Ciklički poremećaji, krize i recesije na tržištima kapitala – 1987., 1997., … 2008.

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Ciklički poremećaji, krize i recesije na tržištima kapitala – 1987., 1997., … 2008.

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ciklički poremećaji, krize i recesije na tržištima kapitala (1987., 1997., ..2007?
hehe ali samo u Hrvatskoj[smiley1] NEMA BRIGE[smiley2]

dr. Leone Glembay, sin Ignjata i prve supruge rođ. Basilides – Danielli (38 godina)

ma malo šale bakice..[smiley2]

dr. Leone Glembay, sin Ignjata i prve supruge rođ. Basilides – Danielli (38 godina)

take the money and run…………Velika praonica u Hrvatskoj se bliži kraju…dakle počinje početak…ŽIVJELI![smiley2]

Zamislimo jedan scenarij, ponavljanje izbora. Al bi bila dobra prilika za dokup. [smiley1]

Misljenja sam da ce doci vrijeme i kada ce P/E od 30 biti normalan tj. nenapuhan jer se preferencije i rizik mijenja, tj. mislim da ce ljudi postati sve vise skloniji riziku te ce se usatliti relativno visoki P/E rati bez sloma trzista.

PE oko 30 normalan?… Je je ali u Japanu. Tamo se manageri ubijaju nozima ili skacu kroz prozor ako ne ispune ono sto su obecali.

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

Kod nas je 75% dionica na razini od prije 2 godine , tak da kod nas nema nikakvog straha od sloma tržišta. Ukoliko se pad nastavi sutra prodajem auto i ulažem u dionice.[thumbsup]

Kod nas je 75% dionica na razini od prije 2 godine , tak da kod nas nema nikakvog straha od sloma tržišta. Ukoliko se pad nastavi sutra prodajem auto i ulažem u dionice.[thumbsup]

jesi li prodao auto?

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

prodao je tenk [lol]

DOKUP!

prodao je tenk [lol]

[lol] [lol] [lol] [lol] [lol]

Moderatora treba zabranit!!!

To: poslovni redakcija. Znam, ovaj isti graf sam vidio vec 100 puta (iz irrational exuberance, dobra knjiga). Nebih se tako globalno slozio sa tim. Iz grafa se vidi i globalni rast P/E ratia bez obzira na pad. Misljenja sam da ce doci vrijeme i kada ce P/E od 30 biti normalan tj. nenapuhan jer se preferencije i rizik mijenja, tj. mislim da ce ljudi postati sve vise skloniji riziku te ce se usatliti relativno visoki P/E rati bez sloma trzista. Pogotovo tu igra globalizacija ulogu.

Mislim da se možemo složiti da P/E nije jedina mjera vrijednosti dionice. I da se možemo složiti da je za neke kompanije P/E 30 (ili veći) normalan. Ali, tvrditi da je prosječni P/E za cijelo tržište na razini većoj od 20 normalan, je izvan svih kriterija. Ja jednostavno ne vidim na koji način bi se ljudi trebali naviknuti da im je prinos na dionice manji nego na štednju. To je neprirodno i zato i dolazi do pucanja. Jedini razlog ovome što se događa u zadnjih 30 godina vidim u monetarnoj politici. O tome se priča već od 80-tih, a do značajnijeg sloma još nije došlo. No dugoročno ipak mislim da će ovakve perverzije koje izvode monetaristi doći na naplatu. Da li će to biti ove godine ili za 50 godina, ne znam. Do tada treba zarađivati.
Na primjeru Hrvatske ćemo se vrlo brzo uvjeriti, da politika kontinuiranog deficita bilance tekućih transakcija (nema veze sa ovim što sam naveo gore), koja se vodi od 90-tih, nije održiva. Mi smo malo tržište i katarza će biti puno bolnija nego na velikim tržištima. Po većini pokazatelja Hrvatska je u lošijem financijskom stanju od većine zemalja koje su zapale u dužničku krizu (imate bilancu na hnb.hr, pa računajte sami, ako meni ne vjerujete). Isto tako ćemo se uvjeriti da globalne krize i financijsko stanje države i u Hrvatskoj itekako ima veze sa tržištem kapitala.

Trend is your friend.

Kad još na sve ovo nadodamo i nekonkurentnost hrvatskih firmi (dobar dio uopće nije u stanju generirati profit za nužne kapitane izdatke), skupu i neefikasnu radnu snagu i debelu precijenjenost tržišta nekretnina i dionica, jasno je da do sloma mora doći vrlo brzo.

Trend is your friend.

Daj inquirer, nismo ipak Zimbabwe. Sad već pričaš gluposti. Zahvaljujući donekle zadovoljavajućim plaćama, fakultetski obrazovani ljudi ostaju raditi u hrvatskoj. Kako bi nam pomoglo da kao u np. Poljskoj čim završe faks, pakuju kofere. Hrvati upće nisu loši i neefikasni radnici. Jesi se ti malo prošetao po svijetu?

New Report

Close