kažem čovjeku, imam oib, imam dionice, hoću prodati, ponudio da napišem ugovor, a on meni nešto kenja o nekakvim pinovima i računima u skdd-u
ah, da.. radi se o HPB brokerima
crnilabud
1. Ako namjeravas trgovati tada prvo moras otvoriti brokerski racun. Npr. u PBZ-u gdje ces dobiti uredjaj za generiranje pin-a za pristup njihovoj aplikaciji za trgovanje koja se zove PBZ Investor
Trosak koristenja PBZ Investora je 17 HRK mjesecno
2. Ako imas dionice one su pohranjene u SKDD-u i vjerojatno u tvom slucaju nisu registrirane s Brokerskom kucom
3. Kada se logiras u PBZ Investor (ako odaberes PBZ brokere) tada ces morati aktivirati zahtjev za registraciju dionica (postoji opcija unutar PBZ Investor aplikacije)
Znaci moras navesti broj dionica i oznaku
4. Nakon toga ce oni zatraziti registraciju unutar SKDD-a, tako da se moras logirati kroz Moj-e racun i za to ti treba oznaka investitora i pin (to si dobio putem poste od SKDD, mislim da to salju jednom godisnje)
Ako si zaboravio pin moras nazvati SKDD da ti objasne kako mozes dobiti novi pin
http://www.skdd.hr/portal/f?p=100:10
5. Kada se uspijes logirati unutar SKDD-a tada ces vidjeti zahtev za registraciju koji je inicirao tvoj broker kojeg moras potvrditi
FED je jako oprezan sa dizanjem kamata jer svaka recesija od II svjetskog rata je uzrokovana dizanjem kamata a i inflacija je relativno niska tako da im se ne žuri i to je nasviralo ovaj bull market do neba.
Ova godina će biti OK ali 2018. god. bi mogla biti prelomna, postao sam ranije grafove ali imam ih još puno pa su to moji argumenti…
Autor gornjeg grafa je Robert P. Balan koji piše na Seeking Alpha.com, po njemu je trenutno mali pad burze i onda novi top do negdje 10. mjeseca a nakon toga veča volatilnost…
evo još jednog…
http://product.datastream.com/dscharting/gateway.aspx?guid=10d21e0b-2977-4185-8b1a-54c50a957300&date=20170619&action=REFRESH
crnilabud@
Stari moj ti si zakasnio na dernek, sada uči na burzu ti je kao da si došao na tulum oko 03h ujutro, sve je pojedeno i popijeno, dobri komadi su već otišli, ostalo je samo za čistiti i pospremati…
može tulum još potrajati do 4-5h ali nema tu više ni jela ni piča a ni komada…
Apsolutno se slazem sa kolegom plavcem.
Ja sam već jako duugo u cashu i moram priznati da me u zadnje vrijeme malo već kopka da se vratim u te vode, ali kad malo pogledam sve što se nudi na stranim trzistima, sve mi je to iz ove (domace) perspektive u kojoj sam godinama bauljao poprilično strano i teško za pohvatati, a nešto mi se bas sad i neda krenuti istrazivati gdje su vani prave prilike za ulaganje…….a što se tiče ZSE sve je jasno onome kome su oči širom otvorene…
Sve u svemu……i dalje jako ruzna vremena za dugoročno ulaganje. Jako je malo zaista isplativih alternativa.
Ništa…..nego čekati i dalje. Prelomit će se negdje prije ili kasnije. Tako to obično biva.
Što se mene tiče – uvijek radije propuštena dobit, nego realizirani gubitak.
To sam naučio u doba zadnje krize 2008/2009.g. – the hard way.
Plavac1@
Meni se vise cini da si ti sa tupuma otisao oko 10 navecer i sad smatras da svi oni sto subdosli poslije tebe su zakasnili…
Pri tom stavljas nekakve crtkarije bez jasnog znacenja i argumentiranja…
Samo argumenti i dokazi linkovi…
Sve ostalo je rani odlazak sa tuluma….ako vec tulum uzimas kao metaforu
Kolega plavac, svjetsko gospodarstvo se oporavilo od zadnje krize međutim ne onako jako kako je očekivao Fed, e sad da idu sa planiranim podizanjem kamatnjaka pa da si pucaju sami sebi u nogu.. mislim da teško da će dvaputa pogriješiti u deset godina.Mene osobno ne zabrinjavaju ameri i njemci već promatram stvari više na periferiji i to prvenstveno kako kinezi dišu kao i ostale zemlje u ekspanziji(Brazil, Indija). Za sada ne se ne nazire novi krš i lom tako da uz uobičajene volatilnosti pičimo dalje.
https://etfdailynews.com/2017/01/10/are-stocks-in-a-giant-bubble-right-now-only-time-will-tell/
kako ce se zvati novi balon?
trenutno mali pad burze i onda novi top do negdje 10. mjeseca a nakon toga veča volatilnost…
netko mora ugasit svjetlo