Ciparski parlament rekao ‘ne ucjeni’, odbijen prijedlog o porezu na štedne uloge

Naslovnica Forum Komentari članaka Ciparski parlament rekao ‘ne ucjeni’, odbijen prijedlog o porezu na štedne uloge

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

bravo ciprani što se odupirete diktaturi!
bravo mađari što imate svoje ja i što ne prihvaćate sluganski odnos kakav vam žele nametnuti iz EU!

prodali smo za šaku EUra svoju slobodu, ponos i samostalnost .....amen

@dadoo

Samo da se podsjetimo:

Keresztes u priopćenju piše kako je hrvatsko državno odvjetništvo optužilo dvije tvrtke registrirane na Cipru da su podmitile tadašnjega hrvatskog premijera Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi olakšao MOL-ovo preuzimanje INA-e.

Mađarsko državno odvjetništvo provelo je široku istragu u nekoliko banaka, a proučili su podatke i dokumente zaplijenjene od ciparske tvrtke te su saslušali nekolicinu svjedoka iz Mađarske i Rusije.

Ono što je ured mađarskog glavnog tužitelja otkrio u istrazi, jest da navedeni mito koji je prebačen s računa dvije ciparske tvrtke, nema veze s MOL-om, kao niti da nemaju poslovnih odnosa.

Ja neznam koji bi premijer zemlje u EU, ukljucujuci hrvatskog premjera, mogao stati pred svoj narod i traziti novac za spasavanje ovakvih tipova? Kako bi se ti osjecao da od tebe traze novac kojim ces spasavati banke i tvrtke preko kojih se podmicivalo Sanadera i pljackalo Hrvatsku. Da ne govorim kako je Milosevic operirao preko tih banaka (prema izvjestaju vjestaka Haskog suda Torkildsena od 7. Juna. 2002. Milosevic je preko tih banaka placao naoruzanje i opremu za vojsku)

Radi se u polukriminalnom sustavu, totalno netransparetnom sustavu i masi sumljivog novca. S obzirom na sve to ponuda EU je vise nego velikodusna.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Već mi je žao ovih likova koji žive tamo daleko i vjeruju uvijek u jedne te iste spinove kako se jedino u EU (sada je trenutno aktualan Cipar) pere lova.

bravo cipar! dosta su veliki gazili male!


Već mi je žao ovih likova koji žive tamo daleko i vjeruju uvijek u jedne te iste spinove kako se jedino u EU (sada je trenutno aktualan Cipar) pere lova.

Novac se pere svugdje. Samo negdje vise, a negdje manje. Negdje te pranje kosta 5%, negdje 50%. Da recimo u Hrvatskoj mozes poloziti 10M eura bez podrijetla, Sanaderu ne bi trebali slati novce sa Cipra. Ne peru se nopvci svugdje jednako. U Hrvatskoj manje nego na Cipru, a u Danskoj manje nego u Hrvatskoj. Jer je u Danskoj ta usluga vrlo skupa.

Meni je zao likova koji izmedju ostalog stite novac ruskog i srpskog polusvijeta koji se obogation na ratu u Hrvatskoj i BiH, novac njihovih bankara i korumpiranih politicara.

Ciparska vlada, a ne EU, odlucuje ko ce platiti porez. Mogli su reci da plate svi koji imaju preko 100M, ili oni koji imaju preko 10M, ili oni koji imaju preko 1M. Ali oni su inicijalno predlozili da plate svi. Zasto?

Ja stvarno ne vidim kako Angela Merkel moze traziti od nekog Bosnjaka ili Srbina ili Hrvata koji radi u Njemackoj da spasava tipove koji imaju desetine miljuna eura u Ciparskim bankama i koji su te novce zaradili uglavnom na njegovoj nesreci. Ne bi li bilo puno logicnije da Putin spasava takve?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Čovjek se na može načuditi kako naši novinari pišu o ovakvim događajima. Nigdje niti riječi o ulozi i stavu Njemačke iako je zahtjev za namicanjem ovnih 5,7 milijarci došao iznanada od Wolfganga Schaueblea nakon čega je ciparski predsjednik demonstrativno napusto sasanak, ali sa nakon 15 minuta vratio. Sve se to dešavalo u sitne sate u subotu ujutro, što podsjeća na onu čuvenu sjednicu SIV-a u 3 ujutro u bivšoj SFRJ uoči dolaska MMF-a. Sastanci u sitne sate najviše govore od svega.

