@pancho66
a što je s Ciprom?
ali da vrijedi ona "noć ima svoju moć", vrijedi [emo_beztona]
itekako vrijedi prethodna izreka.
Tijekom protekle noći su zemlje članice eurozone donijele odluku da se u akciju spašavanja Cipra od bankrota moraju uključiti i privatni ulagači. Tako će sa svih privatnih računa na kojima se nalaze manji iznosi novca biti odbijeno 6,75 posto od ukupnog iznosa. Vlasnici računa na kojima se nalazi preko 100.000 eura morat će se odreći skoro desetine svog novca (9,9 posto). Skoro trećina svih računa u ciparskim banakama je u vlasništvu osoba koje nisu ciparski državljani
Iz ovog linka proizlazi da je, iz kuta gledanja EU, to dobro, a ne loše za samu EU. Baš me zanima kako će se to u pon odraziti na DAX. Možda bude kakav gap na dolje, a možda bude “tresla se brda, rodio se miš”.
ja osobno mislim da sama vijest nije tako loša ali ce prisjetit ljude na euro krizu pa bi mogli vidjet neki pullback u pon.
p.s u shortu sam i to hardcore [emo_smijeh]
@therion pozitivna je to vijest za europu gledajuci cisto ekonomski, ali mislim da ovdje treba sazgledati “big picture”.
naime na ovakvu vijest poraste index straha i nesigurnosti kod ulagaca.
a sto puta smo se uvjerili da apstraktni index straha utjece na burzu puno vise nego konkretne tehnicke i fundamentalne analize i konkretni pokazatelji.
da rezimiram, na ovakvu vijest indexi sigurno idu dole.
sto nama svima naravno pase 🙂
Iz ovog linka proizlazi da je, iz kuta gledanja EU, to dobro, a ne loše za samu EU. …
Ministri financija eurozone dogovorili su se o deset milijarda eura teškom paketu pomoći Cipru u petak navečer. . Dogovor je izazvao bijes javnosti jer predviđa uvođenje poreza do deset posto na bankovnu štednju .
Takav uvjet dosad je nezabilježen u financijskim paketima pomoći zemljama s posrnulom ekonomijom.
Sporazum zahtijeva potvrdu ciparskog parlamenta, a vladajuća stranka Demokratski savez ima samo 20 od 56 mjesta u parlamentu i treba joj pomoć ostalih stranaka da izglasa dogovor.
Cipar je najmanja država Europske unije, ali stručnjaci strahuju da bi njegov bankrot destabilizirao europski financijski sustav.
Kad se Grčka izlizala dobar je i Cipar za short 😉
Dax ce već nekako cipar u svoju korist okrenut….
Koliko god ovo sa Ciprom zvuči strašno (iz kuta običnog građanina Cipra), logično je očekivati baš suprotno – za razliku od očekivanog pada indeksa i dionica upravo značajan rast.
Zašto?
E pa zato: ako vaš novac nije siguran u bankama, u dionicama je očito sigurniji [emo_smijeh]
Ako vam država ovako preko noći može zaplijeniti dio vaše “mukom stečene” ušteđevine (ne računam ovdje mafijaške račune na Cipru za koje ionako svi znamo da ih je većina), vašem udjelu u poduzeću (tj. dionicama) i ne može baš nešto napraviti, zar ne?
Čudi me da ste zaboravili vlastite argumentacije (oni koji su barem ovdje jako dugo kao ja) s ovog foruma od pred 4-5 godina kad su svi strahovali za kunu…i elementarnu logiku stvari.
Koliko god bi i meni pasalo vidjeti značajniji pad indeksa, logika mi nalaže da treba očekivati baš suprotno.
Koliko god ovo sa Ciprom zvuči strašno (iz kuta običnog građanina Cipra), logično je očekivati baš suprotno – za razliku od očekivanog pada indeksa i dionica upravo značajan rast.
Zašto?
E pa zato: ako vaš novac nije siguran u bankama, u dionicama je očito sigurniji
kako da ne, ako ti država preko noći zapljeni tvoju imovinu (novac), sigurno ćeš jedva čekati nezapljenjeni novac uložiti u nešto drugo u toj državi!?!? nitko normalan tamo više neće ulagati ni u što, najmanje u dionice…. osim toga, taj plan uopće nije siguran da će se provesti jer vlada nema većinu da to izglasa i cijeli se politički i bankarski sustav opasno ljulja i prijeti bankrotom cipra i destabilizacijom EU
Koliko god ovo sa Ciprom zvuči strašno (iz kuta običnog građanina Cipra), logično je očekivati baš suprotno …..
“Little decision to seize a little money from bank depositors in the little island of Cyprus could be a much bigger deal than you think.
It could conceivably precipitate a run on weak European banks.
And a run on weak European banks could hammer the European economy and then the economy of Europe’s trading partners. And it could cause global markets to crash.
So keep an eye on what’s going on over there in Cyprus.
It’s potentially much more important than it seems.”
ćemo da vidimo već u ponedjeljak utorak …
kako da ne, ako ti država preko noći zapljeni tvoju imovinu (novac), sigurno ćeš jedva čekati nezapljenjeni novac uložiti u nešto drugo u toj državi!?!? nitko normalan tamo više neće ulagati ni u što, najmanje u dionice….
Tamo? Tko govori o tamo? 😀
Nemam niti pojma kako se zove ciparski indeks, niti nabrojati 2 ciparske dionice. A mislim da ovdje ionako nitko to ne zna niti tamo ulaže 😀
Govorim globalno…poanta je kako će američki ili njemački ulagatelj gledati na ovo, a ne što o tome misle Ciprani.
Uostalom, imamo zanimljiv paradoks. Dok se 2008. u jeku krize očekivao “bank run” njega nije bilo.
I sad najednom – indeksi na ATH ili blizu – i evo “bank run”.
Neočekivano,i potpuno suprotno onome što bi bilo logično očekivati, zar ne?
O tome sam ja pisao i mislio…
Uostalom, vidjet ćemo već za 6 sati kako će Ameri otvoriti…