Bosanski PIF-ovi počeli protuzakonito kupovati dionice (objavljeno 12.12.2005.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Bosanski PIF-ovi počeli protuzakonito kupovati dionice (objavljeno 12.12.2005.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Poštovani,
u ovom prilogu je objavljena greška u vezi sa cijenama PIF-ova. Cijena akcija Prevent se kreće u rasponu od 14-16 KM , a ne 20 eura. vaš sam čitalac ojoš od vremena poslovnog tjednika.Vaš novinar gosp. Gorden Knezović skoro u svakom članku napravi po nekakvu grešku. List vašeg ugleda bi trebao da o tome vodi računa. Cijene sa Sarajevske berze možete pogledati na http://www.sase.ba , a banjalučke http://www.blberza.com
S poštovanjem,
Branko Kecman

Gospodine Kecman ne znam gdje ste nasli podatak o vrijednosti dionica fonda Prevent. Evo Vam podatak s portala BH biznis:
“Međutim, prema prosječnoj tromjesečnoj neto vrijednosti imovine po dionici u trećem kvartalu 2005. prednjači PIF Prevent Invest (39,70 KM), a slijede Bonus (27,58 KM), Crobih (27,45 KM), BIG (26,15 KM), Herbos (25,39 KM), Fortuna (24,75 KM), MI Group (2,36 KM, što, obzirom na nominalnu od 10 KM, odgovara ekvivalentoj vrijednosti od 23,6 KM), te Naprijed (21,29 KM), Eurofond (18,19 KM), Bosfin (16,98 KM) i na kraju Prof plus (14,09 KM)”.

nistanista, 06.01.2006. u 19:01
Međutim, prema prosječnoj tromjesečnoj neto vrijednosti imovine po dionici u trećem kvartalu 2005. prednjači PIF Prevent Invest (39,70 KM)
nistanista, 06.01.2006. u 19:01

Ovdje se potkrala jedan nesporazum. U tekstu sa portala Bh biznis jasno stoji da je riječ o NETO VRIJEDNOSTI IMOVINE PO DIONICI, što je potpuno suprotno od tržišne vrijednosti dionice. Neto vrijednost imopvine po dionici PIF-a Prevent jeste 39,70 KM po dionici, kao što to fino piše u tekstu, ali tržišna vrijednost (cijena) dionice PIF-a Prevent na berzi je između 14 – 16 KM. Gospodo, to su dvije sasvim različite stvari. [smiley2]

NETO VRIJEDNOST IMOVINE PO DIONICI je kada se zborji sva neto imovina fonda kojom on raspolaže, uključujući dakle i dionice sa portfelja kompanija koje poosjeduje, i onda se to podjeli sa brojem emitovanih dionica.

S druge strane, PROSJEČAN KRUS ILI CIJENA DIONICE je sasvim nešto drugo – po je cijena po kojoj se dionie prodaju u tom trenutku na berzi i nemaju nikakve veze sa neto vrijednošću imovine po dionici

New Report

Close