Nije mi jasno što dobivaju, ali mislim da gube novac..barem 80milijuna kn…
Nego ne brinite oko INGR i sama uprava INGR rekla je da je prag od 95% nemoguće postiči.
@Mida "Što dobivaju s Ingrom, a što gube ?"
E to je pravo pitanje.
Evo jos jedno pravo:
Sto je Djuri trebalo da se ide upustat u preuzimanje ingre kad je iz nedavnih ponasanja Djure ocito da im nije ni na kraj pameti da za ozbiljno preuzmu ingru.
Ili isto pitanje, samo u stihu: "Sto je djuri ingra trebala? ( … cijevi varim, cement prolijevam … )"
Dobivaju kvalitetno vodstvo Ingre na čelu, ljude koji su novcem od dokapa i novcem od mirovina preko Ingre lijepo osigurali svoje potomke. No, to nije sve dobivaju ljude koji znaju kako se rade izvještaji te kako dionici osigurati lak put do 65.000 kn pa nazad u bezdam. Kupnja Ingre je dobitak za sve.
Na novinarsku opasku da je sada situacija obrnuta – da država spašava privatno, a trebalo bi biti obrnuto, Linić odgovara: "Pa budimo iskreni, Đuro Đaković je državna firma, ali neće ostati državna firma, on ide u privatizaciju također u narednim godinama – da li s konsolidiranom tvrtkom jači, po nama da. Vi znate da je jedan od naših najvećih vjerovnika HEP, i da će HEP dobrim dijelom također ulaziti unutra. Ako bi on išao samo na naplatu potraživanja, samo na otpis, ne bi bilo dobro. Prema tome, nažalost ulazimo unutra. Nastojat ćemo biti ispod 25 posto da imamo utjecaj na budućnost upravljanja, ali nastojat ćemo ne utjecati na vođenje tvrtke", objasnio je Linić.
Upravo o tome se ovdje raspravalja.
Linic je ozbiljan po pitanju naplate poreza i dugova.
http://www.jutarnji.hr/zbog-nelikvidnosti-blokirano-44-milijarde-kuna—poduzetnici-duznici-trebaju-financijski-restrukturirati-svoje-obveze-/1056471/
Vjerovnici trenutno potrazuju 1.6 (160%) kapitala Djure Djakovica.
Linic kaze da HEP (vjeronici) ulaze u Djuru Djakovica. (Valjda to kaze, nije mi to skroz cisto iz teksta)
Sto ostaje postojecim dionicarima?
A gdje je tu jos Ingra koja je malo vise duzna …
p.s. Nemam ingru, nemam ddjh. Ne namjeravam ih imati u skoroj buducnosti. Ali jesam znatizeljan i zanima me sto se ovdje dogadja.
Meni se cini da se tu nekom nesto pomjesalo.
I jos jedna stvar zakaj mislim da je rijec o Ingri a ne o DDJH. Naime u tom dijelu teksta koji spominje DDJH i Ingru se govori o dvije stvari – jedna je spasavanje radnih mjesta, a druga je privatizacija. Ulazak HEP-a u vlasnicku strukturu Ingre bi spasio radna mjesta, dok ulazak HEP-a u vlasnicku strukturu DDJH ne bi sluzio nicemu. S druge strane, ne vidim kakva bi to bila privatizacija kad bi u vlasnistvo usao HEP koji je drzavna firma.
Znaci cisto je rijec o nekakvom pokvarenom telefonu.
No dobro sad kad smo to razjasnili, zar nitko ovdje ne vidi slona u sobi? Privatizacija DDJH!
Ako je suditi po nedavnim najavama privatizacija (CROS, PTKM), mogli bismo ciljati na nekih 150kn kao fer cijenu u iducih nekoliko dana 🙂
Tehnicki gledano, cini mi se da je tu pad gotov i da je otpor na 65 poprilicno ljepo izdrzao. Uzivajmo, iducih nekoliko dana/tjedana bi moglo biti jako lijepo za one koji znaju gdje staviti novce!
Evo, u ovom linku je ta izjava odvojena u novi paragraf. I sad stvarno izgleda da je veca vjerojatnost da se ulazak HEP-a u firmu odnosi na Ingru, a ne na DDJH. Ali sve to je i dalje meni dvosmisleno i nejasno.
Ovi novinari su stvarno diletanti. Pisat tekstove bez da razumiju o cemu se radi. Da je novinaru koji je pisao taj tekst stvar jasna, bila bi jasna i citatelju. Ovako sve ovisi o ENTERU ili ZAREZU.
Ovo je gore nego u Delfima …
Ne vidim uopce razlog zasto bi se HEP-a namirivao ulaskom u vlasnistvo DDJH.
Linic zeli rjesit nelikvidnost, obvezom placanja u 30 ili 60 dana (zdravstvo). Ako ne mozes platit u 30 ili 60 dana onda postoje 3 solucije:
(1) potpunim oprostom dugova (Linic ne zeli-moral hazard),
(2) stecaj (Takodjer ne zeli-ocuvanje radnih mjesta)
(3) ulazak u vlasnistvo, u nekakvoj proporciji prema dugu (to moze).
Sad se pitaj tko u Hrvatskoj moze podnijet placanja u 30 ili 60 dana?
Po mojoj procjeni vrlo malo firmi, i onda vidis da je "ulazak u vlasnistvo" duznika logicka posljedica ovog sto Linic propovjeda. Jasno da doslovna provedba toga dovodi do kaosa kakvog nema niti u gruntovnicama, jer je svatko svakome duzan. Ali ocito da ne misle popustiti po pitanju naplate dugova u 30/60 dana.
http://www.business.hr/kompanije/linic-mol-moze-inom-upravljati-bez-vlade-ali-onda-otvaraju-rat
Clanak iz businessa.hr gdje je malo razvidnije napisano o cemu je rijec. O HEP-u se govori nacelno kao o drzavnom spasitelju posrnulih tvrtki koji bi ulazio u njihove strukture kao vjerovnik da prebije dugove vlasnickim udjelom. Odnosno da u vecini slucajeva preuzme ulogu kakvu je imao DDJH u (neuspjelom) pokusaju spasavanja Ingre.
Znaci nema nikakve veze s Djurom, nego je nespretno napisan tekst. Uzivajmo u privatizaciji!