimum.Taman za plaće i još poneko uhlebljivanje.
Svjetski konkurenti iz industrije jedva uspijevaju ostvariti 5% profitnu maržu(nema ih puno koji rade za veću maržu), ali zato će Đuro to ostvariti?
I to ne proizvodnjom vlastitog proizvoda sa dodanom vrijednosti, već vareći tuđi proizvod??
Prosječna bruto plaća u Finskoj je oko 2.5 prosječne bruto u Hrvatskoj. Vjerojatno je to posljedica i većeg udjela bolje plaćenih poslova (finski projektant, a hrvatski zavarivač). No, čini mi se da Đuro _može_ ostvariti određenu razliku u cijeni upravo na radu koji ugrađuje u proizvode (sklapanje BOVa, ugradnja borbene stanice i sl.). Godišnji trošak plaća je cca 120 mil kn, neka je pola u vojnom segmentu, pa bi po toj logici ušteda u odnosu na “fince” mogla biti oko 60 mil kn. Nakon dokapa broj dionica bi bio između cca 8 (min ako dokap uspije) i 13 mil (max dokap). Gore spomenuta godišnja razlika u cijeni od oko 5-7 kn po dionici tako bi mogla opravdati dokap po oko 50 kn po dionoci.
Daleko od toga da će se ovo gore ostvariti, ali postoji neki potencijal. U tom smislu zanimljivo je i povećanje broja zaposlenih (posredno razine plaća) u proteklim godinama. Možda je to posljedica uhljebljavanja, ali ako nije tada bi moglo ukazati da i uprava shvaća na čemu može graditi konkurentnost.
Iz prošlih velikih poslova nije bilo opipljive dobiti, standarna hrv. priča, politički imenovani barem vodeći dio uprave i nadzornog. Međutim, zbog situacije s proračunom čini se da ovdje državu ne zanima dokap, eventualno nešto pri minimalnim cijenama. Ako država ne upiše svoje dionice, nakon dokapa pada na 10-20% udjela, a ostalo će biti privatni vlasnici, vjerojatno u velikom dijelu fondovi iz 2. kruga dokapa. Loša stvar s fondovima, za razliku od strateškog investitora je da vjerojatno neće automatski donijeti nove poslove, a dobra je da će ih zanimati uvećanje vrijednosti i vjerojatno prodaja jednog dana. U odnosu na strateškog investitora iz branše, fondovi su bolji jer nije za očekivati tuneliranje, već ih zanima transparentno prikazivanje dobiti kako bi uvećali percepciju vrijednosti (cijenu) svojih udjela. Ali poanta kojoj smjeram je da se protekla zbivanja gdje od velikog posla nije bilo opipljive koristi, ne moraju preslikati i ubuduće, jer već imamo drugačiju upravu, a uskoro čini se i novu grupu dioničara koja kontrolira poslovanje i postavlja novi nadzorni odbor.
Čini mi se da je bilanca sada dosta čista. U revidiranom konsolidiranom izvještaju za 2013 vrijednosno usklađivanje potraživanja i materijalne imovine, penali, ostali poslovni rashodi i ostali troškovi su cca 100 mil kn veći nego ranije. Teško da će i pod privatnim vlasnikom biti moguće bilo što slično. Ako gledamo samo gubitak u 2013. od cca 120 mil kn, pa oduzmemo gore spomenuto “kao jednokratnu stavku” dolazimo do cca 20 mil kn gubitka iz “redovitog” poslovanja. Kada bi tome dodali gore spomenutu razliku u cijeni koja se hipotetski može ostvariti u poslovima varenja, farbanja i sklapanja u slučaju većih narudžbi čini mi se da bi se dokap bliže gornjoj granici možda i mogao nekako opravdati.
Samo dajem jedno viđenje koje ovdje nisam vidio napisao. S micanjem državne šape s upravljačke uzde može se kroz godinu ili dvije očekivati bitno bolja efikasnost poslovanja u svim segmentima. Naravno nepoznanica je hoće li biti posla (eventualno BOV za UAE, Kuvajt i Katar), hoće li dokap proći i po kojoj cijeni, hoće li država upisati svoje, hoće li uprava znati reklamirati dokap među stranim fondovima, hoće li neka od stranih firmi iz branše animirati neki “svoj” fond, hoće li uopće neki (strani) fond iskazati interes, itd. Daleko od toga da vidim što će ovdje biti. Veliki investitori su tu u prednosti jer oni donose svoj novac i viziju pa tako barem znaju što će pokušati provesti, a malima preostaje da surfaju na valovima i pokušavaju predvidjeti što će napraviti velike ribe.