Na tom istom sastanku prvi puta se čulo da Briselovi ekonomisti nisu u stanju davati točne prognoze i da je Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj itd. važnije sklopiti sporazum sa MMF-om nego sa Evropskom komisijom (koja je u ovim događajima i tako autsajder).

Ovi događaji zaslužuju kudikamo veću pažnju jer će ih za najkasnije godinu-dvije iskusiti i Hrvatska.

Vidi: Cypriot parliament calls Germany’s bluff; Cyprus shows German line is hardening; Financial Times

Ciparski parlament nastavio je istu onu politizaciju, demagogiju, destrukciju,gospodarsku eutanaziju,gospodarsku entropiju, licemjerstvo i podmuklost koju je započela ciparska vlada. Kao produženi sugovornik ECB i MMF-u, pokazali su se sirovi, nedorasli, nezreli, nekonstruktivni, sa figom u džepu , sve kako bi se dodvorili bogatim stranim depozitarima. A možda su se uplašili tih stranih depozitara?
Da li je strah od oficijelnih i/ili neoficijelnih specijalnih jedinica „proizvođača kaosa i nereda“ iz tih bogatih država dovoljan razlog za samoproizvodnju „kaosa i nereda“ vlastitih građana ? Da li je misteriozna smrt Jorg Haidera dovoljno asocijativna da se na ulicu izvedu vlastiti građani? Da li je vlastita koža više politička ili egoistička, kada se već odlučiš baviti politikom?
Što je Cipar kad su „banke zatvorene a business se zaustavi“, pitaju se neki komentatori? A to isto pitamo se i mi? Da li su stvarno strani depozitari toliko zadužili ciparske vlasti, ciparski parlament i ciparske građane? Da li je ta lojalnost do stranih depozitara ona lojalnost za koju se vrijedi žrtvovati i ispaštati? I niz drugih pitanja mi se otvara, ali imam osjećaj da je sve ovo besmisleno, kaos i nered su proizvedeni, a njih će teško biti sanirati!

@ Twixer ,

to se od tebe nisam nadao , da braniš otimačinu privatne imovine , privatne štednje .
Nemoj mješati Babe i Žabe .
Lopove treba procesuirati !
A glavnicu štednje nesmiju dirati .

.

Dobrodošli u EUSSSR ! Ovo je tek početak , treniranje na Cipru i obrazac za ostale. Super je što mi u EU ulazimo kao snažna izvozna ekonomija, bez nezaposlenih , neopterećena bilo kakvim dugovima tako da nas ovo uopće ne zanima :- )


Dobrodošli u EUSSSR ! Ovo je tek početak , treniranje na Cipru i obrazac za ostale. Super je što mi u EU ulazimo kao snažna izvozna ekonomija, bez nezaposlenih , neopterećena bilo kakvim dugovima tako da nas ovo uopće ne zanima :- )

Vi ste ovo krivo shvatili. Vijesti su pristrane. Dize se hajka na EU, ove, one…ali ciparska vlada je sama kriva-manioulira se ovim rpijedlogom.

Vama treba 15mrd E, i partneri vam ponude velikodusno 10mrd, uz napomenu da se za ostatak morate snaci sami i nacine kako namaknuti taj novac. Vise od 10mrd upitno je odrziv dug u ovom trenu.

Kako ce se novac namaknuti, mora odluciti sama vlada. Kriviti nekoga tko vam daje novac je apsurdno. Pa neka im Rusi daju kredit od 15mrd sve skupa i amen, ne? Nitko im ne brani kako doci do novca.

Ovo sigurno ima bar neku politicku dimenziju, zbog tog ruskog veseraja tamo.
Ne treba sada dizati paniku svuda zbog ovoga. Ali da, osobno mislim da haircut stedisa nije dobra ideja. Iz vise razloga. No efektivno, ovdje se radi o vrsti poreza-i trebale bi postojati druge varijante. Iako, ovo je najbrza.

New Report

Close