Smanjite plaće farmaceutkinja s 12 na 11 000 ili na 8 000 i mir. o velika stvar. najveće zlo su upravo te farmaceutske tvrtke. u nijednoj zemlji žene koje s pulta prodaju lijekove nemaju takve plaće. U Australiji i Kanadi imaju manje plaće nego profesori u školi što je i LOGIČNO.
Ne znam je li stvar u tome da sam ja nedovoljno inteligentan, ili se u ovom članku skrivaju najbitniji koncepti – kako to da uopće ministar političkom odlukom može smanjiti cijene za 50%?! Pa nije moguće da će to farmaceutske tvrtke prihvatiti ako nemaju profita?!
Da li se doista nama u ovom članku sugerira da bi država trebala umjetno držati što više cijene kako bi sačuvala radna mjesta u farmaceutskoj industiji “koja su ovisna isključivo o domaćem tržištu”.??!
Čovjek ne bi povjerovao da ne piše crno na bijelo… Dakle radna mjesta u domaćoj farmacetuskoj industriji koja neće mrdnuti guzicom da se ide probiti u izvozu – ovise o bjesomučnom guljenju hrvatskih bolesnika??! Cijena je samo 73% prosječne cijene u EU? Pa je li naš standard 73% od prosječnog standarda EU??
Osobno bih se uvijek protivio da politička sila nameće cijene koje će uništiti industiju, no ako oni sami mogu hladno ponuditi 50% nižu cijenu, i nadmetati se, znači da je situacija dijametralno suprotna – političko nasilje je omogućilo farmaecutima da gule nas, mimo tržišta.
To me samo još više uvjerava da u Hrvatskoj više nitko ne može poslovati profitabilno ako ga umjetno ne podupire državna prisila. Porezi su jednostavno ekstremno preveliki, i zarada može doći samo preko leđa potrošača, monopolom ili oktroiranim cijenama.