BLSC (Belišće d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLSC (Belišće d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne oglase li se još niti ovaj tjedan, to može značiti samo jedno. Nisu zadovoljni. A ako se oglase na taj način, ode Belišće na ZSE barem na 550 kuna. Da su zadovoljni sa 500 kn, već bi se oglasili, pa neka se odradi što se ima. I oni i šljakeri Belišća i mi ostali dioničari. Ne vidim niti jedan drugi razlog zašto bi se pustilo da dani teku, ako se već zna što će se i kako će se. [sad]

The word God is for me nothing more than the expression and product of human naivete. The Bible is a collection of honorable, but still purely primitive legend which are nevertheless pretty childish.

Prema članku objavljenom na SEEbizu Duropack bi trebao financijski konsolidirati društvo, omogućiti transfer tehnologije i znanja, te pristup novim tržištima, odnosno povećanje prodaje papira. Po ovome ispada da je pred Belišćem svjetla budućnost. Zašto onda prodavati dionice ako se gleda kao dugoročna investicija. Nadalje, u istom članku piše da su među dioničarima Belišća obvezni mirovinski fondovi te Kapitalni fond (što znamo), ali i Hrvatski fond za privatizaciju za koji piše da zbog zakonskih ograničenja vjerojatno neće moći prihvatiti ponudu. Znači država ostaje unutra. Po ovome ispada da je jedina rizična i loša situacija ne prodaje mojih dionica Duropacku da Duropack u slučaju da ishodi 50 posto plus jednu dionicu odlući povući, delistirati BLSC sa ZSE i da se dogodi situacija kao i sa Pivovarom, jer tada bi zaista bilo li-la ostati unutra. Ima se tu još dosta za razmišljati.
[huh]

The word God is for me nothing more than the expression and product of human naivete. The Bible is a collection of honorable, but still purely primitive legend which are nevertheless pretty childish.

a koji je rok za očitovanje na ponudu?
hm, kad su se fondovi očitovali odmah po ponudi (npr. ina), onda su tražili više… a na kraju svi prodali.

nadajmo se da se sad ne javljaju jer žele više. to bi bio dobar scenarij.

@ mmikac
Rok je 17. svibanj. Inu su prodali jer je bio općenito silazni trend na ZSE, a sada je ipak situacija da je logično očekivati uzlazni trend, ako ne prije, onda barem najesen.

Jučer se Slavonski ZIF navodno riješio skoro cijele Maistre, jer skupljaju lovu za dividendu. U Belišću imaju 1,32 posto udjela. Bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti s ovom dionicom.

http://www.zse.hr/default.aspx?id=29916

Dakle u trenutku kada su cijene kartona skočile 20% u samo zadnjih 4 mjeseca (www.foex.fi) uprava Belišća smatra da je 500 kuna fer ponuda za dionicu BLSC. Pogledajmo sada što je Vlado Jerbić ,generalni direktor Belišća, izjavio o fer cijeni tog istog Belišća u jesen 2008 godine. Da se podsjetimo to je bilo vrijeme neposredno nakon pada Lehnam Brothers, kreditno tržište je bilo zanrznuto, burze su tonule, trgovci su očajnički pokušavali očistiti skladišta robe, Belišće je imalo 1000 radnika više nego danas i puno veće troškove poslovanja nego danas, i cijene kartona na svjetskom tržištu su padale kao kamen.

Novinar: Kako komentirate kretanje cijene dionica Belišća d.d. Naime cijena dionice je sredinom 2008. godine dosegla vrhunac od 1150 kuna, a sada je pala na manje od 500 kuna.

Vlado Jerbić: Cijena dionice je u proljeće bila realna oko 925 kuna, a u prosincu se kreće oko 420-450 kuna (17. prosinca 2008. godine je iznosila 477 kuna). To je veliki pad vrijednosti dionica, ali daleko manji pad nego pad vrijednosti dionica mnogih hrvatskih firmi, pa čak i banaka koje ostvaruju velike profite. Vrijednost njihovih dionica je manja čak i tri puta, dok je naša vrijednost smanjena 50-ak posto. U tom padu nije bilo puno logike nego je jednostavno psihoza odradila svoje. Zato očekujem da će se prolaskom krize isto tako vratiti logika na burzu, a tada će i dionice Belišća ponovo imati svoju realnu vrijednost.

