Nemogu razumjeti da pored takvih lijepih , svježih riba iz našeg lijepog čistog mora netko jede tu smrdljivu osušenu ribu iz uvoza.
Fuj !
Nemogu razumjeti da pored takvih lijepih , svježih riba iz našeg lijepog čistog mora netko jede tu smrdljivu osušenu ribu iz uvoza.
Fuj !
***i još nam ih po režimskim medijima poturaju pod autohtone Hrvatske božične recepte s bakalarom… a cijela priča s bakalarom je počela negdje sredinom 70 godina prošlog stoljeća kad je partija kupovala norvešku naftu…pa su se dosjetili da mijenjaju pšenicu za naftu…što su norvežani objeručke prihvatili… no njima je trebalo više pšenice nego je našima trebalo nafte, pa su ponudili smrdljivu ribu sušenu ko đon za koji nisu imali puno plasmana, srećom se nemože pokvariti te su ih imali na gigantskim zalihama…bakalari su bili po 5 maraka kila, cijena je oborena na 3 ne sjećam se više točno ili čak na manje, a komesari su to po trgovinama prodavali po 30(otprilike tak je i danas odnos u eurima) …isprva je bila slaba prodaja jer je to za radni narod s prosječnim plaćama od 110 maraka bilo preskupo no tada su svi na terenu dobili zadatak da moraju nagovoriti članove partije da to kupuju i hvale se kak bakalare jedu članovi moćne partije, a ostalu ribu sirotinja…pa je krenulo reklamiranje po televizijama i na kraju je napravljen kolosalan biznis kila psenice je isla po 10 maraka… eto danas smo došli do toga da barem 2 trećine naših građana padne u nesvijest od šoka kad sazna da bakalari ne žive u Jadranu niti su ikada živjeli… i dam se kladiti da isti ljudi ili njihova djeca i dalje koriste te veze i pune naše trgovine skupocjenim bakalarom
Nemate pojma. Bakalar se jeo i davno prije, samo ih nismo dobijali od Norvežana već od Baska i nije ga imao svatko na stolu. Ali prosječnom Hrvatu je partija kriva za sve pa čak i onda kada mu je učinila dostupnim nešto o čemu bi inače mogao samo sanjati. Samo ignoranti mogu imati nešto protiv toga da jednom godišnje kušaju nešto drugačije (kako god to opravdavali) a koliko je bakalar loša riba se vidi iz činjenice da Portugalci imaju preko 400 načina kako ga spremiti. Kome smrdi neka pomiriše stražnji dio svinje i vidi iz čega se dobiva naš autohtoni drniški pršut.
***eto, javio se diler bakalara…ozapa, nije čudno da portugalci imaju 400 načina za spremit bakalar, 200 je da prikriju nesnosan smrad, a 200 da omekšaju đon borovo patika… kod nas postoje samo 2 načina za spremat ribu, ili je gradele(roštilj) ili brodet(fiš paprikaš) jer je riba toliko dobra da je grehota komplicirat… svaka jadranska riba je dijamant prema bakalaru, osim možda babuške i kamenjarke, a oplovio sam čitav svijet… probao sam svakakvu egozotičnu kuhinju i mogu reći da je pupčana vrpca oposuma u umaku od pudinga bodljikavog praseta zilijun puta ukusnija od 400 portugalskih načina spremanja bakalara… partija nikad nikome nije omogućila da jedu nešto hoch, bakalar su nam uvaljivali jer su za kilu pšenice dobivali po 10 maraka preko tog bakalara(u privatne đepove naravno)… ali ne od norvežana(ili tvojih baska) nego od svih naroda bivše juge… evo u subotu je bilo lijepo vrijeme, začudo i danas je, pa sam roštiljio 2 ušate, 1 plavicu, 4 ugora i 1 šanpjera, to normalan čovjek nemre uspoređivat sa smrdljivim đonom zvanim bakalar
Bakalar na bijelo , bez smrdljive ribe sjevernih mora i bez krumpira :
MOL (oslić) NA BIJELO
1.Mol se kuha 15min uz dodatak :Čili , sol, lovor , češnjak , peršin , kvasina , biber , maslinovo ulje .
2.Riba se očisti od kostiju.
3.U visoku posudu stavi se :riba , Čili , biber , sol , peršin , popržen češnjak na maslinovom ulju.
4.Bzzzzz, bzzzzz, štapnim mixerom uz višekratno dodavanje maslinovog ulja sve se pretvori u paštetu.
Dobar tek !
ni bakalar, ni oslić ništa što ima oči. samo VEGETERIJANSKA PREHRANA