Hvala Bogu, zbog takvih sam priželjkivao ulazak u EU ….tako nam je i sa turizmom,neradnici bi sa 10 maslina i tri mj.turističke sezone htjeli profit za nerad cijele godine.Na cijelom Mediteranu je 1litr.extre dj.ulja 30-40,- kn…..hallo!!!
maslinovo ulje u Istri je kod seljaka i po 90-100 kn “normalna” cijena, kao da se radi o zlatu, a ovi koji imaju keša za marketing i sajmove po EU digli su cijene na 70-90 kn za 2 dcl ulja pa računajte koliko dođe litra!
miroks
Dobro, ne treba pretjerivati. nije na cijelom mediteranu to maksimalna cijena. cijene jako variraju i vani ovisno o kvlaiteti ali i marketingu.
Jučer sam baš gledao dokumentarac o nekim uljarima u Italiji koji prodaju pola litre ulja za 50 eura!!
Prema tome, ne može se reći da je vani svo ulje jeftino.
Ono što je kod nas problem je da se po 80-90 kuna prodaje ulje bez ikakvog certifikata, deklaracije, praktično svaka šuša lupi takvu cijenu a ni sam ne zna je to njegovo ulje uopće dobro ili nije…
Znači, kod nas je potrebna segmentacija ulja. A 40ak kuna bi trebala biti cijena nekog komercijalnog ex. djevičanskog ulja, pristojne kvalitete.
Ista stvar je vrijedi i za vino, 30ak kuna bi trebala biti butelja kvalitetnog vina a ne 50-60 kuna…
Jeste li ikada brali masline ?
Znadete li koliko trebate maslina za litru ulja ?
Dali znate koji je trošak prerade maslina u ulje ?
Jeste li ikada probali to “djevičansko” ulje koje možete kupiti i danas u Hrvatskoj po 40 kn ?
Radi takvog smrdljivog ulja nismo trebali ulaziti u EU Maglu .
pero7
Niste u pravu. Istina je da se kod nas prodaje to strano smeće od ulja ali isto tako se vani može za 5-6-7 eura kupiti sasvim pristojno ulje i to extra djevičansko bez navodnika…
Ok moramo razlikovati proizvodnju ulja u Italiji i Hrvatskoj.
Koliko znam, Italija ima 10x prostora koji je iskorišten za maslinike.
To znaći da imaju ekonomiju razmjera i mogu proizvesti više za manje – novaca.
Naše ulje bi trebalo uopće ne mješati sa talijanskim kao što Švicarske dobre satove(Patek, Peter Speake Marin i sl) ne uspoređuješ sa Casiom koji iskreno bolje mjeri vrijeme.
Dakle, male serije, viša dodana vrijednost rada i viša cijena.
Daješ im nešto više od samog ulja.
Cilje ti je da ljudi kupuju Hrvatsko ulje samo za posebne prilike a ne ići u konkurenciju koja te uništi svojom prirodnom veličinom i stoga manjim troškovima.
domach1984
Slažem se ali kod nas se svako ulje prodaje kao da je Patek sat, u tome je problem…
isto tako,švicarci imaju Patek ali imaju i Swatch a kod nas svi žele prodavat Patek pa makar to bilo uz cestu i u tko zna kako opranoj boci coca cole…
domach1984
Slažem se ali kod nas se svako ulje prodaje kao da je Patek sat, u tome je problem…
isto tako,švicarci imaju Patek ali imaju i Swatch a kod nas svi žele prodavat Patek pa makar to bilo uz cestu i u tko zna kako opranoj boci coca cole…
Slažem se.
Ne govorim što je nego kako bi ja to osimislio.
Povezivanje u cehove, registracije, ulaganja i onda plasiranje kao ulje više klase, što po meni i je.
Gledaj, mi smo toliko mali da bi i kad bi sve maslinike posadili i sve prodavali kao višu klasu, zadovoljili mozda 10% Kineskog tržišta kojem inače, potražnja raste strahovito za uljem.
Smao je potrebno udruživanje.
Uvijek isti potencijal i uvijek isti problemi.
domach1984
Ma je, to bi svakako trebalo ali opet, ja ne vjerujem da mi možemo apsolutno svo ulje koje prodajemo klasificirati kao vrhunsko, ekstra kvalitete i prodavati ga po ekstra cijenama. Bez obzira što smo mali u odnosu na druge zemlje proizvođače…
To je po meni jednostavno nemoguće. A to znači da će morati pasti cijene ovog dijela ulja koje nema te karakteristike.
domach1984
Ma je, to bi svakako trebalo ali opet, ja ne vjerujem da mi možemo apsolutno svo ulje koje prodajemo klasificirati kao vrhunsko, ekstra kvalitete i prodavati ga po ekstra cijenama. Bez obzira što smo mali u odnosu na druge zemlje proizvođače…
To je po meni jednostavno nemoguće. A to znači da će morati pasti cijene ovog dijela ulja koje nema te karakteristike.
Slažem se. Nije sve iste kvalitete.
Opet, može ga se prodavati pod prosjekom višim od prosjeka ITalije, samo malo brendinga i više “ručnog rada”.
Isto ti i low range Tissot u pravilu košta dosta više od prosjeka Casia.
Razumiješ, da se sve ali mora se uložiti truda i objediniti ideju.
Samo tvrdim da ulje od 40 kn litra nije “dobro” maslinovo ulje.