DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Čini mi se da "povlašteni" skupljaju cash za odlazak na more…

Ako ćete lagati na forumu, poslat ću svog pasa da vas sve pojede...

I dokle ce padati ovaj nas Đuro? Jeli 120 dno?

oho opet netko ulazi s preko soma i pol komada na 125. Zanimljivo će biti hoće li ga izmrviti ili će napokon gore

[i] Moji postovi nisu investicijski savjeti, niti nagovor na kupnju ili prodaju dionica, već osobno mišljenje.[/i]

Ne očekujete nikakve skokove dok je ovakvo stanje na tržištu . U svakom slučaju znakovito je da se likvidnost malo povećava, što znači da netko akumulira na ovim razinama… reći ćete da netko i prodaje , ali vjerujem da prodaju iz nužde a ne iz posebne želje za prodajom… možda se i varam.

Zanimljivo će biti hoće li ga izmrviti ili će napokon gore

PROKLETA JE AMERIKA I ZLATO ŠTO SJA !!!!

koliko je fer cijena da znam i ja bi kupovao.

kolega ili ne zna ili provocira… već ga je par ljudi nekoliko puta prozvalo da se izjasni o toj svojoj fer cijeni kad ju već toliko spominje, pa je ostao bez odgovora… dakle , da sada DDJH padne i na 100 on bi opet pričao da ga čeka na fer cijeni… čekam ga i ja na fer cijeni pa ću ga tada prodati [lol]

PROKLETA JE AMERIKA I ZLATO ŠTO SJA !!!!

kolega ili ne zna ili provocira… već ga je par ljudi nekoliko puta prozvalo da se izjasni o toj svojoj fer cijeni kad ju već toliko spominje, pa je ostao bez odgovora… dakle , da sada DDJH padne i na 100 on bi opet pričao da ga čeka na fer cijeni… čekam ga i ja na fer cijeni pa ću ga tada prodati [lol]
[/quote]

Kolega evogaopet,

Trknu sam sa posla i kupio Business. hr i pročitao intervju sa Stipetićem.
Kako sam ja razumio prodat će sve što mogu da bi ojačali svoju temeljnu djelatnost specijalnih vozila, krediti nisu dovoljni da bi postali konkurentni na stranim tržištima pa će prodajom onoga što mogu namaknuti neophodan kapital.
Bitna novost je da je 6% dionica u rukama Andronika Lukšića koji se krije pod skrbničkim računom.
Branitelji imaju 25% a država cca 30%.
Procjena dobiti za 2008 je 12 milijuna kuna.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Bitna novost je da je 6% dionica u rukama Andronika Lukšića koji se krije pod skrbničkim računom.
Branitelji imaju 25% a država cca 30%.
Procjena dobiti za 2008 je 12 milijuna kuna.

Nije mi baš ovo jasno. Jedino gdje Andronika može imati 6% je PBZ skrb na 4. mjestu, ali taj je tu već godinama. Branitelji imaju sigurno manje od 25% jer su već pooodosta poprodavali.

Ovaj dio s državom nisam skužio? Država ima blizu 50%!

I love the Smell of Profits in the Morning

Evo članka u cijelosti

Lukšić grupa je naš najveći privatni dioničar

Josip Bohutinski
josip.bohutinski@business.hr

(objavljeno 23.6.08 07:00)

U kojoj je trenutačno fazi privatizacija Đuro Đaković Holdinga? Kako će se privatizirati tvrtke koje čine Holding?

U posljednjih godinu dana gotovo 25 posto temeljnog kapitala Holdinga prodano je braniteljima. Ako se izuzme udio Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, država ima udjel manji od 30 posto. Ona treba odlučiti hoće li ostati dioničar i ako hoće – kako, kao i do sada ili će svoj udio prebaciti u fondove. U vlasničkoj je strukturi Holdinga 4200 privatnih dioničara. Među njima je najveća Lukšić grupa, u vlasništvu Andronika Lukšića mlađeg, koji ima oko šest posto dionica Holdinga.

Otkud Lukšić u vlasničkoj strukturi?

