BZJK (Božjakovina d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BZJK (Božjakovina d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…i btw postoji toliko načina da se zaobiđe striktni detalj iz pravilnika. Kome je prodano tih 5000 kom? Tko se krije iza tog skrbničkog? [cool][cool] Kad se stiša bura i kad gazde odluče da je pravo vrijeme…

Pa što se tiće skrivanja iza skrbničkih računa, hanfa je konačno počela siliti OIF-a da transparentnije prikazuju dionice u koje ulažu, zaboravio sam što detaljno sve pravilnik od njih traži, tako da mislim da je skrivanje iza skrbničkih računa stvar prošlosti, barem što se tiće fondova.

nigdar ni bilo da ni nekak bilo

Brainman!: ” Evo nas na 720 kn. Ovo stvarno nisam očekivao. Možda imamo ovakav scenarij, ne bi me začudilo: – svi žele vidjeti izvještaj sa skupštine za koji je uprava najavila da će biti dobar – netko to pročita na forumu i odluči prodati 1 dionicu po 732,01 te tako srušiti cijenu za nekoliko postotaka – na taj način ta osoba stvara dojam da baš ona “zna” za izvještaj i da u njemu ima nešto loše te tako nekolicinu potakne da preispitaju izjavu uprave i pomisle kako je dobro prodati jer će cijena nakon izvještaja ići još dolje – ta ista osoba je mogla biti postavljena na kupnji po 732,01 ili na 720 ili je njen nalog možda baš sad negdje niže na kupnji i čeka da prodaju oni koji su nasjeli (će nasjesti) na prvotno rušenje cijene Ako je ovaj scenarij istinit, to je čista manipulacija tržištem tj. posao za Hanfu. Podržavam ideju da se ovo istraži, tj. da se utvrdi radi li se o istoj osobi (manipulatoru)! ” sad si fakat zabrijao… netko tko se igrao s onom jednom dionicom, vjeruj mi, ne može stvoriti ama baš nikakvo mišljenje, pogotovo ne o izvještaju sa skupštine. Nekom klincu ili wanna-be investitoru je ostala jedna dionica pa ju je gurnuo bez veze… kasnije je po bidu lupio onaj koji je prije toga stavio 100 komada na prodaju na 780. Prošlo mu je 44 komada. Ali ako je netko stavio 100 komada okruglo onda se pretpostavlja da ima još na lageru. Možda je margin, a možda se netko uspaničio. Ozbiljni investitori sigurno neće prodavati po ovoj cijeni. …i moj nalog je bio na 720 kuna (30 komada), bilo mi je šteta ne pokušati nadokupiti po ovoj cijeni. I prošlo je. E sad, dal da mi bude drago ili ne? …i daj pusti te konspirativne teorije…”on je prodao jednu pa se postavio na 732 ili 720 sa 30 komada”. Bez veze se zamaraš sa tako malim ciframa.

čuj, meni brainmanov scenarij zvuči uvjerljivije nego tvoj
na ovoj sam dionici takve pojave uočila već nekoliko puta, i mislim da to nije slučajnost, već neko sustavno ruši cijenu
ti si imao casha pa ti je odgovaralo
ali daj budi objektivan pa mi reci tko bi išao prodavati jednu jedinu dionicu 50-ak kuna ispod najnižeg aska i na njoj raditi minus (plus provizija brokeru), osim nekoga tko se postavio na bid-u i čeka paničare?
ne znam tko bi bio tako očigledno blesav

free tibet

…prijatelju…nije to neki keš koji sam imao da bih sad drukčije razmišljao…vjeruj mi puno sam ja dublje unutra da mi sad nekih par desetaka komada nešto znači.
..ne znam jesi li pratio, ali netko je tu dionicu stavio najprije na 775 i to nakon što je prošlo onih 6 komada po 760 (što isključuje ikakvo rušenje cijene). Znači da si ti imao 775 kuna mogao si ju kupiti tih par sati koliko je stajala i onda ne bi pričao kako netko ruši cijenu, već bi zapravo digao cijenu za dva posto. Kad je frajer vidio da neće nitko udarati po asku, stavio ju je na 735 (!?), a onda lupio po bidu na 732.
Po toj logici se ja ne bi složio s vama…zbog ničeg drugog…