Dakle cijene kartona rastu (www.foex.fi), globalna ekonomija se oporavlja, skladišta trgovačke robe se popunjavaju, Belišće je otpustilo 1000 ljudi i znatno smanjilo troškove poslovanja, a Vlado Jerbić spušta procijenu vrijednosti firme koju vodi sa 925 na 500 kuna po dionici, za 47%. Stvari se kreću na bolje, a Jerbićeve procijene vrijednosti Belišća idu radikalno na niže.

Postoje samo dvije mogućnosti. Prva je da je Jerbić u prosincu 2008 davao nerealno visoke procijene dionice firme koju vodi. U tom slučaju on je svjesno zavraravao dioničare i nanjeo im štetu. Druga je mogućnost da Jerbić sada daje nerealno nisku procijenu firme koju vodi kako bi omogućio Duropacku da preuzme tvrku što jeftinije na štetu dioničara.

Čitav interview može se pročitati na adresi
Vaš link

Novine br. 944 od Prosinca 2008.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

ja svoje nedam !!!

Moderatora treba zabranit!!!

ja upravo ispunio obrazac KA-POP i sutra ga idem predat u SKDD.
svima koji ostaju sretno bilo.
možda se vidimo opet kad (ako) dionica rokne na 400.
pozdrav ekipi.

hate red

ako neprijatelja ne možeš pobijediti :- PRIDRUŽI MI SE !

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

ako neprijatelja ne možeš pobijediti :- PRIDRUŽI MI SE !

Nisam siguran da je najbolje vrijeme za kupovati JP Morgan Chase. Ovo sa Goldmanom će naštetiti čitavom financijskom sektoru. Po meni postoje samo dvije opcije.

Prva je da se podigne krivična prijava protiv GS. U tom slučaju raste vjerojatnost da će se podići i prijava protiv drugih banka i hedge fondova. Doći će do povlačenja novaca iz fondova i dobit banka će pasti.

Druga mogućnost je da se ne podigne krivična prijava protiv GS. U tom slučaju oni će se izvući sa nekom relativno malom kaznom. Međutim zbog toga što se GS izvukao rasti će potpora strožoj regulaciji financijskog tržišta u US. Više regulacije će smanjiti dobit banaka.

Ja bih se u ovom trenutku držao dalje od US banka. Sve su one ostvarile ogroman rast. Po meni je najpametnije pokupiti taj reward i ostaviti nekome drugom risk, koji je s obzirom na razvoj situacije značajan.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ipak su počele pričice o tome da 500 kuna nije fer cijena za Belišće. Iz članka se vidi da zakon koji je važeći u ovom slučaju baš i nije najbolji, ali Samodol ga brani, jer je sada tako kako je. Nadalje, između redaka se dade isčitati da fondovi nisu baš najsretniji s ponuđenom cijenom, a to za nas male vlasnike ovih dionica nije loša vijest. Svima koji se zelatavaju sa ispunjavanjem KA-POP obrasca u najboljoj namjeri savjetujem da ne srljaju. Ništa ih ne košta pričekati do 17. svibnja kada to mogu učiniti u zadnji čas. Novac ionako neće biti na računima prije 1. lipnja, tako da žurba nema nikakve svrhe, niti koristi. Eventualno samo kajanje zbog brzopletosti. Ako se fondovi ne oglase niti 14. svibnja, tada ostaje vikend za razmišljanje i odlučivanje što napraviti 17. u ponedjeljak. Do tada čekamo, a tom prilikom ništa ne gubimo. [thumbsup]

Da, dodat ću i link članka na koji sam se vezao http://www.seebiz.eu/hr/burze/ante-samodol-zbog-belisca-necemo-mijenjati-zakon-o-preuzimanju,75961.html

New Report

Close