PBZ je, nakon sanacije, svoje kredite pretvorio u potraživanja, pa je to preprodavao i danas se Grupa u vlasništvu bogatog čileanskog Hrvata pojavljuje kao dioničar preko skrbničkog računa u PBZ-u. Ostali dioničari imaju puno manje udjele. Koliko sam imao prilike razgovaratis predstavnikom Lukšić grupe, mislim da ne namjeravaju ni povećavati ni smanjivati svoj udjel u Holdingu – zadovoljni su sadašnjim. Uprava Holdinga pak može odlučiti o portfeljima kojima Holding u pojedinim društvima upravlja. Sad Holding u Montaži ima udio od 65 posto, a u ostalih sedam društava to je gotovo 100 posto.

Kako ćete privatizirati ta društva, odnosno upravljati svojim portfeljem u njima?

Sad o tome promišljamo, kako bismo maksimalizirali dobit, osiguravajući dugoročno održive stope. Naši sukapaciteti za hrvatsko tržište preveliki i moramo biti okrenuti inozemnom, a za to morate biti dobri. U Hrvatskoj smo lider u svojim branšama, ali to nije dovoljno, stoga najveći dio prihoda moramo osigurati u inozemstvu. Ove godine to će biti više od 60 posto ukupnih prihoda. Zato moramo raditi na povećanju i jednog i drugog. Procjenjujemo da to nećemo moći ostvariti samo kreditnim linijama komercijalnih banaka pa ćemo vjerojatno morati dio svog portfelja i prodati, a potom i dijelom ulagati u opremu, tehnologiju i kadrove te u preostala društva, i time se fokusirati na branše koje mogu biti naš core business.

Koje bi to bile tvrtke iz Holdinga koje biste prodali? Montaža je sigurno jedna od njih?

Želimo više ulagati u proizvodnju te prodati uslužne dijelove, kao primjerice Montažu. Tu je tvrtku najbolje sad prodati jer se može dobiti najviša cijena za paket dionica.

Montaža je, dakle, prva na listi za prodaju. Kako i koliki udio?

Budući da i radnici imaju aspiracija na te dionice, ne bismo prodavali svih svojih 65 posto, nego 50 posto plus jednu dionicu. Bit će to klasični natječaj objavljen u novinama. Interesa ima dosta i vjerujemo da ćemo polučiti dobru cijenu. Očekujem da će se natječaj objaviti vrlo brzo.

Što s drugim poduzećima koja ne spadaju u core business – Elektromontom,Inženjeringom, Strojnom obradom, Energetikom i infrastrukturom?

Za te, srednje firme nemamo pretežitog kupca, a nema ni interesa velikih kompanija. Procjenjujemo da su menadžment i radnici tu dobrodošli kao strateški partner. Razmišljamo ponuditi paket od 35 posto radnicima i menadžmentu po nešto povoljnijim uvjetima od klasičnog natječaja, jer ih smatramo važnim elementom tih tvrtki, a tako bismo ostvarili koheziju između njih i tvrtke.

Za koga ćete najviše raditi u tračničkim poslovima?

Najveći kupci postaju velike leasing kuće, njih smatramo našim pravim kupcima. Svaka godišnje kupuje 3000 do 4000 vagona i naša je strateška potreba da budemo povezani s njima. Ove godine, od ukupne proizvodnje 350 vagona, 60 ih ide HŽu, a ostalo leasing kućama iz Francuske i Njemačke.

Planirate širenje biznisa i na graditeljstvo, a uskoro završavate i prvu elektranu na biomasu?

Dosad smo u graditeljstvu bili prisutni kao izvođači, i to u energetici i gradnji hala. Novi iskorak bio bi da krenemo kao investitori u stanogradnji i gradnji poslovnih objekata.
Usto, lokalnoj z

Scio me nihil scire

Novi iskorak bio bi da krenemo kao investitori u stanogradnji i gradnji poslovnih objekata. Usto, lokalnoj zajednici i državi ponudit ćemo i projekte javno-privatnog partnerstva. Ponudit ćemo na tržištu i novi proizvod, a nije isključeno da se pojavimo i kao investitor u obnovljivim izvorima energije. Do kraja godine pustit ćemo u pogon prvo postrojenje na biomasu.

Kakve rezultate poslovanja očekujete u ovoj godini?

