Svi su protiv bilo kakve reforme.
Kada su god pitali Žabe jesu li za to da isušimo Močvaru Žabe su uvijek bile protiv.
Neka ministar usporedi koliko mi iz Realnog sektora koji stvaramo nove vrijednosti i izvozimo plaćamo ukupno poreza a koliko plaća turistički sektor prodavajući uvoznu hranu i piće?
I prestanite stalno mješati Žabe i Babe i prikazivati uvijek promet , počmite brojati Dobit , Zaradu , Profit….. ?
Ako smo svi suglasni da turizam ima komparacijske prednosti zbog naših prirodnih ljepota zbog čega ga onda još moramo “subvencionirati” nižim PDV-om ? Još bi se dalo razmisliti o tome kada bi se na Jadranu prodavala hrana proizvedena u Hrvatskoj a ne da u primorskim gradovima imamo opsadna stanja u Lidlovim trgovinama.
pa zar nije prica bila da nas je na to natjerala EU zato jer je turizam “izvoz”? pa smo pristali na manji pdv tak da ga turisti ne bi trazili nazad na granici
Neka ministar usporedi koliko mi iz Realnog sektora koji stvaramo nove vrijednosti i izvozimo plaćamo ukupno poreza a koliko plaća turistički sektor prodavajući uvoznu hranu i piće?
porez na tvrtku
hgk
hok
turistička zajednica
šume
uređenje voda
spomenička
rtv pretplata
zamp
komunalna naknada najvišega razreda
skuplje sve komunalije
fiskalna blagajna
sanitarne knjižice
razne knjige, normativi, cjenici, evidencije i naljepnice
pdv
porez na potrošnju 3%
porez na dobit
porez na dohodak
prirez
tržišna inspekcija– cjenici i normativi
inspektor rada– prijave zaposlenih
sanitarni inspektor– kuhina i sanitarne knjižice osoblja.
poljoprivredni inspektor– dokumenti, nabava i podrijetlo hrane koja se poslužuje
ribarski inspektor– provjera svježine i podrijetla ribe
inspektor zaštite na radu– uvjeti u kojima zaposlenici obavaljaju svoj posao
porezni inspektor– fiskalna blagajna, računi, usklađenost poslovanja s ostalim poreznim zakonima i propisima
mjeriteljski inspektor– kontroliraju ispravnost vaga
turistički inspektor– nadzor nad obavljanjem ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu.
carinska uprava -kontrola rada ˝na crno˝, obračun i naplata boravišne pristojbe, trošarinske markice
ps.
može to i detaljnije… i pdv u ugostitejstvu je 13% ali svi zanemarujete da ugostitelji plačaju još 3% poreza na potrošnju ali taj porez ne treba biti iskazan na računu
uzas!!
Ako smo svi suglasni da turizam ima komparacijske prednosti zbog naših prirodnih ljepota zbog čega ga onda još moramo "subvencionirati" nižim PDV-om ? Još bi se dalo razmisliti o tome kada bi se na Jadranu prodavala hrana proizvedena u Hrvatskoj a ne da u primorskim gradovima imamo opsadna stanja u Lidlovim trgovinama.
kolega, očito nemaš iskustva u ugostiteljsko-turističkom sektoru pa ti je i shodno tome percepcija sasvim pogrešna
naime, prirodne ljepote same po sebi ne predstavljaju ništa ako ih ne prate ugostiteljsko-turistički sadržaji i nfrastruktura…dođeš vidiš, pojedeš sendvić ako ga imaš, baciš smeće, zgnjusiš se iza grma i ajd bok
a što se tiće hrvatske hrane, osim što se radi o iznimno malim količinama, obavezno izostaje organizacija ponude i distribucija, problemi sa velikim oscilacijama u kvaliteti i količini te još mnogo kompliciranih propisa koji veće potrošaće u startu odbijaju od ugovaranja i nabave domaće hrane i proizvoda pa se zato ugostitelji i hoteljer koncentriraju na velike trgovce kao lidl koji spominješ, velpro, metro i sl. koji uglavnom uvjek imaju neku konstantnu kvalitetu i ponudu , makar se i njima dogodi da u sredini sezone ostanu bez robe , kao npr. ovoga ljeta bez smrznute lignje…to je bio kaos među ugostiteljima toliki da su jedni kupovali konzumovo smeće koje se nije dalo prožvakati dok su neki išli toliko daleko da su sa jadrana išli u austriju po par100kg lignje
također, kol Pero7
sve od kuhanja kave pa do pripreme jela je stvaranje nove vrijednosti isto kao i u drugim sektorima samo sa razlikom što ugostitelji imaju bitno manje marže, npr u metaloprerađivačkom sektoru su marže i preko 300% dok prosječan restoran jedva može postići preko 100% marže a još pored svih ovih prije opisanih nameta i inspekcija koje ti nemaš, još imaju obvezu i fiskalizacije koje također ti kao neki proizvođać nemaš!
pa zar nije prica bila da nas je na to natjerala EU zato jer je turizam "izvoz"? pa smo pristali na manji pdv tak da ga turisti ne bi trazili nazad na granici
PDV na usluge se ne vraća. Ne znam gdje si čuo tu priču.
dobro mozda nije bilo rijec bas o vracanju na granici ali je definitivno bila prica da je turizam izvoz i da mi tu ne mremo samo tako naplacivat puni pdv pa je taj prepolovljeni pdv bio kao neko kompromisno rjesenje
pa zar nije prica bila da nas je na to natjerala EU zato jer je turizam "izvoz"? pa smo pristali na manji pdv tak da ga turisti ne bi trazili nazad na granici
PDV na usluge se ne vraća. Ne znam gdje si čuo tu priču.
[/quote]
ma cak bi se dao kladit da su prijetili vracanjem pdv-a na granici.. rijetko me pamcenje vara.. sad to ponovno pronaci je skoro pa nemoguce..
Ma kakve veze ima visina PDV sa konkurentnošcu,dajte molim Vas da mi to netko pojasni.
Kupiš pivo po 5 kuna i prodas ga po 15 kn u 5 kn imas 1 kn pdv-a koju si platio u 15 kn imas 3 kn pdv-a koje moras platiti dakle obaveza ti je 2 kn.
Od 4 kn za koliko si stvarno kupio pivo do 12 za koiko si ga stvarno prodao je maza 300%.
Nisam primjetio da su ugostitelji i hoteljeri spustili cijene ni jednu lipu kad je pdv-v smanjen.
Čak suprotno trebalo bi u sezoni kad dolaze turisti dignut pdv na ugostiteljstvo na 30% i ubrat sto vise novaca.
Ma kakve veze ima visina PDV sa konkurentnošcu,dajte molim Vas da mi to netko pojasni.
Kupiš pivo po 5 kuna i prodas ga po 15 kn u 5 kn imas 1 kn pdv-a koju si platio u 15 kn imas 3 kn pdv-a koje moras platiti dakle obaveza ti je 2 kn.
Od 4 kn za koliko si stvarno kupio pivo do 12 za koiko si ga stvarno prodao je maza 300%.
Nisam primjetio da su ugostitelji i hoteljeri spustili cijene ni jednu lipu kad je pdv-v smanjen.
Čak suprotno trebalo bi u sezoni kad dolaze turisti dignut pdv na ugostiteljstvo na 30% i ubrat sto vise novaca.
ako negdje nađeš žuju ili pan u bočici 0,33 i 0,5 po 5kn, ja ti odma naručujem cijeli šleper