Bundestag samo na tren ‘spasio’ eurozonu

Naslovnica Forum Komentari članaka Bundestag samo na tren ‘spasio’ eurozonu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Logika glavnih ekonomista banaka je kao kod generala poslije bitke.

Kada su plasirali sredstva te iste njihove banke( napr. vlasnica Splitske banke koja u ukupnom grčkom dugu ima veliki dio potraživanja, cca 100 milijardi Eura) bili su vođeni nekim internim rejting modelima koji su u cijelosti ekonomsko-matematički, sada kada dužnik nije u mogućnosti vratiti dug, sada se ta ista situacija objašnjava nekim ne ekonomskim modelima, nekim ne ekonomskim analitikama, nego političkim modelima nekim političkim analitikama.

Svojim ekonomskim modelima u koje su se ,kako je Derrida jednom dobro zamijetio, zaklinjali kao u evanđelje,da bi privukli depozite, investitore i ostale izvore financiranja, sada ti isti modeli ne mogu objasniti dužnikovu situaciju nemogućnosti povrata duga.

Generali poslije bitke sada bljuju neke političke floskule, a istovremeno sakrivaju činjenicu na koju je upozorio Steven M. Davidoff u svom prilogu: Dvije banke, dvije priče o krizi, gdje kaže:

„Regulatori i banke još nisu postigli dogovor o zbrinjavanju hipotekarnih dugovanja na bilancama preostalima od financijske krize, a kamoli odgovornosti koju ove banke snose zbog prodaje tih hipoteka investitorima.“

New Report

Close