za taj se pravilnik zna već dugo vremena, i nedugo nakon što je fima prodala 5000 komada u dogovorenoj transakciji dobio sam informaciju od mog izvora (vrlo visokog) u fimi da je božjakovina “best-buy” iz više razloga, a ne samo fundamentalnih. Zato sam se jakoooo podebljao u božjakovini i ostat ću tu jedno dulje vrijeme…
[rolleyes]

Ma sve to štima ali se zapitaj zašto su ti iz fimae govorili da je to best buy kada bi to trebalo biti očito. Fundamenti su tu, ova dionica je uz neke relativno normalne fundamente (recimo da bude na P/E 10, P/S 1 i P/B 1) trebala vrijediti bar 2000-2500 kn bez ikakvih ulaganja. A uz povećanje cijena Kutjeva EPS bi mogao sa EPS od 100 kn iz 2006, na predviđenih 200-250 kn 2007. mogao komotno 2008. otići na 300 i više kn. I što će se onda tržiti na P/E 2-3. A i pogledaj kakve stručnjake i s kolikim stažem stavljaju za glavnog menađera. Dođe ti da zaplačeš. Čovjek ima 0 dana iskustva na obavljaju poslova brokera budući da je licencu dobio prošli mjesec. Neka netko kaže čak i da je sposoban pa čovjek sa 10 godina iskustva bi se borio za ovaj posao, a ovome je to tata poklonio za maturu.

Vaš link

I takvi ljudi upravljaju našim novcima. Za plakat…

sorry, my bad
ja sam je vidjela na 735, pa onda na 732
ovo prije nisam primijetila
ti tu nekaj znaš pa si spokojan, mene ovaj nedostatak bilo kakvih informacija već čini pomalo nervoznom
nhf

free tibet

pattaya: ” za taj se pravilnik zna već dugo vremena, i nedugo nakon što je fima prodala 5000 komada u dogovorenoj transakciji dobio sam informaciju od mog izvora (vrlo visokog) u fimi da je božjakovina “best-buy” iz više razloga, a ne samo fundamentalnih. Zato sam se jakoooo podebljao u božjakovini i ostat ću tu jedno dulje vrijeme… [rolleyes] ” Ma sve to štima ali se zapitaj zašto su ti iz fimae govorili da je to best buy kada bi to trebalo biti očito. Fundamenti su tu, ova dionica je uz neke relativno normalne fundamente (recimo da bude na P/E 10, P/S 1 i P/B 1) trebala vrijediti bar 2000-2500 kn bez ikakvih ulaganja. A uz povećanje cijena Kutjeva EPS bi mogao sa EPS od 100 kn iz 2006, na predviđenih 200-250 kn 2007. mogao komotno 2008. otići na 300 i više kn. I što će se onda tržiti na P/E 2-3. A i pogledaj kakve stručnjake i s kolikim stažem stavljaju za glavnog menađera. Dođe ti da zaplačeš. Čovjek ima 0 dana iskustva na obavljaju poslova brokera budući da je licencu dobio prošli mjesec. Neka netko kaže čak i da je sposoban pa čovjek sa 10 godina iskustva bi se borio za ovaj posao, a ovome je to tata poklonio za maturu. Vaš link I takvi ljudi upravljaju našim novcima. Za plakat…