P.S. Vidim u nekoliko postova fokus na temu otpisa potraživanja matice firmama kćerima. Mislim da je to nije jako važno jer nestaje konsolidacijom. Meni je svejedno koji će biti temeljni kapital matice, vrijednost ulaganja u poslovnim knjigama ili dug prema tvrtkama kćerima. Sve te stavke nestaju konsolidacijom.
@kosor mate
M84 nije bio uopće Đukin projekt, nego “svejugoslavenski”, elektriku i sustav upravljanja vatrom radila je Iskra-Kranj, optiku Zrak-Sarajevo, top je bio iz Travnika ili Viteza, ne sjećam se više, strojnice iz Užica, motor iz Vogošće kod Sarajeva.
mislim čak ni da oklop nije bio od Đure, ali nisam ziher.
u Đuri su se dijelovi samo sklapali, tako da zaista ne vidim kako će Đuro sam dobiti modernizaciju pored Rusa, Ukrajinaca, Rumunja, koji sami imaju svoje varijante T72.
mene sve ovo neodoljivo podsjeća na slučaj Petrokemije.
naime, o čemu se radi, kako je gosp. Kosor lijepo napisao par stvari:
–imamo novu upravu
ako se dobro sjećam slični good feelings su vladali kad je smijenjen gosp.Mesarić, a ustoličen Jagušt (tihi nosorog koji zlata vrijedi)
–sindikati i dioničari na istoj strani
se sjećate Klausa ispod božićne jelke?
-strani fondovi ,strateški investitor
eh, koliko je tinte proliveno na priče o Gazpromu, Yari, Rusima, Arapima, sve do samog Putina, najsmješniji dio je bio kad su iz Gazproma rekli otvoreno da ih neinteresira PTKM, a po internetu se pisalo da to oni lažu, da žele, ali eto možda ni sami ne znaju da žele, iako su jasno i glasno rekli da ih zanima Plomin C itd. smiješno!
-poslovi??
eh, koliko je veselje i euforija bilo od priče tankovi za Janaf, pa vagoni za HŽ, pa BOVovi…
sjećate li se kakve su bile najave od same uprave?
a što su ostvarili?
gomile minusa!!
od svih tih poslova.
ja uopće ne mislim i da firma dobije poslove, da će nešto zaraditi, a što će tek biti ako poslova ne bude??
UAE je kupio srpskog Lazara, ako se ne varam?
ajde živo me zanima ko će se i hoće li javiti na dokap i koja će biti cijena.
možda Đuka i General Dynamcis postane, nikad se ne zna.
Prosječna bruto plaća u Finskoj je oko 2.5 prosječne bruto u Hrvatskoj. Vjerojatno je to posljedica i većeg udjela bolje plaćenih poslova (finski projektant, a hrvatski zavarivač). No, čini mi se da Đuro _može_ ostvariti određenu razliku u cijeni upravo na radu koji ugrađuje u proizvode (sklapanje BOVa, ugradnja borbene stanice i sl.). Godišnji trošak plaća je cca 120 mil kn, neka je pola u vojnom segmentu, pa bi po toj logici ušteda u odnosu na "fince" mogla biti oko 60 mil kn. Nakon dokapa broj dionica bi bio između cca 8 (min ako dokap uspije) i 13 mil (max dokap). Gore spomenuta godišnja razlika u cijeni od oko 5-7 kn po dionici tako bi mogla opravdati dokap po oko 50 kn po dionoci.
………
dobar i realan post [emo_palacg]
Evo , tko ne vjeruje ima na kupnji do 42 oko 9000 kom. onih koji vjeruju ,pa izvolite![emo_smijesak]
Evo , tko ne vjeruje ima na kupnji do 42 oko 9000 kom. onih koji vjeruju ,pa izvolite![emo_smijesak]
Bome lijepo izgleda 🙂
Još da krene malo veća aktivnost..