Kutjevo se potpuno okreće proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina. Zapravo, nikad ni nije imalo vino po 10 kuna, ali uskoro neće uopće biti litrene boce, nego će i osnovna “Graševina” biti buteljirana.
Kutjevo se može nositi na domaćem tržištu protiv uvoznih vina, koja su na tržištu već odavno, pa nikog nije briga.
Osim toga, povećava se i izvoz i to poprilično.
Za Kutjevo brige nema. Prije njega će propasti 90% hrvatskih vinarija i PIK-ova dok oni dođu na red.
…
Kolega Budd uzmite čistu konfekciju iz Francuske JP Chenet koja košta 40 kuna u Intersparu i usporedite je sa bilo kojim našim bijelim vinom koje je vama osobno najbolje i vidjet ćete o čemu se tu radi.
Naše najbolja i najskuplja bijela vina se ne mogu s tim vinom nositi po ničemu.
I to je bit cijele priče
A bogami i kalifornijska i juzno americka vina su jeftinija i bolja od ovih nasih… Doduse, ja domoljubno kupujem uglavnom rukatac smokvica i istarski teran. [smiley2]
Ne moramo ni ići tako daleko.
Samo pogledajte naše zapadne susjede Slovence.
Po meni svako njihovo bijelo vino je bolje od našeg a naravno i jeftinije.
Pa šta su nam napravili Makedonci.
Oni njihovi vranci se po kvaliteti mogu nositi sa našim plavcem,
ali se naš plavac ne može nositi s vrancem po cijeni.
Podcjenjujete hrvatsko vino.
Vi ga precjenujete [smiley1]. Malo ima dobrih vina, zato i drze takvu cijenu tih par razvikanih.
Podcjenjujete hrvatsko vino.
Ne, ne kolega samo ga stavljamo u realne okvire gdje će ga i tržište vrlo brzo staviti.
Mnogo ljudi osjeća da je francusko vino bolje zato jer su tako pročitali. I onda im Butković plasira priču o okusnim pupoljcima duhana, čokolade, vanilije, breskve… Pa oni to mućkaju u ustima i vele – je, osjeti se nota xy, a u biti ne osjete ništa (jer su se sat prije ugušili u cigaretama). Pa onda misle – je, stvarno je francusko vino bolje.
Ne podcjenjujem strano, ali bome ni domaće.
S tim da se s našim malvazijama nijedna druga ne može mjeriti (premda bi netko rekao da to nije veliko vino).
ja bum samo rekel da ok francusko vino kosta 10 eura pa navise..
sve ispod 5 eura je srot, ma otkuda dolazilo.. napio sam se svakavih, pa iako nisam neki poznavatelj, osjetim razliku izmedju vina od 4 i vina od 12 eura..
no da pustimo mi ta filozofiranja na stranu, mislim da se glavni kutjevacki enolog najbolje razumije, a valjda i ljudi koji daju zlatne medalje na svjetskim sajmovima nes znaju..
no buduci da se mi time ne trebamo zamarati, nego racunima dobiti i gubitka, mislim da je rasprava bespredmetna..
mene osobno veseli ovo drukanje na dole u ovim teskim vremenima od strane najvecih navlakaca na forumu otkad nema stanovitog indijanca..[smiley1]
Ne moramo ni ići tako daleko.
Samo pogledajte naše zapadne susjede Slovence.
Po meni svako njihovo bijelo vino je bolje od našeg a naravno i jeftinije.
Pa šta su nam napravili Makedonci.
Oni njihovi vranci se po kvaliteti mogu nositi sa našim plavcem,
ali se naš plavac ne može nositi s vrancem po cijeni.
Ne bih se složio. Slovenci uglavnom proizvode glavoboljčeke (sad govorim o <=60 kn vinima; testirano na x3 buteljke). Makedonski vranac po meni nije ni do koljena crnogorskom.
Problem je u hrv. sto za vino moras imat relativno velike parcele pod monokulturom (jednom vrstom grozdja). To je tesko kod nas naci zbog hrpe malih parcela i nedostatka suradnje medju vinarima.
iako su mnogi očekivali da će strani brandovi progutati naše brandove to se ipak nije dogodilo. Mislim da su akcije kupujmo hrvatsko urodile plodom i da naši ljudi ipak u skladu sa vlastitim mogućnostima kupuju hrvatske proizvode. Kutjevo sigurno spada u kategoriju onih koji će opstati. Uostalom, koliko ljudi je spremno razlikovati u kvaliteti vina u razredu cijene od 50 kuna. Već razliku između vina od 50 i 15 kuna da.
Kutjevo ima dosta prostora za rast i u samoj Hrvatskoj (do sada su se koncetrirali na zagreb i slavoniju).
Siguran sam da cijena ove dionice neće biti ugrožena zbog uvoznih vina, ja ovu dionici izbjegavam iz drugih razloga.
Nemojte se ljutiti kolege, ali relativno površno procjenjujete kvalietu vina.
Hrvatska ima svoje sorte koje nigdje na svijetu nisu bolje. Naravno, naša vina od francuskih ili njemačkih sorti nikad neće biti bolja od njihovih vina, gdje je to grožđe autohtona vrsta. Pitanje je samo koliko možemo zainteresirati ljude da piju vino naših sorti.