apsolutno si u pravu…nikad ne bih ušao u ovu dionicu samo na temelju dojave, jer dojava uvijek ima, ali ovo je ujedno i fundamentalno apsolutno podcijenjena dionica i siguran sam da će takve profitirati na našem tržištu kad se smiri ova bura. Vjerujem da neće više biti puhanja balona, već da će ljudi opreznije pristupati ulaganju i investiranju kao što se to radi na razvijenim tržištima. I tu smo mi na dobitku[thumbsup]

ovo je defitnitivno najjeftinija dionica u RH po svim pokazateljima. treba uzeti u obzir skorašnji ulazak u NATO, a kasnije i u EU, gdje je cijena zemljišta najmanje 15-20 eura (kvalitetnog zemljišta poput onog od bzjk). Treba znati da realno božjakovina vrijedi preko 3000 kuna, a sada ju se dobije ispod 800 kuna što je smiješno povoljna cijena čak i u vrijeme korekcije koju sasvim dobro podnosi. očito je da nema većih kupaca, ali fima neće tek tako gledati bzjk na ovim cijenama nego će ju polako krenuti dizati pa me ne bi čudilo da uskoro vratimo na 1000 kuna cijenu. Nema tu puno posla…A kad se ostvari makar jedno moralićevo preuzimanje, tada više neće biti kupnje ispod 1500-2000 kuna, ako ne i više.

...povijest se ponavlja...

Ma sve to štima ali se zapitaj zašto su ti iz fimae govorili da je to best buy kada bi to trebalo biti očito. Fundamenti su tu, ova dionica je uz neke relativno normalne fundamente (recimo da bude na P/E 10, P/S 1 i P/B 1) trebala vrijediti bar 2000-2500 kn bez ikakvih ulaganja. A uz povećanje cijena Kutjeva EPS bi mogao sa EPS od 100 kn iz 2006, na predviđenih 200-250 kn 2007. mogao komotno 2008. otići na 300 i više kn. I što će se onda tržiti na P/E 2-3.

na kutjevu sam postavio pitanje na koje mi nitko nije znao dati odgovor : 3q 2007. Kutjevo je iskazalo jako veliku dobit ( 21 milijun kuna) kao posljedica povećanja poslovnih prihoda.( netko zna što je generiralo tako veliki prihod?) no prema predviđanjima Uprave Kutjeva dobit iz 2008. bi trebala biti oko 38-39 milijuna kuna. dakle, ni oni ne računaju na tih 300 kuna dobiti po dionici, a i pitanje je kako je izgledao 4q 2007. po svemu sudeći u 2008. godini bi trebali iskazati nižu dobit nego u 2007. ili uprava iskazuje jako konzervativna predviđanja.

Savage:

Ma sve to štima ali se zapitaj zašto su ti iz fimae govorili da je to best buy kada bi to trebalo biti očito. Fundamenti su tu, ova dionica je uz neke relativno normalne fundamente (recimo da bude na P/E 10, P/S 1 i P/B 1) trebala vrijediti bar 2000-2500 kn bez ikakvih ulaganja. A uz povećanje cijena Kutjeva EPS bi mogao sa EPS od 100 kn iz 2006, na predviđenih 200-250 kn 2007. mogao komotno 2008. otići na 300 i više kn. I što će se onda tržiti na P/E 2-3.

na kutjevu sam postavio pitanje na koje mi nitko nije znao dati odgovor : 3q 2007. Kutjevo je iskazalo jako veliku dobit ( 21 milijun kuna) kao posljedica povećanja poslovnih prihoda.( netko zna što je generiralo tako veliki prihod?) no prema predviđanjima Uprave Kutjeva dobit iz 2008. bi trebala biti oko 38-39 milijuna kuna. dakle, ni oni ne računaju na tih 300 kuna dobiti po dionici, a i pitanje je kako je izgledao 4q 2007. po svemu sudeći u 2008. godini bi trebali iskazati nižu dobit nego u 2007. ili uprava iskazuje jako konzervativna predviđanja.