Planiramo dobit od 12 milijuna kuna, slično kao i 2007. godine. Stanje na tržištu materijala baš nam i ne ide u prilog. Tu mislim prije svega na rast cijene čelika, ali i energenata. Te cijene rastu po stopi većoj od one koju mogu pratiti cijene naših usluga i proizvoda. Na primjer, u samo dva mjeseca cijena čelika porasla je 35 posto. Vjerojatno ćemo planiranu dobit morati korigirati, a ako bude nešto manja, razlog su te cijene. Ukupni prihodi bit će oko 860 milijuna, manji nego lani jer će Montaža, zbog strukture poslova, uprihoditi stotinjak milijuna manje. No, Specijalna vozila i ostale tvrtke ostvarit će veće prihode.

U kontakt u s Patrijom i Grippenom

Đuro Đaković radi izravni offset za finsku Patriju, od koje je Hrvatska kupila oklopna borbena vozila. Ima li tu potencijala za nastavak suradnje i kad se taj posao finalizira?

Mislim da ima potencijala za daljnju suradnju. U toku realizacije, kad budu vidjeli da znamo i da smo dobar proizvođač, mislim da neće imati razloga tražiti druge partnere na ovim prostorima.

Švedski Grippen, kandidat za isporuku borbenih zrakoplova Hrvatskoj, također vas spominje u sklopu svog mogućeg offset programa. Jeste li potpisali memorandum o razumijevanju s njima?

S Grippenom nismo potpisali memorandum, ali smo u kontaktu i vjerujem da će do toga doći. Što se tiče izravnog offseta, budući da nismo iz aviobranše, ne znam još što bi točno moglo biti predmet dogovora.

Ne bojimo se politike

Što se tiče privatizacije, bilo je dosta priča o tome da se lokalni političari petljaju i stvaraju pozicije da bi se okoristili u tome. Često se spominje Zdravko Sočković, HDZ-ov zastupnik iz Broda? I smjena Vaših dvaju prethodnika spominjala se u tom kontekstu?

To su nategnute priče, daleko od istine. Đaković je veliki sustav, ima svoje dioničare i pravnu regulativu po kojoj mora raditi. Sitna planiranja i podmetanja ne mogu proći, kao ni izravni uplivi na vođenje tvrtki i Holdinga. Sitne planove lokalnog karaktera nije moguće provesti. U natječaju za Montažu bit će takvi uvjeti, socijalne klauzule i ugovori o strateškom partneru da će samo rijetki moći ispuniti natječajne uvjete.

BROJKE

6 posto dionica ima Lukšić grupa, u vlasništvu Andronika Lukšića mlađeg, koji je time postao najveći privatni dioničar Holdinga od njih ukupno 4200.

12 milijuna kuna dobiti planiraju u Holdingu ove godine, a ukupni se prihodi procjenjuju na oko 860 milijuna kuna.

Scio me nihil scire

Evo nas na 122 kune. Kad će se ta cijena konačno doći na svoje? Pa da se uđe u đuru, onako sa zadovoljstvom. E da, onaj tko je prodao prošli tjedan, ovaj tjedan povećava udjele. Užitak burze.

[/quote]

Fer cijena? Pa ako uzmemo u obzir stanje burze, problemi koji tek (možda dođu). Oko 70 -80 kuna.

Budući da si ti tako pametan pa posjeduješ dionice đurice koje si kupio po većoj cijeni nego li je ona danas. A pretpostavljam da pratiš burzu, čitaš šta se sprema? Izrael – iran, atomska zabava, itd, cijene energenata rastu. Valjda ti je jasno da lova sad bježi sa svih burzi? Pad je jako vjerojatan.
Kao to da jednom tako iskusnom pametnom burzovnom maheru poput tebe EVOGAopet nije palo na pamet da proda đuru recimo sad, po xy i uđe u njega kroz par tjedana na puno nižoj cijeni i na taj način smanji gubitak?

Evo nas na 122 kune. Kad će se ta cijena konačno doći na svoje? Pa da se uđe u đuru, onako sa zadovoljstvom. E da, onaj tko je prodao prošli tjedan, ovaj tjedan povećava udjele. Užitak burze.

[/quote]

Fer cijena? Pa ako uzmemo u obzir stanje burze, problemi koji tek (možda dođu). Oko 70 -80 kuna.

[/quote]

Baš mi paše ova procjena…. [lol] , ako je nekome sila nek se javi na privat, na ovu cijenu dajem i bonus 10%…ali ne ispod xxxx komada [tongue]

P.S.: korisnik je imatelj xxxx dionica D...-R-A i ovo nije poziv .....

New Report

Close