ništa ne predlažu, nemaju pojma o ničemu nego samo da kontaktiraju ljude koji su se izjasnili da bi željeli sudjelovat u dokapitalizaciji. vele da najvjerovatnije će nudit koliko posjeduješ nije bitno dali povlaštenih ili redovnih po 200.Kažu da se užurbano radi na mtome te da će me obavjestiti uskoro o daljnjim radnjama kad sve urede.
Tko misli doći do još dionica CEBE-R-A zar mu nije jednostavnije kupiti ih na burzi po cijeni manjoj od 200 kuna nego ići na dokapitalizaciju. Odnosno ja bi najprije pokupio ono što je na prodaji do 200 kuna pa bi tek onda išao u dokapitalizaciju ako bi mi bilo do toga.
Cijenjena gospodo većinski vlasnici (bivši i sadašnji) primite moje najsrdačnije pozdrave.
Nisam se javljao neko vrijeme, ali sada jednostavno ne mogu odoljeti želji da podjelim svoju sreću prvenstveno sa Vama, a zatim i ostalim dionićarima Centar banke i cjelokupnom zajednicom investitora lijepe naše.
Povod za javljanje je nedavno provedena dokapitalizacija. Već sam bezbroj puta čitao odluke Glavne skupštine po kojoj je dokapitalizacija izglasana (radi se o tekstu koji je postao moj bestserller) i svaki put me ostavi bez daha.
Jednostavno moram pohvaliti Centar banku što je uspjela okupiti grupu stručnjaka koja je u stanju osmisliti i provesti nešto tako genijalno.
Ta dokapitalizacija je toliko inovativna i posebna da zaskužuje svoje ime: "DOKAPITALIZACIJA"
Gospodo, da ne mislite kako se ja ovdje uvlaćim vlasnicima i upravi Centar banke radi osobnog interesa, želim i Vas upoznati sa prednostima "DOKAPITALIZACIJE".
1) Većinski vlasnik (ili grupa vlasnika) može izglasati ukidanje nominale i "DOKAPITALIZIRATI" poduzeće bilo kojim iznosom uz izdavanje bilo kojeg broja dionica i dodjeljivanjem istih samo sebi.
2) "DOKAPITALIZACIJOM" većinski vlasnik vrlo uspješnog poduzeća (koje ima veliku zadržanu dobit i rezervacije) može cjelokupnu višegodišnju uspješnu akumulaciju prebaciti u svoje vlasništvo (samovoljnom promjenom vlasnićke strukture)
3) Kod poduzeća koja su stekla uvjete za istiskivanje manjinskih dionićara "DOKAPITALIZACIJOM" je moguće potpuno umanjiti vrijednost koja se isplaćuje istisnutim dionićarima i izbjeći zakonom omogućenu arbitražu radi isplate realne cijene.
Kao što vidimo, "DOKAPITALIZACIJA" je sasvim novi proizvod na hrvatskom tržištu kapitala koji obezvrjeđuje mnoge ispisane članke zakona Republike Hrvatske i kreativnim osobama daje neogranićene mogućnosti.
"DOKAPITALIZACIJU" bi kao nešto izvorno hrvatsko trebalo prezentirati i ponuditi i na tržištima Evrope.
U slučaju "DOKAPITALIZACIJE" Centar banke posebno raduju dodatne činjenice:
1) U "DOKAPITALIZACIJI" Centar banke sudjeluje i Republika Hrvatska.
2) Nakon nepunih 24 sata od izglasane "DOKAPITALIZACIJE" stiglo je i odobrenje od HNB-a.
Dodatne sitnice koje ukazuju na siguran uspjeh "DOKAPITALIZACIJE" Centar banke i poteze u budućnosti. (iz odluka Glavne skupštine od 12. lipnja 2012.)
1) Odluka u kojoj Skupština odobrava stjecanje dionica ("DOKAPITALIZACIJOM") bez objavljivanja ponude za preuzimanje ( VIII Ad. 10 ).
Drago mi je da Skupština Centar banke ima ovlasti donositi odluke koje je nekad donosila FANFA. To pokazuje snagu naše Centar banke.
2) Promjena Članka 16. Statuta
Uprava Banke ovlaštena je u roku od pet godina jednokratno ili u više navrata povećati temeljni kapital banke……….. ( cijeli tekst Članak 16 Statuta)
Ukratko, nove dionice uz moguće isključenje prava prvenstva. Koliko dionica? Po kojoj cijeni? Samo je nebo granica.