Ne shvaćam što tu nije jasno oko prihoda za 3Q. Očito su prodali velik broj proizvoda – pogledaj stanje zaliha 31.12. 2006. i na 3Q. Prihodi u 3Q su porasli 107%, a najviše ohrabruje komulativni rast prihoda prodaje u inozemstvo od 400%. Izvanredni prihodi su veći za 13 milja pa je to najveća nepoznanica (mada u izvješću navode da bi to bio prihod od prodaje dugotrajne imovine. Valja naglasiti da se unatoč tomu povećala vrijednost materijalne imovine). Također ti izvanredni prihodi su “napravljeni” u 1H tako da ne ulaze u 3Q. Valja se naglasiti da je Kutjevo (bar koliko ja znam) povećalo cijene vina za 10-20% što će znatno povećati i prihode i dobit. Uz dobit Kutjeva od 40 milja BZJK bi imala minimalno EPS od 200 kn. U prvih 9. mj. Kutjevo je imalo dobit od 39,3 milje tako da će do kraja godine bit možda i 50 mada je i 40 više nego dovoljno.

Po meni minimalna cijena bi trebala biti oko 2000 kn (cca P/E 10, P/S 1 i P/B 0,8). Mislim da teško tko može opovrgnuti da nije tako. Nažalost druga priča je to što tržište kaže… bar zasad.

Ne shvaćam što tu nije jasno oko prihoda za 3Q. Očito su prodali velik broj proizvoda – pogledaj stanje zaliha 31.12. 2006. i na 3Q. Prihodi u 3Q su porasli 107%, a najviše ohrabruje komulativni rast prihoda prodaje u inozemstvo od 400%. Izvanredni prihodi su veći za 13 milja pa je to najveća nepoznanica (mada u izvješću navode da bi to bio prihod od prodaje dugotrajne imovine. Valja naglasiti da se unatoč tomu povećala vrijednost materijalne imovine). Također ti izvanredni prihodi su “napravljeni” u 1H tako da ne ulaze u 3Q. Valja se naglasiti da je Kutjevo (bar koliko ja znam) povećalo cijene vina za 10-20% što će znatno povećati i prihode i dobit. Uz dobit Kutjeva od 40 milja BZJK bi imala minimalno EPS od 200 kn. U prvih 9. mj. Kutjevo je imalo dobit od 39,3 milje tako da će do kraja godine bit možda i 50 mada je i 40 više nego dovoljno.

Po meni minimalna cijena bi trebala biti oko 2000 kn (cca P/E 10, P/S 1 i P/B 0,8). Mislim da teško tko može opovrgnuti da nije tako. Nažalost druga priča je to što tržište kaže… bar zasad.

da je božjakovina podcijenjena, slažem se, no za mene je upitan kontinuirani rast prihoda i dobiti jer se taj jedan kvartal ( 3Q) naročito iskače iz trenda. bilo bi lijepo da i u 4 Q ostvare nešto slično ali prema predviđanjima same Uprave( sa njihovog sajta preuzeto) u 2008. očekuju manju dobit nego što su dosad ostvarili u tri kvartala. otuda skepsa!

@kurdy

vrlo je lako moguće da iz tekućeg poslovanja misle u 2008. ulagati i proizvodnju jer je rečeno da će kroz 3 godine u BZJK i Kutjevo biti uloženo oko pola milijarde kuna. S druge strane ja nisam primijetio nikakvo odskakanje nego samo kontinuirano povećanje prihoda uz enorman porast izvoza, pa mislim da nema razloga za zabrinutost pogotovo stoga što je rečeno da se više neće pretjerano širiti (znači ulagati u nove nasade) jer nemaju više zemljišta nego će se ići na exluzivitet. I uz dobit od 40 milja godišnje moje mišljenje je da je 2000 kn još uvijek malo za dotičnu dionicu. Vidjet ćemo GFI pa ćemo biti pametniji, tj vidjeti da li se trend povećanja prodaje nastavlja.

New Report

Close