Drago mi je da se otvorila ovakva rasprava. Jedino tako se i može profitirati. Erste će možda odlaskom i ovo malo klijenata koji trguju tim proizvodima promijeniti svoje sadašnje uvjete.
Kolega farabuto kao i uvijek piše i pita konkretno. [emo_smijesak]
Koliki je minimalni ulog to nisam siguran ali mislim da je 200 eura.
Minimalni nalog ti je jedan ugovor.
Vrijeme trgovanja 24 sata osim subotom i nedjeljom.
Naravno stop loss i take profit nalozi se mogu stavljati isto kao i naloge na čekanju za buy i sell (strava stvar).
Ograničenja naravno nema.
Što se tiče poluge ti samo kupuješ i odrediš si rizik i uskladiš ga sa brojem ugovora koje ćeš kupiti ili prodati. Znači ti ne trebaš sebi određivati polugu unapred nego imaš polugu 1:100 i iskoristiš koliko hoćeš (naravno poluga ne ovisi o cijeni DAXa). E sada ako si išao u buy i promašio smjer na DAXu, neće te izbaciti sve dok ti se level margine ne spusti ispod 30%. Onda ti se tek automatski pozicija zatvori. U slučaju da si pogodio, ostani koliko te god volja u trejdu. Ukratko pucanja ima jedino ako si previše margine iskoristio, a to je čisto greška trejdera.
Dražba uravnoteženja – ja bi to rekao da je samo jedna opcija koja pruža neograničeno puno prostora za muljanje, pardon korekcije. Only on ZSE!
ako ti nije problem napiši jedan konkretan primjer s brojkama kako to izgleda da bude svima razumljivo. thaks
Može konkretna rasprava o smjeru kretanja indexa, neovisno o izboru brokeraja?
Ili je ipak važnija rasprava o tehnikalijama određenih produkata..
Još jednom svima se zahvaljujem.
Trebati znati i da na upit Hanfi čemu služi Dražba uravnoteženja na certifikatima, nitko ne zna. Pa čemu je onda dražba prisutna, opet nitko ne zna ??? Hanfa zna da poluga certifikata i dražba uravnoteženja su kontradiktorne matematike i zna da je to osigurač ( prijevara ) Erste banke od mogućeg pravo vremenog ulaska i/ili izlaska iz certifikata, ali Hanfa djeluje i dalje vrlo nemoćno i nejasno ?
Poznate su okolnosti u kojima se Hanfa dugo vremena odupirala certifikatima na ZSE, uopće, ali preko noći stigao je “nalog” i isto se odobrilo .
Znamo i da Erste i Linić su “bili” kao prst i nokat, javna tajna, a znamo i da skrbnički računi Erste banke upravo zadnjih 20-ak dana pumpaju Crobex i to samo 2 prva sata trgovanja.
Dosta je zanimljiv taj Erste u RH krugovima i njegov utjecaj posebno. Erste se otvoreno postavio iznad Hanfe i interesa domaćih zakona.
Tko tu koga i zašto već će isplivati, kao i uvijek.
Mislim da bi kolektivna tužba dioničara prema Erste banci i ZSE za sva puknuća unutar dražbi uravnoteženja i velike gubitke zbog ne mogućnosti pravovremenog izlaska bila obećavajući.
Postoji odvjetnici ( konkurentnih banaka ) koji su raspoloženi za takav spor jer i oni smatraju da se radi o prijevari i otimačini obzirom da se vrijeme rada burze, vrijeme puknuća certifikata i vrijeme dražbe uravnoteženja ne mogu uskladiti ni u teoriji, a što je čista prijevara.
Osim toga ima tu dodatnih izvan zakonskih aktivnosti ; npr. gdje Erste mijenja vrijednost certifikata kako hoće i kada hoće, a naknado to ozakoni, što ne pije vodu.
kakva crna tužba? pa tko vas tjera da ulaže te u stvari koje su od samog početka krivo postavljene? brokera ima mali milion. od 2 koja rade na hrvatskom jeziku do bezbroj na ostalim jezicima.
Može konkretna rasprava o smjeru kretanja indexa, neovisno o izboru brokeraja?
Ili je ipak važnija rasprava o tehnikalijama određenih produkata..
Vrlo jednostavno. Znači za jedan ugovor DAXa provizija ti je na Admiralu od 0.1 pa do 1 euro ovisno o doba dana i o volatilnosti. Uglavnom je to 1 euro da se razumijemo. Ako si kupio 1 ugovor onda ti je pomak od jednog boda vrijednost 1 euro, 10 ugovora 10 eura itd..
Margina ti je za jedan ugovor 100 eura što znači da sa 1000 eura na računu možeš kupiti ili prodati 10 ugovora. Naravno ako si uzeo 10 ugovora long i želiš napraviti hedge, onda možeš shortati 10 ugovora i margina ti je na 0. Znači long i short ugovori se poništavaju. Meni je to vrlo bitno jer svako toliko napravim neki hedge a možda drugima to uopće nije bitno.
He he i sada ti ovo usporedi sa Erste i njihovom burzom ZSE.
Gle meni je bitno da ja mogu zaraditi i na pomaku DAXa od 0.5% dok tako nešto nije moguće na certifikatima jer te oderu ko …. sa provizijom, a uz to još i zarađuju na svim gubicima od klijenata.
Hvala ti u ime kolege kosor1 [emo_smijesak]
Nego kuda će indexi, pitanje je…meni puno interesantnije [emo_namigusa]
Off topic,
molio bih moderatora da (ako je to moguce) malo ubrza odobrenje za prikaz postova jer je ovo valjda jedina tema na kojoj nema “ide to na 100, ulazi bloger pa ce napucavat cijenu, e oni su kupovali 2008 po 15.000, a sad je 1000” i sl.
[emo_palacg]
iako poneki korisnici ove teme misle da neki od nas imaju velike repove, ljušturu umjesto kože i da surađujemo sa Erste b.
@Mecka
premali je promet da bi došlo do pada.do 13h promet je 820m, a u posljednih sat
vremena od kad je dax iznad 9970 samo 180m eura.