Već se sada radujem novim "DOKAPITALIZACIJAMA" ,jer one će ojačati Banku u kojoj sam i ja mali dioničar.
p.s. Radujem se i nekim drugim "DOKAPITALIZACIJAMA". Za početak predlažem "DOKAPITALIZACIJU" HT-a i INA-e u režiji njihovih većinskih vlasnika.
Za kraj, još jednom pozdravljam sve povezane sa "DOKAPITALIZACIJOM", a Vi ostali nemate pojma, tko vas je..
U FI je navedena vlasnička struktura nakon dokapitalizacije dok se u skdd-u još uvjek vodi sve po "starom".?..a manjak je uzrokovan efektom Credo banke i povlačenjem sredstava državne uprave i lokalnih zajednica iz malih u velike banke…bar nam tako rekoše na skupštini.
Pozdrav
ako je sve tako zašto onda to baš nitko ne vidi i ne kupuje jer ovdje dugo vlada opće mrtvilo
Centar Banka uz Slatinsku banku još malo pa idu na burzu Jakuševac ( Hrelić ) sve po malo kuna.
gubitak od u drugom kvartalu od 44.216.839 kn su rezervacije za loše plasmane
ti plasmani nisu napravljeni u drugom kvartalu 2012.nego ranije
vlastiti kapital na dan 31.03.2012. od 196.079.404 kn je bio za toliko i manji
tj.151.862.565.
br dionica je bio 284.249 redovnih i 62.500 povlaštenih
BV je bio 437,96
adekvatnost kapitala cca 8%
dakle, bilo je vzrelo zrelo za likvidaciju
dokapitalizacijom CEBA postaje stabilna sa adekvatnošću kapitala od 15%
br dionica je povečan za 656.252 i sada ima 62.500 povlaštenih i 940.501
ukupno 1.003.001 dinica
BV 280,82
Pitanje:
što je bolje za male dioničare:imati dinicu banke koja ima
BV 437,96 i adekvatnost kapitala od 8%
a samim time stečene uvjete za zabranu poslovanja i likvidaciju
ili BV 280,82,novo0g vlasnika i adekvatnost kapitala od 15% i sigurno poslovanje
Tko zna koliko bi se dobilo po dionici u slučaju likvidacije.Dosadašnje iskustvo pokazuje da su dioničari u Hrvatskoj u lprisilnoj likvidaciji ili stečaju najčešće dobili 0/zero/kuna
Večinski vlasnik nije sa radošću izgubio vlasništvo
ili dokapitalizacija ili likvidacija,i odlučili se za dokapitalizaciju,spasi što se spasiti da ,sebi i malim dioničarima
a da su trebali biti malo mudriji jesu,mogli su i malim dioničarima omogučiti da dokapitaliziraju po 200,oni ionako nebi uplatili ništa jer je dionica niže od toga
zašto je FGS ušao po 200
pa valjda očekuju da će u pet šest godina toliko zaraditi ,ako su oni platili po 200 zašto dionica pada ispod
te vrijednosti?
ipak na 140 tj na o,5 BV bi bila izvrsna kupnja,a dobra sve do 200
Dokapitalizacija koja je napravila CEBA je med i mlijeko u odnosu na ono što nas čeka u slučaju
da prođe novi zakon o dokapitalizaciji.
Crveni ponovno jašu,a narodnjaci i nisu narodnjaci.Ali crveni i nisu baš crveni jer bi oni trebali braniti
male dioničare,a ne uništavati male dioničare tj srednju klasu,a pogodovati krupnom kapitalu.
Tragedija je u tome što crveni smatraju da oni brane mase,barem većina njih.
Bože moj što možemo očekivati TODE,Andabake,Valamara itd.
Dokapitalizacije po 1 lipu,ili možda obilatije po 1 kn.
Ovaj zakon bi mogao biti ne sumrak nego totalni mrak hrrvatskog tržišta kapitala!
Vjerujem da će biti dovoljno razuma da novi zakon o tržištu kapitala dodatno ne ugrožava interese
malih dioničara i ulagače u fondove.
