Dali 400.000 eura za šest Audija A6, otkup neisplativ

Naslovnica Forum Komentari članaka Dali 400.000 eura za šest Audija A6, otkup neisplativ

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

RASIPNICI [emo_mrgud]

“Vozila koja koriste članovi Uprave nabavljena su putem financijskog leasinga, a ne operativnog, pa nakon isteka leasinga ne postaju vlasništvo HEP-a, nego se vraćaju leasing kući”, kaže Klanac.

E pa gospođo Klanac malo ste pobrkali pojmove financijskog i operativnog leasinga. U biti kladim se da dotična niti ne zna što je OL, a što FL.

Proroče, možeš li objasniti razliku?


Proroče, možeš li objasniti razliku?

I jedan i drugi su obični Pušing .

.

Nadam se da pitanje nije provokacija, ali drage volje ti pojasnim na jednostavan, razumljiv način. Dakle, npr. ti kao fizička osoba kupuješ auto:

Financijskog leasing – odabireš auto koji ćeš kupit, zatim odlaziš pronaći leasing kuću koja će te financirat i ideš sklopiti ugovor o leasingu. Obično se u početku daje neki iznos akontacije u novcu s kojim se umanjuje glavnica, tj. iznos financiranja, a ostatak glavnice se razdjeli na najamnine koje u sebi sadrže glavnicu i kamatu. Nakon aktivacije ugovora leasing kuća ti izda račun na ukupnu vrijednost vozila s PDV-om, taj račun ti je u biti onaj iznos koliko auto košta u autokući gdje si ga naumio kupit. Do prije koju godinu na kamatu u najamninama se obračunavao PDV pa i nije baš bio isplativ fizičkim osobama, ali od kad se država odrekla tog PDV-a malo je isplativiji i fizičkim osobama. Nakon što si bio uredan platiša i u roku platiš svih 60 rata, što je najčešći period na koji se uzima FL dobivaš od leasing kuće potvrdu da si sve otplatio i s tom potvrdom odlaziš na MUP i prebacuješ vlasništvo auta na sebe. Nema troškova otkupa, samo neki troškovi prebacivanja vlasništva i nove knjižice vozila koliko se sjećam, provjereno jer sam i sam imao ovu vrstu leasinga.

Operativni leasing, ovdje umjesto akontacije obično u početku daješ jamčevinu, s kojom u biti jamčiš da ćeš bit redovan platiša, jer ako ne budeš onda ti se iz nje mogu zatvorit dospjele obveze, a ako si uredan onda obično tu jamčevinu iskoristiš za otkup vozila. Kod ove vrste leasinga dobivaš račun za najamninu na koju se obračunava PDV, ovdje nema glavnice i kamate nego samo jedna stavka jer je ova vrsta leasinga u biti pravi najam vozila. Vlasnik auta je leasing kuća i nakon što dođeš do kraja sa svojim recimo “otplatnim planom” i platiš svih 60 najamnina. Kad platiš sve te najamnine imaš mogućnost otkupa auta, tu su sad pitanja: kako, tko i po kojoj cijeni može otkupit, ali da se ne zamaramo time auto najčešće možeš otkupit umanjeno za sve svoje najamnine koje si platio, npr. vrijedio 100, ti platio 70 i još si dužan 30 za otkup ako hoćeš da je tvoj. Tu se sad obično radi kompenzacija za tvoju jamčevinu koju si u početku dao, jer nema smisla da ti se novac vrati pa da ti platiš ponovo, nego samo platiš razliku + PDV na sve (i jamčevinu i razliku). S prijenosom vlasništva kad dobiješ račun za otkup je vjerovatno isto, nisam imao ovu vrstu leasinga još 🙂
Otkup je svakako isplativ, po meni nema sumnje u to jer kao prvo platio si 60 najamnina i ako nećeš otkupit auto dobiješ svoju jamčevinu nazad i auto bye bye. Kao drugo kad otkupiš auto, taj isti auto u oglasniku vrijedi više i baš ako ti se ne vozi prodaj ga preko oglasnika.

Nadam se da nisam nešto preskočio i da sam pomogao. Nisam koristio apsolutno nikakve izvore s interta i sl. tako da me sveznajući ne razapnu 🙂 pozdrav

p.s. ako kupuješ kao pravna osoba malo prouči tko vodi u svojim knjigama i kako, jer ima razlika.

New Report

Close