http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/vlada-prodaje-co-za-90-milijuna–
ako je ovo točno, onda je ova trgovina pravo njesra u punom smislu riječi.
…. i neka im cijena padne što je moguće niže
što se mene tiče mogli su je procijeniti i 0. Ali samo neka objave javnu ponudu i čekaju javno i transparentno otvaranje tih ponuda.
Nije ni čudo da su je ovoliko procjenili kad naša država do ničega ne drži ili nekome želi namjestiti CO po niskim cijenama što meni predstavlja zločin, a time bi se trebale baviti institucije.
ovo je treći, četvrti članak kojim se spušta vrijednost CROS-a, očito namještaju priliku ADRS-u. Mislim da nemaju šanse uspijet u tome jer je međunarodni natječaj ali to ne znači da neće uspijet nanijet štetu sebi i nama. teško mi je vjerovat koliko su maloumni.
Nadam se da ce dobit daleko ispod onog sto ocekuju za sva ova poduzeca koja planiraju prodat. Sto prije udremo u dno i sto se prije sve raspadne bolje za nas/vas.
što reći o procjeni kad firma ovakva nikakva ima godišnju dobit od cca 20 mio EUR, i ima nekretnine na najboljim lokacijama koje opet tko zna koliko vrijede. Finncijsku imovinu neću uopće komentirati.
Ali, ako to netko kupi tko se bavi osiguranjem (iskreno se nadam da će tako i biti bez obzira na cijenu), dobit će biti 3,5 puta viša od sadašnje, i nadam se da će tako i biti ako Vlada nekome ne namješta ovu tvrtku.
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/vlada-prodaje-co-za-90-milijuna–
ako je ovo točno, onda je ova trgovina pravo njesra u punom smislu riječi.
nemogu otvoritičlanak,koliko je to po dionici.????
[emo_plazi][emo_palacd]
KPMG je procijenio sadašnju vrijednost dionice CO na 4940 kn. Zanimljivo je da u članku o privatizaciji CO u Globusu navodi se: „ Tako je ta konzultantska kompanija navodno još proljetos za Vladu procijenila da CO vrijedi samo 75 milijuna eura. Tek nakon žestoke reakcije ministra Slavka Linića konzultanti su krenuli u novu analizu“ Znači procijenili su dionicu CO na 1800 kn, i mislim da su ga tada stvarno pretjerali.
Dobro se sjećam prošle propale privatizacije CO iz 2002. Tada sam kupio dionice po cijeni nešto ispod 3800 kn. Po mom sjećanju, na natječaj javila su se 3 ili 4 interesenta: Triglav, Uniqa, Allianz i možda još jedna kompanija. Jedino Triglav osiguranje je bio ozbiljni kupac. Ostali su također uradili dubinsko snimanje CO, i mislim da im je upoznavanje tajni kroz dubinsko snimanje glavnog konkurenta na HR tržištu bio jedini cilj na natječaju. Triglav je dao uvjerljivo financijski najbolju ponudu od oko 105 mil. Eura. Ne sjećam se koliki udio je tada prodavala vlada no mislim da je ponuda grubo bila oko 5000 kn po dionici. Vlada, tj. Linić nije prihvatio ponudu, jer je ocijenjena preniskom. Cijena dionice je tada pala na oko 2000 kn. Svoje dionice sam zadržao i 2007. godine sve prodao po cijenama između 17500 i 19000 kn. Bila mi je to najveća zarada na burzi.
No vremena su se promijenila. Logično bi bilo da CO danas više vrijedi jer je svo vrijeme od 2002. do danas imala dobit. Istina tržišni udio je svo vrijeme manje-više padao pa potencijalni kupac danas dobiva manji udio HR tržišta nego 2002. Lako je moguća da ponuda na novoj privatizaciji bude i niža nego na prošloj. Pitanje je da li bi danas Linić još nižu ponudu od nekad preniske, mogao odbaciti, kada je deficit budžeta probio sve projekcije, prijeti nam snižavanje ionako slabog kreditnog rejtinga a mjesta za nove rezove nema zbog napete socijalne situacije? Ali ako private takvu ponudu, onda se nameće još jedno pitanje: što za ovu državu, koja godišnje deficite već godinama broji u desecima milijardi kn, znači 600 ili 700 mil. Kn koje vlada može dobiti za CO? To je krpanje deficita za oko 20 do 30 dana. Dakle, za 20 dana financiranja ovog HR ekonomskog ludila, koje traje već 20 godina, ostat ćemo bez CO, jedne od posljednjih izvornih HR kompanija?! Stvarno jadno da ne može biti jadnije.
KPMG je procijenio sadašnju vrijednost dionice CO na 4940 kn.
Auuuu…ima se cijena na burzi dosta iznivelirati do te cijene
Još prije godinu dana sam tvrdio da treba prodati CO i kupiti HPB. Tada ste za jednu dionicu CO mogli kupiti 7 dionica HPB-a. A uskoro će taj omjer biti 1:1. Način na koji se nudi CO na prodaju je sasvim nepovoljan za male ulagače, dočim prodaja cijelog HPB-a u komadu je daleko povoljnija i izdašnija opcija. Dakle ove dvije dionice će se uskoro susresti na cijeni od oko 3200 kuna.
Ako vlada planira kao što je nedavno rečeno prikupiti 3 milijarde kuna od prodaje udjela u CO i HPB-u, računajte si gdje se krije veći dio love. LP!