Ovo je inace izum Jadranke Kosor. One se enormno zaduzvala u izbornoj godini ne bi li izvela GDP u pozitivu zadnja dva kvartala i tako dobila izbore. Nakon izbora je naravno slijedio potop GDP-a.
Njoj nije bilo dovoljno da dobije izbore, vidjet cemo hoc eli SDP biti bolje srece.
Ili rast ili rezovi.
– s početnim dugom od 49 milijardi eura i kta. 5%, nakon 50g. imat će te:
– 561,9 milijardi eura duga.
– I love this game.
Pozdrav !
Ili rast ili rezovi.
– s početnim dugom od 49 milijardi eura i kta. 5%, nakon 50g. imat će te:
– 561,9 milijardi eura duga.
– I love this game.
Pozdrav !
Pitanje je koliko ce 561,9 milijardi eura vrijediti za 50 godina. Ako u tom periodu bude visoka inflacija moze se desiti da to vrijedi manje nego 49 milijardi danas.
Relevantno je samo koliki je to dug kao postotak GDP-a. Iznad 130% mislim da ce tesko naci nekoga, osim mirovinskih fondova koji ce im posuditi novac. A i mirovinski fondovi ce za koju godinu morati isplacivati znacajno vece iznose nego danas.
Pitanje je koliko ce 561,9 milijardi eura vrijediti za 50 godina. Ako u tom periodu bude visoka inflacija moze se desiti da to vrijedi manje nego 49 milijardi danas.
– malo se igram s brojkama, cilj mi je bio napisati kako kta. na kta. bitno utjeće na računicu što mnogima nije jasno.
– sasvim nebitna je i ta inflacija, jer ako se budu redovito servisirale kta. glavnica će i za 50g. ostati ista.
– ali ono što je važo.
– dužnici u švicarcu a i naš gospon Lale su naučili što je to valutna klauzula i kako kta. utjeće na dug.
– današnje brojke kazuju kako cca. 1 milijun uposlenih (u realnom sektoru koji zarađuje ima ih i manje),
– moraju svaki mjesec izdvojiti 1.000kn kako bi ova država mogla servisirati samo tu kta.
– e što bi bilo kada bi svi uposleni dobivali tu 1.000kn mjesećno više u svojim plaćama.
– država je tu samo jedan servis građana koja kroz razne poreze, prireze i namete skuplja tu lovu.
– i uspješno to radi.
– ali moramo znati kako su trenutne kta. na povijesnom minimumu.
– ta kta. će za 2-3g. sigurno rasti na cca. duplo ili 100%.
– i što onda, dug isti, ali će se za te kta. morati izdvajati 2.000kn mjesećno po uposlenom.
– a na ovome dugu se neće stati, zaduživati će se i dalje.
– jedino je dobro što u ovom tipu matematike ne postoji ono beskonačno.
– za državu tipa HR to će se zvati bankrot.
– I love this game.
Pozdrav !
gospon Ranko ništa ne brinite, to je Vesnina briga, na žalost, sutra mora šutjeti, a prekosutra odlazi, opet ćemo mi morati vraćati dugove koliko stignemo, ostalo će djeca, unuci, praunuci, čukununuci i ne znam koji su slijedeći, ali i oni i oni poslije njih