Istodobno će, najavljuje Stipetić, najvjerojatnije biti raspisan i natječaj za nastavak privatizacije Montaže, dakle u roku koji je obećan tvrtkama i grupacijama koje su dosad iskazale interes za udjele u jednoj od najpotentnijih tvrtki “Đure Đakovića”. Ostaje još odrediti koliki udio ponuditi na prodaju, a lako je moguće da to bude i svih preostalih 65 posto, što je, prema aktualnoj cijeni trženja Montažinih dionica na burzi, 50-ak milijuna kuna.
Evo još jedne loše vijesti za dioničare DDJH.
Da se ne ponavljam, prenijeti ću ono što sam napisao na Moj novac:
“Nije mi jasno zbog čega je prodaja DDJM za DDJH tako dobra vijest. Prodaja imovine, barem po meni, opravdana je kada se prodaje nešto što je mrtvi kapital, odnosno ne donosi prihod. Ali, prodati nešto što ostvaruje solidan profit i kapitalnu dobit i što je najzdraviji dio holdinga je, po meni, ludost. To vam je isto kao da INA proda Naftaplin ili Končar KODT. Što mislite da li bi nakon toga ove dionice rasle ili padale? Ovo može jednokratno donijeti korist holdingu, ali dugoročno mnogo veću štetu.”
Znači, još jedna loša vijest za DDJH u nizu loših.:)
Pozdrav
Zahvaljujemo forumašu vorda na odličnim vjestima o prodaji DDJM [smiley2] ! Daklem, DDJH ima 165.392 dionica DDJH, ako ih proda po 650 KN (a možda dobije i 700 KN [smiley7] ) , imat če izvanredni prihod od čaaaaaak 107.500.000,00 KN !!!!! [smiley2][smiley2][smiley2]
Zahvaljujemo forumašu vorda na odličnim vjestima o prodaji DDJM [smiley2] ! Daklem, DDJH ima 165.392 dionica DDJH, ako ih proda po 650 KN (a možda dobije i 700 KN [smiley7] ) , imat če izvanredni prihod od čaaaaaak 107.500.000,00 KN !!!!! [smiley2][smiley2][smiley2]
Vidim da voliš preskakati preko bitnih stvari i tjerati mlin na svoju vodu, ali opet nisi u pravu. Tvoj izračun nije točan i to iz dva razloga:
Ad 1.
Ti nemaš pojma o knjigovodstvu.
Ad 2.
Radnici neće dobiti dionice po 700 kune.[smiley2][smiley2][smiley2]
Pozdrav
Bit če bar 50 milja KN onda izvanrednog prihoda jer ih oni vode po nominali [smiley1] .Nego, šta če bit cjenom DDJM kad krenu radnici rasprodavat dionice DDJM na burzi!?![smiley8] Ode cjena na 300 KN !! Tužno i pretužno za dioničare koji su je plačali ovih dana na burzi po 650 KN !!! Ide DDJM brzo na nominalu!! [smiley8]
A zasto na ovom forumu prevladava misljenje da ce radnici prodavati dionice cim budu mogli? Ja u to ne vjerujem. Naravno da ce se naci netko tko ce ih odmah prodati, ali nisu ni oni glupi. Svatko od njih (pa i onaj najobicniji radnik bez ikakve skole – ako takvih ima) je vec cuo za neki primjer gdje se sa dionicama dobro zaradilo i svi znaju da ih je dobro drzati neko vrijeme. Nece biti nikakvih masovnih prodaja i prepolavljanja cijena. Nemojte podcijenjivati radnike… na kraju krajeva za zaradu na burzi nije potrebno nekakvo posebno znanje, samo je treba znati citati – a to znaju svi (skoro svi[smiley2]).
hmm, zbilja prevelika rasprava oko nicega, novi sam u ovome ali mislim da stvari treba gledati dugorocnije od par dana. stoga konkretno pitanje, pa molim konkretan odgovor…
u ponedjeljak sam planirao kupiti DDJH i to sam ucinio po 190 ali ne u punom iznosu koji sam htio (cca 40% love mi je ostalo neiskoristeno). ulaganje je planirano na 4-6mjeseci, a mozda i dulje ovisno o razvoju situacije.
kako si nesto drugo gruntam po glavi, pitanje je sad: da li biste sa ostatkom kapitala (40% planiranog iznosa za DDJH) dokupili DDJH po nizoj cijeni (180)i tako popravili prosjecnu cijenu ili biste uzeli DDJM koji je opet malo skocio (takodjer na 4-6 mjeseci ili duze) ili DLKV (cca mjesec dana ili duze zbog situacije u kazahstanu).?
Vorda daj se odluci koja je losa vijest, ova da drustva DDJH idu u privatizaciju ili ova da sindikati traze obustavu iste. Ne mogu obje lose, nekako mi je to kontradiktorno. Nadalje ono sto si gore napisao da je privatizacija drustava DDJH ukljucujuci i DDJM losa vijest je najveca glupost koju sam na ovom forumu procitao. Po tebi je i prodaja 25% Ine MOL-u ili 51%HT Deutsche Telekomu takodjer losa za te tvrtke, znamo gdje su bile prije, a gdje su sada. Pa nece kupci koji ce kupiti 35% udjela u tim drustvima baciti svoj novac u Savu, valjda ce donijeti i neku korist tim tvrtkama npr. nova trzista, nove tehnologije, menagment, bolji kreditni rejting itd. Sve to rezultirat ce boljim poslovnim rezultatima kako tih drustava tako i Holdinga u cjelini, jer on ce ipak jos uvjek biti vlasnik 65% istih. I jos nesto, nece branitelji dobivati po povlastenim uvjetima samo dionice DDJH nego i DDJM. Cuo sam da ih ima 500 tinjak za DDJM[smiley1]
Čudno je da ima onih koji misle da je privatizacija loša vijest, naročito za dioničar, čak i u ovom slučaju. Situacija sa radničkim dioničarstvom je slična kao i kod drugih firmi tako da ni tu nema ništa negativnog. Mislim da se “slika” o Djuri želi narušiti iz drugih razloga.
[smiley2]
Privatizacija sa modelom radničkog dioničarstva nije baš najsretnije rješenje za ulagače. To je sigurno i to iz razloga što nema tko ulagati u razvoj te kompanije. Dokaz – vidi situaciju sa Valpovom.
koliko se ja sjećam detalja iz najave prodaje DDJM, nije se radilo o prodaji SVIH dionica DDJM koje su u vlasništvu holdinga, već je bilo rečeno da će holding zadržati kontrolni paket, tj. da će prodati samo DIO dionica montaže.
To je po meni odlično rješenje i za DDJM i za DDJH
Nitko ne pise ovdje da bi rusio Djuru. Dajem svoje kratkorocne projekcije koje se Vas koji ste kobajagi dugorocni ulagaci, uopce ne bi trebali ticati. Ali pjena iz Vasih usta govori da VI ni sa dugorocnim, ni sa ulagackim nemate blage veze.
Pokusaji sindikata da provuku svoj projekt moze itekako utjecati na cijenu i DDJH i DDJMkratkorocno, ali nemoze utjecati na fundamente i poremetiti odnose. Tko zna citati brojke zna da je DDJM na ovim razinama potcijenjen, a DDJH precijenjen jer nitko ziv jos ne zna u kolikoj ce se mjeri novi poslovi projecirati na poslovne rezultate. Ja prvi izgaram u zelji da to saznam.