Cijenjeni gosp. Lopina
Od mene ponovo stotica za Vaš post. Prvenstveno zbog Vašeg razumijevanja situacije sa dokapitalizacijama i "DOKAPITALIZACIJAMA", i zbog Vaše vjere u mogućnost razvoja našeg tržišta kapitala i povećanje vrijednosti dionica na tržištu. Na tome tragu su i moja razmišljanja i želje. Smatram da samo striktnim poštivanjem zakona Republike Hrvatske možemo spriječiti potpuno urušavanje hrvatskog tržišta kapitala, a time i nepopravljivu štetu za Republiku Hrvatsku, mirovinske fondove i nas pojedince – male dioničare.
A sada ponovo o Centar banci, "DOKAPITALIZACIJI" , i mojem protivljenju svemu što je učinjeno.
Ako pratimo kronologiju događaja, "DOKAPITALIZACIJA" je provedena nakon izvješća za 1. kvartal 2012.god. Prema izvješću Centar banka ima zadržane dobiti oko 27 M kn i rezervacije oko 30 M kn. Kod takvog poslovnog stonja Banke ukidanje (smanjenje nominale na 0 kn) je u suprotnosti sa zakonom Republike Hrvatske osim ako se prije toga akumulirana sredstva ne isplate postoječim (starim) dioničarima.
Naknadno prikazivanje gubitka ( 2. kvartal 2012. god.) ne može biti alibi za provedenu "DOKAPITALIZACIJU" zato što se gubitak pojavljuje kasnije, a osim toga to i nije pravi gubitak nego umjetnička sloboda kreativnog knjigovodstva. Rezerviranje sredstava za loše plasmane je još uvijek rezerviranje, a ne stvarno ostvareni gubitak.
Osim toga, koji su se loši plasmani mogli nedavno dogoditi i tko je utjecao na te odluke? Tu ću stati.
A sada, nešto sasvim drugačije, u skladu sa Zakonom, poslovnom logikom, poštenjem itd…..
Dokapitalizacijom Banke sa duplo većim sredstvima ostavili bi nominalu (zadovoljili Zakon), postigli željenu vlasničku strukturu, dali vjetar u leđa Banci i dionici, a još uvijek bi ostala mogućnost većinskom vlaniku (novom) da uplaćena sredstva povuče u svoje projekte (bez obzira da li su ti plasmani najbolji mogući za Banku ili čista propast).
Dakle, u čemu je razlika između dokapitalizacije i provedene "DOKAPITALIZACIJE" ?
Samo u PLJAČKI MALIH DIONIČARA.
Zahvaljujem na pažnji.
Srdačan pozdrav malim dioničarima (opljačkanim, izmanipuliranim i obespravljenim ) i gosp. Lopini.
Objavljeno u zadnjim NN 82
(780)
Sukladno članku 345. Zakona o trgovačkim društvima, (Narodne novine 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09), Uprava CENTAR BANKE d.d., Zagreb, Amruševa 6 (dalje u tekstu: Banka), objavljuje
POZIV VJEROVNICIMA
I. Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, broj Tt-10930-2 od 29. lipnja 2012. u sudski registar upisana je Odluka o smanjenju temeljnog kapitala Banke.
II. Odlukom Glavne skupštine Banke od 12. lipnja 2012. godine temeljni kapital Banke smanjen je s iznosa od 138.699.600,00 kuna za iznos od 69.349.800,00 kuna na iznos od 69.349.800,00 kuna radi prijenosa sredstava u rezerve kapitala Banke. Nadalje, odlukom Glavne skupštine od 12. lipnja 2012. godine temeljni kapital Banke povećava se s iznosa od 69.349.800,00 kn (šezdeset devet milijuna tristo četrdeset devet tisuća osamsto kuna) za iznos od 131.250.400,00 kn (sto trideset jedan milijun dvjesto pedeset tisuća četiristo kuna) na iznos od 200.600.200,00 kn (dvjesto milijuna šesto tisuća dvjesto kuna) izdavanjem 656.252 redovnih dionica, serije A, koje glase na ime, bez nominalnog iznosa, svaka.
III. Banka upućuje poziv vjerovnicima čije su tražbine nastale prije objave upisa odluke o smanjenju temeljnog kapitala u sudski registar da podnesu zahtjev sukladno članku 345. stavku 1. Zakona o trgovačkim društvima.
CENTAR BANKA d.d.
Zagreb
Centar banka poput Hypo banke daje kredite uz zalog nekretnine od nekoliko četvornih centimetara
http://www.dnevno.hr/zagreb/centar_banka_daje_milijunske_kredite_na_temelju_nicega/844038.html